Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Скопје во 2014-2015 год

Дискусија во 'Политика и настани' започната од jasmin, 4 февруари 2010.

?

Го поддржувате ли проектот Скопје 2014?

1. Да

252 глас(а)
    38,3%
  2. Не

406 глас(а)
    61,7%
  1. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    Морам да го искоментирам театарот.Морам!
    Совршенство ми е луѓенца,од она што го видов на ТВ кажувам.Излгеда ептен светски а наше.
    Толку изгледа убаво.Не бре неможам да најдам зборови да опишам.
    Сон ми да глумам некогаш на таа сцена,сон! :$

2. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

На daylight, EmGreen, BoaVista и 2 други им се допаѓа ова.
  3. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.534
    За оваа власт да кажеш ‘‘Барем гради нешто‘‘
    е исто ко за син ти педер да кажеш ‘барем е*е нешто‘‘

На lady.v, Chica.Loca и daylight им се допаѓа ова.
  4. EmGreen

EmGreen Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    189
    Лично сум многу против фигурчињава што ги натрупаа на плоштад, а да не зборам па за барокниот ГТЦ. Цревата ми се превртуваат од некои споменици па не им обрнувам многу внимание кога поминувам покрај нив, ама кога го видов видеово и кога видов какви правописни грешки има на споменициве ми се згрози уште толку. Неписмена нација ќе ја штити богатата историја |( Букефал бил пописмен :^) И тоа со сонцето на Вергина [​IMG]
    You had one job!
    Римјани клесале статуи и по 10 години. Ние сме напредна нација, за три месеци и скеч е направен, и статуата е завршаена и наместен е :o

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 1ZZQhZ9eKA

5. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Театарот е навистина супер,но барокниот ГТЦ? :x

6. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    Ви се допаѓа новиот изглед на плоштадот? :)

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Ќерка ми учи во училиште со покрив од азбестни плочи ....

8. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Ти тоа сериозно?
    Нели ги менуваа пред неколку години?
    Леле ако е вистина арам да и е на оваа држава без разлика кој е на власт

9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
  10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    Жално е што поради вакви проекти страдаат зелени дрвја кои им правеа сенка и воздух на сите подеднакво. Одејќи во рамстор забележав дека многу туристи се одмараа токму во ладовината под дрвото кое беше таму... жално, навистина жално што го исекле! :(
    Зарем не можеше да се најде посоодветна локација за тие згради?

Уништен паркот кај Бристол, а спроти стара железничка

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Ќе речете не е убаво да се подбиваш, ама само уште тоа ни остана...

На Papillon.Papi, ch-lunde.no и Perina им се допаѓа ова.
  12. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    За еден познаник мислев дека се подбиваше, а тој да ти био сериозен кога рече: „па што ако ги исекле дрвјата, и во Америка е исто така низ големите градови..„ :^) |(

13. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Еве интересна споредба за одредени особи што го оправдуваат Скопје 2014 со брилијантниот аргумент - важно се гради! Иронично е што истите можеш да ги најдеш на друга тема/друго поле каде пропагираат квалитет пред квантитет.

На Hipster и EmGreen им се допаѓа ова.
  14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    Не се кријам ни чив симпатизер сум ни ништо...поддржувам што се гради.Но тоа што сум нивен член и се не значи дека за се ќе велам БРАВО.
    Вчера кога го видов вториот сплав како ја затвора глетката на МНР, тоа хотелот на плоштад, го гуши....и уште чув дека на коцката некоја фонтана планираат - ПРЕТЕРАНО!!!
    Убаво е се што вложуваат ама доста со една иста локација....па Скопје барем не е мало, има место колку сакаат за градење и разубавување.

