Скандал во детски камп: Сексуална едукација се претворила во сексуална злоупотреба

Discussion in 'Политика и настани' started by Celltica, Sep 28, 2021.

1. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Па иницијално и појдовна точка е името. Што би некој очекувал од настан со такво име? Или па јас веќе влагам во категорија на геријатрија и ништо не сфаќам.
    Без разлика, пишав и претходно. Едукацијата се врши со овластени лица за таа работа во институции чија намена е токму тоа.
    Се друго е импровизација која резултира токму со ваква проблематика.

2. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

А што му фали на нормална сексуална едукација.... предавања за репродуктивниот систем, сигурен секс, полови болести, ризици, контрацепција итн.... кампови требало!!! А бе Бог да чува!!!

daylight and LejlaD like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

За на геријатрија си ти, тоа е:doh: Да ти најдам некое фино место , на Тајланд негде многу фино било за пензионери:lol:

Кои се институции за едукација?:wasntme:
    И ти исто, на Тајланд, геријатрија:lol:.

Абе сега ми текна-не приметувате интересен тренд? Неформално образование е ИН, приватно здравство е ИН:?:. Што е проблемот со она што е формално, оти никој не тура пари таму? Оти некои деца учат во распаднати кочини а тоалетна хартија во вц е научина фантастика?За влошки да не праам муабет. Оти не е модерно да се финансира едно ниво на пристојност за сите? Чии пари дава град Скопје за поддршка на вакви неформални активности и со кој интерес?Зошто Хера дава флаери а не влошки во училиштата? Или можеби дава, не знам:?:.

Guns N` Roses, IRBBB, LejlaD and 6 others like this.
  4. GrimTheReaper

Говорам за училиштата. Или ХЕРА, ако навистина нема никаков удел во целата ситуација. Во мое време само делеа кондоми, не знам зошто сите добија по еден, само јас добив два:), некоја чудна фаца ќе да имам. Но, постари генерации имаа и посоодветна едукација во склоп на училиштата, во смисла говорење за полови болести, местење на кондом, несакана бременост и сл.

Guns N` Roses and LejlaD like this.
  5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Мене највеќе ме загрижува тоа шо многу од извидниците молчат или пак пробуваат да го скренат вниманието од ситуацијава преку ширење на позитивна пропаганда околу извидништвото и колку тоа било корисно за околината, колку извидниците имале придонесено за едукација на младината итн. Впрочем и не го оспорувам тоа, НО ова не е најдобар момент! Доколу сметаат дека извидништвото неправилно се оцрнува во моментов, прво и основни нека демантираат за кампот со ФАКТИ, а не со двосмислени соопштенија и тврдења дека “работите биле извадени од контекст”! Никој од организаторите не проговори шо точно се случуваше на кампот, а толку некој да има бујна фантазија и да ги измислил сите работи за кои организаторите се товарат не ми е за верување.

maia., noteforself, LejlaD and 9 others like this.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Не знам зашто не сум изненадена дека ова се случило кај нас. И никој нема да одговара, ќе испадне детето лажело, притисоци ќе има на родителите, шиканирање на детето... И на крај ќе испадне пу пу не важи, девојчето имало бујна машта или јадело од оние печурките, ништо од тоа не се десило.
    Треба сега сите родители чии деца биле таму, да застнат зад изјавата на девојчето и таткото...
    Оф мајко кај живеам!!! Ми се урла од мака, од немоќ!!

7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Сексуална едукација треба да има ама во училиштата каде што ќе има надзор од наставници па и родители. А не вака на невидено пуштаат деца кој знае со кој среќа па не се случило и нешто полошо како силување. Во основно се сеќавам имавме предавање за сексуална едукација имаше присутни наставници, педагогот, психологот. Ни објаснуваа за заштита и за репродуктивното здравје.

8. An-na

An-na Форумски идол

Контрадикторна си :?: Родителиве ретардирани што пуштаат деца во кампови (замисли си) ама и одговорни оти формирале здрав однос со децата |( Ај, реши се?

Што се однесува до извидници и одговорноста на родителите.... Јас моево дете планирав да го пуштам да оди на извидници, после ова не верувам иако познавам девојче кое од мало одеше на извидници до полнолетство, на сите кампови, планинарски домови и чуда. Презадоволна беше, а и родителите. И не, не се ретардирани и неогодоворни, ниту пак ја родиле за да ги чува :^) Извидниците имаа/т голема репутација тука (а и во светот) родителите стекнале доверба во истите откако претходно децата биле испраќани на кампови и имале убаво искуство, така што... не гледам која е вината на родителите? Знаете како оди? Мамо, тато викендов сум на камп со извидници? Ок, ќерко/сине, убаво да поминеш. И ова не се неодговорни родители, туку родители кои имаат доверба во институцијата каде што детето им е запишано. Тоа што истата институција ја изгубила довербата е ужасно од повеќе аспекти.
    Искрено, не верувам дека ќе се расветли случајов, ама ај, да се надеваме, нели? ;)

Luminary, Annath, noteforself and 9 others like this.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Како на невидено? Им стигна сомнителен мејл за пријава или неколку батки им тропнаа на врата и прашаа дали може детето да им го земат на неколку дена?

LejlaD likes this.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ги известувале по порака, наводно и родителите ќе биле известени. Родителите немале никакво известување.
    Одете на Кајгана Форум на темава да видите коса ќе ви се крене.

