Скандал во детски камп: Сексуална едукација се претворила во сексуална злоупотреба

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Celltica, 28 септември 2021.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Да, треба да истражи, кога ќе има знаење за криминал.
    Сега се дозна, сега треба да истражуваат.
    Кој бил инволвиран во злоставувањето и кој се' знаел.

Претходно, како би знаеле?

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Па тоа е одлична вест. Си отворам ја илегала, со дискреција загарантирана, лапај си парички од клиентела и општина. Само име да смислам и од прилика демек дејност ќе наведам.
    Што има да ме проверуваат, ако нема криминал, јер дискреција.
    Нема везе, јас бар не донирам ако не видам мобилен оператор наведен. Знам дека навистина моите средства се потребни. А за да го издадат, не е баш, јас дојдов, дај ми бројче за донации.
    Така кај мајка им по дома нека не проверуваат. Кога зимаат плати од нас приватњаците, ќе си го размрдаат газот и ќе се заангажираат подалеку од дневното кафе од 8 часа.

На eliesaab, buba4e89, Billy Idol и 5 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Оф мори мајко, криминалците се секогаш чекор пред институциите.
    ако не беше така, немаше да има полиција, ЈО и суд, ќе имаше некоја служба за превенција, како во Мајнорити рипорт.

Мора некој да пријави криминал, за да се истражи.

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.903
    Допаѓања:
    186.797
    Уште кој е интересот на градот, да финансира неформална сексуална едукација да ми објасниш, и може мирно да спијам:yawn:

На buba4e89, Billy Idol, Осе и 6 други им се допаѓа ова.
  5. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Затоа што ја немало. Учесниците имале 16 години, не 6. Да не ги мешаме поимите. Кампот не можел да биде детски штом учесниците биле 16 години па нагоре, туку адолесцентски. Педофилите не се палат на тинејџери, туку на мали деца.

Проблемот не ќе да е во тоа, туку во тоа што оние кои не сакале да учествуваат во активностите кои патем воопшто и не биле најавени во програмата, биле (барем според кажувањата на родителите низ медиумите) исмевани, понижувани и манипулирани. На пр. на некоја девојка ѝ рекле ако не ѝ се допаѓа нека си ги собира парталите и нека си оди - да било тоа организирано некаде низ Битола или Скопје, секако дека би си заминала без проблем. Но со оглед на фактот дека биле во дивина, далеку од населени места, згора на тоа ноќе - е тоа веќе е притисок, уценување и манипулација.

Но независно од тоа, мислам дека не би требало во извиднички камп главна тема да биде сексуална едукација. Постојат за тоа часови по биологија и училници каде треба да бидат присутни педагози, наставници, психолози...

На Осе, LejlaD, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Е то е дискутабилно.
    После ова, да сум јас... ама нели не сум, би додала додатна законска регулација за секоја организација која работи со деца.

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Ова се "главните" од ПСИО
    Screenshot_20211002-005315.png Screenshot_20211002-005331.png
    Човекот е член на Сојуз на извидници, најверојатно (па и сигурно) од друг одред. Повикува на разгледување на настанот на Старешинство (тоа е како "управен одбор" со претставници од сите одреди.

Како поранешен извидник овој настан ме измести. Повеќе од се сакам да се утврди вистината и да се казнат виновниците, да се ископа подлабоко, да се докаже дека ова е изолиран "проект" на малоумни болесници, за да не се оцрнува извидништвото во целост.
    Како родител не би пуштила дете на камп под назив секс, скаутс, рок... но децата кои биле на кампот се редовни извидници и 100% сум убедена дека дома кажале - викендов имаме камп (или акција...тоа е термин кој се користи кога извидници одат на натпревар, смотра, настан...), па родителите и не знаеле за тематиката на кампот. Мислам ме разбирате...извидниците скоро па секој викенд имаат активности, па сигурна сум дека дома и не ги кажувале работните називи на истите.

На BloodElf, Billy Idol, Осе и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.903
    Допаѓања:
    186.797
    Ај договорете се за дефиниција за деца, па ќе праиме муабет за додатна регулација(fingers).

9. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Во ред не е педофилија. Тогаш што би било? Нормално во секој случај не е 16 годишници да бидат вмешани во игри со сексуални мотиви од страна на 40 годишни.

На buba4e89 и Осе им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.903
    Допаѓања:
    186.797
    Знаеш што не е нормално? Не е нормално некој да ми дава ,,задачи,, кои вклучуваат грубо кршење на мојот физички и интимен свет. Што и да значи тоа за мене, колку и да имам години. Симулирање секс, под ,,команда,, пред група луѓе, е во најмала рака воајерство, перверзија, не знам точно. И не, не е тоа ниту сексуална едукација, ниту рушење табуа, ниту е забавно, ниту е нормално. Не, не играм мрсна фота во јавност, фала, пријатно.

@sanjaeva ги најдов и јас имињата, ама не би ги редела сите јавно. Си постојат на страната како прво, како второ и голем дел од нив се деца веројатно, да не ги блатиме безвезе, оти биле извидници.

Последна измена: 2 октомври 2021
    На BloodElf, buba4e89, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Манипулативен камп, веројатно со корумпиран или крајно непромислен менаџмент, во секој случај далеку од здрава педагогија.

