Смеење во несоодветни ситуации

Дискусија во 'Психологија' започната од Adidas888, 26 август 2024.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.881
    Допаѓања:
    129.876
    Мислењето се однесува на сите што се смеат кога не треба.

На Amore123 и Anyshka им се допаѓа ова.
  2. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.445
    Допаѓања:
    13.993
    Апсолутно.

Се што се бара од нив е да не го нормализираат тоа и да поработат за да го елиминираат.
    Зависи. Да, има личности без трошка емпатија во себе.
    Нив све нешто им е смешно, забавно, цело време до шали им е, глупави фори и досетки, дури и кога не е време ниту место за тоа.

Да не се правиме дека не постојат овие луѓе.

Верувам дека со интелигенцијата се поврзува ова. И со интелектуалната, уште поише со емоционалната.

За проблем, секако дека си имаат.

На Anyshka и nextredstyle им се допаѓа ова.
  3. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    4.961
    Превртуваш муабети, за какви вицови зборуваш? Не збориме за вицови туку за вистински психички проблеми кој треба да се лечи. Не збориме за такво смеење. Моментално познавам неколку тешко болни лица од кои некои може и неделите им се бројани и ниту еднаш кога ќе слушнам за нив не сум помислил на смеење. Мојот проблем е друг. Колку и јас да тагувам, ако дојде таа жичка во моментот не прашува.

Не можам да поверувам какви глупости изнатрескавте. Испревртивте муабети дека луѓе се смеат од што им е смешно. Никому не е смешно верувај и на тие што се смеат не им е смешно.

На tinkerbell22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.274
    Ова ќе излезе дека кога ќе слушнеме дека умрел некој викаме музика и се веселиме, оро вртиме од радост .
    (poolparty)(poolparty)(poolparty)

На DS10 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    23.642
    Па не е океј, сите сме свесни дека е многу, многу грдо ама пореметување е многу тежок збор според мене. Пола луѓе се психопати ако ова е стандардот. Знаеш колку луѓе умираат од смеа кога им се соопштува дека нивниот партнер, дете или родител умрел? Тоа е чист доказ дека смеењето нема врска со нивните вистински чувства. Секако треба да научи да се менаџира или најубав совет ти го ти кажа, едноставно да се тргне кога е во прашање некој друг.

Јас не се смеам во вакви ситуации, ама кога некој почнува да плаче до мене… точно приметувам кога непријатноста што ја осеќам ми се претвара во насмевка од уво до уво, многу автоматска реакција и тешко е да ја контролирам, буквално ми се цементира насмевката. А не значи дека наоѓам нешто смешно во нечии солзи. Така да скроз разбирам како на некој ова му е coping mechanism.

На butterfly6223, theowndemon, boo3 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.274
    Е браво ! :clap:

7. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.612
    Допаѓања:
    10.164
    Jas ne se smeam na pogrebi, ama ima lugje sho im doslo histericno da se smeat, valjda ima pozadina seto toa, i chisto da znaete deka stresot pravi takvi raboti, ne deka ne, mozebi i psihicka pozadina izleguva od seto toa, ne znam. Ama znam deka posle histericno smeenje moze i bes da nastapi, taka da se ima po svetov.

На Ljubova, FridaodaMk, Srckata28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.274
    Јас уште на почетокот спомнав дека ме има избиено на смеа 1 или 2 пати а не дека се смеам хистерично и се трескам од земја на секој погреб. Има разлика
    Кога во такви ситуации сериозни нешто ме избие на смеа едноставно се тргнувам настрана без никој да примети .
    А овде форумџиките направија дека играме оро на погреби ,веселба,музика,вицови ..
    Мерак меана :fubar:

Последна измена: 27 август 2024
  9. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    На ептен црна хроника ако некој раскажува се смеам, кога некој ќе падне наместо да помагам се смеам (другарките во штикли ), пијанства на другари и другарки. Сега еве на маж ми кога ќе се удри во малото прсте од ногата на некој ќош, па макар и го скршил прстот . Не гледам толку трагично, дури и кога станува збор за мене скршив нога, сопругот тогашен дечко ми пријде со нажалена фаца Те боли ли? јас прснав од смеење. Пред некоја година си купив доста скап телефон. И цел ден ми беше во раце, ми падна се скрши. Исто прснав од смеење, како може мене да ми се деси.
    А на вистински смешки, се смееам со плачки.

И веќе поголемото дете кога паѓа или ќе се чукне, се насмевнувам баш е несмасен. Верувајте поубаво ги прифаќа работите.

10. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.274
    Еве немора само да е на погреб. И на работа сите сериозни си работат на лаптоп , мене ми текнува нешто (како некој глас во глава да ми кажува некојa смешка) и ме напаѓа смеа.
    Колегите појма немаат шо е работата,ама ваљда навикнати се веќе х
    Ако викате да го сменам докторот,ќе го сменам :D :D :D

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.316
    Допаѓања:
    26.975
    И посебна тема сте отвориле :D

Абе луѓе, сфатете дека и ние не сакаме така, посилно е од нас. Не ни е смешно, туку така телото и мозокот ни реагираат на неубави случки.
    Јас на пример, нема да се насмеам ако ми кажат нешто лошо за некој човек шо не го знам, ама за човек шо го знам, може да ме фати хистеријата. Оти за човек шо го знам, ме боли. И тоа само од шо кажаното го доживувам како шок и незнам како да реагирам. Апчиња не пијам.

