Vaka Ne se mesam. Nitu davam komentari. Pa duru i on koga komentira. Ja si kjutam. Ama overthinker sum i sakam da gi mestam ja kolku mozam kockite. I sakam da iame miren i spokoen zivot. Ne ni mislam pa da im se mesam doma. Sekad koa ke go iznerviraat ili nesto. So ubavo mu zboram, da ne se kara itn. My vikam da gi vikne so nas na iskacanje. Ja sum opsto mnogi druzeljubiva i sakam da siram poznanstva i da se druzam. Ama nekok od start ako e protiv mene bez pricina.. ne e fer
@Feminka22 се замараш претерано многу и тоа. Уште не сте ни у брак. Разбирам дека се грижиш, ете сериозна врската ви е и го гледаш како иден сопруг и нормално сакаш во добри односи да бидеш со неговото семејство и да бидеш прифатена ко што треба но сепак не брзај, има време коа ќе му ја мислиш толку. Се во свое време. А со сила да натераш да те сака некој не моеш. И нема шо тука. Помири се со ова. Сама викаш дека у заедница никако нема да прифатиш да живееш у иднина, така да, ич не се замарај дали ќе те сакаат или не, од нив не зависиш па битно да ти е тоа. Нека кршат глава. Почит и коректен однос до одреден степен колку што заслужуваат и тоа е тоа. Блискост преголема не моеш од секој да очекуваш, дека ко сестра ќе ти е золвата, па и не мора искрено. Сепак золва е. Ти глеј со дечко ти да ви е убаво, другите не ти се битни толку. А и знаеш све зависи и од дечко ти, тоест маж ти, колку ќе им допушти нив да ви се мешаат во животот и колку и дали ќе му влијаат, ако е паметен нема да дозволи такво нешто.
Вонбрачна заедница тогаш, тоа не е исто што и врска. Ако живееш со некого е вонбрачна заедница, и благе везе нема со врска. Јас пишав погоре, со ММ живеевме 1 год вонбрачна заедница, и воопшто не беше исто. Далеку од тоа дека ни е лошо, ама има моменти кога не е ни најсјајно.
Сакав да кажам дека за сметки и кирии се секира секој самостоен човек кој и воопшто не е во некаква заедница. Сметки и кирии и трошоци не се маки само за парови во брак.
А како замислуваш врска а како брак? Ако живееш со некого, мора во брак да бидеш? Секој самостоен човек се секира за сметки, кирии и расипани фрижидери, ама не е исто само за себе да го бериш гајлето или за уште двајца, тројца други, кои исто станале дел од тебе и взаемно зависите (за маж/жена и дете/деца зборам, не за свекори и золви).
Еднаш низ форумов од членка (мажена) прочитав дека во заедница проблемите се преполовуваат отколку кога си сам, не се дуплираат. Ама нема везе, јас летам и замислувам бајки за љубов, ок е **** А за Феминка и проблемов... Па не знам, ваљда зашто се во врска треба да се расчистат односи. Сега ѝ викате не се замарај, во врска сте. После ќе ѝ викате - пред брак се решаваат вакви работи.
Сериозно? Да земеме сите да живееме со свекрва или мајка до 40 год и поише? Како се станува самостален тогаш? Не знам што и како си замислуваш ти, ама општо животот не е розев, а не па бракот. Се ќе си створите сами у да немате, со вложување и работа све се постигнува.
Абе зависи какви проблеми, некои може се преполовуваат, некои може се дуплираат. Јас не разбрав баш што проблем има Феминка, освен overthinking. И не одговори, ако живееш заедно со некого, мора да си во брак или како? Пошто реално, живеењето заедно пред брак, многу очи отвора, поарно со време да видите дали ве бива заедно или не, отколку после, па триста чуда. ... А @Feminka22 тоа што твоите ти зборат да пазиш, разбираш што точно значи? Пошто и јас би ти рекла да пазиш, во смисла не се залетувај, многу си млада уште.
Стварно немам појма каде реков вакво нешто... Едит Аа разбрав. Под заедница мислев со партнер, не свекрва.
Низ годините и во бракот растеме како единки ама и како пар , ниту сум јас иста кога се земавме ниту тој , фала богу сме се прилагодувале на ново настаната ситуација некои навики се нови некои стари се прилагодуваат и на другата страна да и е добро . Јас не знам нечив брак во кој цветаат само ружи , не се караат. Некогаш ќе се рчнеш за ситници , некогаш истите ситници нема да ти бидат битни. Бракот е тимска работа двајцата заедно против проблемот. Затоа пишав и погоре брак е друго врска е друго бракот барем за мене е сериозно ветување што сум го дала пред мажот ми дека што и да се случи јас сум тука до него и со него и заедно ќе одиме низ животот , сум го одбрала како татко на нашите идни деца , во брак градиш заедничка иднина прво во двајца понатаму како семејство со деца , сакале или не секоја донесена одлука има влијание на семејството. Ко што реков с*ања се случуваат ќе ги има од нигде никаде , исто ко и убавите моменти . Се е баланс , најбитно е да се има компромис и трпение и двајцата да сакаат да го оддржуваат бракот во хармонија.
