Скопје во 2014-2015 год

Дискусија во 'Политика и настани' започната од jasmin, 4 февруари 2010.

?

Го поддржувате ли проектот Скопје 2014?

1. Да

252 глас(а)
    38,3%
  2. Не

406 глас(а)
    61,7%
  1. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Ќе истакнам неколку работи од неговиот текст од кои се гледа дека сепак не е хејтер туку искрено го напишал тоа што го мислел и доживеал за време на посетата на Скопје:

Спорд мене сосема му е на место коментарот, дури и си замерува на сопствениот српски народ кој деведестетите год. од 20.век им веруваше на историчарите-дилетанти и црквата дека србите се народ најстар и дека се небесен народ.
    Чист факт!
    Ќе беше попаметно и поисплатливо да се изведеше проект Македонија со нова и проширена инфраструктура 2014 отколку Скопје 2014.
    Ете, нешто и му се допаднало...
    Тоа е инаку одговорот на газдата на некој ресторан или кафуле во стара чаршија.

Блогерот претерал со потсмевливиот стил, но ја кажал во голем дел реалноста која за жал обичниот народ не ја забележува туку ја толкува како исполнување на предизборните ветувања - причина повеќе повторно да и се дад уште еден мандат на владава. Да се надеваме дека тогаш ќе се нафатат на Македонија со нова и проширена инфраструктура 2018

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. selma...selma

selma...selma Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2012
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    22
    Читај го и вториот дел за впечатоците од Скопје, кое јас толку многу го сакам.
    Јас денес го прочитав, абе се :D , ама во стилот да ти се плаче и од мака не плачеш туку се смееш. И после тоа со часови мислев, што откако ќе си отидат, што ќе направиме со цел тој бетон и недобро поставен мермер, за на крај да ми текне реализираниот проект за Скопје во 2014 година да го продаваме како авторско право, односно како некој нов предмет за студирање на архитектура, како политиката НЕ НЕ НЕ треба да се меша секаде, особено не во архитектурата и естетиката.
    Па можеби така ќе си ги вратиме кредитите со кои ги отплативме овие ископлексирани и инфериорни идејни решенија. АМА ПАМЕТНА СУМ БИЛА, ЗА СЕ ИМАМ СООДВЕТНО РЕШЕНИЕ ОД КОЕ СИТЕ ЌЕ БИДЕМЕ ЗАДОВОЛНИ, и ние кое го мразиме ќе си добиеме финансиска сатисфакција затоа што ќе имаме пари за отплата на кредитите, и тиа кои се палат на кичот ќе си ги имаат волгавном спомениците.

3. DjinTonik

DjinTonik Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    110
    Во ова денешно модерно време наместо да имаме објекти од типот:

Ние го имаме ова сра*е:

Срамота е покрај толку образовани "магистри" и "доктори" да не знаеме што е убаво и што прилега на новото време. Не сум против тоа да не се гради, слободно нека градат ама они "што" градат :envy:

4. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    која е потребата од толку масонски симболизми - мост око, многу столбови и некако се во масонски стил :o

5. Lenni

Lenni Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Зошто само Ск14 зошто не и Мк17?(( До кога вака, па ова е права диктатyра, сите докази yкажyваат на тоа; порта (за каква победа, ви се молам) сопствен мyзеј, сопствени медиyми и Факyлтети, брод (комплекс на "месија"), а, која е Финтата со Прометеј yште не ми е јасно. Секој диктатор сака да гради, историски гледано наназад, ама овдека има и некоја псиxолошка заднина, како да сакаат да компензираат за нешто, Фројдовски гледано. Нека подигнат и Обелиск и сe' ќе ми стане јасно. Толкy се внесени y оној нивни Масонски Филм, а диктаторот не може да стане 'слободен sидар' го знае ли тоа нивниот Пастир? На времето Франсоа Митеран се занесyваше со оние египетски симболи y Париз па мy извадија прекар 'сФинга' се чyдам каков прекар ќе заработи и нашиов 'премиер'...?

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192
    Што има во проектов масонско? Јас мислам дека нема ништо масонско во проектов.А она што се вели за масоните дека оние симболи кои ги имаат се масонски, тогаш тоа е исто како што е нашиов спор со Грција.Која е разликата? Ако би правеле споредба со нашиов спор со Грција и преземањето на тие нивни симболи кои ги сметаат за нивни, тогаш излегува дека не се нивни.Така што според мене, немат ништо масонско во проектов.И зошто Груевски би бил масон или не само тој, туку и сите познати политичари би биле масони? Ако е така, тогаш и Бранко би бил масон ако би го остварил проектов, не дека сум за едниот или другиот, но правам само споредба.Има некој симбол во проектов масонски? Не секој што направил нешто добро за својата држава и е од општ корист е масон.

7. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Што бе сеа Николче е масон? :rofl:
    Тоа многу го објаснува фактот дека Македонија никогаш нема да пропадне, нема заебавање со масоните.
    Е сега ќе си стоиме на работ од пропаѓањето, тоа да, ама важно не сме пропаднати, соу ин јор фејс бичес.

8. Lenni

Lenni Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    50
    Ne e opsto poznato ama vmrovcite miluvaat ponekad da spomnat deka komitata Dame Gruev bil Mason. I toa sto se vlezeni vo masonski film, u smisla na intenzivno gradenje za dobroto na opstestvoto (demek), toa ne gi pravi masoni, ne aludiram na masonski simboli kako sto e mostot oko . Predlagam avtorot na mostot da se izjasni dali toa e sevideckoto oko, i dali tie vrbi (vera, nadez i ljubov) se simboli na altruizmot na masonerijata. Se izvinuvam za latinicata na ovaa 'napravija' neam kirilica.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
  10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
  11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Еее баш да видам кој е тој што ќе успее да ги симне спомениците.
    Џева направија за наши луѓе од историјата, а за орлите на битпазар сите ќутат.

На koritsaki и VIN.diesel им се допаѓа ова.
  12. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Не е во тоа проблемот туку во локациите и вклопување во околината. Орлите ги немам видено на битпазар сеуште, но очигледно е дека повеќето споменици во центар се крајно невкусно пренатрупани. Често имам работа со странци од ЕУ и други континенти (значи не од балканот) и сите велат дека центар е пренатрупан и дека фали зеленило. На пр. тостерот може да се стави на работна маса, но не се вклопува, штрчи. Подобро се вклопува во кујна, трпезарија... така и со спомениците.

На drugarka, Hipica и Hipster им се допаѓа ова.
  13. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Не се мешам често во политика ама го подржувам проектов. 8) :lol:

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    ^ Па од нас видоа и тие, да не останат покусо, искориситија во збрката и они споменици.
    Од чии пари, од нашите.
    Не сваќате луѓе, џабе се дискутира на темава.
    Ама убаво кажа дејлајт, што ги направија, ги направија, ама да се разместат на поише места, а не вака стационирани на едно смешно делуваат.
    Пренатрупано, кичесто, хаотично.

На daylight и drugarka им се допаѓа ова.
  15. tirkenbal

tirkenbal Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    12.628
    Пренатрупано е според мене, кај и да се свртиш гледаш некој споменик. :)

16. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    споменици од разлиЧни временски периоди еден до друг усте рака да си фатат мене тоа ми изгледа ептен без вкус,колку само да се стават

17. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Доаѓаат туристи и ни се смеат. Пола коњ, вратна спондилоза Ацета да го видиш, виц е, фонтани имаат во нивните земји ама немале коњи...
    Владава не знае за доста. Народот се воодушевува. Кредитите кога ќе стигнат за враќање лебот може и 100ден да биде. Банките веќе сите станаа ризични, нема каде Владата да не е задолжена, се подигаат депозити, под душек пак методата се враќа. А нас све ни е убаво. Гледам слика од Скопје и да ме праша некој -а каде е ова? Врска немам, ни улица ни објект во близина. Наопачки тргнато, наместо да се негува историјата, кај нас историските, стари делови се отстрануваат, ги премачкуваме во барок. Од волку барок, во Италија да појдам ќе ми се слоши.
    Каде е Скопје?

На angelina1, Trnche и mariatim им се допаѓа ова.
  18. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Многу ми се допаѓа стаиот нов театар, од тоа што го видов на ТВ.
    Едвај чекам од септември да почнат претставите, веднаш ќе одам :clap:

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.057
    За театарот немам коментар, прекрасен е. Но, исто така бев пријатно изненадена кога викендов видов како е средено после камени мост, како му доаѓа, мислам Пајко маало се вика. Преубаво, кога ќе ми текне какво беше посебно ако заврне дожд, со гумени чизми едвај се минеше.
    Најмногу ме воодушеви фонтаната со мајките и децата, во различни позиции :inlove:

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  20. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    Театарот е навистина за пофалби,прекрасен е :P