Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.039
    Допаѓања:
    14.539
    На жената на брат ми ќе и бидам золва јас на тоа мислев:D

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.039
    Допаѓања:
    14.539
    А зошто мислиш дека нема да ги гледа па ако е нормална ќе ги гледа тоа се родители. И крај краева куќата не треба да ти ја прават а за возврат да чуваш родители. Во твоите коментари има доза на огорченост, ја тинтреле золвата зетот не знам што. Мајка и татко и се ќе ја тинтрат ако сакаат и колку сакаат, ти треба да гледаш маж ти како се однесува со тебе и за тинтрење кај мајка ти исто.

На Glowy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.205
    Допаѓања:
    88.920
    Не е тоа дискусијата.
    Ти ја сврте од свои причини така да биде, за некакво воспитување од прошли век.
    Дека женава би го дала својот дел кај мајка и, а би го зела кај маж и од золва и.
    Тоа ниту еднаш таа не го рече, а ти само за тоа пишуваш.
    Каква вина какви бакрачи.
    Золвата треба да има осет.Погрешно е да немаш осет.Куќата не е ни нејзина па да доаѓа на ручек секој ден.
    И тоа е се.
    А дали некој ќе сака собче за себе,дали ќе го подари и нема да бара ништо е одлука на секоја индивидуа.

На snegulkata, Emy867 и Anyshka им се допаѓа ова.
  4. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    691
    Ве читам и не можам да разберам во која земја живеете, дали живеете во Македонија сите вие што кажувате дека до 30 години сите се имат одделено од родителите и имат станови. Во нашата Македонија многу тешко да земеш станбен кредит ако работиш за минимална плата. Ќе го земеш кредитот ќе купиш стан, што понатака. Многу млади се иселија баш поради таа причина, подигнаа кредити за станови па неможат да го плаќаат и ќе одат во странство. Дај ви се молам не ги правејте тие што живеат во заедница мрзливи, или дека не сакаат да работат. Спуштете се малко на земја, не летете во облаци, Ви се молам. Што ако снаата е дојдена и треба некој да ја гази. Исто така и свекрвата е дојдена во куќа од свекор и свекрва, и таа била снаа.

На LuckyCharm, Oneo, H.VAGA и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    35.876
    Па за возврат не треба ни ние да ги чуваме, незнам како погрешно ме сфативте дека барам дел ми потребал, никој не однел под глава па така нема ни они ни ние, се што ми треба е мир па макар и во 1 соба да живееме.Епа зошто тој што ги дочувува родителите на нив им оставаат куќата, значи некои за возврат тоа го бараат, јас ништо не им барам, се сами сме вложиле, ако сакаат нека живеат сами во толкава куќа, ние имаме и кај мајка ми, ама сето вложено ќе си го земам, цел мебел, дај боже и да ни испаднат документи не би седеле секунда во мк, тука нема живеачка од мешање на некои родители не сите, како може синот се оженил и да му се мешаат уште и на 30-40 години ?Да си отидеме од мк не би стапала таму, нека седат сами.

6. Inna♡

Inna♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    455
    Вистината ја кажува членката. Затоа се зголеми стапката на возраст за брак и раѓање, подолги врски, луѓето се попосветени на кариера. На 18 многу нормално ќе немаш за свој стан, на 30-35 е друга песна. Не се младите веќе будали да прифаќаат живот во заедница, никој не брза за брак, без да размисли на тоа каде ќе се живее и дека мирот не е важен.

Ако вие не сте се оствариле во животот и сега си барате правдања, не значи дека другите исто правеле. Прифатете дека има и млади што се остварени и успеале. Во Македонија сум па имам голема плата и доволно заштеда за стан и свој живот без свекор и свекрва.
    Се мисли на време, секоја постапка во животот си има ефект. Никогаш како дојдени снаи нема да ви е исто како во ваше сопствено катче, било и тоа катче еднособен стан или соба. Џабе ви се толкави спратови, кога времето во омраза на золви и свекрви по форуми го поминувате.
    Вие си знаете, правете што сакате ама не омаложувајте труд на сите млади и не не ставајте во ист кош. Не сите чекаме свекорот и свекрвата спрат да ни дадат и да се мажиме, ни па сакам.

Последна измена: 10 август 2022
    На Glowy, Snowflake99, Oneo и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.205
    Допаѓања:
    88.920
    Леле браво за тебе.
    Ама сепак не го менува фактот дека многу на 30 немаат услови стан да купат од плата.
    Впрочем и во овој случај ете створиле нивни дом во куќа,реновирале ,уредиле.

На H.VAGA, LaTama, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Inna♡

Inna♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    455
    Ако се пронајде не е мој проблем како да ти кажам. Не љубоморете на друг успех.

