Снаи и золви

Discussion in 'Брак' started by tocka, Jan 28, 2011.

1. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Сега не ми гаслајтувај, пишав што пишав. Толкувања вадени од мал мозок никаде не водат.

2. Orthophill

Orthophill Популарен член

Моето размислување на темава, која се сведува на проблем со домувањето и живот во заедница е следна.
    1) кога се влегува во заедница, тогаш мора да се биде свесен со кого влегуваш во истата, кои се неговите маани и доблести. Исто важи и кога примаш некого во заедницата, треба да си свесен за мааните и доблестите кои ги поседува. Особено треба да се почитуваат правилата на оној, кој го создал тој дом. (Значи не може снаата да ги учи свекорот или свкервата, кои го создале домот).
    2) кога животот во заедницата е неподнослив, тогаш ако си сопственик на домот треба да ставиш јасни граници, кој што може. И за сите кои не ги почитуваат тие правила - среќен му пат.
    3) родителите треба да сфатат, дека прво треба да се грижат за своите деца, а потоа за туѓите. А, мажите ќе бидат поголеми мажи, ако живеат домазети, отколку на целото свое семејство (и на родители и на сопруга и деца и на браќа и сестри) да им прават пекол од животот.

И да, најбитното е кога се живее во заедница е да се прави жртва. Се жртвува удобноста, се жртуваат желбите, некогаш за жал се жртвува и целиот живот.

Last edited: Nov 6, 2025 at 2:46 PM
  3. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Имаш право да, ама веќе кога видел синот дека не му е обезбедено ништо од страна на родителите, требал да си се обезбеди сам, а не да мисли да се женува без претходно решени станбени прашања.
    Еве ќе ја земам за пример и снаата, не ја оправдувам, прво почнувам од прашањето, како таа самата се согласила да оди да живее во куќа со 2/3 генерации? Не знам што е очекувала? Дека се ќе биде мед и млеко?
    Нормално е дека секој си има свои права и свои навики таму, не може да дојде и од ново да диригира правила.

Panda00, senjorita-v and Dijana DM like this.
  4. DragonFly22

Па изгледа останала бремена и сега тоа е.
    Ем неспособни за свое, ем некадарни друг живот да го раснат во подобри услови.
    Со вакви навики и карактери какви ги имаат тешко им се пишува на мајка му, читај меѓу редови сестрава.
    Додатна слугинка ќе биде.

5. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Што мислите за живот на спрат , на пример жена и маж на еден спрат , а на долниот спрат,дечково живее со мајка му и сестра му и син и , разведена е, никогаш не сум сакала заедница , ама ова не ми личи лошо или не знам ?

6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ма поарно во вардар рипај.

eliesaab and Panda00 like this.
  7. mom to be

mom to be Истакнат член

Зависи од какви луѓе се состои таа заедница.Ако се сите нормални и не се мешаат во одлуките спрат 1 и 2 може и да фунционира.

troublemaker94 likes this.
  8. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Бегај подалеку од такви комбинации.

Епа затоа како што напишав погоре, ако не се способни за свое, нека си ѓи приберат парталите и нека си отидат кај неа дома.
    Останала бремена, ова, она. Бре, не е тоа оправдување. Нека си пазат дур не се средат.

9. DragonFly22

Колку вака започнуваат брачна идила па набргу станува општосемеен кошмар...

Поверојатно е Вардар да го преживее, отколку таквиот живот во заедница. :D
    Шала настрана ако се луѓе со усул и јасно поставени граници колку за почеток за некое време не е лоша опција.
    Само да не се завлечка раб.па од привремено во трајно решение да премине.

Adidas888 and FlirtBerry like this.
  10. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Да бе, наравно дека алфа мужјаци волчјаци путка ќе ги команда, јадните вие вагинално и вештерски манипулирани.

Него така ви чини... За ништо лошо у животот одговорни.

