Случај „ЕРАЗМУС“: Професори и поранешен декан на обвинителна клупа

Дискусија во 'Политика и настани' започната од John Snow, 11 декември 2019.

1. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    1.070
    Воопшто не ме чуди случајов, имав и во средно, а и сега имам ваков професор. За тој во средно беше прочуено дека бил педофил, јас воопшто не верував, ама кога почна да ми предава во трета година многу убаво видов каков е. Посебно беше "заљубен" во едно девојче од мојот клас, секогаш наоѓаше начин да ја најде насамо и да и се "пушта", таа имаше близок другар, па професоров и него му викал будала си, ова прави и, она прави и, ахх да бев јас на твое место.. итн. За 5ка доволно беше да му отидеш на тест со подлабоко деколте. Штета што ова останува само школска тајна, повеќе од 5 години го знам и е ваков, ама досега никој не го пријавил.
    За овој сега на факултет постариве генерации викаат дека е доволно да си женско за да положиш испит, се уверив кога на колоквиумот буквално се залепи до едно така посимпатично девојче, па на крај ја праша како се вика и ја потапша по рамо, као демек ќе средиме, не се секирај. На машките им барал пари. Баш лани имаше случај кај што неколку студенти го подкупиле, па за тоа се дозна во цел факултет и си добил казна.
    Вакви ги има премногу, ништо ново не е, само што не се нашол некој толку храбар да ги пријави.

2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    Кoгa веќе сaкaш дa oдиш вo детaли тoгaш oбјaсни ми гo "сaкaле дa им среди зa oценкa". Јaснo е декa сo oвaa реченицa пoнудиле секс?

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.260
    Допаѓања:
    189.582
    Од кај знам што значи тоа да се среди нешто. Они понудиле дил, тој им предложил валута, или ова или она...
    Прашај ги тие што средуваат, како оди точно постапката.

На BloodElf, elenaxbbg, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.250
    Допаѓања:
    4.307
    Како полагале машките студенти, барале корумпиран хомосексуалец или професорка? :D
    Во секој случај несоодветно однесување од позиција на авторитет.
    Штом сте биле средно, па уште трета година, тешко дека бил педофил, имено педофилџиите сакаат секс со деца, а вие сте биле веќе тинејџери.
    Секако ни тоа не оправдува таков вид на оценување.

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.260
    Допаѓања:
    189.582
    @Bridget те сметам за интелигентна личност. Сериозно сакаш да кажеш дека е во ред целокупното тоа однесување на подмитување? Од се што напишав, ќе се фатиш за реченица која е копирани од новинарски текст, врз база на исказ на сведок во судењето?
    Знам дека те мрзи да пишуваш ама можеш и подобра поента да извадиш. Овде не гледам поента.

Друго, има две различни работи. Една работа се корумпирани професори и останати истакнати дејци, кои веќе се платени со државни пари, да уценуваат односно да се изживуваат врз нивните странки со цел да добијат нешто повеќе (што и да е тоа). Тоа не смее да постои. За да положиш испит треба да знаеш. Ако те зеза професор а знаеш, одиш на комисија. Ако те зеза доктор од кој ти зависи живот, незнам кај можеш да одиш.:(
    Друга работа се странките кои нудат нешто за да се заврши некоја работа. Тоа не треба да постои.

На elenaxbbg, cresa-jagoda и Purplelilac им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    Истoтoтo и ти гo прaвиш, земaш еднa реченицa зa кoјa еднaш знaеш штo знaчи, пoсле тoa -не и целa прикaзнa нaпрaви зaрaди "дa средиме зa oценкa" a oд другa стрaнa пишувaш кaкo не сaкaш oд еднa реченицa дa се пoпaлувa нaрoд пoштo нaслoвoт бил спoред тебе сaмo зa сензaцијa. Ти не нaпрaви сензaцијa oд три збoрa? Немa пoтребa oд дoлги пoстoви кoгa знaм штo прaшувaм и знaм штo кoнкретнo сaкaм дa дoбијaм кaкo oдгoвoр.

