1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.478
    Допаѓања:
    193.328
    Абе глуп народ
    Ке прават свадби ке се задолжуваат родителите
    За видејте ме
    А шо ке им фалело да ди ги дале тие пари за учество за стан и да земеле кредит

Оно сигурно и работата им е изгубена штом се вратиле у родниот град и сеа од парите ид свадба ке животарат
    Класични лебојатки кажав уш некна
    Да се цица од цицката на старите

На SummerGirl, LibreGirl, Tanjamm и 8 други им се допаѓа ова.
  2. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    10.665
    Реалноста во Македонија од пред 2 века до денес.

Еве нека се пријави кој сам си правел свадба со свои лични пари. Јас не искористив ни денар од моите, ниту маж ми од неговите. На многу други, родителите им плаќаа. И тоа е сосема океј, само се молат вчудоневидените да не паѓаат во трансови.

3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.478
    Допаѓања:
    193.328
    @m.m12345 ич ама ич срце да не ти трепне ни за мајка ни за татко ни за брат
    Само тоа малото братче земи си го со тебе да не гледа и слуша кавги и ќотеци по дома
    Ти си најпаметна од сите нив ти си одбра мир
    Да беше таму до сеа на антидепресиви ке беше гарантирам

На LibreGirl, eliesaab, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.519
    Допаѓања:
    29.236
    Абе ја реков еве, и стварно да биле во тесно, ќе речеле дајте луѓе место свадба да ни помогнете еве за учество.
    Али оќе, јас многу сум мудрувала со копаните на работа. Барем си ги знам приоритетите.
    И да побараш помош, нека биде за битни работи, образование, живеалиште, здравје, не за кичерај.

На SummerGirl, CameliaMiller, ALISA0000 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.478
    Допаѓања:
    193.328
    За тоа браво ке ти речам
    Навистина
    Ок е да поседиш во куќа на свекор свекрва година две пет еве ама да не им нарушуваш комфор да имате разбирачка поштување и под услов да работите на план ваше живеалиште(ова под услов да има можност башка спрат а не од две соби стан ти да се наквасиш со маж ти)

Не оправдувам вака како овие лебојатките тупни се побркај им дневен ред у куќата
    Не купиј храна не чисти средуј
    Само напрчи ги нозите и дрнкај се и стенјај цел ноќ

П.с две возрасни деца имам знам што зборувам веруј

На SummerGirl, CameliaMiller, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Panda00

Panda00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    2.705
    Не, Арабела. Нема да му ќутам, ама ќе го избришам од животов, баш како што и она направила.
    Читам јас што пишуваш, ама ти изгледа не читаш што пишува девојчево.

Сто пати кажа дека не го вреѓала, не знам како да ти се докаже. Не ја гледам потребата да лаже на анонимен форум кај што дошла да бара совет, не сме ѝ ние другарки и колешки од работа па да нѐ лаже и да се труди пред нас да испадне чиста.

Сега ја тебе да те прашам, ама искрено да одговориш. Ти ќе ќутиш ли некој да ти го пушти на улица миленикот додека не си дома, да те удри и да те избрка од куќа на твоите родители? И дали би била океј со тоа сите домашни обврски да се на твој грб, ти сѐ да плаќаш и да слугуваш на пет души, додека брат ти си купува храна само за себе и притоа ја крие од вас додека другите седите гладни?

Колку сакаш труди се да го претставиш братов ко жртва, џабе ти е.

На LibreGirl, bookslover, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.478
    Допаѓања:
    193.328
    Ееееее
    Ами како ке биа пофали газ
    А таа кучката мајка како ке се појаве пред народ
    Шо ке рече народот
    Аууу с'к една свадба неможеа да направат

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.843
    Допаѓања:
    93.731
    И што е проблем да ја платат родителите свадбата?
    Тоа некое достигнување ти е што сами сте платиле:?: ?
    Па подобро родителите да ја платат него младите, на младите им требаат пари.
    По кој тоа критериум не треба да платат ако прават класична свадба ?
    Ако прават младите свадба со 20 души другари, ајде, ама ако цела фамилија ја викаат зошто родителите да не учествуваат?
    Јас утре на ќерка ми со задоволство ќе им платам сите трошоци околу свадба денар да не потрошат.
    Зошто да не?!

