Како не е детето проблем бе Каме? Да беа само во брак, ќе се разведеа и секој по свој пат, ама дете ако се роди, нема назад. И оно највише страда, ни криво ни дужно, и ќе страда. Нели и ради бременоста се земале набрзина? Значи не е буквален проблем него од лош брак, нешто полошо е лош брак со дете. Па кажа членката оти дома ѝ пазареле, башка девојчево примања нема освен нешто од фонд што знам, а братов к го боли значи сепак на туѓ товар живее. А свекрвата е очигледно предобра за нив, оти било која досега ќе ѝ дојдеше преку глава
Да ме прочиташ поназад имам кажано. Мајка му и мајка и! Тие што навивале дека треба да се земат за да не им се смееле комшиите.
Епа бидејќи ти си "живееш" на тој спрат поголем дел од времето, ќе си поставиш граници. Како она си носи другарки а ти се тргаш? Нека се тргнат они, нека идат во друга соба. Или ако нема друга соба договарајте се некако кој кога ќе си носи гости таму, кога ќе бидеш ти таму, кога они. За рафрланите картони од пица, нема никаква одговорност од нејзина страна? Еве ти ги начекуваш така и што правиш, ги собираш ти или jа оставаш сама да си среди? Иначе имаме и ние семеен ручек, најчесто за викенд кога се погодуваме во исто време на маса. А ако живеев со уште 3-4 луѓе дома и бебе, не знам како ќе издржев секој ден семеен ручек да имам со толку луѓе. Мене стварно не ми е јасно за што конкретно бараш совет кога за се' додаваш "ама".
Ајде што ја извртува ситуацијата, океј човечки е, сите си имаме фаворити во животот, туку и дебата и рацио ја тригерираат па почнува полови органи да споменува. Гринч да чува.. Ситуирана фамилија, како што потенцираше членката, би си купиле бар 2 машини за перење. Најлесни се проблемите што можат да се решат со пари. Па и дадилка ке платеа да одмори снајка од дружење со другарки, наместо свекрва и мајка да слугува на 2 разгалени такаречи тодлери со однесувањето. Ниту се толку богати колку што си замислува членката, ниту пак само тие другите се одвратни и непрокопсани. Па уште и физичко насилство додај, " she made me do it" и јасно се гледа колку е саатот.
Па немам смеен ручек секој ден- реков 80% од времето си готвам сама на другиот спрат. Секако дека нема да соберам посче неа затоа што јас сум исчистила два саати пред тоа, сум оставила чист простор кој што она го користела со другарка и до 2 пополноќ. Дали јас треба да станам у 2 да исчистам па да си легнам за да идам на работа? Утрето се враќам од работа- хаосот сеуште си седи така и орва прилика доаѓа мајка ми и чисти. Пишав и претходно- ако не исчисти мајка ми она нема проблем во таква прљава соба да ја викне другарка и и пак да си седат
Поентата е дека ако ТИ родиш дете, ти го гледаш и ти го финансираш. Значи финансиите ко дел ги спомнав, не главен проблем.
Те прашувам зошто твоите дозволиле врска на брат ти со ова девојче, знаејќи го каков е. Зошто поддржале бременост, брак итн. Тоа што е туѓо детево па помалце боли, ти да си била ќе болело повеќе? И ваљда за тебе немало да ги боли толку абортус, оти па ти си нивно дете Размисли што те жуља кај девојчево, не се гаќите од газ извадени. Кои овде не се проблем, ниту е нешто што има смисла да го дискутираме, нема поента едноставно.
Не она убаво си кажа. Брат ми има солидна плата- ја дава за бебето и за храна. Она има некои примања преку фонд ама си ги трга на страна не дава ништо. Искрено не ме ни занима како се договориле за буџетот нивен проблем. Ама како што пишав моите коа се во маркет она им се јавува и телефонски си нарачува што да и купат. Спротивен случај ако нешто снема дома и некогаш (еднаш во два месецо пример) се јават моите да им речат купете они ќе заборават.
Еве пример кај се замараш со работи КОИ НЕ СЕ ТВОЈА РАБОТА. Кој/колку плаќа за тоа дете, зошто те интересира? Освен ако ти лично не даваш пари, нормално.
Таа најубаво ти кажа, за да не им се смеат комшиите. Тие гаат илузија дека „младите“ ќе се оправат некако, дека уште се деца и дека полека со помош од родителите ќе застанат на нозе и ќе си го најдат патот. Родителите на двајцата се криви, тие ги поддржуваат за вакво однесување.
Жено па тоа беше муабетот - финансиите и дали се на грб на моите. Затоа и се оградив дека не ме занима како се договориле туку одговорив какп функционираат.
Прашањето е така намерно, зошто и двете семејства имаат ќерки, нели. Па дали ако таа им дошла дома малолетна бремена со некоја пијандура, ќе мислеле на неа или на комшиите повеќе. Седи раат, паричката има две страни.
Ама како е тоа твој проблем? Јас нешто не разбирам значи. Тебе ти пречи нејзиното однесување дома, тоа е една работа, на сила да ја иселиш не можеш, за тоа и ти дадов совет. Ова кој кого финансира, сè додека ти не финансираш, немаш потреба да се замараш.
Па не се замарам. Дали јас некаде сама истакнав било што врзано за пари? Ме прашаа одговорив. Не ја потегнав јас таа тема. @Dentina воопшто не е проблемот во пари ситуираност и све што си набројала. Татко ми не е Мијалков ама никогаш ништо не ни фалело.
Буквално се најлошо напиша за брат ти и никогаш не застана во негова одбрана. Не и превртувај мислења.