Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скопје во 2014-2015 год

Дискусија во 'Политика и настани' започната од jasmin, 4 февруари 2010.

?

Го поддржувате ли проектот Скопје 2014?

1. Да

252 глас(а)
    38,3%
  2. Не

406 глас(а)
    61,7%
  1. zlatapetkova

zlatapetkova Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    55
    Добро се слагам во право си потполно дека секој европски град има обележја.А што правиме со тоа дека секоја европска земја им дава просек плата на граѓаните 700 800 евра? Секоја европска земја им овозможуба на граѓаните достојно и средено здравство и здравствени услуги. Секоја европска земја им нуди на своите млади и им овозможува да учат во убаво училишта и факултети во средени згради а не во згради кои се 100 год стари и ниту еднаш нереновирани.Секоја земја им овозможува на своите граѓани работни места кои најмалку зависат од тоа кој е на власт.Секоја европска земја им дава на сите свои сограѓани услови за живот.
    Епа кога и кај нас ќе се средат сите овие горенаведени работи и уште еден куп други тогаш можеме да збориме за Скопје 2014 и да го поддржиме.

2. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Уште ова фалеше :tmi: Таа лажна позлата со барокни форми (како да имаме избор за друга |( ) на новата ограда од мостот "Гоце Делчев". Па овој стил воопшто не одговара на модерната конструкција на мостот :x Е овој проект ни покажа дека во архитектурата се е можно (само кај нас :!: :lol: ), и свесно игнорирајки ги основните правилата прескокнуваат и неколку векови (секако наназад) создавајќи чудна и искривена слика во која сме и сите ние. :worried:
    Страшно е што последиците најмногу ќе ги почуствуваат идните генерации зашто ова е дефинитивно лош начин како да ги изградат естетските критериуми :fubar:
    И јас ја сакам Македонија. И јас го сакам Скопје, ама ќе му текне ли на некој дека ова треба да престане и дека е навистина премногу.

На enca.69 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Кога се почува, се почнува од неопходното. Ова е исто како да си купиш скап мобилен, а дома да имаш расипано казанче и распаднат мебел.

На Chocoholic, enca.69 и lolyta777 им се допаѓа ова.
  4. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    секој град секое селце секое населено место воопшто си има душа си има минато си има спомени си има стил . сите ние си ги сакаме нашите родни краеви ...секоја греда секоја керамида секое камче си има своја приказна и во сите нешта воздивнуваме мислејки на минатото можеби на детството или младоста , на првата лјубов ... сите фасади секоја клупа во паркот секое парче зеленило , секое местенце е споменик и тоа вистински споменик кој вистински постои за споменување на моментите од минатото ... споменик со душа кој е бесплатен . и да навистина треба да се гради и секогаш се градело но во стилот на живеењето на жителите на нашата земја .
    мене навистина ми недостигаат некои објекти како и зеленилото кои ги нема веке .

5. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
  6. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    E значи претераа, ќе отстранувале, ок, ама дај друго место каде што сите ќе ги преместите, а не само чистки да правите!

На почеток може ми се виде навидум интересен проектот 2014, ама кога се заинтересирав и следев шо и како всушност прават, ма ајде, претеруваат, не е Скопје Токио, не е таа површина, не е таа метропола, ми беше убаво како такво пред некоја година, ама сега, нови згради, нови споменици на секој чекор, нов лик на самото Скопје, пренатрупано и полека се задушува!

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.169
    Допаѓања:
    156.565
    Пошто прасето Тодоровиќ е многу фино,оп сеа ќе им даде простор за дуќанчиња во гтц и ќе им ја плаќа киријата до бесконечност. |(
    После Зелен пазар и ова! Бреееј! (до душа тука више мава и финта г 6,тежок договор.Ако ти турат пазар на на поголема оддалеченост од тебе ќе бидеш принуден да купуваш зеленчук,овошје по маркети (хеееј па и Тодоровиќ имаше маркет,не?! |( )каде што ем не е по ќејф,ем е поскап,ем си ко у Америка,човече!ма ово нема ни у Београду!).
    Ова Скопје 2014 се погоди таква аждаја бре,све пролапа. Ми е страв да не ги урнат зградите и да не го направат едееееееен ооогромен простор за еден куп споменици,обелискови,курци,палци,врагови!