Не ја ни читам целава приказна, ама Феминка има право што пред брак си проверува односи со сите. Баш тоа е разликата меѓу оставање на маж со време и воопшто не стапување во брак, и премижување на “ситници“ кои после ги полнат темиве. Феминка, отворено зборувај со дечкото и види што мисли тој на темава. Само не му верувај баш дека “му љубоморат“, немој ни на него баш скроз да му веруваш на приказните, паричката обично има две страни. А тоа дека со време треба да проверуваш односи, кој што како, дефинитивно треба.
Thanks Па таква сум. Реално боље сеа да си стаиме отворени карти, него после потпис. Уопште неќам ни да трошам време. И да не ме сакаат пример, да не влијае на нас. Не мора нити па сакам сите да ме сакаат. Само да не ми прават раздор и саботажи. Тогаш и јас ќе сум мирна. Ќе опипам деновиве дали кажале нешто за мене. Прошлиот пат рекле дека сум супер, позитивна, воспитана. Татко му исто, јас си го сакам ептен. Срце е човекот. Си го имаме муабетот
Не мора тие да те сакаат, туку неговата реакција прати ја, пример јас 100 лоши работи можам да кажам за бившиот, ама не можам да кажам дека бил мамин или потпаѓал под влијание на семејство. Баш тоа му беше една од најдобрите особини, не дозволи никогаш во 15 години да се мешаат во наши одлуки (а не дека немаше обиди). Затоа и не можев да имам проблем со бивша свеки, тој не ѝ оставаше простор да прави проблеми. Не може сите да те сакаат, затоа што сите сме свој карактер и своја приказна тераме, најважно е како тој реагира на нив, не само во врска со тебе, туку и во врска со себе, со одлуки за сам себе што ги носи, колку влијание имаат врз него. Млади сте, ама не сте деца, на ваша возраст луѓе деца раѓаат.
Па он неќе да имаат ама му зборат глупости и го повредуваат со тоа. баш ти кажав пример конкретен у ЛП. Ја тоа не би го трпела. И многу сум оверпротектив према тие шо ги сакам, макар и од нивните
Abe normalno Ne znam ne me sfakate izglea Ja ne se mesam nz kak oda vi kazam Ja so vas si komentiram ili so moite Ja na nego NISTO ne mu vikam nisto Duri i on koa zbori loso za niv ja so ubavo mu zboram, da ne se nervira, da praat neso Ne sum nenormalna da se mesam. E koa zborime za neso, mu davam sovet logicno. Tebe nekoj da te vika sebicna ubavo ke ti e? I toa za gluposti da te vika taka? On koa mi se zhali primer neso od niv, razgovarame kao da razgovara on so niv, mu vikam kazi so ti smeta ama so ubavo. Oni so godini ne ziveat zaedno i sekako vise imaat razlicni naviki, rutini. I treba koa se zaedno da se dogovaraat i koordiniraat. Oni sakaat on da igra oni kako svirat. Inace go navreduvaat. A toa ne e okej. Ako ne ide negde so niv odma mu se ljutat. Pa so sila ne mozes da nateras nekoj na neso
сеа за мене мешање е да му кажам ,,аа вака треба, така напраи” Туку коа ете ќе се изнервира или ќе ми речат нешто, разговараме. Коа пизди зошто не спие ради детето, му викам ајде битно се видовте, ништо страшно ќе спиеш кога ќе си одат, не се нервирај. Го нудев кај мене да дое. Не му викам пример ,,леле како смее детето да плаче, одма да се искараш да доеш ваму” Глеам да ја ублажам ситуацијата. Ние плус за сѐ збориме. И ја коа ќе се спукам дома, ми дава совет шо да напраам, да кажам, као да постапам. Ама не го сфаќам коа ко мешање
Ние во брак сме 5-6 години, па се уште се лутат ако не одиме со нив на гости, на слава, како мали деца да сме, па мора сегде со нив.
Ama on i rekol bukv Ja iam zivot koa vie ne ste ovde. I ne mozam da go batalam radi vas. I mu se naljutila Ok stvarno treba da gi pocesti so druzba, ama prvo oni doma sedat. Sto pati im rekovme da iskocime, nekat, doma sedat. E posle on ako iskoci, zs iskacal Aj da skape doma poso i oni nekat da iskocat Zagreota