Во своја куќа треба да има мир и да може да одмори. Секако, верувам дека не и е проблем да дојде да си поигра детето, но не и цел ден да му изиграва бејбиситерка
Дека рече сабајле кога ќе дошол ќе го пратиш кај баба му, а уствари веќе кај вас е нели отприлика еден месец… Пробај да го гледаш детето како посебна индивидуа неповрзано со золва ти и свекрва ти. Ме потсети ние кога одевме кај баба ми, а повеќе од 10 внучиња сме и плус тие 3 дома имаат, којзнае како и било на вујна ми ама тогаш дете појма си немам, дури сега ти ме натера да си ја замислам неа со случкава, којзнае како и било толку многу деца во различно време секој ден кај неа односно кај баба ми.
На детево му е поубаво со тебе. А тебе ти се пие кафе додека твоето спие. Сакаш да си сама. Така и кажи. Не отклучувај врата и решен проблем.
Да така е. Ретки се тие кои имаат осет а проблеми од овој тип би имало секогаш со самото живеење во заедница.
Како мислиш не е во роднинска врска со детето? Јас да сум, ќе му кажам на детето пошто е големо и разбира да си оди доле оти сакам да одмарам и да дојде после,утре... Штом бабата не се замара, ќе се разбереш со детето. Нека му спука и маж ти штом не слуша да си оди доле.
Не и е на неа сестра, на сопругот е. Не е во директна роднинска врска со детето. Затоа и велам, зошто она највеќе се замара со него, а другите се незаинтересирани. Не треба таа да се припотресува, туку баба му што се согласила да го чува. Требало да дојде золвата и да ја праша и снаата дали ќе може да и излезе во пресрет, со оглед дека нема кој да и го чува детето. А вака, ем на недоговорено, ем се буни како и било чувано. Немале пари за дадилка, разбирам, ама ни снаата не е дадилка.
Ама стварно не знам зошто потресување толку. Ќе му кажам на детето и чао пријатно. Не бива мало бебе е и не може да разбере. Мојата од 5г разбира кога ќе и кажат ќе дојдеш утре, другиден, па што станало за дете од 9г. Па и не знам каква анимација сака мајка му. 'бебето' од 9г да го анимираш за да биде мирно. Господе боже. Пушти таму во двор нека трчат.
Аман што се мислиш толку. Ќе кажеш не го оставај со мене и готово, не ме слуша. Тие те виделе ќутиш, толерираш и на глава ќе ти се качат, а ти нервирај се. Нема да ги шеташ, кога ќе се качат денес ќе кажеш глава ме боли не сум добра не можам со двете, најди си работа денес. Друг пат нема да и креваш на вибер кога ќе ти ѕвони исклучи го интернетот нека се јавува кај свекрвата. Ти глеј си твоето дете, а ако имаш можност со другото да поседиш 1-2ч ок ако не ништо. Што ме нервираат такви па уште нејќеш да го анимираш, нашле па зашле.
Да не одговарам на сите поединечно, фала на советите, вистина е дете, разбирам дека му е поинтересно со нас одколку со баба му, ама се има граници.
Па ние не сме во заедница, делени сме буквално за све, тоа и ме напиња, ај да бевме заедно нема шо да се лутам, ама вака...
Ставај граници со време. Да, не ти го тупнат и следното лето. Свекрвати и золвати си уживаат, детево згрижено им е, а ти во тој случај не си дадилка. Утре никој нема да ти рече фала, ете за возврат ќе добиеш не го анимираш.
Еве дојде сабајлево, ги оставив да поиграат 30/40 мин и му реков демек ај уште малку и оди доле, мака ми е, имам работа, вие само се карате, неможам да викам нонстоп, он само ме погледна и ко ништо да не сум рекла, е злобно од мене што се симнав кај свеки и и викам детево ви е на промаја горе, после ја ќе сум крива, неможам затворено да држам нонстоп, жешко е, свеки одма дотрча го зема. и она и ќерка и многу веруваат во феноменот промаја.
Сега поголем проблем си направи, утре не дај Боже и малку да е настинат ќе рече "горе што беше на промајa", ќе излезе цело време си отварала а еднаш само си кажала . Треба реална да си, сакам да одморам, не ме слуша, мака ми е итн.
Ако дојде до тоа, ќе им речам не го пуштајте веќе горе. Иначе ја ради него не смеам ни клима да пуштам, ни промаја да правам. За золва ми климата најголема беља била, епа можда тоа ќе ми помогне да имам малку раат, зошто со овие само така. Иначе неа гајле и е, го имаше сега во комшии тропосано на едни вчера што дојдоа од странство, не го ни побара жената и пак кај мене дојде и му реков оди доле, клима имам пуштено и си отиде. Несакам да сум ептен директна ради него зошто него ќе го повреди муабетот "вујна ти била уморна, седи тука" и ќе се додаде плус уште некој муабет као ја најлоша сум. Зошто ја познавам каква е. Ако помага ова, вака ќе терам, можда ќе им текне.