Битно вие да си ги прчите, кур ви е двор ви е, жена ви е крива оти си ја фрлил ќе сестра ви на улица, да има кој да ви го држи гзот за секој случај коа ќе се разведете.

theowndemon, Emy867 and nena2010 like this.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Сеа шо треба
    Еве ја ке се ставам на тоа место
    Ке ги наседнам на маса сите
    Ке ги кажам правилата и обврските на куќата
    Храна(основно) сметки по човек се нека се дели на 6
    За чистење перење да се туре ред секоја недела еден чисте дали мајка керка дали брат снаа
    Ако знаат да функционират вака ок ако не знаат нека испаднат од куќата та дали било син снаа ќерка ич не ми е гајле
    Јас сум гладувала за таа куќа они ке се кочоперчат
    Сум знаела да ја направам куќата незнам ред да ставам аха, да ,секако.

Сватот ке му кажам у неговата куќа да си тура ред а тука ако сака на гости да дое арно ако не ме мора ич да доаѓа

Родителите се најкриви сакајки мир да има да не се изкараат брат сестра или они со снаа им заминал возот и уздите се испуштени па секој си праве ко шо сака
    Оваа куче оние ме чистат перат

12. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Покрај родителите, оди и синот.
    Кога гледаш дека толку ти обезбедиле твоите, толку можеле, не се моќни, земи си обезбеди си сам.
    Туку кажи толку е способен и он. Гарантирам јас дека он не знае што е сметка за струја и вода итн.
    А родителите се криви да, полниш 18г ако ти се учи, учи, ако ти се работи, работи, а не мамини, татини галени деца, на 25г дај пари за кафе, дај пари за цигари. Абрее, Хитлер да се врати за ваквите не способни.

13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Не е кучето. Собата твоја ја сакаат за бебето. Кучето е само изговор.

eliesaab, Miss666, Panda00 and 2 others like this.
  14. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

upload_2025-11-6_15-59-31.png
    Во однос на заедниците

Gosh, Adidas888, eliesaab and 5 others like this.
  15. ani23

ani23 Популарен член

Леле бре - земи си обезбеди си сам?Кај ги наоѓате вакви мажи што од старт обезбедуваат живеалиште на 25 години???И ЈАС САКАМ ТАКА.Овдека и снаа и золва не им се јасни правила во заедница и заедничко живеење,неубаво за никој и ќе се караат и тепаат за една соба што припаѓа на родителите,а тие мегу 2 огна ,нормално деца им се и двете.

16. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Не знам, еве ја мојот го најдов на 26г со кредит од 65.000еур и купен стан негов, пошто мисли дека треба да се жени и да ствара фамилија подалеку од неговите дома.

nena2010 and Panda00 like this.
  17. mom to be

mom to be Истакнат член

Кој сака ќе се снајди дали под кирија,дали ќе изработи некоја година во странство па ќе се заштеди.Дали ќе купуваат стан двајцата.Ама најбитен е комфорот ќе си седиме сите со мама и тато.После ќе се караат свекрви золви снаии.

Panda00 and FlirtBerry like this.
  18. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Не само до комфорот, кога си сам треба да мислиш сметки за вода, струја, интернет, фрижидер да наполниш. Све тоа кошта пари. Зошто да се скрати од неговите луксузи кога можат да живеат на нивен грб?!

Panda00 and mom to be like this.
  19. mom to be

mom to be Истакнат член

Точно.Не се сите будали да скратат на излегување,јадење по ресторани,нарачување храна,кафиња итн.Ако си здрав и можеш да работиш ќе се трудиш и ќе дојдеш до нешто свое има начини.Млади луѓе се напикале во еден спрат,па и куче па и бебе.Мене само ме интересира како е бартот средношколец што е?во ваква заедница,каде што никој не сака да излезе,оти од мама и тато е сите имаат исти права

20. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Сите се на куп. Изгледа него никој не го прашува. :tmi: