Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    И без да изгубиш пари е научна фантастика, макар и 5000 евра за кои се удираш во гради дека не би ги дала "низ ветер"

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Не би рекла, затоа што градење на куќа со стандардни материјали не е повеќе од 45 000 100м2, оди види која е продажната цена.

Не зборувам на памет, мерено е, ехе :)

Ама еве гледам не читаш, не би земала кредит што не можам да го враќам, се' е на кантар мерено и премерено.

Не си запознаена а се инаетиш, али ок, тоа ти е стилот, да речеме.

Може Форумче со 8 000 евра се' направила, ама еве, Форумче е единствена таква што сум чула, добро, рече мајстори не плаќале, ваљда сами ѕидале.

Немам ѕидари по дома, а и нелегални градби не би, па ќе се помачиме, тоа е.

На baby-star, cresa-jagoda, Daniela93 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Ѕидовите од сипорекс блокови, плочки, тервол, стиропор, гипс картон, лепак мачкање, мебел склопување (сами го склопуваме оти го купивме додека уште се градеше?), ламинат, лајсни, се тоа маж ми и свекорот го правеа. Едино за абрип мајстори имавме.
    Реално мајсторите чинат колку што чине целиот материјал. Прескапо е

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Ама е дивоградба колку што разбрав?

Не можете сами да ѕидате легално, мора да е фирма со лиценца Б категорија.

А ни една фирма не прави ништо под 300 е/м2, плус комуналии си плаќаш и приклучоци.
    Само за фирма, клуч на рака, се 30 000 евра. Карабина, без прозори, врати и останато, е 100-120 евра. Помалку од 10 000 за 100м2 не би прошле, и пак ова без комуналии, без ништо, само карабина.

Ако вие сте направиле дивоградба, може, не знам, не сум се распрашувала за така.

И проект е најмалце 8е/м2, освен ако не користиш готов од фирмата, па стави тука 800е за 100м2.

И куп пропратни трошоци.

5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Нее. Не е дивоградба тој спрат. Значи куќата е легализирана, ама има еден дел кој во скоро го направија и тој сега го легализират. Не знам до кај се.

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Како ѕидавте сами ако не е дивоградба?
    Преградни ѕидови?

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Да де. На тоа мислев. Не се изразив убаво можеби. Значи спратот ни беше даден карабина а внатре ние преградувавме.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Темава у к’рац ја однесовте

На Indiegurl, Mami3, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Што значи свекорот сепак имал позамашен удел, не знам колку се во твоето место комуналии, но во Скопје, за градска средина, се 80е+ м2. 8000 евра би дал само комуналии за да е легално.

Ако го земам Скопје за пример, свекор ти би дал само во комуналии (без приклучоци за струја, вода..) само колку што вие сте вложиле.

10. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Ретко кој пред 20, 30 години градел, преградувал легално. Цели населби беа нелегално изградени. Кој, колку сакал пуштал, припуштал, кревал спратови. Отпосле се се легализира со законот за 1 евро. Претпоставувам дека и свекор и на @forumce истото го направил. Сигурно не дал 10000 евра за комуналии само. Моја претпоставка дека карабината е правена многу одамна.
    Сега да креваш спрат на ново е друга приказна. Отприлика цената е таа, за поткровје е нешто помалку. Затоа и сега е многу потешко да градиш на ново, небитно дали куќа, дали спрат. Со парите за комуналии денеска што ги бараат, порано цела куќа ќе изграделе или спрат.

Последна измена: 21 јануари 2021
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Во секој случај, денес легално не можеш ништо да направиш за 8 000, освен дивоградба, а и тоа не сум сигурна дали баш 100м2 ќе направиш за толку.

Што значи дека не е реална сума "само 5-6 000 евра", туку треба се' да се земе во предвид, за 5-6 000 освен кола на старо, друго ништо не можеш да имаш.

12. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Муабетов со ќеси изнесување.... Скроз си во право. Есента кога требаше да се прават ајвари, јас и мм правевме, на 3 пати, а свеки наводно неможеше, мачно и беше, правете за вас си правите викаше, јас секако не јадам (они стално све не јадат, на воздух се), ама нр и беше мачно со син ми по 3 саати по угорници нагоре, надоле да трапара, нели двор од 150 квадрати мал е за детето. Нејсе, дојде ред золвата по едни пријатели пушти работи од странство за нас и ај свеки да им пушти нешто од нив. Земала госпожа 7 тегли ајвар ќе пушта од тој што сме го ПРАВЕЛЕ заедно, итоа дознавам одкога го пушти, после 7 дена. Не ми е мене проблем што пуштила, зошто золва ми за моето дете еден куп работи пушти, ама без прашање за пуштиш нешто правено со мои пари и труд и кога се правеше да те нема нигде, да глумиш краљица, а кога е за ќерка ти да кажуваш дека сме го правеле сите, незнам шта речи. Ќе и изнакажев сешто, ама ај си реков, наредна есен ќе и кажам кога сите тегли ќе си ги качам горе, неа ќе и оставам 2/3 зошто нели они не јадат и сакала нејќела ќе мора да праша.
    Страшно.

На Daydream, Осе и Emotional123 им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Оф бре. Значи луѓето си имаат куќа на 2 спрата, легализирана, со сѐ. Горниот спрат не им беше преграден, имаа само прозори ставено, а они на долниот си живееа. Ние си го преградивме спратот, изолиравме и приспособивме за живеење. Вода си имаме посебно сега, до лани имавме заедничка, индустриска, ама ни ставија од гратскиот водовод на цела населба. Струја имаме посебно со посебен саат, ама е на негово име, оти тогаш требаше да платеме 30.000, а плативме минимално околу 100 евра само за струјомерот. Пак ќе кажам, ние минавме со минимален влог затоа и се решивме тука да инвестираме, затоа што немаме пари за нешто свое да си купеме.

На Daydream, Cosmi и Nevenche26 им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И сега што испадна? Да се симне снаата да им каже кога учи овие доле на прсти да одат, золвата да си ги прибере децата дома, да не скита многу додека маж и е на пат, кај мајка и само еднаш неделно доволно е мислам?

На oblace1, ALISA0000, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Епа да. Што има да оди она кај мајка и сега веќе мажена е. Од еднаш неделно, мислам да се скрати на 2 пати месечно, што е тој недомаќинлук бре, куќата не си ја гледа, оди да смета кај мајка и.

На mal.ecka, Jana06, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Снаата не можела горе да учи раат од золвата што си доаѓа кај мајка и, пази молим те на посебен спрат:D
    Ох ти височество снао, што не си остана кај твоите родители за фино лепо ко принцеза да си го завршеше факсот учејќи во мир и тишина, место во домот кај што растела золва ти да внесуваш нови закони во старо село|(|(

На princess5, ALISA0000, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.769
    Се' е тоа во ред.

Сум пишала и јас по форумов, да имаше таква можност, ќе кревавме и ние спрат, ама технички е неизводливо.

Ама ти сама кажуваш дека живееш со добри луѓе.

Епа многу жени на форумов не живеат, затоа се полни овие теми.
    И баш зашто се' што имале вложиле во нешто што не е нивно, немаат избор, немаат каде.

Затоа не е паметно да советуваме некој безрезервно да верува и парите кои и онака до денар му се броени, да ги вложува онаму кај што нема да има ден мир.

И ако јас се прашувам, пре би да живеам под кирија додека не успеам за повеќе, него да ми се случуваат многу работи опишани по темиве, кои баш се избегнуваат со - живеење на страна.

Ексик нека е дали ќе "ми остане", ако дур "ми остане" се оболам од нервози.

На Celltica и Dentina им се допаѓа ова.
  18. Ljubavv91

Ljubavv91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2021
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    27
    Дали може мајка да ги деле своите деца. За едното да биде мајка а за другото маќеа.

19. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Ќерките кога ќе се омажат секогаш имаат предност пред синовите. :D

20. Ljubavv91

Ljubavv91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2021
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    27
    Тоа да. Но додека дојде ќерката снаата ќе ја заврши таа работа. Секогаш ќерките нема да имаат можност да помогнат.