Не смееш да чекаш да им текне Мене веќе жал ми е за детето Мајка и татко има? Ти имаш маж? Маж ти може да збори отворено со сестра му и да и каже директно се. Одоколу е подмолно на некој начин. Греота е детето поради мајка му иде кај тебе ти го праќаш доле бабата в комшии не е играчка ова. Родителите зошто го имаат оставено? Тие се на работа, а детето е на распуст од школо? За еден месец ако е таква работата ќе издржиш. Дај договорете се како луѓе не сакам детето отфрлено да се чувствува и како никој да не го сака и сите сакаат да се ослободат од него…
И ти си во право. Мм еднаш рече "неможе ние овде воздух да немаме цело лето заради него, све некои правила". Значи свекрва ми на почетокот го шеташе, цело време со неа и незнам шо и текна почна да си го остава ксј мене по цел ден. Братучетка моја минатиот викенд беше ксј мене на гости, женава ко од инает двата дена нонстоп горе го остави. Мм во неделата ме виде веќе дека се напнав, намерно ги однесе на сладолед зошто ние две буквално ни две минути не бевме сами оставени, да пазиш две деца или да се видиш со некој 2 години што не си го видела. Мислам.... Мм ги шета и друг пат сами и да не ме сфатите погрешно, ама она треба да е свесна за некои работи, не ние со две деца да се справуваме. Жал ми е за детето, затоа и трпам, ама излегува ко кај мене да е пуштено, не кај баба му. Она мислеше лесно е да имаш одговорност над дете 24 часа, 2 месеци, па виде дека е тешко, виде дека детево сака кај нас да седи и преќутно ми го тупна мене. Многу без врска ситуација. Ја и кажувам дека не ме слуша, дека не се мирни заедно, она си ќути. Треба да ја направам големата. А мм нејќе да збори со неа зошто ќе излезе и го отфрламе детето, на нелолку наврати и има нагласено на свеки дека негде сами одиме, без него и она носот кренат, детето тажно седи. Немора да му рече нејќат да те земат, може да му објасни поинаку, ама за неа најлесно е напрај не нас лоши и ајт
Jas Kako dete sum idela kaj dvete babi. Kaj ednata od niv se sobiravme nad 10 deca, igravme, ludorii pravevme.Tie spomeni ostanuvaat, I sum mnogu pobliska so tie bratucedi zasto site imaat kuki blisku I spievme koj kaj se zadesi. Ne sum osetila deka sum bila teret. No kaj drugata baba imav edna vujna koja se I smetase ,iako ziveeja na razlicen sprat. Taa I pokazuvase deka I smetame koga igrame vo dvorot, I pravese deshavki koi I den denes gi pamtam. Vozrasna sum, babite se umreni, a vujnata mi e odmilena.Kaj bratucedite odam a za kaj nea mozete mi se vrakaat. Ete zlopamtilo sum.Mozam do detail da preraskazam sto mi se slucuvase. Posetite Kaj baba mi se sveduvaa samo koga taa nema da bide vo kukata. Zatoa ne gi mesajte decata vo deshavkite so vozrasnite. Bidete so poshiroka dusha, decata rastat, nie stareeme, samo spomenite ostanuvaat.Napravete ubavi spomeni na edno dete, so toa ke se zblizat bratucedite.
Мене не ми смета да игра во двор, да шетаат, да трчаат, мене ми смета што имам одговорност над него, шо цел ден е кај мене, што кај и да сакам да отидам мора да мислам што да речам за да не се лути ако не го земам. Сакам да имам мир барем детето кога ми спие, во мојата дневна, на мојот спрат, без градник неможам веќе да се прошетам. Пред некоја вечер да немав заклучено на сред секс ќе не најдеше со мм. Итоа и се запна на вратата. Мене детето ич не ми смета, ми смета што јас треба да сум одговорна за него, а не таа што е нафатена да го чува, па уште и да ми префрла мајка му дека јас не сум знаела да го анимирам, затоа бил немирен. Шо треба во Дизниленд да го однесам?
Во право си целосно. Лесно е да пишеш тука издржи 2 месеци. Ама 2 месеци од летото да ти се изремети секоја приватност и ред дома не е ок. Јас би разговарала со мм да и објасни на мајка му дека детето е нејзина одговорност и дека без прашање не смее да го качува горе. Би седела со клима и би правела се како што си правам вообичаено. А кога уредно ќе го најави и ќе дојде ќе биде пречекано саат време и толку! Спомени бла бла, кога ќе порасне детето ко ќе врати филм ќе му биде јасно зошто вујна му била таква и ќе и се чуди на умот од баба му. Земи одговорност и лади ја по комшии. Епа кај го има тоа? Тебе нит те прашале дали можеш, а ти даваат обврска. Ем те тепа, ем не ти дава да плачеш. Постави си јасни граници и нека не ти е гајле кој што ќе мисли. Инаку и кај свекрва ми долу идат внуците од золва ми, ама свекрва ми моите ги зема долу за да играат. Кога сум расположена јас ги викам горе на ручек, сладолед и толку. Ама јас кога сакам, ако не никому ништо...