Каква и да е, таа допрва нема да се менува. Мислам дека никој разумен нема да ја оправда за тоа што не знае да си го воспита детето, ама тоа е што е, не може на сила да се смени човек. За другото, тоа е веќе ствар на договор. Ако навистина не ја сакале дома, јас тврдам дека немало да ја толерираат. Они сакаат и со неа да се фини да не се караат, а и да си ги исфрлат фрустрациите, со што не сфаќаат дека прават поголем раздор меѓу снаава и золвава, наместо да најдат решение.
Аманте со тоа дека снаата била во туѓа куќа и треба да ќути и да трпи. Никој не заслужува да биде малтретиран, без оглед кај живее. Затворениците што се затвореници имаат право да се пожалат на лош третман од страна на чуварите, ама битно снаа не смее да зуцне. Ако си има соба и се повлече во својата соба за неколку минути раат и мир, тоа го заслужува и таа, и било кој човек на планетава земја, затоа што тоа е основно човеково право. И јас имам деца па нема да дозволам некој да го малтретираат, не па трудна жена.
А зошто само ќерката пречи? А синот не? Демек синот може да седи со години во заедница (дека машко), а ќерката мажена е, па пречи? Ајде ви се молам. Типично застарено размислување.
Не реков дека за ништо не смее да гукне. За овс конкретно реков, ако старите беа толку малтретирани ќе се справеа досега. Ама нејзе и пречи золвата, не на старите. А се што може да направи е да и пречи. Пошо ако беше на нејзино одма ќе и кажеше, немаше ни да зборуваме тука
Потполно се согласувам со твоето мислење. Јас со маж ми имам супер однос за се разговараме на секоја тема. Ме поддржува, разбира и го дели мислењето со мене. Пред свекор ми и свекрва ми јас лично никогаш не си го имам искажано мислењето иако ме имаат прашувано јас одбив да им го кажам. Додека пак маж ми се си кажува што мисли.
Абе златна да е пак е золва. Кој сака золва? Само што ако тебе лично ти смета нејзиното присуство кај нејзините родители, едноставно е одсели се заедно со мажот ти. Оти мажот твој не им е нив посакано дете или помаж, па ќерката не ја сакаат.
Маж ти и да си каже, не може многу да направи зошто и он е во иста ситуација како золвата - живее кај родителите. Ти посакувам само побрзо да си го средите катот. Маж ти може да реагира во однос на проблемот само со внуката.
И јас сакам спратот што побрзо да се направи, но сега имаме друг приоритет бебето. Бременоста да ја поминам како што треба во мир и спокој.
Те разбирам, затоа и реков на почеток гледај да се дистанцираш малку за твојот мир и доброто на бебето Не си прави стрес заради било кој, мирот можеш да си го најдеш и со 20 луѓе да живееш. Од тебе зависи што ќе дозволиш да те изнервира. Ти посакувам лесно да ти мине бременоста и здраво право бебенце
Ne, ne ziveeme vo isti gradovi. Moite se od eden grad, mazot mi od drug grad a ziveeme vo sk i nie i brat mi. Bidejki sme so bebe dojdovme kaj svekormi i svekrvami oni se sami, a brat mi se kaj moite. Ne da ne im smetam kukata ima 3 sprata moze i ic da ne se vidime. Ne mi e udobno mene, imam tri deca, jas nema da se osekam vo red, a veruvam i ostanatite. Da mozebi den dva tri no kako sto sedela ona po 2 nedeli mi nema smisla nikakva. Treba da se ima oset. I jas sum necija snaa,i imam zolva,ne e mazena pa si doaga koga saka i si sedi kolku saka, sto i e normalno. Ne mi smeta mene ona si doaga kaj majka i i tatako i. A moite si gi gledam sekoj mesec no me sum otisla da sedam.
Ne ziveat ni oni tamu. So situacijava rabotat od doma, privremeno se tamu. Odeleni sme odamna. Ne e zaradi toa, majka mi raboti na frekfentno mesto so mnogu luge, Ne sakam da rizikuvam so bebeto. Ne deka ne sme odele site zaedno na vikendi. Takva e situacijata. Inace poveke od dva tei dena ne mozam da izdrzam.Si sakam mir.
