Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скопје во 2014-2015 год

Дискусија во 'Политика и настани' започната од jasmin, 4 февруари 2010.

?

Го поддржувате ли проектот Скопје 2014?

1. Да

252 глас(а)
    38,3%
  2. Не

406 глас(а)
    61,7%
  1. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    http://www.youtube.com/watch?v=LCsDUley ... detailpage

Интервјуто на Груевски за српската Б92 за случајов оди вака: (после 02.00)

Новинарката: А зошто баш тој споменик, зошто мора да се гради???
    Груевски: А зошто не :o :tmi:
    Новинарката: А зошто да, прашувам затоа што секој што гради мора да има добра причина за тоа :lol:
    Груевски Александар ВЕЛИКИ (не МАКЕДОНСКИ) имал значајна улога во СВЕТСКАТА (не Македонската) историја и заслужува да му се направи споменик... (со консултација од граѓаните е заклучено дека е ПОТРБНО И ИМА РАСПОЛОЖЕНИЕ ЗА ТОА) :o

И ЗАМИСЛЕТЕ неколку пати и кажа дека е ПОД НЕКАКВО ВЛИЈАНИЕ ИЛИ ПРЕТХОДНО УКАЖАНИ СУГЕСТИИ ОД НЕКОГО (чии ако не Бранкови) :tmi:

Се е кажано... :x :fubar:

На Masnoli01 и SunFlower94 им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.165
    Допаѓања:
    112.948
    Foreign Ministry spokesman Gregory Delavekouras made the following statement in reply to questions about information regarding initiation of the assembly and placement of a statue of Alexander the Great – under the alleged official name of “warrior on horseback” – at a central square in Skopje:
    “Under other conditions, we would be honored by the decision of the government of the Former Yugoslav Republic of Macedonia to spend nearly €10 million to honor Alexander the Great, placing a statue of the Greek army commander at a central square in Skopje.".....
    Секоја чест на гркот. Дипломатија на ниво. :clap: :clap: :clap:

3. love.edward

love.edward Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2011
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    245
    амммм, да. уште да беше нивни

4. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Нема да биде чудно ако испаднат да дадат изјава на темава во стил:
    Секое препознавање на вистинските настани и личности е случајно :lol: :rofl:

На Blumarine му/ѝ се допаѓа ова.
  5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Проблемот веќе знаеш што е :) што се трудат да се исперат од својата глупост во моментов ;) затоа е Џон Доу сега, а не Аце... за Аце се парите, ама ова Воинот на Коњ ти е поредна глупост, над глупост, да се забошоти глупост и тако даље и тако даље.
    Мање више парите веќе.. пошто идеме у гомила глупости надолу и тоа, слободен пад!

На Phyramide му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    Мене воопшто не ми се допаѓаат скулптурите поставени на плоштад, немаат никаква естетска убавина во склоп на самиот град.Нормално дека скулптурата на Аце, ќе се преименува во Воин на коњ, а тоа исто му доаѓа :D :D иако сите знаат дека е Аце и нема шанси да е друг :D како второ има малку историски грешки новинарката што изјавила,а и Грција, тотални грешки, едноставно кратери во историјата. Александар никогаш не бил грк :D иако и во Иран има скулптура на Александар, поставена па никому ништо, релјефи со претстава на Александар во храмови во Египет и каде уште не... бидејки бил окупатор на земјите од источна Европа, па се чудам зошто грците се бунат поради тоа :^) |( ама доволно ми е јасно, до толку што смешно ми е да коментирам по 100-ти пат на тема Македонска цивилизација, а и знаејки ја територијата на Грција, апсурдно е да се коментира на сето тоа и нема потреба од докажување за тоа чив е Александар, сите земји знаат, само што секој ја гледа историјата онака како што сака,а не онака како што е.Проблемот е што изгледа никогаш нема да се реши спорот со името,а и сега самото поставување на спомениците има различно значење и секој различно си толкува до недоглед.Посебно е неубаво што самите споменици не се вклопуваат во самата структура на градот, огромни димензии итн.Веќе имав искоментирано на темава, па еве да додам нешто плус.

7. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.099
    Дали ти тоа на некој начин ја браниш оваа такозвана новинарка само со цел да го прикажеш Грујо во лошо светло? Засрами се! Какви прашања се тоа- зошто баш тој споменик? Дали вие го хеленизирате Скопје? Алоооо Аце си е наш и ниедно срање од новинар не смее на таков арогантен и насилен начин да ни вреѓа култура а богами и премиер. Требало да има причина што го ставаме Аце на плоштад? Ко да сме украле нешто, да бев јас ќе и залепев две-три заушки, една чврга и клоца у газ...а ти ја подржаваш...Бравос...

