Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Слепо црево

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од flowergarden, 17 мај 2011.

1. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Оди на доктор ако уште не си појдена, имаш основа за сомнеж.

2. Azeret

Azeret Активен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    21
    Sega 2 dena veke ne me boli ako me dari pal ke odam fala ti

3. d3likvent

d3likvent Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Ме фаќа паника помошшш. Од нигде никаде кренав температура и денес кога станав малце почна да ме пецка во долниот дел од стомакот а исто и вчера вечерта пред да легнам ептен ми е страв.

4. Илина Дол

Илина Дол Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    29
    Здраво друштво... имам веќе една недела тапа болка во десниот долен дел на стомакот којашто се шири и од позади од време на време . Значи не сум имала остра болка , навечер спијам супер (не осеќам ништо) , функционирам нормално , во движење не осеќам болка ...
    Дали мислите дека има причина за загриженост ? Работата е што докторот ми е на одмор оваа недела . Дали да чекам до наредната или да реагирам веднаш ?
    И + болкава ми се појави еден ден после започната терапија за тироидна жлезда (намалена функција) . :/

5. N2017

N2017 Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2020
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Здраво, за тие што се имаат направено операција од слепо црево, после колку време се опоравивте и дали имавте како отоци(грутки) околу раната т.е накај половина, над и под раната?

6. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.528
    Допаѓања:
    5.887
    На приватно кај кој да отидам за преглед и операција ако треба, и за кило ме интересира

7. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    Дали на сите што сте имале проблем со слепото црево болката ви беше силна? Имам тапа болка доле десно во стомакот од вчера. И Како притисок кој оди и нагоре накај папокот ама сепак од десно, некое вртење во стомакот.. Мислев дека е јајник ама сега се мислам дали е можно да е слепо црево. Се тешам дека да беше тоа болката ќе беше посилна :D

8. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    313
    Апендиктитис како воспаление на апендикс кај сите различно се манифестира од кочење на десна нога до силни болки. Во минатото од рака се дијагностицираше оваа работа и секако се правеа и грешки од типот на тоа дека лицето се преправа или го боли нешто друго. Денес единствена сигурна метода е ехо кое ќе покаже јасно што е.

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.728
    Фала ти на одговорот. Ќе одам на преглед ама во меѓувреме ме интересира. Штом веќе има болка би требало да е силна ако е ова во прашање? Јас имам тапа болка кај јајникот.

10. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Дали воспаление на слепо црево се гледа на ехо? Бидејќи мене доктор ми кажа дека не може да се види.

11. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.744
    Со ехо на абдомен се гледаат сите внатрешни органи во предел на абдомен освен црева и желудник. Така докторот ми рече.

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    313
    Со ехо се гледаат сите цврсти органи освен црева и желудник зашто тие се исполнети со воздух и не се гледаат со ултразвучен апарат. Слепо црево се гледа тоа е мал сегмент споен со цекумот во дебело црево.

13. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.744
    Во ред, мене доктор така ми рече, рече дека не гледа никаква абнормалност, воспалитеелен процес... Инаку знам што е слепо црево, сме учеле и на училиште, иако не сум медицинар...

14. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    313
    Порано се оперираше во време кога немаше модерни апарати и јас сум еден од нив. Денес можат да гледаат со апаратура за да се одлучи за операција.
    И постовите не се наменети само за тебе туку за сите што го читаат форумот.

На Dust и st-el им се допаѓа ова.
  15. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Епа пред неколку месеци мене од рака ќе ме оперираа. Кога побарав ехо, докторот ми кажа дека тоа не можело да се види на ехо и да не сум барала залудно. Среќа си заминав и за неколку дена болката се смири.

16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.083
    Допаѓања:
    36.207
    Може да се види. Син ми правеше операција. Постапката е прво да се направи ехо за да се види состојбата и потоа да се процени дали е за операција или не.

17. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    313
    Операција од рака и тоа е норма кај нас и покрај тоа што сега постои снимање и лапароскопија порано се оперираше со цел рез што значи седење во болница 7 дена и ова важеше и за деца.

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.083
    Допаѓања:
    36.207
    Син ми е со рез. Се оперираше на Клиника.

19. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    313
    И јас сум со рез иако се имам оперирано пред многу години. Како што кажав тогаш немаше мининално инвазивни методи што сега ги има.

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.083
    Допаѓања:
    36.207
    На Клиника само на тој начин оперираат. Мал му е резот. Му се познава лузна. Ама не е страшно. Го мачкав со кантарионово масло.