Ние сме со терапии ,затоа кај нас се активира Јас длабоко ти се извинувам што те повреди мојата ненамерна "смеа" на погребот кај мој близок. Оправдано ми е сеа ?
Веројатно влијае терапијата, ако се АД или други кои влијаат на мозок. Но, ако можеш контролирај се. Лошо е кога навика ќе ти стане ова и си мислиш нормално е. Отрпнува човек но сепак една почит, човечност и емпатија треба да се задржи. Тоа ми е зборот. Нема што мене да ми се извинуваш, туку пред тие блиските било неубаво ваквото твое реагирање.
Можеби за некој што не ви е близок, ама за родители или за брат/сестра тешко да се смеете. Смејте си се, не е мој проблем. Очигледно не ви починал некој близок па затоа си се смеете.
А каде е покачувањето за вработените во болниците,а? Медицинските сестри зимаат плата по 25.000 денари,нели е срамота? Насекаде трчат,па и дежурства плус и пак не зимаат 30.000 Беда,нека им качуваат на професорите,оти работат 8 месеци во годината и сокршени се,ма мрш упм
Не е нормално да ве фаќа смеа за време на погреб и кога се спомнува починато лице. И АД не е изговор. Имам човек во околина што со години пие АД, но се нема смеено на такво нешто. А, за наставниците може повисока плата тогаш кога децата ќе престанат да пишуваат „незнам“ наместо „не знам“.
Ти кажав не изнајмуваат за да се смееме. Цена по договор. Ај малку олабавете , ви нема врска тоа шо пишувате со тоа јас што го кажав. Од мравка направивте слон, си испревртувате мислења како ви одговара. Не направивте ненормални "недоквакани" дека еднашка ме има фатено смеа моментално во погрешно време. Светци.
На погреби се газам од смеење, не можам тензијата ми е премногу, еве последен пат бев и во Капела, и коа почна попов да пее, толку, абе јас такво завивање немам слушнато, жива среќа маски уште се носеа па со гризнат јазик поминав некако. Има и стресно смеење, кога не знаеш како да реагираш, не е до тебе.
Ич не е во ред вака да враќаш кога ти објаснуваат дека не е во ред да се смееш кога е смрт во прашање. Сама докажуваш дека не ти било гајле за починатите.
Јас пак мислев дека е сосема во ред и нормално да се смееш на погреб, арно ти што ми кажа дека не е во ред. Тебе ти е повеќе гајле за моите блиски ,се разбравме.
Слободно можеш да си прогуглаш, 21 век сме. Ако не што не разбирате, тогаш немојте да коментирате. Никој не кажува дека се смее додека пример се раскажува како некој починал, како се одвивала некоја несреќа, туку како одреагирал на иницијално кога му е соопштена лоша вест пример некој починал. А тоа што ти не реагираш така, тогаш ти честитам, имаш помалку трауматично детството.
Navistina ima situacija kade sto tenzijata i momentot, od shto e premnogu stresen, teloto ne znae kako reagira i pocnuva histerija na smea, isto kako sto ima histerija na placenje, placenjeto otslikuva tazhni i srekjni momenti. Ne e vo red da se smees na pogreb sekako, ama nekoi lugje reagiraat taka na napad i histerija. Toa ne e otsustvo na empatija lugje, naprotiv moze da znaci deka licnosta dosta stresni periodi preziveala vo zivotot.
Ахам, чим ти така викаш ондак океј. И јас се насмеав кога татко ми ми кажа дека баба ми починала, па вечерта си завшив на итна со паничен напад. Се надевам дека ќе разбереш, толку емпатична и совесна. А, и да...никој не кажа дека тоа е нормално, ко шо сакаш да го свртиш муабетот