Имам 20 години и имам двојна сколиоза, искривување на рбетот од 18 степени. Бев на ортопед и ми кажа да одам на физикална, но за физикална веќе два месеци не можам да најдам термин.. Понекогаш вежбам јога, одам на пливање, но не го правам тоа често.. Едно време посетував теретана, но тоа беше краток период. Не знам точно што да правам, некој совет, мотив да продолжам понатаму и да бидам упорна? Некои одредени вежби што навистина ќе ми го подобрат искривувањето? Или некое стручно лице што навистина ќе се потруди околу мене.. Имам одено и кај Туран и на ортопед.. Ве молам било каков совет добро ќе ми дојде..
Na mene vcera mi kaza ortopedot oti po poroduvanjeto pak ke me prate na fizikalna terapija oti ovie denovi imam bolki vo kicmata a ako stanat nepodnoslivi I vo bremenost ke odam na fizikalna terapija
Какви вежби правеш за сколиоза? Пошто и јас го имам истиот проблем, па ако можеш да ми помогнеш некако..
Имам искривување од 20 степени. Имам лева сколиоза и др ми даде книга со вежби кои треба да ги правам. Но тоа беше лани и јас не се сеќавам на која страна треба да ги праам вежбите. Значи имам лева сколиоза. Ако некој знае нека каже. Фала однапред.
да не биде дека сум директна ама лек за сколиоза нема , ако еднаш тргне тргнато е, тоа е.. поздрав женскии и правете повеќе вежби со истегнуување на вратило, т.е. висење.. за да барем малце од малце ја стагнирате иначе јас сум правена операција
Работи само од Пон до Петок во 8 до 12 часот. Оди овие деновиве затоа што мислам дека во септември нема да е тука
јас имам искривување на 'рбетот кај карличниот дел опашната коска ми е на лево ама многу малку.. не знам дали тоа е сколиоза.. одев како помала на истегање и носев пајаче.. ова го пишувам зошто во последно време имам болка на моменти во левиот колк и на моменти левата нога како да ме подзаболува. исто осеќам болка позади кај бубрегот ама бев на ехо бубрези во ред се.. сакам да знам дали тоа се симптоми да одам на ортопед или.. совет ..