Скопје во 2014-2015 год

Discussion in 'Политика и настани' started by jasmin, Feb 4, 2010.

?

Го поддржувате ли проектот Скопје 2014?

1. Да

252 vote(s)
    38.3%
  2. Не

406 vote(s)
    61.7%
  1. Ana3567

Ana3567 Истакнат член

Мене исто ми се допага Скопје Сега :l:

2. galapce

galapce Форумски идол

Немав го посетено Скопје неколку години.
    Рака на срце убаво до некаде за очи.
    Купиштата малтер,железо и пренатрупаната историја ми го земаа не здивот,ами воздухот.
    Во Скопје секогаш малку деликатно било она со воздухот и дишењето ама сега е малку уште повеќе.
    Едно време читавме како надојденците го пренатрупиле градот,еве сега сами си го дозатрупивте.
    Да не се разбереме погрешно,љубител сум на убаво осмислени архитектури низ градовите,ама сакам да дишам дур ги разгледувам.
    Од политички и финсиски аспект не ми се коментира баш.

SwanMay, darcy and daylight like this.
  3. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Толку непродуктивно трошење на пари до сега се нема случено. Попрво ке умреме него да дојдеме на ред во болница, пошто или нема апарати или не работат, пари да се купат нема, ама за споменици има. И додека болните чекаат со месеци да се снимаат на некаков апарат, нагло се гради, реновира, се мењаат фасади. Објаснување за тоа е дека туристите што идат у Скопје треба некаде да се сликаат. WTF??? Побитно е еден турист да се слика одколку да се спаси нечиј живот.???

Quincy, Hipster, dragan4eDR and 5 others like this.
  4. srhsejbsk

srhsejbsk Популарен член

Делам исто мислење со тебе. За споменици и реновираше на фасади секогаш ќе има пари, а за болниците, луѓето што немаат кров над глава и што спијаат на улица немаат. Знаат да градат фонтани, а незнаат да изгадат посовремени амбуланти. Во амбулатине од пред 50 години, попрво ќе се разболиш отколку да се опоравиш. Знаат да го средат плоштадот, а незнаат да го средат образованието и здравството.

kukla21, dragan4eDR and DraTilHelvete like this.
  5. anina

anina Популарен член

Бев пред еден месец во Ск и изгледа убаво. Не можам да речам не.
    Ама не сме ние, финансиски, толку спремни па да го реализираат овај проект. На толку сиромаштија во државава, не е време за фрлање пари

girl-miri and fighter like this.
  6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Може слободно да се смени годината во насловот, затоа што очигледно преродбата и бистрите идеи продолжуваат и во 2015, а на забеганоста очигледно и нема крај...
    Овој пат не само во Скопје, туку и во сите други градови каде што има чаршија.
    Ми се плаче.

http://www.skopjeinfo.mk/gradot/805658982/isti-izlozi-za-site-dukani-vo-starata-carsija

Hipster and daylight like this.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

^

Не знам мене ова не ми е јасно - е може како досега еден златарски дуќан да има излог пет на пет метри, а друг три на три. Токму затоа бараме унифицирање и автентични решенија за секој занает одделно.

Како тоа унифицирање и автентичност за иста работа?
    Не ми се верува што прават...не ми се верува... Рекорд заличува на red district street , чаршијата ќе ја автентизираат со едноличност за секој занает...
    Ми допираат по гол нерв со ова.

NoellePage and mackica1 like this.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Тука веќе не се работи за вкус, тоа е потценување на една цела професија. Не може да ми зборува за добра архитектура некој кој не бил никаде, не видел ништо и нема со што да спореди. Или бил, ама очигледно не знае да ги види вистинските вредности. Не можеш да измислиш историја.

Ми се плаче за ова со дуќаните во чаршија.

NoellePage, Valerin, kukla21 and 2 others like this.
  9. mackica1

mackica1 Популарен член

Единственото автентично нешто што е најблиску до македонската традиција и историја е чаршијата впрочем и тоа само остана... сега и тоа ќе го упропастат. :@

crimson likes this.
  10. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Имаше некаде статија дека ќе се градат Шпански или некакви скали на сред плоштад , точно ли е оваа информација?

11. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

А еве ја новата разгледница на вмро за странците .... (преземено од фацебук)

crazylady, daylight, darcy and 3 others like this.
  12. daylight

daylight Популарен член

Се надевам дека ќе успеат и дека почесто ќе организираат вакви убави и корисни настани за граѓаните и градот.

Студентите предаваат за ГТЦ

Valerin likes this.
  13. Valerin

Valerin Популарен член

Не можам да се ставам во улога на критичар бидејќи не ги познавам градбите. Но, за онака на око ми е океј, иако сметам дека малку претерале со барокот, пред се бидејќи не сме повеќе седумнаести век, па затоа треба да се стремиме кон современа урбанизација но, и разумно користење на просторот. Под разумно користење мислам да не се оштетуваат даровите на природата, т.е зелениот простор за кои да бидеме реални, оправдано се крена фама минатава година, иако не се постигна многу. И да, се согласувам дека ние не сме доволно финансиски поткрепена држава за тек така да ги фрламе парите во ветер.

Last edited: Apr 15, 2015
    daylight likes this.
  14. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Гледам сликата погоре е со зеленило, а слика подолу како да имало војна па се гради, а околу пустелија и бетон.

15. daylight

daylight Популарен член

Abrakadabra and Valerin like this.
  16. daylight

daylight Популарен член

„Поради големиот интерес на првата и втората интерактивна настава, студентите од Архитектонскиот факултет, во рамките на кампањата „Излези за ГТЦ“, денеска ќе организираат и трета прошетка низ Градскиот трговски центар која ќе има цел да ги запознае граѓаните со културните и архитектонските вредности на овој култен градски објект.

Прошетката ќе почне денеска во 18 часот, а збирно место повторно ќе биде пред платото на ГТЦ од страната на паркот „Жена борец“.

„На прошетката може да дојде секој заинтересиран граѓанин и низ интерактивна настава да дознае нешто повеќе за културното наследство на нашиот град, кое ГТЦ го чува веќе четири децении“, се наведува во соопштението.„

извор: http://plusinfo.mk/vest/22924/studentite-deneska-po-tret-pat-kje-predavaat-za-gtc

(y):bow:

17. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Како Скопјанка ( моите со генерации наназад се Скопјани ) искрено не да не ми се допаѓа ова што го изобличија градов без никаков вкус и мерка, туку ми личи на квази Лас Вегас. Секој кој што прошетал малку надвор од земјава, ќе препознае еден невиден кичерај и тотален архитектурен хаос. Ама, јас зборувам во мое име. Некому му се допаѓа.

18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се ближи недела, па да бидете информирани, сите жители на Центар, ќе има референдум за ГТЦ.

Ќе се самоцитирам

Abrakadabra, daylight, kjukli and 2 others like this.
  19. daylight

daylight Популарен член

Од колку до колку часот на 26. април недела? На кои локации и кој сè има право да учествува на референдумот и со какви документи?

20. An-na

An-na Форумски идол

Мислам дека за референдум важат истите правила како за избори. Избирачките места се исти како за регуларни избори, времето е од 7 до 19 итн.
    Нека ме исправи некој ако грешам.