На Mumoftwo30 и JasBee11 им се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.519
    Допаѓања:
    29.236
    Проблемот е зошто родителите да платат свадба место живеалиште? Оти кај членката таква е ситуацијата.
    Ќе правиш свадба со 500 души ама ќе живееш на ист спрат со 10 души.

10. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    10.665
    Ај договори се со друшките што сакате. Еднана вика што има да плаќаат, ти викаш што има лошо. Јас реков ли дека и тоа е океј, оправај се со манчмелоу на таа тема, не со мене.

Е достигнување за мене. Значи сум била финансиски моќна да си приуштам свадба и да имам и за живот. За тебе од кај да знам што е достигнување а и искрено баш ме брига.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.495
    Допаѓања:
    279.983
    Од каде идејата дека јас (или Манчи) пошто со нас највеќе ја водиш дебатата, седиме во едно место, си викаме - тоа е тоа - нема напред?

Ниту сум каде што бев пред 4 години (неспоредливо сум напред, за мои сфаќања), ни па сум таму каде што ултимативно сакам да бидам. И ни тогаш ни сега тоа нема врска со деца, никогаш немало.
    Твојата вистина и твојата мотивација си се твои, имаш право на нив, твој живот е тоа и како сакаш живеј го.
    Јас лично имање дете не го доживувам така, а немам 19, да повторам имам 35 години, ваљда знам што ме мотивира, поттикнува, ме движи напред?

Од каде ти се идеиве дека сите живеат со исто доживување на животот, светот, како твоето?
    Оттаму од каде мислиш дека знаеш што ги мотивира луѓево што ги дискутираме?

Фактичката ситуација покажува дека девојкава е поспособна да чува дете сама, него што се способни тие двајца заедно.
    Не само финансиски, нејзината емоционална зрелост тешко дека во овој живот ќе ја достигнат.

Останатото не го расправам, презатупавено е да мислиш дека што било може да е оправдување за физичко насилство. Апропо твоиве сфаќања барем во темава, жените што редовно се удирани од мажите криви си се сами, со збор ги предизвикуваат.

Дај жити се преиспитај се, сериозно.

На JasBee11, LibreGirl, nena2010 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.519
    Допаѓања:
    29.236
    Ја еве пред 4 години баш дипломирав.
    Долго време барав работа по струка, работев и ко келнер, па почнав пракса, па работа па сменив работа и апсолутно сум даааалеку подобра од тогаш и финнасиски и со работно искуство и со многу работи. Не ми требаше дете за да пркнам од една точка. Напротив, со дете сега ќе бев со уништена психа и без скршен денар. Или ќе работев нешто дај шта даш. Да,можда ќе се трудев ради детето ама баш дека ќе МОРАВ да работам нешто, немаше да биде по струка која од срце си ја сакам. И нормално, немам свекрва да ме прибира.

На SummerGirl, nena2010, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.495
    Допаѓања:
    279.983
    Ништо нема лошо во тоа родителите да помогнат на децата, без разлика дали е свадба, дали можеби можат живеалиште да им купат, дали можат месечно пари да им даваат или да им пазаруваат.

Нема погрешно во ова ништо.

Погрешното е онаму каде што не се знаат приоритети, од типот нема храна во фрижидер да се изгура месец, ама кредит земаме за свадба.

Така што ако можат и сакаат родителите да помагаат, нема баш ништо погрешно.
    Ама да си во ситуација да немаш, а едната ќерка со маж и' живее со вас и притоа ве малтретира и вас и другата ќерка, некако не ми се чини дека најголем приоритет е свадба и остали опционални настани.

