Снаи и золви

Discussion in 'Брак' started by tocka, Jan 28, 2011.

1. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Да ти кажам право, се спремав да те негирам за овој првиот дел, ама примерите што си ги дала ми се сто посто неприфатливо однесување и скроз се сложувам дека не се ок, освен во случај да некој стварно нема пари да ми купи, па ми донел стоена бањарка.

Она што сакав да го напишам "контра" е дека јас лично некогаш кога во животот ми се дешаваат мал милион важни (и тешки) работи, не можам баш да се занимавам со избор на поклон, па ми е полесно да дадам пари, или ваучер. Исто, за некои луѓе ми е полесно да изберам поклон, за некои потешко. И плус, не сум тип што ужива во тој процес, повеќе сум практична, не сум деталист, и пр на такви луѓе (како маж ми, пр) тешко ми е да им погодам поклон. Затоа, ја бирам претходната варијанта, или просто прашувам дали тие нешто си имаат замислено што сакаат или што им фали. За кумашинците, заедно излеговме пр, да си одбере што сака за крштевката на детето и готово.

mKdevojce likes this.
  2. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се согласувам со тебе за примерите кои ги наброја. Погоре и одговоривме на членка чија золва купила (не однела стоена и стара) блуза, но ете на членката не и се допаднал изборот.
    Различни ситуации се, навистина сметам дека не секогаш купувајќи можеме да погодиме на сите.

3. Алек***

Алек*** Истакнат член

Потполно се согласуам, колку се потрудил околку подарокот ,толку кажува колку ве цени. Не може со години ,да си снаа и да не ти погоди еден поклон.Колку пати само работи што и ги дале ,па ќе ми ги даде,а ниту величината одговара ,ама ај да си го усчистам ѓубрето дома.
    Нема да заборавам кога една година ми донесе една марама што и ја дале и стоела дома ,не и се бендисала бојата па ми ја донесе.Ама детето ја издаде. Ете колку можеш пред дете да сокриеш.Кога и рече: Мамо мамо, тоа нели е марамата од тетка Ленче?
    Во земја пропадна ,па отпосле кажа дека да не и стои и онака не носи.
    Кажав ниту ми е дојдено до нејзиниот подарок гестот е битен.

MeowMeow, mKdevojce and eliesaab like this.
  4. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Мала е линијата помеѓу подарување на стоен поклон и подарување нешто колку ради реда што би се рекло.

Ако јас се потрудам околу некоја личност, барем малку да го земам во предвид нејзиниот вкус, стил и сл. сигурно нема толку да утнам. Па плус ако се работи за член од фамилијата како снаа, што сигурно досега сум имала прилика барем малку поодблиску да ја запознаам.

Ако некој се труди да ми подари нешто со смисла во мој стил и по мој вкус, сосема безобразно би било јас да купам некоја марама од пазар чисто колку да кажам дека сум се одолжила.

eliesaab likes this.
  5. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Блуза која не е ни за носење дома (како што напиша членката погоре), лично за мене би била секоја блуза која на неа има принт со ликови, пораки и сл., никогаш ама никогаш не сум ги носела. А дали сум ги добивала на поклон - да. Дали се луѓето што ми ги подариле безоразни? Не се.

Зошто сметам дека не се? Затоа што и да сум рекла некогаш не ги сакам тие блузи (еве стварно "пазарски" ги доживувам), некој во моментот можеби не чул, му бил одлетан паметот, имал поголем проблем од тоа да запази што мене ми е убаво или не., кој стил на блузи го преферирам.

Парфемот за кој пишав погоре, жени јас се угушив од мирисот. Жената зела порачала од Чоган, сакала да ми направи чест., е сега нејзе и се допаднал, ама дали се осеќам навредена што фамилијарен член не се потрудил да ми угоди во тоа дали на мојот нос ќе му се бендиса нотата на мошуси и цитруси? Не се осеќам навредена. Сметам дека ни таа не треба да биде навредена дека не го прскам парфемот.

Во односот снаа-золва за роденден добив комплет пантолони и маица 100% полиестер. Не носам, се потам. На изглед беа многу убави, ама сега да речам срам да и е на женава ова јас не го носам ни за дома, го зела ради-реда, не се потрудила, не знам...

Со тек на времево имам усвоено некое мислење дека не може се' да се врти околу мене, околу тоа мене да ми угодуваат, мене да ми знаат вкус, стил... Многу луѓе и самите за себе се недефинирани, не се познаваат, немаат стил, па ќе ми знаат мене, тебе...

Убавината (на нешто) е облик перципиран од страна на два пара очи. Понекогаш ќе им биде убав и на двата, ама ако не е, не треба да биде причина за лутина.

Ќе бидам искрена дека сум мислела и јас вака, ама колку повеќе ги запознавам луѓето а и себе си, бирам да не си отежнувам. И да ги пуштам работите.

_Vera_ likes this.
  6. Malo mace

Malo mace Истакнат член

Поклон од секогаш сум сакала да дадам и да добијам нешто што е корисно што ќе можам да го носам или носи.
    А точно е тоа т.е се согласувам со челнката дрка некои носат подароци ради реда не дека немат пари за да купат едноставно носат безвеза работи за да понижат .
    Ако немам време да купам дај пари или ваучер па сам ќе си избере некој што му одговара ,а има и такви што немаат вкус за подароци и за нив инза другите тие не ги осудувам .
    Или не можеш нешто да носиш пред 100 год ама и тие не ги осудувам мош па не се некок современи или современи ама скржави што знам ........

7. Hoping

Hoping Истакнат член

Да ама исто така има случаеви кога пример некој ќе земе најобична сосема нормална маичка/марама (додади што сакаш) за поклон и другава страна ќе коментира како и е замен ради реда, како нема вкус, како сака да ја понижи а нема ништо тоа вистина. Тоа е многу често.

И во темава не беше искоментирано за некоја рандом личност на свадба што донела бомборњера со поминат рок туку за золвата што според снаата сакала да ја понижи а може ич нема врска тоа. Може е и така ама тоа не можеме да го знаеме и многу пати нема врска.
    Заради тоа јас не давам подароци на било кој, на една рака се бројат луѓето што ги знам толку добро (фамилија) што знам што им се допаѓа а што не. И тогаш може да не сум баш сигурна и во тој случај купувам ваучер.