Само родителите може да одлучат што ќе направат, бидејќи нивна е куќата. Делува дека избрале да пробаат да одржат некој привиден мир во куќа, иако баш сите се нервираат. Премногу се пасивни, ако сакаат навистина да го решат проблемот. Прво тие самите се нервираат што и кажале дека им смета, ама само на тоа останало. Потоа се нервираат членката и сопругот, пошто е бремена и детето ја мава. Се нервира и золвата, пошто кој знае како и е дома штом виси кај нејзините, а они ја бркаат. Се нервира и детето нејзино, пошто изгледа родителите не му поставиле граници и го оставиле само на себе. Сега имаат опции. Може да разговараат со ќерка им, да им каже што ја мачи. Може да и постават услов, или ќе го контролира детето или нема да може да ги посетува толку. Така ќе и дадат избор. Или може и скроз да заклучат врата од куќата. Ама никаде овде немате контрола вие да направите ништо. Така повеќе не би се замарала со золвата. Ќе ја избегнувам со детето колку што можам.
Да беше на мое нормално се знае. На госи на неколку саати да си го види братот како што јас одам кај сестра ми и таа доаѓа кај мене и толку. Старите да малтретирани се и бидејќи не успеаа да се справат на убав начин за да си оди тие сега решија да одат во село за да се одморат и да ја испратат ќерка им дома. Сами си кажуваат ако не отидеме ние во село одмор тука нема. Згора на тоа и таму сакаше да им се нацрта со се дете ама ја одбија. И нормално дека ќе ми пречи золвата кога провоцира со муабети да ви го остаам детето да ми го чувате неколку дена со брат ми и слично, а таа дома неоди на работа. Јас нормално на тоа не и одговарам и не паѓам на провокации за да не дојде до кавга. За да одржат мир и да се реши проблемот ќе одат во село за ќерка им да си оди кај мажот. Дома кај золвата колку што знам се е во најдобар ред. За празникот дојде маж и со мајка му тука седеа јадеа спиеа два дена. По два дена маж и со мајка му си отидоа нејзе со детето ја оставија тука. Знам само дека често се караат затоа што многу често таа доаѓа тука и седи повеќе време од што се договорила со маж и. Мене лично не ми е нормално женет маж да седи толку време сам без жена, а жената секој месец по две недели да оди кај мајка и. Во разговор со мојот сопрут нити тој сака да биде без мене толку дена нити јас без него. Ако толку сакам да си седам со мајка ми нема да се мажам. Маж нема да ми треба. Пред да се омажи золва ми не беше ваква. Беше нормална си гледаше нејзина работа никому не сметаше не се караше нити па преправаше нешто.
Епа тогаш немала дете,сега и е супер,оди си на туѓ трошок,седи си,детето чувано,она прошетана.Затоа најубаво да не сте во заедница.Ама па и ако е терсене карактер таа и на горниот спрат ќе ви пречи.
Многу си огорчена. Членката кажа дека не и пречи да дојде да седи, туку дека нејзините и велат да си оди а она не сака. Исто така не кажа дека не ја сака. Дочитувајте убаво некогаш и два пати прочитајте.
Да доаѓа кај мајка и на гости. Веќе кога си се омажила и основала свое семејство биди до мажот и до детето. Одржувај си го семејството, а не мажот пола месец со жена пола месец без жена. Мене лично тоа ми личи на циркус. Дојди кај мајка ти види ја поседи на ручек и оди си. А ако сакала со мајка и да седи воопште не требала да се мажи. И јас имам брат утре и тој ќе се ожени ќе има жена и деца. Одам и јас кај мајка ми нормално како секоја ќерка, ама не седам по две недели. Во неделата еднаш ќе отидам ќе ја видам дали било на кафе дали било на ручек и се враќам дома затоа што веќе имам семејство и имам обврски кои што треба да ги завршам. Па терсен карактер има. Се и смета, кажува како требало да биде како не требало, кај да ни стои ова кај да ни стои тоа, на што сме требале да ги трошиме парите јас и маж ми и што уште не. Ама свекор ми како што го дал господ без влакна на јазикот (иако нема лоша душа баш напротив) штом слушне дека нешто и смета неговиот одговор е- оди кај маж ти па правете си како што ви одговара.