Наредно видување ќе ја викнам мајка ми во кафич за да не и тропаме од горе долу на снајка. Можеби спие, а јас без осет
Па ако мајка ти живее во ист стан/спрат со снаа ти,ке пазите да не и тропате. Не знам што е чудно. Ако живее спрат посебен над или под мајка ти ,можеш и да спиеш 5 пати во неделата. Многу е едноставно.
Ако се на посебни спратови,нема зошто да се секираат и туфкаат кој ќе им доаѓа на гости и колку ќе седи. Ако веќе се поделени,секој си има право што сака да прави на својот спрат. Ако живеат во 2 соби,снаата и свекрвата,е тогаш можеби би требало да има золвата осет,дека нема место за домашните,а камоли и за гости. Ама па од друга страна,сметам дека и може да дојде кога сака. Не сум золва иначе. Е штом веќе е тесно,си нема секој посебен спрат,туку се стискаат во 2 соби, најдобро е или да се прилагодиш на таквото живеење,каде ќе е гужва како на автобуска станица или да пробаш да се оделиш и живееш во свое,па макар и гарсоњера да е. Ама за жал,немаат сите доволно пари за да одат под кирија или да земат кредит за стан/куќа,ниту пак имаат парична помош од страна или пак живеат со мамини синчиња кои поарно ќе седат до мама и тате,зошто ако си отидат под кирија,истите ќе се откажат од синчето или ќе умрат од мака. А има и такви кои имаат пари за одмори,кафиња,ресторани, дотерување,ама немаат пари да се осамосталат и ќе живеат во 2,3 соби со куп генерации и ќе пшкаат како не им е погодено. Едит: А еве,се разведе золвата,и мора да се врати кај мајка и,нема кај да оди? Ќе треба свекрвата дозвола да тражи да си ја прими ќерката и внуците,макар и во 3 соби живееле?
Аааа не, дискриминација. Значи золвите чии родители имаат поголеми куќи можат со спиење да одат кај нив, другите едвај еднаш неделно и тоа тивко да не разбудат некој. Исто треба да е за сите, и во две соби да се сите, да може золвата да си легне на брачниот со братот и снаата пошто како ќерка во куќата, има право. Не е она крива што станот е мал, си сака и она како сите, да си оди кај мајка и да си истера одмор од неколку дена
А зашто разведените мора да се вратат некаде? Јас да се разведам, не се враќам назад кај мајка ми, ќе си одам напред сама со децата. Ама јас затоа и не би прифатила да живеам во заедница. Ваљда тие два става идат заедно
Верувам дека секој сака да живее сам,а не во заедница,ама во пракса не секогаш е возможно. За жал,платите кај нас се 14500. А со две деца и таа плата колку и да сакам да живеам на мир и сама,не би можела да си дозволам (хипотетички ова).
А снаата не треба да пази со тропање? И таа може нарушува мир на старите викајќи друштво, родители, брат, сестра и слично.
Треба да пази. Кој кажа оти не треба? Само си додавате по нешто, на крај ќе испадне и дека снаата прави журки по дома, а нагласено беше дека по цел ден е на нива. На толку работа не знам кој има време. Зошто золвата не оди со нив да поработи малку? Или снаата е тука, ќе работи и за неа, таа нека ужива?
Треба. Иако тоа со старите со кои живее ке си се договорат за нивниот соживот,они низ иста врата влегуваат.
Не знам имаш ли брат и снаа,ама Знам дека твоите родители живеат сами. Хипотетички Ако имаше брат и снаа кои живеат со твоите родители во куќа од 50 кв ( тоа се една дневна, две спални - една за твоите една за брат ти) како и дали ќе одеше секој ден кај мајка ти , па и на преспивање? Ќе му речеше на брат ти да ти ја отстапи спалната , или мајка ти ќе ја скорнеше од нејзиниот брачен кревет? Ако преку ден ја видеше оптегната снаата на троседот у дневна , ќе ја разбудеше за ти раат да си поседеш 3-4 саати со мајка ти ? Или како? Знам дека пола од куќата треба да е твоја Ама еве кажи ми како ќе постапеше?
Почит треба, како што ќерката си ја почитува мајката така треба и снаата како член на фамилијата да ја почитува. Исто и обратно важи.
И јас не знам што се објаснувам и замарам со егоистична личност на која ништо не и е доволно и секогаш ќе бара уште. Поздрав и не ме цитирај повеќе.
Јас си барам од моите наследство што и ми следува. Снаата нека си бара кај своите. А ако не сакаш да те цитира некој, не пишувај.
Оти лесно е кога има што да се подели , па родителите си живеат сами и со душа чекаат ќерка / син да им дојде на гости со внуците. Ама кога едниот нема? Кога братот еве нема да се оддели? Си живее во едниот дел кој го следува. Вториот дел е на ќерката? И?? За инат ќе одам оти дел имам. Ку* ми е двор ми е. Шо ме е гајле, јас сум се мачела да створам сама, нека запоти газот и снаата. Ама јас кај мама морам секој ден да одам. Осетот ќе си го чувам само да внимавам да не прднам. Абе ај
Шо се мачела да створи, ако ѝ е препишан дел? Се мачеле родителите за децата, не тие. Се мачат тие шо си плаќаат рата секој месец.
Зборам во случај ќерката сама да си има купено стан со маж и'. А да оди секој ден на гости кај мајка и' оти нели дел си има таму и сака да си ја види мама де