На JasBee11, LibreGirl, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.843
    Допаѓања:
    93.731
    Па види сега.
    Свадбата кошта далеку помалку од живеалиште.
    А многу млади на кои сум била на свадба со поклоните (парите)од свадба си уплатиле учество за стан.
    500х50 еур = 25000 ете учество за стан.
    Па нема што да договарам, јас свое мислење кажувам, јас за мои деца што сум ги родила, ќе финасирам за се пто треба.
    За свадба па да се изложат на трошоци, а јас да ги диплам парите, Бог да чува.
    Тоа е страшно себичен родител за мене.
    А ти за тебе си знаеш.
    Само свадбиве немаат врска со случајов.
    Во случајов имаме семејно насилство што ти го банализираш и го изедначуваш со вербално.
    А не можеш да го изедначиш.
    Девојчево не е криво за ништо.
    Криви се нејзините родители што го толерираат братот и дозволиле насилство кон неа и миленикот и што не ги третираат исто.

На Mazegin, JasBee11, LibreGirl и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.519
    Допаѓања:
    29.236
    Колку сака нека е.
    Кога немаш, секој денар ти е важен и не фрлаш огромни суми на нешто непотребно. Не е ова чоколадо па ајде ништо страшно
    Свадбите коштаат најмалку 3-4000 евра. И повеќе. Со тие пари ќе опремиш мал стан. Или ќе имаш кирија за две години.

На SummerGirl, JasBee11, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.495
    Допаѓања:
    279.983
    Да имаат родителите без да страдаат тие самите, со парите од поклони може многу да се помогне на младите, тоа е точно.

Само ова не е таква ситуација, луѓево секако се сиромашни, секако немаат, се задолжиле за таа свадба, а што и да направиле младиве со парите кои ги земале, очигледно не направиле ништо за да си подобрат животна ситуација.

На JasBee11, LibreGirl, ALISA0000 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.843
    Допаѓања:
    93.731
    И да дополнам
    Сигурна сум дека Арабела никогаш немала миленик.
    Да имала многу јасно ќе сфатеше колку боли да ти го исфрлат најблиски кои знаат дека го сакаш.
    Затоа не ја разбира тежинава на случајов.
    Да.
    Кога немаш не правиш воопшто свадба.
    Ама овие кога веќе направиле, можеле со тие пари од поклони да си уплатат учество, бидејќи денес сите носат пари на свадба и најлесно така собираат млади парови.
    Ама на овие им било најлесно да ја набркаат сестрата, и да имаат повеќе комодитет,а стариве да ги ранат.
    Е сега девојчево е паметно и се тргнало.

На LibreGirl, CameliaMiller, Mumoftwo30 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. ArabellaStarfall

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    10.665
    Јас решив дека сама сакам да си плаќам. Каков себичен родител. Не сакав. Морав? Така ќе требаше да ми доаѓаат луѓе што не ги ни знам ни познавам. Си викнав тоа што сметав дека беше за викање и се сама си одлучив, без никакво мешање, за адети, традиции и глупости. Искрено и се надевам дека моето дете само ќе си ја финансира, не дека нема да сакам да дадам, јас може и огромен финансиски поклон да дадам, но ќе ми докаже дека сум завршила одлична работа, да е способно да има сопствен капитал. Поголема радост од тоа, барем според мене нема.

Кои 500 гости:D. Како им израчуна дека имале толку? Па уште ќе им останело. Може имале 100 гости, може 50, може ги чуваат тие пари за бебето. Се е може. Може и некој доаѓал со подарок, а не пари.

19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.478
    Допаѓања:
    193.328
    Е па ако со тие пари растат бебе јасно ти е со каков тип луѓе си имаш работа

На JasBee11, LibreGirl, An-na и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.843
    Допаѓања:
    93.731
    Не го пратиш контекстов на муабетов,
    свадбата не е доказ за никаков капитал.
    Ти си правела сама од други причини кои си ги напиша.
    А и небитна е твојата свадба.
    Овде се работи за класични паразити кои ти ги браниш, а ја напаѓаш членкава.

На JasBee11, LibreGirl, fana и 5 други им се допаѓа ова.