Славење на верски празници за време на коронавирус

Discussion in 'Коронавирус' started by orevokrsacka, Apr 15, 2020.

1. christinnn

christinnn Форумски идол

Сувишно е да се расправаш.
    Ја отворам темава првпат и останав запрепастена, вришти од злоба и омраза. Толку грди зборови не би му упатила ни на најголемиот душман.
    Секоја ви чест, се штитите од вирусот ама од злобата дефинитивно не.

ane.bella, Dessa, carangigia and 2 others like this.
  2. P.S.love

P.S.love Популарен член

Освен братството и сестринството, другите луѓе во цивил се штитениците во манастирот и неколкумина кои беа затекнати претходниот месец во манастирот во Рајчица(Дебар.)

Last edited: Apr 19, 2020
    Dessa and WildMk like this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Битно големата гужва се избегна.
    Многу малце отидоа во однос на тоа што е во регуларни услови.

Сега само да не се 'Цаци' и да лупаат ко Максим по дивизија и да ризикуваат здравје на други.
    Ама за тоа не треба црква, 'Цаца' си е 'Цаца'.

candy.cane likes this.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Кои се тие мерки што се почитувале доволно да не се заразат, а притоа се лижело исто лажиче? Што убедувате џабе дека имало мерки за да си ја оправдате постапката? Еден, само еден да бил асимптоматски од тие доволно е. Не знам дали стварно не ви е јасно колку е погрешно или се правите на Тошо. Погрешно е. Никој не ве напаѓа за верата, никој не вели дека не треба да се оди на Црква, ама во време на пандемија НЕ СМЕЕ! Ако е така дај и јас да си направам свадба, ги знам луѓето сигурно не се заразени, од посебни лажици ќе јадеме, ќе играме со маски, ќе почитуваме растојание од два метри, оро нема да играме ќе ја направиме надвор од полициски час. Мислам толку нема логика моево, исто како и вашево.

5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Не е толку проблем самото одење во црква, колку што е лажичето. Требаше од црквава, кога веќе не е забрането причестувањето, да си набават пластични лажички, и за секого посебна да има, или на крајот на краиштата, да речеа секој да си донесе од дома лажиче, без свое лажиче нема причестување, и секој ќе донесеше. И јас сум верник, немам ништо против причестувањето како традиција, ама во ситуацијава, навистина беше, ајде да не речам “непотребно”, туку “не правилно изведено”.

candy.cane, sj *O*, Feminka22 and 4 others like this.
  6. fana

fana Форумски идол

И јас сум верник, сакам да одам во црква, се молам и си палам свеќи. Убаво ми е, ме смирува. Постев првата недела. Досега не се сеќавам дека Божиќ и Велигден сум прескокнала, а да не одам во црква. Блиску до работното место имам црква и одам и за помали празници.
    Ама оваа година сметав дека не треба да отидам. Едноставно ми беше страв. Сега гледајќи ги сликите од црквите како се држело растојание меѓу верниците малку и ми е криво, ама помина.
    Не е голем проблем одењето во црква кога се почитува мерката за растојание и носење маска исто ко шо не е проблем да си во парк оддалечен од другите.
    Ама причестувањето е. Колку и да сум верник не можам да замижам тука :(

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Е нека не се вадат со финансии и приливи.
    Не може некој што живее во луксуз при криза од месец дена да кука како нема за леб.

8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Изгледа само јас не ги гледам во темава страшните навреди кои ни на душман не се кажуваат, а сега се упатени кон хард кор верници. :wasntme:
    Освен реални коментари дека постои голема и реална шанса да се заразат повеќе луѓе што користат иста лажица, друг гаден коментар нема. Тоа навреда е или реалност? Навреда е што може без симптоми го фатиле вирусот и сега дома ќе го однесат? Па домашните во продавница...во аптека...

И сами треба да се свесни дека постои вирус кој е смртоносен за ризични групи, дека нема лек и вакцина, дека е вонредна состојба во цел свет, па дека не треба мешање со луѓе а уште помалку пиење од исто лажиче, а не да изигруваат жртви дека се повреџени и увреџени.

Алооо папата држеше онлајн литургија, ама во библиската земја мора лажичето да го примат во уста илјадници луѓе.
    Овде Исус е роден и гајле немаме.

Треба во карантин сите да одат и од Бигорски и иста лажица што лапкале.

Само јас колку блиски пријатели и фамилии познавам што постеа и не отидоа да се причестат. Е тие се вистински верници што се грижат за сите останати, а тие што отишле во црква се баш себични.

9. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Никогаш до сега не се случило некоја болест да се пренесе преку причесна.

carangigia likes this.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

доказ?

11. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Лажичката никогаш не се мие ниту дезинфицира,изработена е од сребро и ништо не се пренесува преку неа.Си слушнала некој да се пожали дека се инфицирал?Не,дури и за време на многу по опасни болести не се случило такво нешто. :)

veteruska likes this.
  12. candy.cane

candy.cane Популарен член

Не биди смешна. Зарем некој што ќе крене температура/ ќе почне да кашла неколку дена после причест, ќе каже еј во црква се заразив?

sj *O*, ane.bella, Ambitious and 14 others like this.
  13. Asparagus

Asparagus Популарен член

А како некој би знаел дали се инфицирал со причесната?
    Не се докажува тоа со муабет од типот ama nikoj ne se pozali pd pricesnata!!!1

Ти како медицинско лице имаш релевантни научни докази за непреносливоста на бактерии и вируси на таа фамозна лажичка или баба ти ти го кажа ова?

sj *O*, Joi, ane.bella and 15 others like this.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Значи по логикава, можам да го оставам сребрениот накит негде у подрум на прашина и бубачки и после месец дена да го земам и можам да го лижам слободно без да фатам некој вирус/бактерија?

nevermet18, sj *O*, Amellie13 and 5 others like this.
  15. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Пак ќе кажам, немам ништо против причестот, ама моментално, навистина е една „бомба“, чија еклсплозија може да наштети и на други кои не биле на лице место. Како што реков погоре, да се набавеа посебни лажички океј, ама вака не знам што да речам, еден да бил заразен и готово. Буквално Флугеовите капки, преку плунката ќе се пренесат на лажичето, и некој директно ќе го стави во уста. Едноставно, сега не е во ред.

sj *O*, KateKane, LivingGlam and 2 others like this.
  16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

О, какви хипокрити има тука, не можам да се воздржам да не пишам.

Ваша вера е Црквата? И литургиите? И причесна или уатевр? И на крајот, поповите? Не можам да се убедам да ги наречам отци, извинете...
    Тоа е вашата вера? Дури и во време на пандемија?

Да не навлегувам колку е сувишно се одгоре наведеното, ама барем ако сте ја прочитале Библијата, не мора цела туку in bits and pieces, пред да се декларирате како верници, ќе знаете дека црквата и отците никогаш не биле Господ. Иако изиграваат семоќни.

Верата на страна, не знам како некој не се замисли после последните случки со МПЦ и ИВЗ, кои се тие верници кои пак ќе им ги посетат објектите...
    Пошто не може по очигледно да биде дека не се залагаат за вера, туку за пари.

Оти тука многу забегавте како верници тогаш.

Лично, никогаш не сум ја почуствувала црквата како храм, а поповите во друга улога освен да пропеат нешто и да земат пари за истото.
    Прва асоцијација на црква ми е дишање у врат, нешто што не можам да го издржам, од некултурен народ затоа што добра половина не знаат зошто се таму. После ми се пари по иконите, за свеќите, и за се' што продава.

Е таков морал не сакам, а за вера да не зборувам. За да верувам во нешто, треба да исполнува многу повеќе критериуми од персони во чии очи светкаат парички, а во исто време глумат лудило проповедајќи ми на мене.

Али се започнува со додека има овци за стрижење, ќе има и волна за предење. Ако ова го сметате како комнтар кој не би му го упатиле ни наајголемиот душман- слободно.

И јас не посакувам некултура, мешање нос у што не засега, експерти на секој чекор, забушанти, несриозни и неодговорни персони со кои сум опкружена на дневна база кога ситуацијата ми го налага тоа и заради истите раат не можам да завршам нешто, а сега ми загрозуваат и здравје, ама гес уат- не секој го добива тоа што го сака.
    Само што нели, паметните попуштаат...
    Не баш, ама немам желба секогаш да исправам криви дрини како сега.

Бидејќи на крај секој прави што сака, дури и во ваква ситуација.

Last edited by a moderator: Apr 19, 2020
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Немам поим како изгледа причесна да бидам искрена, немам ништо против религија и сопствено верување ама сркање од исто лажиче? Сериозно?
    Не мора да е пандемија, којзнае колку болести можат да се пренесат преку плунка. И мора да се отиде во црква нели? Пошо иначе си помалце верник. Што верници ќе бевте кога ни библијата ја немате прочитано.

Fallen.Angel, sj *O*, Joi and 9 others like this.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

@Kimberly11 значи сега си и медицинско лице? :o
    Според тебе врусот во допир со среброто во истиот момент умира? :^) По логика нели дека после една минутка доаѓа нареден човек и ја лапа лажичката.

Па не сме среден век да сме неписмени и веруваме дека со причест не се пренесуваат микроорганизми, во 21 век скоро секој е со факултет. Просто не ми се верува што све изначитав.

jEwElRy, sj *O*, Ambitious and 13 others like this.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Аха.
    Сребро не фаќа вирус.
    Аха.
    Кажи ми.... терапијата доктор ти ја препишува или на своја рака?

Jana06 likes this.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Некои вака „не слушнале“ т.е. лично не познаваат ни ниеден заразен сега, па затоа мислат дека коронавирусот воопшто не ни постои. (facepalm)
    Дали озбилно добро разбрав дека медицина студираш? Страшно...

И дај бе оладете со тие некакви злоби и навреди што само вие ги гледате, патетични сте |(

Last edited: Apr 19, 2020