Што пари се пролапаа бре бре бре... не бе,да ни личи битно!

На interesna, JuLleE, lolyta777 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Стоилко е култно место , Ванила на нашата генерација :D :lol:
    Треба малку да го средат тоа трафичето ама да го остават таму, еее цел град таму се чекаше, цел град таму излегуваше.
    Каде? - Пред Стоилко.
    Е па да се дотерам, најк патики и монтка...шема. :D

На lolyta777 и Phyramide им се допаѓа ова.
  9. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Па кога дремеме по дома, се курчиме по форуми, место да излеземе како младите во цел свет што ја преземаат судбината во свои раце, малку ни е и ова, циганарија, Скопјево отиде у курац, курац без цензура. Златни огради еееејјјјјјј....Индија стајл...шаренило, глупости, бароци, куполи, модерни мостови, Гоце на коњ, Гоце се плашел од коњи.....у пм...
    Покондирени, себични, лакоми тикви, ПРЕСТАНЕТЕ!!!!!!!!!
    Не ви е Скопје дедовина па да си играте ку*от со него.
    Скопје е наше, и остајте ми го она што ми е во срцето, и што каде и да сум ме влече да се вратам назад.
    Е Гвујо, во желбата да оставиш свој печат, да се овековечиш, не уништи, ни ја изгоре душата и спомените, ти минијатурно, бедно, искомплексирано суштество.
    Во двор да си ги носиш глупостите, а на нас да ни го оставиш Скопје, и чичко Стоилко, наши си се...НАШИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Душата ме боли........ ;( ;( ;(

На FBI, eli25, interesna и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Сабајлево го прочитав ова и со голема доза на тага и разочараност пишав во СДК за истово. Чичко Стоилко е бренд! Симбол на едно време, и тие го тргаат во неповрат!
    Смрдливо, мрсно - не е битно - битно е нешто по што го познаваат и препознаваа Скопје со години, со хамбургер од чичко Стоилко за време на пауза!
    Место на собиранки, на средби, на сеири, на гладни стомаци, на гулаби кои чекаат да добијат свој дел од истата храна. Ако. Култно место како што беше и коцката која исто така ја тргнаа.
    Кој се сеќава знае за што зборувам.

Реков веќе сакам нови работи, ама не и по цена да се урне она што го правеше Скопје еден убав, пулсирачки град со романтична душа бре!
    Само будали оперирани од емоции и комон сенс можат ова да му го направат на градот.

Ми се ке*а и ми се повраќа од бес и тага. Бес и тага, баш такви испомешани чуства добив кога слушнав за ова и ми се замаглија очите :(

На irenna, Shelea, interesna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Chocoholic

Chocoholic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2011
    Пораки:
    747
    Допаѓања:
    988
    Најнова глупост! Дали го слушнавте ова?
    http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=42031

Шишиња, пластика, ѓубре во вардар...а на 1 метар понатаму врби од по :!: 82 илјади евра секоја :x Свесни ли се бе што прават? И дај просветлете ме, што врби се овие од по 82 илјади евра? Грозје раѓаат?

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.169
    Допаѓања:
    156.565
    Нема да ме чуди ако не слапаат уште пола милион за калемење на врбите со внинова лоза и нивно одржување. |(

*авторот на овој пост е свесен дека врбите се бронзени

13. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    Јас со неколку предлози до власта, да размислат:

- Треба да засадат еден срушен авион во Вардар одма пред Камениот Мост, во чест на НАТО и нивните акции на Балканот последниве децении, кој би чинел околу 40 милиони евра;

- Да изградат склуптура кај Чичко Стоилко во висина од 20 метри, составена од чисти свежи овчи кременадли кои ќе ги мењаат на два дена да не се усмрдуваат и а склуптурата да добива уметничка свежина, нормално во чест на Лејди Гага, која ќе чини 200.000 евра годишно за одржување; и

- Да изградат една египетска пирамида на кров на Владата на РМ, во чест на генијалните мозоци кои ги давале овие идеи за Скопје 2014, како истите стручњаци би можеле да се поврзат со вишата вонземјанска раса која ги вдахнува со космичка генијалност..

Па мислам ќе биде тамам!

