Додека не почнав да читам вакви теми, не ни знаев колку многу работи можеле на другите да им сметаат. За мене е сосема нормално ќерка да доаѓа кај родителите секој ден на кафе или што и да е. Имам другарки со снаи и внуци кои ова го прават, и никој збор не рекол, никој не прави драми од ова. Луѓе сме, сите со разни карактери и навики, а толеранцијата треба да доаѓа од сите страни. Ако сакате да не гледате роднини и ви пречат, единствена опција е одделно да живеете. Се друго ќе вклучува потенцијални недоразбирања и губење нерви.
Остај роднини, туку да ти пречат свекор и свекрва, а си отишол во нивна куќа да живееш и ти плаќат сметки? Или да им направеш една соба, а за таа цел они да ти отстапат цел спрат и да јадеш трици по народот дека таа соба ти си ја направил и е твоја и кога сакаш можеш да ги избркаш. Има и такви,еве во фамилијава. Зборува како синот кога ќе се ожене, родителите треба да му ја отстапат куќата и да се снаваѓат како умеат. Себичлук до бескрај. Вакви ништо не заслужуват
Ама нигде немаш во права и обврски да добиеш наследство од родители. Ниту да ти помагаат, ниту деца да ти гледаат. Во тема за комплицирани семејни односи сме, кои не се регулирани со закон. Ај модератор нека ги префрли последните х страни во тема за поделба на имот,знам дека имаше таква...
И јас исто така. Кај нас бе е празник кога беше полна куќа! Деца, радост, луѓе, смеа уживање. Па благодарение на тие собирања јас сум блиска со братучедите до тој степен да нема ден да не се слушнеме, со нивните жени/мажи сум во одлични односи.. Многу бе диви луѓево што им стана.. И сега еве постарите со редот си заминаа, ние младите го продолжуваме редот си се дружиме се собираме.
Ја еве ако даде Господ ке бидам свекрва за некоа година или поскоро Ако по некоја случајност живееме заедно со син снаа еднаш да чујам оти им смета керка ми има секундарно двајцата да ја фанат вратата Толку на оваа тема
Не само што им сметаат свекор свекрва него гледам омраза кон од луѓето. Мал милион примери знам ,им плакаат сметки ,свекрвата секој ден готви ,чува внуци , снаата си доага од работа ,ке си се најаде и ке си се заклучи у соба . И после тоа никој не и треба. Каква неблагодарност. Па ако не можам еден атер да напраам и да седнам да пијам бар едно кафе кусо да сум. И јас и тој што ме воспитал Имам едни подалечни роднини. Свекор свекрва золва маж сите работат . Снаата по цел ден е дома. Децата не ги чува пошто се големи. Само јаде и спие . Буквално денгуби. Откако се земаа 14 годинј еден ден нема работено. И никој збор не и рекол. Па ја да си ми таква снаа...ке леташ со се партали Кај не работи па и ручек не праи Не сте свесни какви снаи има. Пук жолчка. Бељата на господ. Еве ме мене . Неам свекор и свекрва. И многу ми е жал ама стварно. Зашто знам колку е убаво куќата да е полна и да има кој да ти дава подршка ,да чува деца,да помага за јадење.
Цело лето!!! Од јуни до крај на август! Во лето 8 деца имало во еден покрив. И возрасни плус додај. Зима исто. Роднини доаѓале, сме се собирале. Имендиени, родендени тоа не се пропуштало! Ама имало слога и од снаи и од золви и од сите. Мајка ми кога се породила бидејки имала олош свекрва, а татко ми бил во војска отишла со 2 недели бебе кај нејзините. А таму замисли била и вујна ми со 2 годишно машко дете. 6 месеци била таму додека да си дојде татко ми и да си се вратат во Скопје. И што требала вујна ми да крене нос, не смее мајка ми да дојде? И тоа што се откажала мајка ми од делот за да вујко ми и вујна ми кренат спрат и да ги догледаат баба ми и дедо ми. И вујко ми беше хирург ортопед!! Захтевна работа, дежурства се.
Може и тоа да се оспори. Кажано од адвокат. Само што е долга процедура, судови,вештачења… кој има толку пари за тоа.
Ништо од ова нема да е проблем, ако одлуката за тоа каде и како ќе живеете ја донесете со брачниот партнер. И се разбира, ако поставите јасни граници. Цел проблем го гледам во односот меѓу брачните другари, недостатокот на комуникација и/или непочитувањето на партнерот. Ни мајки, ни татковци, ни сестри, ни браќа... никој не е виновен за вашите проблеми, освен вие двајца.
Ај вашиве имаат финансии ке купат стан Некои немаат и неможат Да препоставиме дека немаат да и купат и сакала некела ке се врати со плус 2 члена Ке биде гужва и ке си сметате и вие ним и они вас и тоа е нормално Само некој може да живее у таква средина некој неможе Тој шо може ке остане таму и ке јаде кикиритки по форум а тој шо неможе ке испадне од таму и ке си го најде мирот Едноставно е
Доживотна издршка е друго, таа ставка треба да стои во документот и не може точно,меѓутоа ако ја нема -може.
Сосема едно е да гледам дека имаат и за мене и за брат ми ,а му остават се само него И друго е да гледам дека нема, а јас да барам дел и да го оставам него жена и деца на улица
ама дали приметуваш дека овде се жалат тие што живеат во заедница на посебни спратови. А замисли ги тие што живеат во заедница во стан!! А бе се збеснато викам ја.
Ај вака,пишав еднаш ќе пишам пак и веќе се изморив од објаснувања. Еве куќата да беше веќе препишана на име од мм како што е договорено да биде а на золва ми стан купен,таа пак ќе дојдеше во нашата куќа кај родителите бидејќи и требало помош. Дали ќе беше во ред ние да и речеме ааа извини куќава е сега на наше име не може да седиш тука? Дали серозно мислите дека би и рекле такво нешто? Никогаш не сме се тупале во гради дека тоа ќе биде наше и слично,небитен е потписот,многу побитно е да имаш осет кога на некого му го реметиш мирот и животот,и ја знаеме многу добра целата ситуација не беше ни толку воопшто за жалење,имаше помош и дома и во Ск,ама кај мама е послатко бидејќи ни алишта не требаше да спружи,бетер хотел од 5 ѕвезди. Никогаш нема да имам разбирање за такви себични особи,а гледам многу ве има такви,живи и здрави да сте само.
Подобро од мене си објаснила,скроз вака беше,СКРОЗ! Дури и свекрва ми тоа го рече за зетот,тој нека си ужива,ни бебе ни дете виде дали плачело.