На eliesaab, LejlaD и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  12. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.521
    Допаѓања:
    61.971
    Видовме колку добро си ја вршат работата и ЈО, и СЈО и судови и триста други курци во државава. Абе еден да отскокнеше од таа 'не сум јас од тука' шема и да не ги окривуваше децата дека работите биле извадени од контекст.

Кој е крив што дошло до ова? Дедо ми Митре сигурно не е. Неколку од оние имиња горе се. Имаш десетици сведоци таму, родители, доказен материјал, отвораш случај и го решаваш за народов еднаш да добие чувство дека правдата е задоволена. ЕДНАШ.

Туку исто како и во претходните случаи каде требаше да има расчистување, јавни соби, тепачки на девојчиња снимени со камери, па дури и гигантски случаи како Дурмо и модуларната болница така ќе биде и тука. Ќе си се потуфкаме 3-4 дена и ќе се префрлиме на друг случај на црна хроника, затоа што во овој брод без капетан никој не се плаши да прекрши закон пошо знае дека доволно е да каже дека не го направил нештото и така ќе си помине.

Тие твоите ЈО и суд еден единствен ебан случај немаат решено, не знам како уште имаш верба у нив да се крстиш.

На BloodElf, VDT2906, buba4e89 и 20 други им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Верувам и дека ако едно дете не прозборело дома, догодина ќе имаше ист камп, по 12 - 13 пат. Сега, притиснати од родителите, децата кажале што и како било.
    Кога зборуваме за "дивината" помислувам дека биле во Дождовната шума, а не во близина на село.
    Секој индивидуално, па и истраумитизираното девојче, можело да си легне да спие, а сабајлето да го напушти кампот.
    Ама не, 40 деца играле како им се свири, а причината е или не препознавање на злоупотребата или несакање да изгледаат различни од другарите.
    Никој таму не останал од страв од дивите животни, туку од страв од осуда и исмевање од страна на врсниците.
    16 годишни се деца, но веќе зрели младинци кои треба да разликуваат нормално од ненормално.
    Ова не ја намалува мојата осуда кон ПСИО, напротив очекувам казна за организаторот... но сдк дека децава се до толку подводливи што е загрижувачки.

На eliesaab, BloodElf, VDT2906 и 9 други им се допаѓа ова.
  14. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Членовите на управниот одбор се директно одговорни, без разлика дали се деца, извидници или пензионери.
    Цитирав и зошто ги објавив членовите.

Нека докажат дека сето ова не се случило. Сите ќе бидеме среќни.

На Осе, LejlaD, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Згрозена сум, од ко го слушнав првото аудио постојано ми се врти во глава, којзнае што доживеале кутри деца.

Меѓу останатото што претходно е дебатирано, постојано се прашувам ете конкретно за девојчето што плачело и се тресело од страв и 'одговорните' им рекле да си оди ако сака сама во 2ч по полноќ, зошто не им се јавило на родителите? Зошто ниедно дете не пробало да ѝ помогне? До толку ли во извитоперено време, општество што и да е живееме, кога едно 16 годишно дете не може да се потпре на родител, другарче, претпоставен?

На Luminary, VDT2906, Billy Idol и 13 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Не се 'мои' и немам верба, затоа реков дека треба да висиме пред ОЈО дури не има разврска на сите случаи кои не засегаат како општество.

*Не е лошо да читате со ред и да не имплицирате невистини

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.098
    Допаѓања:
    42.361
    Да 'виси' може само некој што не оди на работа, еве и ти во муабет со Чка ретерираш од демек организаторство. Што е нормално, да беше твое дете или мое секако најголем мотив се има.
    Со висење пред институции не се оправа скапан систем. Таа епизода ја гледавме веќе. Let me think...сјаши КуРтО се викаше.
    Кој пиша не знам поназад, го изгубив цитатот дека' никој родител свесно не би дал дете на педофил. Ох и те како има такви родители по свет, а и по мк бога ми. Но на 16 не е педофилија, и се погрижиле ваљда тие да не направат лично тешко кривично дело пред сведоци. Позади сцена, којзнае што се случувало.
    Родители гледам реагираат ( не ја слушав снимката, само со бес ќе се полнам).
    И после...не било насилство решение. Да беше моето дете , не дај боже, ќе посегнев на некој начин ( пошто сигурно јас не можам да претепам маж) по тоа 'нерешение' . Па пораката разбрана ќе беше оти јасно ќе беше пренесена. Траумите на децата тешко ќе се средат, но копилето средено ќе беше, пошто нели 'системот' е таков 'прекрасен'.

На Осе, LejlaD, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Не сакам да сум организатор, оти јас ќе одговарам за однесувањето на учесниците.
    Не дека ќе се организира нешто од форумов...

И не мора во работно време.
    Може секој ден од 18 до 20 попладне.
    ... Како што беше за Мартин Нешковски и полициската бруталност.

19. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.098
    Допаѓања:
    42.361
    Е па, можеби и другите не сакаат да одговараат..значи исто како тебе.

20. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    Криминалците не се пред туку во институциите. Затоа имаме проблем.

На eliesaab, Luminary, VDT2906 и 15 други им се допаѓа ова.