На Different7 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.260
    Допаѓања:
    189.582
    Супер што знаеш што прашуваш:) Јас еве не знам.
    Никаква приказна не направив- цело време повторувам дека не треба да постои корупција. Корумпираните да се санкционираат, другите да не корумпираат.
    Ама не мора секој да го дели моето мислење.

9. Lancier

Lancier Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2019
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    606
    Toa sto ima devojki koi nudat seks ili pari za ocenka ne znaci deka treba manijacite i pedofilite profesori da se rehabilitiraat od odgovornost.Zatoa arapskite religiozni drzavi mnogu ubavo go imaat regulirano seto ova.

Ako mozat profesori da za ocenka da iznuduvaat seks togas mozam da zamislam sto pravat politicari za rabotno mesto.

10. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Немам намера да го правдам Шуклев, ако земал мито или уште пострашно пак, ако барал сексуални услуги, треба да заврши во затвор секако.
    Ама неможе никој да дојде и да ме убеди дека ако знаеш на испит може некој намерно да не те пушта да положиш! На ниеден испит на факултет, нит усмен нит писмен не ми се случило некој да намерно да ме бутка, нити да ми бара пари, нити пак, скраја да е, други услуги. А сум полагала и кај професори кои беа ,,прочуени,, демек земале мито. Еее какви приказни имаше за Пеливанов.
    Јас кога ќе сум си научела сум полагала од шала, кога не сум учела сум паѓала, некад на не толку спремен испит ќе ми се погоделе прашања па ќе сум положела, некад на добро спремен испит ќе ми се паднат прашања што не сум ги читала па ќе сум паднела, али у глобала секад сум знаела на што сум и каков ќе биде резултатот. И после факултет, правосуден, нотарски итн, исто, никој никад не ми побарал пари.
    И сега доаѓаме до фактот дека за да има корумпирани професори мора да има и некој да ги корумпира. Зашто има студенти на кои што реално полесно им е да платат отколку да научат. И исто како што професорот треба да одговара, треба да одговара и тој студент што дал мито, зашто и примање и давање поткуп се кривични дела. Освен нели оние што пријавиле дека им е баран поткуп.

На Kom.pot, BloodElf, elenaxbbg и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2019
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.599
    Oвoј случaј требa дa биде пример зa oпштествoтo и дa се примени хемискa кaстрaцијa.

12. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.579
    Допаѓања:
    62.805
    @Biljarkata @BoaVista никој не негира дека квалитетни студенти си завршуваат факултет со знаење. И јас имам диплома за која добро го загреав столчето. Досега сум имала само една непријатна ситуација на факс кога едно манијачиште асистент ми кажа дека сум им го дигала притисокот на присутните. Али сведок бев на такво малтретирање од страна на професор кон студент, не беше ни за пари, ни за секс, туку политика беше во прашање. Колегата беше член на една партија, професорот на друга, ги повлече сите конци за да не помине, до комисии стигнаа и лобираше за таму да отиде некој од негова партија и да го бутне. Професор ако ти се запне да не положиш - нема да положиш, макар знај се.

Не велам дека не треба санкции за обете страни - баш напротив, мислам оти за таквите студенти треба ригорозна казна - од одземање на право на полагање неколку сесии до целосно исклучување од факултет. Али ваквите манијачишта професори треба да паднат затоа што одвратно е тоа што го правеле - прашајте било кој студент на економски ќе ви го потврди тоа. Доволно е и на една девојка да и наштетат за да се казнат.

Во право сте дека кога имало консензуален секс има 2 виновници, ама тоа не го трга фактот дека говедово има малтретирано купишта девојки. Затоа и сакам да плати, затоа што смачено ми е да читам за вакви работи кога претпоставен со моќ се изживува врз послаби од него. Доколку најдат кои изнудувале од него нека ги казнат соодветно и нив - ама тоа не значи дека овој е помалку виновен. Се надевам се разбираме.

На Waverly Raven, Peperutce1115, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.201
    Допаѓања:
    13.639
    @BoaVista, има начин да паднеш, а да имаш учено.
    Со грешен шифрарник.
    На пример јас последниот испит за дипломирање го учев и во јунска сесија го паднав. Во септември го научив за 10ка и положив со 7ца. Автоматски тие што научиле и заслужуваат 8ца, 7ца,6ка го паѓаат.
    На список со 150души имавме само пет 7ци, 20тина 6ки и другото се беше 5ки.
    И кај господин Шуклев беше предметов да напоменам :)
    Човеков си има разработрно проверена шема.