LejlaD and VDT2906 like this.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ова ми остана неискоментирано- да се дообјаснам, јас како имам разбрано.
    Значи Сојуз на извидници (http://scout.org.mk/za-nas/) се државно здружение на извидници, старо 60-70 години. Како здружение, меѓу другите 20тина извиднички друштва, дел од нив е/било:?: и ова фамозново ПСИО (прв скопски извиднички одред). Е сега, секое извидничко друштво со своја програма:smirk:.
    Не се проблем ни извидниците како такви, ни здружението како такво, други работи се проблем, што се пика се сегде, и кај што му е, и кајшто не му е место. Раазбирам зошто некој би пикнал сексуално образование во извидничко друштво, ама дали му е местото таму, не би рекла баш. За геријатрија сум, знам:tmi:

Last edited: Oct 1, 2021
    Annath, LejlaD and Mikha4 like this.
  12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Како може неовластени лица да вршат сексуална едукација. За да вршиш било каква едукација треба да си компетентен во областа која едуцираш, да имаш завршено соодветно образование за истото, да имаш диплома, како врз која основа тие вршеле сексуална едукација и тоа во кампови. Ова само во ненормална држава може да се случува и на никој око да не му трепне. Родителите можеби и не знаеле, можеби и не биле информирани од страна на децата дека ќе одат во камп за сексуална едукација што е и многу веројатно иначе не верувам дека некој родител кога го пуштил детето без да знае за што точно се работи.

maia., noteforself, LejlaD and 5 others like this.
  13. GrimTheReaper

Не сум воопшто контрадикторна. Прво, јас воопшто не ги нареков ретардирани. Второ, прочитај на кого претходно се однесуваше тој пост и како дошло до тој пост. Убаво пишав, ретардираност е благ збор (што значи, може само да претпоставуваш каква именка или придавка би придодала на тоа) и се однесува само на оние кои мижат и се уште не ги испишале децата од таа активност. Слободно би ги додала на категоријата незаинтересирани. Од 40 деца, само 7 чии родители имаат здрав однос со нив.

eliesaab and LejlaD like this.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Можеби не знаеле.
    Ама,чудно е родител да пушти дете во камп,а да не го праша барем за името на кампот.
    Местото на сексуалната едукација треба да биде само во училиште како предмет.

LejlaD likes this.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Родителите се ретардирани пошто испратиле деца на настан пошто го има зборот "секс" во името. Оти тоа е прелош збор за малолетници. Пошто денес ич не влегуваат малолетници во сексуални води на 15 години.
    Бизарно е се. Кога се даде идејата да има во школо сексуална едукација, 90% од родителите се дигнаа пошто е сексуално, и поарно да учат децата Веронаука.
    Едит. И продолжете да рипате да ги викате родителите ретардирани и дека доброволно си ги даваат децата на педофили. Да бе дечки, така е. Да знаеле дека ги праќаат децата на педофили сосем ќе поддржале, да, ретардирани се.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Го примети некој ова?
    upload_2021-10-1_19-21-46.png
    Какви се тоа ,,вакви акции,, организирани од 2009 наваму?:^)
    Натпревар и сексуална едукација во иста реченица?:x

Апдејт- камп со вакво име, (мхм, Секс скаутс ецт) се одржувал барем 9 години. Well:smirk:...
    Се сама морам да си одговорам, да си отворам еден моно-форум ако не(facepalm)

Last edited: Oct 1, 2021
    azelea, IRBBB, LejlaD and 2 others like this.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Истото сакав да го пишам како @An-na. Значи детето ти оди со месеци/години на извидници и имаат често активности. Поради репутацијата и работите што ги учат, веројатно ниеден родител не се запрашал каква е баш оваа активност. Претпоставувам дека на почеток се интересирале, стекнале доверба и знаат дека децата им се некаде 'на безбедно' со возрасни лица. Глуп пример ама ете како детето да ти оди на некој курс, веројатно не го прашуваш секој ден што учеле денес или што ќе учат утре, а очигледно би требало.

theowndemon, friendy, Annath and 3 others like this.
  18. KateKane

KateKane Форумски идол

Преку куров да ти кажам ако биле едукативни и корисни кога дозволиле вакво нешто да се случи. Еден ебан мрсулко да поднесеше одговорност кога згрешил и еден човек да се најдеше и да кажеше дека некои работи не биле добри. Па еве и јас работам со колеги во колектив, да разберам дека некој колега вакви работи правел сигурно нема да искочам и да кажам како ние сме супер тим, како нашата бранша постои 100 години, како ние сме имале позитивни и задоволни клиенти и како ние сме најјаки. Не. Ќе најдам кој се огрешил према деца и има главата да му ја одгризам. Јавно и тоа.

Наместо навистина да едуцираат во државава посрана и една едина работа добра да ја направат, баш заради тие што идат по нас и се идни столбови на општеството - децата, тие им даваат куршуми во шаржерот на сите кои викаа дека сексуалната едукација е нешто како што и ова искочи дека е.

Па да ви се намочам у уста да ви се намочам на сите психопати, што ќе пипнат одредени луѓе во државава ќе исушат, боров лист да го допрат ќе свене.

И она што најмногу ме иритира во смрдежов од држава, одма оградување и префрлање на топката на друг. Никој за ништо не е крив, никој ништо не знае, никој не е од тука а децава хорор виделе.

theowndemon, Annath, maia. and 12 others like this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

LejlaD likes this.
  20. BlackNight

BlackNight Популарен член

Одам на Кајгана форум и сум просто фрапирана од коментарите на дел од членовите и тоа како само го релативизираат настанот. Ќе биде и ова,, сами си го барале,, зошто 99% од средношколките не биле невини, а ако биле биле акрепи и ропачки,( не знам која статистика им е ова на момциве), дечките намерно дошле на овој настан, ова сите на екскурзии и играорни го терале, ехе што ли само се правело таму, растур систем, е само оти имале повозрасен чиче што ги координирал правело разлика.Од овие причини одамна не го зачитувам Кајгана.

Luminary, VDT2906, Billy Idol and 3 others like this.