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Perina

Perina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    321
    Еве го моето мислење на кратко. Во држави кои се во развој (тука секако спаѓа и нашата- сакале ние да признаеме или не) треба да се инвестира во (просто кажано) патишта и подобра комуникација, здравство и школство и индустрија (обновување/отварање фабрики, нови погони).
    За невкусот и кичот што владее во Скопје не можам да коментирам. Самата помисла и моментов додека пишувам ми го разигрува дигестивниот систем. Тука не се работи за СДСМ или ВМРО, или сите останати, тука се работи за градење на иднина, буквално кажано. Скопје не е SIMS City ниту копија на Вегас (уште ајфеловата фали и некој шљокичаст голем знак) А што е најбитно, позајмени пари се користат за најбитните работи. Тоа ти е како да идеш од банка да земеш кредит и да отидеш на одмор (таков кредит постои само во Македонија) Најтрагично е што тие што се воодушевуваат на шлајмот не сфаќаат дека нивните деца и внуци ќе ја платат цената за нечие изживување врз народот. Од мене толку. Повеќе ако кажам ќе ме апсат :D :D

На Annath, Danilela, Anne.B и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Aryana

Aryana Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    71
    Разбирам јас и да се гради и се, ама Скопје го задушија, пренатрупано е и ти се чини дека воздух не можеш да земеш. Згора на тоа мислам дека и во другите градови во Македонија требаше да се инвестира нешто и да се изгради. А ние, го направивме Скопје држава. После ќе се чудат зошто сите доаѓаат во Скопје да бараат работа и да живеат. Па нормално, не ќе живеат онаму каде веќе 20 години нема што да се работи и нема никаква перспектива.

На Rama, esperanca, Hipster и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.474
    Допаѓања:
    54.988
    Така е, кутрите ние џабе даваме приходи за државичкава наша, градовите наши освен Скопје не личат на ништо, тапкаат во место, не знам дали е до градочалниците или таква наредба доаѓа од држава -Скопје :D немам ништо против стварно Скопје е Македонски град, се гордеам со него ама претераа веќе ќе го прават ко Париз, а нашите градови ќе ги залажуваат со кружни текови или некои супермаркети :D

18. fashion.owl

fashion.owl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    21
    Од таа беда што беше до пред некоја година, сметам дека сега е далеку подобро.
    Искрено, мене ми се допаѓа, посебно големите градби - тие од другата страна на Вардар.
    Претераа со спомениците, тоа ич не ми се допаѓа, ги натрупаа сегде, посебно тие двата бели на плоштадот -ич не се вклопуваат, би било убаво да се преместат.
    И трумфалната - Лондон, Париз, Рим, Њу Јорк... и СКОПЈЕ! ;)

Ама во споредба со пред некоја година, не ми е срам другар од странство да прошетам - има што да се види. :lol:

Сега нека се концентрираат на паркови, дрва и слично и почнуваме да заличуваме на убав град. :clap:

19. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
  20. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    8.408
    Ама ако некој сака да ја види цела Европа бујрум во Скопје.

Жално беше до пред некое време, ама сега е веке смешно. Ситуацијата бидна "шта реќи, а не заплакати..."

Убаво е да се гради, но со мерка, вкус, а не да се трупа и трупа, каде ке биднат следните споменици по крововите на околните згради? Целта на градењто е разубавување, а не нагрдување.
    Ајде фонтаната е навистина убава и на уабво место ставена голем лајк за неа и за уште неколку градби, но останатото тежок кич и шунд. Ткави градби се наследуваат, а не градат. Се на се тежок промашај.

Понекогаш си помислувам дали главните и одговорни се заслепени, белсави, улави, но одговорот лежи во прење пари! Колку само пари се исперени преку проектот ни сами не сме свесни, а ни тие најверојатно.

Дражава како наша треба да инвестира во есенцијални работи, обраозвание, индустрија, инфраструктура, социјлани случаи, се расврлуваат ко да сме Финска со суфицит на пари, а не држава во која човек живее во авто и за кого неможат да се оделат пари за една барака не повеке. Мака ми доаѓа кога ке помислам на вакви случаи и кога ке го погледнам Скопје и кога ке слушнам дека низ светот се пракаат економски промотери :@

На vinozito1 му/ѝ се допаѓа ова.