И мене не ми побара ништо професоров за да положам, додуша од кога ги слушнаав муабетиве за него и намерно не се истакнував, односно не знаеше дека постојам :rofl:

На темјанушка му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Со шифрарник не сум полагала, незнам. Сите испити сум ги полагала или усно или писмено лекцијашки. И не го правдам Шуклев. Факт е дека ако се докаже она што му се товари, треба да одговара. Дали сам барал, дали му нуделе, небитно. Треба да одговара. Ама исто така треба да одговараат и оние студенти кои нудат поткуп. Затоа си има две посебни кривични дела, едно е Примање поткуп, друго е давање поткуп. Зашто тие поткупувачите утре со поткуп може и работното место пред нос да ти го земат, може да станат и професории и пратеници и судии.

На BloodElf, cresa-jagoda, Purplelilac и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.260
    Допаѓања:
    189.582
    ^И доктори:worried: @BoaVista, и доктори.
    Ништо посебно нема да ми се случи мене во животот од неписмен економист, ама само на економски се случува?

На BloodElf, cresa-jagoda, Purplelilac и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Поради вакви професори ние машките не можеме да завршиме факултет ;(

17. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Постои на истиот факултет Ристо Христов, последните години пред пензионирање не ги ни прегледуваше тестовите (не беа на шифрарник, отворени и со есеј).
    Единствен услов беше да му ја купиш книгата од книжара и да му ја однесеш да ти се потпише за да те забележи во список. Се што треба од тебе е само да се појавиш на сесијата и да пишуваш нешто макар и глупости (од лично искуство) . Подоцна си го објавуваше списокот како резултати, а оценките беа од ракав ставени.
    Дури и на увид отворено те прашува дали ја имаш купено книгата, ако не ти вели иди во книжара купи ја и донеси.

Не земаше пари на рака ама индиректно си заработуваше од книгите.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.300
    Тргнете го сексот на страна, ќе зборуваме за пари и 'пријатели'.

Колкумина во државата претпочитаат да не врзат појас и да фатат врски ако ги запре полиција, а колкумина плаќаат казна?

Ова не е ново.
    Уште во СФРЈ, ваква беше праксата.
    Се' е со врски и пари.

Ако никој не потплаќа, а сите на кои им е побарано мито пријавуваат, ќе нема такви кои примаат мито.

Не е вината само на корумпирните, туку и на корумпирачите.. а.к.а. цела држава.

Многу е лесно да се издвојат 10, 100 души и тие да се покажуваат со прст.
    Не е лошо и секој во себе да впери прст.. од време-на време барем.

На Waverly Raven, daylight, BloodElf и 9 други им се допаѓа ова.
  19. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    И јас кога студирав имаше вакви професори.

Добро е што сега се пријавуваат и отворено се изнесуваат имиња и осудуваат пред целата јавност, што не беше случај порано. Редно време е да се направи едно целосно прочистување на корумпираната и педофилна професорска фела. Ама тоа тешко. Всушност, целиот јавен сектор плаче за ветинг.

На BloodElf, Peperutce1115, smooch и 2 други им се допаѓа ова.
  20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Џабе се натегаме тука, секое чудо за 3 дена.
    Најочигледно сценарио, стапот по грб ќе го добијат 'корумпирачите ' , а оние кои ја имаат потегнато целата таа шема на екстра приходи и кхмм услуги, со кои што ги ставаат првите во безизлезна ситуација, ќе чекорат гордо со титулата професор академик до нивното посерено име додека да цркнат. Како што шетале и сите овие изминати десетици години.

Велам за минатите десетици години, пошто за Шуклев се знае уште од времето кога бил асистент. Од асистент, покрај све, еве до кое кариерно ниво има стигнато.
    Кога се запишував на економски тетка ми ми рече, дај боже Шуклев да не ти се падне. Ептен се има истакнато значи, кога го памти студентка жена, после толку години. По добро, не ќе да е.

На Amellie13, Annath, Alisa22 и 3 други им се допаѓа ова.