Ме фаќа паника помошшш. Од нигде никаде кренав температура и денес кога станав малце почна да ме пецка во долниот дел од стомакот а исто и вчера вечерта пред да легнам ептен ми е страв.
Здраво друштво... имам веќе една недела тапа болка во десниот долен дел на стомакот којашто се шири и од позади од време на време . Значи не сум имала остра болка , навечер спијам супер (не осеќам ништо) , функционирам нормално , во движење не осеќам болка ... Дали мислите дека има причина за загриженост ? Работата е што докторот ми е на одмор оваа недела . Дали да чекам до наредната или да реагирам веднаш ? И + болкава ми се појави еден ден после започната терапија за тироидна жлезда (намалена функција) . :/
Здраво, за тие што се имаат направено операција од слепо црево, после колку време се опоравивте и дали имавте како отоци(грутки) околу раната т.е накај половина, над и под раната?
Дали на сите што сте имале проблем со слепото црево болката ви беше силна? Имам тапа болка доле десно во стомакот од вчера. И Како притисок кој оди и нагоре накај папокот ама сепак од десно, некое вртење во стомакот.. Мислев дека е јајник ама сега се мислам дали е можно да е слепо црево. Се тешам дека да беше тоа болката ќе беше посилна
Апендиктитис како воспаление на апендикс кај сите различно се манифестира од кочење на десна нога до силни болки. Во минатото од рака се дијагностицираше оваа работа и секако се правеа и грешки од типот на тоа дека лицето се преправа или го боли нешто друго. Денес единствена сигурна метода е ехо кое ќе покаже јасно што е.
Фала ти на одговорот. Ќе одам на преглед ама во меѓувреме ме интересира. Штом веќе има болка би требало да е силна ако е ова во прашање? Јас имам тапа болка кај јајникот.
Со ехо на абдомен се гледаат сите внатрешни органи во предел на абдомен освен црева и желудник. Така докторот ми рече.
Со ехо се гледаат сите цврсти органи освен црева и желудник зашто тие се исполнети со воздух и не се гледаат со ултразвучен апарат. Слепо црево се гледа тоа е мал сегмент споен со цекумот во дебело црево.
Во ред, мене доктор така ми рече, рече дека не гледа никаква абнормалност, воспалитеелен процес... Инаку знам што е слепо црево, сме учеле и на училиште, иако не сум медицинар...
Порано се оперираше во време кога немаше модерни апарати и јас сум еден од нив. Денес можат да гледаат со апаратура за да се одлучи за операција. И постовите не се наменети само за тебе туку за сите што го читаат форумот.
Епа пред неколку месеци мене од рака ќе ме оперираа. Кога побарав ехо, докторот ми кажа дека тоа не можело да се види на ехо и да не сум барала залудно. Среќа си заминав и за неколку дена болката се смири.
Може да се види. Син ми правеше операција. Постапката е прво да се направи ехо за да се види состојбата и потоа да се процени дали е за операција или не.
Операција од рака и тоа е норма кај нас и покрај тоа што сега постои снимање и лапароскопија порано се оперираше со цел рез што значи седење во болница 7 дена и ова важеше и за деца.
И јас сум со рез иако се имам оперирано пред многу години. Како што кажав тогаш немаше мининално инвазивни методи што сега ги има.
На Клиника само на тој начин оперираат. Мал му е резот. Му се познава лузна. Ама не е страшно. Го мачкав со кантарионово масло.