Неможам да ги разберам некои луѓе,не ги подржувале спомениците ова она а за сликање први се таму да се сликаат со нив,кога не ги сакаш што се сликаш со нив?Второ ,па луѓе нормално дека Скопје во иднина треба да има нов изглед кој век сме?што ке чекаме да се распадни све па да го задржи стариот изглед ,па на новите генерации искрено кажано не му е потребен стариот изглед на Скопје.Па све ке си дојде на место ,ете сега и со новите автобуси ке заличи градо.Што, да ги оставеја старите автобуси не за друго,за да остане она старо Скопје да се потсеќаме на минатото.Свашта!!!И Дубаи е целиот град бетон па сите сакаат таму да одат.Мислам до менталитетот на луѓето е што не го прифакаат новиод изглед на Скопје.
^ Никој не спомна за автобусите, автобусите се океј, зошто е логично дека ни требаат подобри превозни средства (реално предходните автобуси беа ужас). Која е потребата од сите тие кичести статуи натрупани во едно? Која корист ја има народот од двете шмизли на плоштад? Симбол за девојките во Скопје? Што значат Ромео и Јулија (ако воопшто тој глупав споменик и така се вика)? Да не збориме за одвратната и огромна триумфална порта која е врв на бедата во градот. За да ги достигнеме големите градови? Што ли значи проклетата и глупава порта? Каде е триумфот? Скопје станува задушено, грозно и одвратно! Го гледам како мал, но топол дом за безброј души кој што очајно плаче и вриска за се` што му се случи. Додека народот молчи и клима со главата. Преку глава ми е веќе од членови на Х политички партии кои се препукуваат меѓу себе и застануваат позади се` што направил политичарот од нивната партија и гледаат како коњ, ниту лево, ниту десно, само право и по патот кој им е запишан. Отворете ги очите и сфатете како ви го перат мозокот!
Па нормално статуите не се за корист ставени се гледа за што се, за да заличи градот,а што му сметаат на наридот?дека градот заличи на нешто тоа смета?Одете малце прошетајте во други земји видете кави не споменици има не само да кажвате што треба и што не треба.И пак ке го поставам ова прашање,кога не ја подржувате изградбата на спомениците што се фотографирате сите со нив ?или сакате да ви заличи сликата на нешто?секој втор на фб е сликан со тие споменици кои не ги сакате ,Зошто ????А другата партија на власт да беше и тој мостот камениот еден што го имате ке ви го срушеја.Радвајтесе оти нешто се прави, поарно нешто отколку ништо!
НСе извинувам што се вмешувам,ама не дека не сме за споменици ама да се градат со ред и да не бидат пренатрупани.Фонтаната Александар Македонски е навистина убаво и личи онде,ама некои поситни градби околу неа стварно не треба.Како на пр Шмизлите,не знам што означуваат тие,што сакаат да покажат со тоа.Многу пари се фрлаат за непотребни работи.
^ Се немам фотографирано, ниту пак планирам да се фотографирам со тие ужасни споменици. Не можам да ги гледам кога поминувам од што ме иритираат, а не па да ги имам за спомен во архивата со фотографии. Споменикот треба да има некаква важност и значење, ШТО ТАА ПРОКЛЕТА ПОРТА ЗНАЧИ ЗА ДРЖАВАВА? Ако не, нека изградат Ајфелова кула на плоштад, ќе се стиснеме, не е фрка. Го загушија градот, факт е дека се ПРЕМНОГУ. Што направиле Ромео и Јулија за нашава држава? Теоријата е што повеќе, толку поголем процент во џеб. Ништо повеќе. Секој си гледа за да му биде меко под сопствениот газ, а на сите што не им се допаѓа едноставно се како: „Што би смениле ние, ако мора да е така, нека е така...“ Убаво, ептен...
А тебе ти е тесно сега со спомениците а? Ако не ги изградеа ,ако ти го оставеа местото слободно ти што ке правеше со тоа место оро ке играше?
Ти фалат аргументи, очигледно е. Доволно ми е само да се движам нормално, без мадињата на нечив коњ да ми доаѓаат над глава.
Па нормално дека и целосно коњот ке го прават ,не ке го остават беез нив недовршен ,а коњите во историјата без мадиња да не биле случајно ?,па сега статуите без нив да се прават .Што чекате Грците нека се радуваат со прост народ како нас ,тие ке изградат побрзо наши споменици ,АЛООО!!!!Треба историјата да си ја зачуваме!
