Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Ти размисли ли за твојот развод и умирачка?

2. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.823
    Допаѓања:
    39.497
    Испаѓа дека во иста куќа е подобро од под кирија сам. Како па да не.
    Еве си пречат- значи не е подобро иако е поефтино.
    Секој си знае до каде му стига трпението.
    Па ист влез, различен влез , ходник заеднички, триста места на потенцијален судир..изолација, акустика, овие сакале парно за цела куќа, другите не на струја сакаат итн итн....
    ако челад није бесна, куча није тесна што викаат србите, ама ние на форумов бесни сме повеќето:swear:

На wendy2, Осе, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Ах, Бриџ, до кога?
    Не те прашав и нема да те прашам каде и што да пишувам :*

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Ти ако се разведеш, способна ли ќе си со својата плата да го плаќаш својот дел од кредитот за куќа? Ако не, кој ти е планот а да не ги вклучува твоите родители?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Способна сум и понатаму да си плаќам кирија.
    Не сум способна да плаќам кредит+кирија.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    17.126
    Во животот се се случува,и да треба да се размислува пред време.Односите сега се супер,и ти викаат живеј си тука како во свое,меѓутоа нештата се менуваат.Мозокот на човекот е чудо,сега си присебен а утре незнаеш ништо за себе.Разделби,преженувања,давање имот на сосема друга особа која не е ни фамилија.Незнаеме животот што носи.Ама не знаете што се случува кога во моментот би ви рекле ова е моја куќа излегувајте одма од неа.Незнам вистина која би била причината за одложување на поделба на имотот,освен манипулирање.Или даваш или не,нема што да се чека да умре или незнам ти што.
    И родителите на мм му викаа цел живот кога ќе го продадеме станот ќе ти дадеме третина,па еве третината ја нема.А навидум нормални луѓе со нормални ветувања.Ако зависевме од нивната третина сега би било лошо.Така да чиста сметка долга љубов.

На DoubleK, Sexybaby86, Осе и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    И што ќе правиш со каматите од кредитот ако се разведеш во првите години од брак и уште ни каматата нема да е исплатена?

8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Имам имот на свое име, нели?
    Зошто би се иселила?
    Не би земала кредит ако не е имотот на мое име, веќе кажав.

На baby-star и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Многу црни сценарија се направија овде. Испадна дека нема ниедна нормална фамилија во нашата држава

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Имот за кој плаќаш кредит?

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    (facepalm)

Да бе Бриџ.
    Имот за кој плаќам кредит.
    Ако не можам да плаќам кредит, можам да го продадам.

Ако не е мој, а сум земала ненаменски кредит, треба ем да се иселам, ем да плаќам кредит, ем да плаќам кирија.

На bittersweet, Осе и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.925
    Се ми е мене испланирано, а и золва немам8)
    Не знам дали сум нечија золва, мислам не баш:?:
    (facepalm)

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Нека си фати добар адвокат,ке и каже како.Кредитот ако го земала додека била во брак тогаш и банката има податоци од сопружникот,како не може да го поделат барем во плакање.Луѓево разведени се или?
    Инаку и тие долу ке се бунат,да.
    Затоа треба да се има осет.
    До тоа е,не до правните односи.
    Секогаш е до осетот и до себичноста,мое е и сега ке ги малтретирам сите,и блиски и соседи и се во блиска околина.

Знам семејство каде на едниот брат му загина дете во сообраќајка,а внукот од сестра на другиот спрат славеше 18 роденден со жива музика после десет дена,нормално ни ден денес не зборат.

На oblace1, Sexybaby86, Nevenche26 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Разведени се.
    И нон - стоп се тужат, за се' нешто.
    Покрај се' ова, и алиментација плаќа за двете малолетни деца, оти кај татко им останаа.
    Куќата е на име на свекорот.

15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    За тој имот сигурно си дала пари за учество. Што се многу помалку од каматата што треба да ја платиш. Ако продаваш куќа (заради развод нели или други работи што не се за спомнување ама сепак се нели, дел од реален живот ко што велиш) која штотуку си почнала да ја исплаќаш, не само што нема да заработиш, туку треба и да продолжиш да ја плаќаш каматата ако не си ја исплатила до моментот кога си решила да ја продадеш. Купецот сигурно нема да ти ја плати. Значи треба да се иселиш (ако не можеш свој дел од кредитот да плаќаш) , да плаќаш ќирија и да продолжиш да плаќаш камата за кредитот што си го земала.

16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Ноуп.
    Продаваш имот по вредност од проценител, расчистуваш кредит (скоро сите се без трошоци за предвремена отплата) и остануваш на 0, што е подобро од минус во секој случај.

Да не сум во тие заебанции со години, имоти, куќи, станови, проценители и кредити, може и немаше да знам. Ама знам.

Проценка на ризик, никому не верувам освен на себе сама :)

На Dentina, baby-star и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Иначе.

За себе - ова скроз за себе зборам.
    Ако утре останам без партнерот, кирија можам да плаќам сама, плус имам половина имот за кој половина пари сум вложила, што при продажба се повеќе од доволно за учество за мало станче.

Ако купам стан/изградам куќа, пак ќе е тоа по половина и на заедничко име, за да можам да имам свое, а и да исплаќам свое во случај на разделба.

Во нешто што немам доказ дека е мое, никогаш не би вложила, па нека се и "само" 5 000 евра.

Едит: иначе кредитите мора да се осигурени, во случај еден од нас двајца да скине конци.

Последна измена: 21 јануари 2021
    На Dentina, baby-star и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Дечки да не се чукаме во гради, многу убаво знаеме кај живееме. На некој му се усреќило да зема поголема плата со што ќе може да си приушти многу, ама за жал повеќето Македонци живеат во сиромаштија со минимална плата. Не секој може да си дозволи да купува куќи и станови. И затоа ќе ги трпат и родителите и свекорот и свекрвата и јатрва и золва.
    На мм вујна кажуваше кога тие се земале имале нешто пари на страна и за стан требало уште малце да додадат, ама они со тие пари југо од салон си земале. Е сега ќе купеш југо, ама за тие пари стан не наваѓаш

На LaTama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Ако е хипотекарен треба прво да го платиш за да го продадеш. Како ќе го продадеш и ќе расчистиш кредит ако не е твој?

20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.770
    Како што буквално е тоа изводливо со посредство на банка и нотар.

Единствен имот што не можеш и не смееш да оттуѓиш ниту издадеш, е преку кредитите со субвенции од државата, обврзан си 11 или 12 години да не продаваш и да не издаваш.

За сите останати кредити, какви сака нека се, можеш да продадеш во секој момент.

И пак да кажам, немам во план да земам кредит поголем од што можам да платам, а во случај на смрт тие кредити се осигурани.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.