На MiDnIgHtLaDy и love.edward им се допаѓа ова.
  8. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Полека, полека, не се возбудувај :lol:
    Прво јас не напишав никаде дека некој БРАНАМ :o
    Второ само си го искоментирав начинот на кој Груевски очигледно затечен од претходно НЕ најавените прашања одговара.
    Трето новинарката убаво си прашува зошто се гради, а овој и одговара А ЗОШТО НЕ :tmi:
    Тоа ли е начин на комуникација и одговор на поставени прашања на еден човек кој раководи со цела држава и народ... Па мораше и да му појаснува дека сака да и одговори со која причина се гради како секој нормален што има причина за тоа :fubar:

Пак ќе ти повторам дека јас нема зошто да се срамам и немам намера никого да ПРИКАЖУВАМ во лошо светло-тоа се забележува и не треба да си толку малоумен за сам да расудуваш што е смешно и налудничаво а што не.
    Жално е за тие кои заради политички причини, корист и сопствена благодет МОРА сето ова да го коментираат низ портокалови очила а останатите да ги нарекуваат предавници, Бранкови платеници или креатори на црни сценарија за оцрнување на лидерот кој сам е одговорен за своите не/дела.

На DivineChaos му/ѝ се допаѓа ова.
  9. wish

wish Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    233
    ова требало да го направиме пред 60 години,но ок и сега не е касно и...и то....

10. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    На DivineChaos, nena2010 и Dafnee им се допаѓа ова.
  11. Dafnee

Dafnee Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.928
    Now, with Greece caught up in a debt crisis, you might expect the Macedonians to attempt to gain the upper hand by striking a more mature attitude. But no. Not only are they in the midst of renaming airports, motorways and other structures after Alexander or his father, they are now about to erect what amounts to a giant bronze middle finger aimed at Greece. The Alexander statue has undermined friends of Macedonia who have previously sought to defend the country against the Greeks. (The monument is part of the grandiose Skopje 2014 project, which we wrote about)

Да го препрочитате делов.

12. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    ^^Токму тој дел и мене ми остана во глава. Место да одиграме паметно, ние си играме детски игри сега.

Ептен точно и ептен се согласувам со тој дел од блогот.

13. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    ^^ А подолу во коментарите... живи се изедоа... |(

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    ВЕСТ

Анкета : На кого личи Александар?

Фрчко засега во убедливо водство со 2995 гласови :lol:

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.135
    Допаѓања:
    156.168
    Не отишле многу пари у курац,право да ви кажам.
    Освен ако не падне проект,курац 2020.

16. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.099
    ...
    Да играме паметно? Што ви значи тоа? Ајде воопшто да не називаме ниту аеродроми или сл. со негово име, недај Боже да му изградиме статуа, да молчиме воопшто да не го спомнуваме името на Аце, па така може Грците ќе не засакаат и кој знае може ќе се реши проблемот со името? Грците никогаш нема да не признаат освен ако не смениме име а со тоа и идентитет... Што сака да каже текстот а вие подржавате? Свијте ги главите надолу и откажете се од вашата историја затоа што Грција уште не признава дека е ваша? Немојте да ги нервирате туку дајте им го тоа што го сакаат?

17. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    За ова е точно, никогаш нема да не признаат како народ, војнава помеѓу Македонија и Грција е со векови, а би рекла и не само Грција, туку цел свет,ама ајде, само што сето тоа нивно однесување е многу добро камуфлирано.Затоа се им пречи што правиме ние,заради тоа што точно ја знам историјата и на Грција, знам што зборам, само таа има сила, поради тоа што ја има подршката на големите земји,а да не коментирам и за тие што се над Америка, иако и Америка им е само диригент на цел свет, ништо повеќе.
    Сосем е доволно јасно за човек да увиди што се случува.

И малку одиме оф-топик со мислењава за името.

На zhap4e и Marley им се допаѓа ова.
  18. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Конкретно за споменикот на Аце наш :muscle: - го подржувам..Единствено овој споменик, ми прави мерак, зашто Грците има да попиздат сега...Кај нив има едно туристичко место што се вика Alexandar the Great :lol:

19. Marley

Marley Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    1.130
    ...ова како во вицот,... "фала бате... доста ме бранеше... ''
    ...тој нон-стоп потечен од ќутек,.. а братму као го брани... :)

На MSkorpionka и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. SunFlower94

SunFlower94 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2010
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    362
    Јас мислам дека многу незрело изиграа поставувајќи ја статуата од Александар сега. Чекате, прво да влеземе во ЕУ, НАТО, па после заебавајте се со Грција, сега кога е во економска криза и пред банкрот, нас ни беше шансата да се покажеме, ама ние сакаме фраери да изиграваме.