На cresa-jagoda и buba4e89 им се допаѓа ова.
  9. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    691
    Браво за тебе ако на 30 имаш пари настрана за стан, искрено јас со почетна плата од 12000 баш и неможе да се земи кредит или стан, правам муабет за јас кога почнав да работам и таа беше почетната плата. Сега почетна плата ти е 18000 ама имаш и зголемени трошоци за живот. Значи реалноста во нашата земја е таа, а тој што има врски и се вработи на добро работно место и зема добра плата не значи дека сите во земјава имаме врски и може да се вработиме на работно место каде ќе зимаш добра плата.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Inna♡

Inna♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    455
    Вложив многу во моето образование и додека некои што се мои години имаат деца веќе првачиња, јас работев макотрпно и по две работи, странски фирми, онлајн, редовна работа. Ништо не паднало од небо. Се е избор во животот и треба да знаеш и каде се мажиш и како да се продадеш на пазарот на труд.
    Најважно од се е во животот пред се да се се почитуваш, никогаш не прифаќаш мала плата, никогаш не прифаќаш потчинување од родители, не прифаќаш ништо помалку од тоа што заслужуваш, а за мене тоа е животот во заедница на пример. Ако се цениш од таму почнува се. Затоа ценете се, самопочит, самодоверба и газете жени во животот. Не бидете зависни од мажите, дојде нашето време кога сме и поуспешни од нив. :)

На Dorisce, Unread, Glowy и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    35.876
    Така е, не секој може да си дозволи кредит, направија како сите да живеат сами уште пред да се оженат, јас сите што ги познавам живеат во иста куќа со свекор и свекрва, на посебни спратови, се е до луѓето каков карактер имаат и дали ќе се мешаат во бракот на синот, има некои во иста куќа живеат не се ни гледаат, моиве се заостанати сакаат сите на куп да седиме, они сакаат како ни свират така ние да играме, демек ете нивно е, па што ако е и мм им е дете, пишуваат сум се замарала како зетот го тинтрале, тоа го кажав дека некоја пишала јас не сум им била дете па да ми прават бог да чува како погрешно ме разбираат, така да од сега снаи не одете во куќата на мажот, ако немате свое немој да се мажите, индиректно тоа сакаат да кажат, штом не сте способни свое да купите не стапувајте во брак зошто куќата на мажот е на золвата она има право така му иде со муабетиве .

12. Inna♡

Inna♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    455
    Баш тоа сакам да кажам, ако човек не е способен сам да си плати свадба, да си обезбеди живеалиште не е способен уште за брак и таму почнува се. Не прифаќајте да бидете дојдени, создадете си нешто ВАШЕ. Тоа е сигурноста во животот.

На Glowy, Snowflake99, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    35.876
    Епа јас ретко познавам некој да живее скрос сам, сите што ги познавам живеат во иста куќа на посебен спрат, не секој може да си дозволи, кој сака да живее со свекор и свекрва, никој.

На Мамичка му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Па во ситуацијава овде пре би рекла дека било заради традиција да отидат да живеат заедно отколку за пари...ги натерале да се земат и да живеат со нив, што друго очекуваш?

На Glowy, cresa-jagoda, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.205
    Допаѓања:
    88.920
    Зошто би се пронашла.(facepalm)
    На 40 год имав и спрат во куќа,па благодарение на тој спрат што не плаќавме камати и кредити си купивме и стан.
    И Што е тоа битно, што ти си створила ,јас или некој друг.
    Не е правило,тоа треба да го разбереш.
    Секој се снаоѓа како може и не е секој во оваа држава е во можност на 30 год да си купи стан .
    Повеќето станови се на кредит.
    Тие се од банката,се додека не се исплатат може да ги лапне.

На Cosmic Girl, snegulkata, anggell и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    691
    Ако немало љубов сигурно немаше членката да се мажи.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Буквално сама пиша дека се мислела и дека и сметале некои работи(золвата) пред брак.
    Ама зашто патиме од останување стара мома ќе замижиме сѐ и после некако магично ќе чекаме да се променат луѓето во заедницата.
    Маж ѝ се плаши да им каже збор на неговите, они милионери да станат пак ќе бараат дозвола за да купат стан.

На Glowy, cresa-jagoda, WildMk и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    35.876
    Се мислев дека станбеното прашање не ни беше решено, не сакав да живеам во заедница, мм им кажа уште пред да се жени што планира со спратот, се да го бутне и на ново они кажаа прави.Тоа го планирал уште многу одамна

На Мамичка му/ѝ се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Пола милион луѓе во земјава живеат во тотална сиромаштија. Само да ви кажам.

Инаку секоја чест што на 26г некој си купил сопствен стан со сопствени пари. Браво

На Oneo, S.W.A.G, snegulkata и 6 други им се допаѓа ова.
  20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.131
    Допаѓања:
    67.263
    Сите оф-топици и навреди се избришани.
    Држете се до темата, а таа е снаи и золви, не дали младите можат или не можат да обезбедат живеалиште.
    Конкретна дискусија е.

На cresa-jagoda и Cosmic Girl им се допаѓа ова.