И јас не знаев дека ова е одбранбена техника на мозокот во стресна ситуација.
    Пред неколку години, разговарав со психолог и она почна да ме орашува прашања на кои јас требаше да одговорам. И кога дојде до еден дел од мојот живот, јас почнав хистерично да и се смеам во фаца и да и раскажувам. А во тој дел од животот не ми било смешно, а и многу стресови сум имала. Кога и раскажував за сите работи шо ми ги правеа моите таканаречени родители, за самоубиството на мој родител, прснав од смеа, неможев да се контролирам.
    После она ми објасни зошто е таа реакција и зошто се смеам.

Мене во душата ама ич не ми е смешно, ама бре како куршум од мене излегува смеата, и колку повеќе се обидувам да ја контролирам толку повеќе хистеришам. После тоа ми е многу жал и криво и срам шо така ми се случува.
    Има начини како да се искорени ова со помош од психолог и психијатар, ама јас не сакам да одам и да се присетувам на тој дел од мојот живот. Тој дел го имам закопано и таму ќе си остане. Исто како и за други стресни ситуации, телото ми се навикнало да ги игнорира.

НО ТОА НЕ ЗНАЧИ ДЕКА НИ Е СМЕШНО.

На Cosmic Girl, butterfly6223, Lisandra и 7 други им се допаѓа ова.
  12. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.274
    Вие слободно бидете си светци. :nod: 1000007754.jpg

На DS10 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    491
    Се сетив на филмот викенд на мртовци :D

На DS10 и tinkerbell22 им се допаѓа ова.
  14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.316
    Допаѓања:
    26.975
    А, и уште нешто, ова психологот ми го кажа, смеењето во стресна ситуација е исто како плачењето и трескањето од земја во истата ситуација.
    Само зависи како мозокот ќе ти изреагира од шок.

Едит: се молам на модераторите да ги избришат смајлињата од мојот првичен пост што ја потикна оваа дискусија, незнаев дека ќе се направи нова тема, оти така стварно недолично излегува кога го читаш. @RainBow

На Cosmic Girl, Srckata28, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. tinkerbell22

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.274
    Абе адидас зошто се објаснуваш и на кој??
    Пак ќе те нападнат дека ти треба стручна помош и си ретарда без емпатија и совест . :drunk:

На DS10 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.316
    Допаѓања:
    26.975
    Одамна престанав јас да се објаснувам само сакав да разграничам некои работи.

На DS10 и tinkerbell22 им се допаѓа ова.
  17. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168
    Јас тебе би те советувала по секоја цена да избегнуваш погреби кога веќе не мислиш да бараш стручна помош.
    Никој не е должен да го слуша твоето кикотење додека погребува близок човек. Чукни ја главата и размисли како делува твоето однесување на другите во такви деликатни ситуации, не си сама на светот.
    А во канцеларија можеш да се церекаш од чиста мира колку сакаш, на никој не му е гајле.

На eliesaab, quattro и Anyshka им се допаѓа ова.
  18. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    8.418
    Ако човек не може да ги контролира испадите и навиките, тогаш не треба да присуствува на погреб или било какви несоодветни настани знаејќи дека има личен проблем. Едноставно не. И нее во ред тоа и не треба да се бараат изговори дека имало причина за тоа.

Зошто на 10 метри од тебе некој е во преголема тага и се разделува за секогаш од таа личност од овај свет, ниту му дошло до смеа ниту до вицови во тој момент а некој се смее и кажува вицови за попот или не знам што друго таму или дека така му дошло од внатре во тој момент.

Ако не можите да му помогните на човек, не му одмагајте во такви ситуации. Смеата и тагата си имаат свое место и причина и не одат заедно.

На eliesaab, crimson, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.881
    Допаѓања:
    129.876
    @Adidas888 Па и не сите стручни лица се согласуваат за ова. Има разлика да се смееш во ситуација во која нема страшни последици и да се смееш во ситуација со трагедија.
    Сите ги фаќа хистерично смеење, но не сите ги фаќа во моментот додека некој зборува за и плаче по изгубеното дете.
    Ако сите знаат кога смеењето не е соодветна реакција, сите нема да се смеат. Или некои применуваат еден од начините што ги наведов во претходното мислење за да се сопрат.
    Човек кој има емпатија и осет нема да си дозволи да му се пушти смеа во таква ситуација.

На quattro и Anyshka им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.316
    Допаѓања:
    26.975
    Нема врска тоа со емпатијата ред, туку така телото ти реагира на стресот и шокот.
    Мене прво ме има фатено смеа од шок, шо уопште не ми било смешно, ама така ме натерало. А после тоа сум плачела во солзи.
    Никогаш се немам смеено од убаво или од шо ми било мило за нечија лоша ситуација, туку така реагирам од шок.

На SummerGirl, theowndemon, DS10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.