Аитузам на ниту еден преглед или испитување во текот на бременоста неможе да се види. Дури ни со пренатални тестови. Аутизмот може да се види тек од 2 години на пагоре.
Zdravo zenski, Ve molam za mislenje ili nekoj da spodeli iskustvo. Bev na 20ta nedela skrining i se beshe vo red. Osven, doktorot spomna deka CSP ne bilo jasno vidliv (ne e mozna jasna vizuelizacija na corpus collosum). Toa vlijaelo na normalno funkcioniranje na mozokot. Mi rece da pobaram vtoro mislenje od drug doktor bidejki ne e siguren dali ne mozese da go vidi vo momentot (bidejki bebeto mnogu mrdese) ili go nema razvieno. Isto taka reche da zakazam kaj niv vtor pregled za dve nedeli da me vidi pak. Ima li nekoj slichno iskustvo, da spodeli nekoe mislenje, mnogu sum isplashena. Fala vi.
После толку потресување за првиот, супер поминав на вториот скрининг Го правев на ГАК кај Самарџиски и сум презадоволна од односот, се детално гледаше и ми објаснуваше и покажуваше. Правеше скрининг и ехокардиографија - срценце ( кое е инаку 20мм), комори, преткомори, главни крвни садови, желудник, дијафрагма, мозоче, рачиња, ноџиња, носе, уста ( цело време си пиеше водичка за време на прегледот ). Понапредно е за недела ипол, ми рече не е ништо лошо тоа, тежи 400г и има ретко долги коски што значи ќе биде висок дечко Ми одговори докторот на секое прашање, рече постелката е на заден ѕид, супер поставена, бебе е таман нагоре, воопшто не е ниско. Исто се изненадив и од апаратурата, чистотата и редот во ординацијата, ко да не е клиника..Екран за мене на ехото и голем екран на ѕидот за мм имаше Извештајов е малку оскуден, ако некој се разбира да каже мислење На се што кажа мене душава ми е мирна, а сепак 2 пати го препрашав Се е океј така
На упатот немав број, пишуваше фетален скрининг и ехокардиографија..Веднаш зад шалтерот е амбулантата и е со грчко знаме нешто донација приемниот шалтер..не видов бројка навистина.
Дајте предлог за втор скрининг? Систина 7000? Лани дадов 6000. Не се нормални. Од лутина не одам, а знам дека Димчев е нај, со првото бев и презадоволна сум. Ама 7000? Едно ехо 4600? Третина од нечива плата е тоа, дали тој месец треба трудницата и да јаде и да плати сметки?! Знам, личен избор е никој не те тера. Ама во Гак немам доверба, во ниту еден, ги презирам. Матична ми е Кокороманова, добра е за скрининг? Сепак треба детално се гледа се и не е играчка лоша дијагноза или не видена..
Ако не сакаш приватно, на Гак можам да ти ја препорачам Ливринова. Навистина е добра. Од искуство кажувам.
Јас искрено се мислев дали да правам, релативна работа е. Ако имаш некој проблем со плодот или ти во текот на бременоста да, ако немаш никаков проблем не си ги троши парите
Јас првиот и вториот го правев кај матичната (Павлина Коруноска) и сум задоволна зашто е темелна и се објаснува и за се има одговор Кај неа е 2000 денари, иако сум нејзин пациент, скрининзите ги прави на приватно. Топла препорака ти давам, веќе 4 година сум кај неа. Се наоѓа во склоп на поликлиника МВР, работи и со сини картони
Јас ќе правам кај матичната, Оливера Арнаудова. 3000 ден е скринингот ама ептен и верувам. За внука ми никој доктор не најде што и е, само она откри. Нареден вторник сум, така што ќе ти споделам искуство после прегледот.
И мене ме прашаа за години колку имам и ставот им беше ок, не си над 35. Зошто и како и го кажуваат тоа и мене не ми е јасно, ама би било фино да е бесплатен за сите, еве над 35 барем.
да ама пренатални те се околу 700е секој неможе да одели толку пари, што велиш државата ништо не покрива
Да да, знам колку се, затоа и викам да бидат бесплатни. Многу е лошо да ти набијат мислење дека мораш да направиш, а не секој има финансии. И тука ти , јас или било кој ,што неможе да си дозволи ќе си тераме со страв цела бременост или ќе си носиме вина зошто не сме направиле.
Незнам дали приватно прави, јави се прашај. Јас сум кај неа и со првото детенце и првиот и вториот кај неа ми беше направен. Со второто првиот кај неа, а за вториот сама ми кажа кај специјалист дека треба да одам и да бирам кај сакам државно или приватно. Бев кај Димчев. Со третово прв исто кај неа, втор во Ремедика кај Афродита правев..