На Ket.Rin и Nika666 им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.169
    Допаѓања:
    156.565
    Леле сс бујна страС дочекав да пишам тука.
    Утрово,си втам по порталиве,вести,новини,весници,цуц-буц и уште нешто друго ГЕНИЈАЛНО.
    Ќе сме скијале не Водно на вештачки снег(и одеднаш жичарата има смисла и се чувствуваш као у Аспен!). И одеднаш ми текна на еден документарец,зелен и еколошки,како во едно градче во Швајцарија во периодите кога има недостаток на снег,правеа вештачки од мочките и каките на локалното население и при тоа безбедно беше да го ручкаш и лижеш! Немаше некоја разлика во квалитетот со вистинскиот. Јас мислам дека градов е више до гуша со срање,па снегов е стварно генијална ствар,ред ќе се чека да те трансформираат од човек гомно у снег,од статуа гомно у снег,од фекалија у канализација у снег,од фекалија во Вардар у снег.
    И не знам зошто го кажав,кога можев и јас да бидам профитер од овој опасен проект!

Јас мислам дека сме више дно дна и више ќе почнам да кљукам седативи кога ќе чујам уште некоја глупост поврзана со проектов,мајке ми!

15. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Следно: подводни стаклени тунели во Вардар, полни со атракции! Шанса да се видат скопските фекалии од сосема друг агол! Вреди да се инвестира!

На Nika666, rossonerka и ludoto19 им се допаѓа ова.
  16. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Јас го чекам денот кога ќе кажат епа дечки ненадејно банкротиравме!
    Секогаш сме имале слаб буџет, јас не знам од кај одеднаш никнаа тие пари за толкави огромни проекти. Последна вест се зголемил буџетот на град Скопје за 4 милијарди денари, се продолжува со градење на нови булевари, кружни текови, мостови.
    Значи кај ги берат тие пари? Дај нека кажат да поберам и јас малку за дома.

17. Nika666

Nika666 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    217
    Ова за врбиве ми го кажуваше една девојка што работи во фирмата што ќе го изведуваа овој проект. Па владата сакала ДА СЕ СТОПИРА РЕКАТА со 2-3 пумпи :fubar: и да се направат жардињери, да се насадат три ЖАЛНИ врби кои притоа ќе се викаат вера, надеж и љубов! Мислам алооооооооо :fubar:
    Ова е комедија стварно :lol:

18. papilona

papilona Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2011
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    143
    ЖАЛНИ врби со имиња ВЕРА, НАДЕЖ И ЉУБОВ :worried: брука ... мислаааам леле Фројде каде си?

19. zanana

zanana Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    58
    На почетокот проектот 2014 ме лутеше, сега ме смее. И малку ни е! Стискав палци на изборите да победат другиве, само да видам како проектот се стопира... Но, не! Ние пак ги избравме Градителите! Да не се сфатиме погрешно, не сум против градење, професијата ми зависи од тоа, ама ова е циркус! Одговорно тврдам дека Македонија има капацитети за современа архитектура... Дури и студенти на факултет се изјаснуваат со оригинални, зрели, модерни идеи. На меродавните не им беше дозволено да проговорат тогаш кога беа нападнати на плоштад! За да се стекнеш со титула дипломиран инженер архитект, предходи образование кое не е за потценување, па е недозволиво правници, економисти... да ја вршат работата на првиве.
    Градењето во Скопје беше мегдан, каде можеа да се покажат илјадници млади, свежи, модерни архитекти (кои, верувам, чекаат таква шанса) и илјадници млади, свежи, модерни ликовни уметници. Наместо нивните идеи, блеснаа глупавиве бронзи!

И толку не се чувствувам горда на тие Александровци, Каревци, Само(у)иловци (можеби е грешка, ама толку ми понудило основното и средното образование)..Помакедонски ликови, во секој случај, се Рацин, Андреевски, бидејќи не не одржала до македонштина физичката сила и освојувањата, туку пишаниот збор и македонскиот јазик. ОВА НЕ Е ПРЕДЛОГ ЗА ПОДИГАЊЕ НИВНИ СПОМЕНИЦИ

Многу осетлива тема...Никој не не слуша! Никој! Можеби и ќе се иселам од тука, секако повеќе не ми личи на дома!

20. soco

soco Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    185
    :tmi: само уште ПАНДОРА им фалит !

На Nika666 му/ѝ се допаѓа ова.