Цел хиподром со коњи направија на плоштад. Не знам дали ми ја разбираш поентава на муаветов, или чувствуваш должност поради партиска книшка да го одбраниш она што партијата го направила, т.е. парите кои ги испрала. Нема потреба што на други да им се докажуваме. Спомениците нема да променат ништо. Доволно одредените што требаше нешто да направат „направија“ околу тоа.
Немам врска јас со партиите не ни гласам за некој,само сакам да кажам оти прост народ сме ,А да не на правеа споменици да си ги кркнеа парите в џеп после пак ке плачевте нема да ви чинеше ,сега кога прават нешто пак нечини!
А вака мислиш дека не си кркаат пари во џеб? Дупло повеќе, верувај. Можеа да направат нешто корисно, или кога веќе не се способни - нека не прават ништо. Како и да е, требаше да ја следат вољата на народот. Само што народот е доволно прост за да се подлаже на гратис возење во вторник и петок, локум, кафе и не знам што.
Ако не си доволно информирана тие со локумот и со кафето беа СДСМ ,па неможе преку ноќ све да се направи ,а здравството на кое дереџе беше дојдено ,па му текна на сегашниов министер за здравство да појди некако да ги разбуди докторите што спиеја на работно место ,и ајде да не почнувам со оф топици ,темава е Скопје во 2014 год? не е темава локуми и кафе Значи има секаде разни споменици по државиве и нормално дека заликуваат на градови ,но овие нашите со тој камен мост уште ке си останеа кој и тој ке му го струшеја како што се против споменици.Па нормално дека има почесно место ФИЛИП втори во нашата држава ,заслужува споменик и то како ,а и скопјанките нека се гордеат што му направија споменик со скопските шмизли шојма во тоа лошо па треба да се има секакви споменици.За тоа дека рече дека земаат пари дупло ,па нормално дека земаат ,ама и направија нешто ,а другите само замаа и земаа и не направија ништо недека ги бранам ама така е.
Информирана сум и знам кои беа, сите се насочуваат кон гласот, а не кон работите што ќе ги променат. Тоа ми беше целта и затоа го спомнав. До какво дереџе дојдовме, ништо чудно по некое време Никола и Бранко да ги има на плоштад и народот да им ги бакнува нозете, само зошто НЕШТО НАПРАВИЛЕ. Подобро е да има статус кво, отколку глупости на тон.
Македонските споменици од нашите херои со кои многу се гордеам ако за тебе тоа се глупости срамота!! затоа грците ке се радваат оти сме глуп народ !
Ако животната цел ти е сатисфакцијата грците да се секогаш под тебе, тогаш да не правиме муабет повеќе. Тоа со грците е долга тема, која што ниту јас, ниту ти, ниту споменициве нема да ја решат.
Па тоа сакаат грците да не се гради споменици кај нас и малку по малку да ни го земат Александар Македоски кои тврдат деке му припаѓа нив.А во случајов ти го оправдуваш тоа.
А што ќе се случи ако и грците рецимо стават споменик од Александар? Ќе се натпреваруваме ако не, кој повеќе - негов е. И престани да ми ги испревртуваш речениците и да ги ставаш во друг контекст.
Како што гледам не ги разбираш работиве ,јас не ги испревртувам речениците!Нема тука никаков натпревар со грците ти кажав дека тие му е ќев кога ние глупите македонци си ги нејкиме нашите споменици изградени во чест на нашите херои, дури името сакаат да ни го сменат зошто демек нив му припаѓал Александар Македонски,и нормално дека не се натпеваруваме од кое појке Александар Македонски,туку тие сакаат да докажат дека нив му припаѓа ,и сега што да не градиме споменици? да му го дадеме на грците и тоа што ни остана и што ке биде после ????Глупости!!!
Да, има споменици во другите држави, но тие не се сега направени и не биле со цел да се потрошат парите конкретно за споменици, а кои истите би можеле да бидат потрошени за позначајни работи, како што тоа е сега.И едните и другите, колку што знам земале, само на поинаков начин ги потрошиле парите Има натперавар, на начин на кој преку споменици се истакнува својата моќ, националност итн.Инаку со Ацка, друга долга приказна е тоа.