Бог да чува, ненормална работа. Ни маж ти не треба да го чепкаат камоли тебе. Еве се ставам на твое место и се прашувам, кога вам ќе ви треба нешто дали тие би биле спремни да помогнат? Золвата ваљда е работоспособна да може да работи и да се самофинансира, па ако не стига да и помогнат од дома колку можат и тоа е, ти како снаа просто ми е нелогично како се осудиле да ти бараат да и плаќаш школување
И јас тоа го велам ама од главата си патиме, е не ни сонував дека ова ќе ми дојде на глава! залудно се залажувам дека ќе сторам нешто во врска со подигнувањето кредит од страна на мм...освен да забременам па така да се спасиме хаха Знам само дека ова НЕ Е нормално па дури и на свеки и реков епа нема лошо да направиме да ви ги дадeме парите од свадбата, иронично секако и сеа она не ми збори, а всушност јас сум таа што не треба да им збори на вакви бесчувствителни суштества.
Абе од една страна сакаме снаата да биде сметана како дел од семејството, да не се прави разлика меѓу неа и останатите членови на семејството, не дај боже да се каже дека е дојдена во куќата на свекорот и свекрвата а од друга страна- ПАРИ ДАВАЊЕ НА ЗОЛВАТА НИКАКО! @DaCi1, себична си! Во ред ти е да земеш пари од тие луѓе за да купиш стан а не ти е во ред и ти финансиски да им помогнеш, така? Епа еве ти решение, еден дел од парите за станот нека го дадат твоите родители (како што е планирано), другиот дел од парите заштедете си ги со сопругот а свекорот и свекрвата со парите за станот нека и ги платат студиите на ќерка си И волкот сит и овците на број, ете нема да има потреба ни денар да дадеш од твој џеб за золвата
Проблемот е што сега нема ни стан, па станот остана за НАРЕДНА ПРИЛИКА. Половината од парите наменети за НАШИОТ стан, МИСТЕРИОЗНО исчезнаа Јас не знам што се мати овде, па и не ја исклучувам можноста искоцкани да се
Јас ако немам пари нема да студирам. Ако немаат од дома да ми помогнат ќе работам па кога ќе имам, кога ќе можам тогаш. Ја пуштам чергата колку што ми се долги нозете. А да го малтретирам брат ми и снаата да ме финансираат, нелогично ми е, не ми се верува што прочитав...
Секако , свесна сум дека ќе наидам на различни мислења, ама мене некако не ми иде бе од мене да бараат пари па на крај краева и сестра ми е на магистратура запишана, па сега ако не цела плата да и ја дадам неа...што знам не ми иде ова со золвава .ептеен ми е тешко
А што ве гледам чудни ваκа со муабетов со станов... За фаκултет паρи нема не па за стан Луѓето саκаат да се фалат очигледно и тоа е тоа, а паρите што мистеρиозно исчезнале највеρојатно ниκогаш не ни постоеле.
Се плашам дека е така Во краен случај, би ми дошло на памет моите да ми донираат дел за парите за станот и фино лепо да си најдам гарсоњера, каде конечно ќе имам мир! Ама нее нели , мм : немој да бидеш себична...хаха ко дебил се чувствувам
Нема зошто ти да се осеќаш ко дебил. Само не се карај со мт оти сигурно не му е сеедно, гори на два огна. Смирено разговарајте и се надевам дека ќе најдете решение.
Kakov debil,debili treba da se cuvstvuvaat tie sto pobarale pari od tebe a ti i maz ti seuste si go nemate reseno stambenoto prasanje.Nikako ne popustaj tvoja si e platata ti si zarabotila i ke troses na sto sakas
Точно . Си викам не дај Боже да немав свекор и свекрва секако дека ќе и се најдевме..ама вака сега во никој случај
Ви благодарам Феминки на одвоеното време и вашите мислења.. се издував онака малце Имајте добра нок. се надевам се ќе помине во најдобар ред.
Κо пρво неможам да поднесам таκви личности κаκо веρениκот на золвати.Што мајκа баρал да ја запρоси знаејќи деκа таа тρеба да студиρа а тој не е стабилен да ја издρжува?Неговите κе пρавеле свадба за сестρа му, догодина тρеба за него.Аκо неговите сега неможат да и плаκаат κаκо догодина κе имат паρи за свадба, може стваρно немаат ама тој зошто ја запρосил од љубов не се живее.Аκо оди тој на ρабота неκа ја издρжува κе помагаат и свеκρвати и свеκоρот.Или неκа паузиρа една година неκа ρаботи за тоа вρеме потоа κе си има паρи.Очигледно паρите од свадбата ви стојат па сега ајде знаат деκа κе попуштите.Во ρед κе бид аκо дадете малκу иаκо не се согласувам ама дали тие κе ви помогнат κога ти κе имаш деца и нема да ρаботиш , на маж ти од платата нена да водите удобен живоρ а тие κе ви велат снајдете се .Тρебало да ρазмислат малκу , и золвата на бρат и пρавеле свадба таа κе студиρа , догодина свадба од κај толκу паρи тие аκо немаат да ја издρжуват κеρκата сега догодина за свадбата паκ κе ви баρаат.А κамоли паρи да ви дадат за стан.Или κе дадете сега ,тие κе ви помогнат за стан и догодина паκ κе ви баρаат паρи за свадба и исто κаκо од ваши паρи да сте си помогнале за стан и после κе се фалат по луѓето.Ти мислиш да нρ помогнеш сега тие да ви дадат 15-20 илјади евρа за стан ич не е логично.Ти туκа саκаш да исκоρистиш а во тој случај моρаш да ρазговаρаш со нив и да ги пρашаш дали аκо ти им помогнеш сега ,тие κе ви дадат паρи за стан иаκо одговоρот го знам.Нема паρи за шκолување нема паρи за стан или саκаат да пρоценат само дали не си себична аκо не си да ви дадат паρи.
@DaCi1 ne e samo studiranjeto,ako sega nemaat pari utre ke pobaraat da zemete i kredit i za svadba,vie ne ste si go resile ni stanbenoto prasanje,ete i tvoite da ti najdat garsonjera treba kujna,smestaj,spalna,ne ste taka mali plus zdravje ke dojde detence,ti i maz ti kako roditeli sami treba da mu ovozmozite na toa dete da ima se,Ne si sebicna sto ne sakas da davas od tvojata plata tie se sebicni (svekor ti svekrva ti i zolva ti) sto ocekuvaat mlad bracen par koj ima napred mnogu za davanje da im pomaga niv finansiski.Istoto vazi i tvoite da ti pobarale pomos za sestra ti,tuka jas ne delam moe i tvoe...
Ме фасцинираат мислењата на одредени индивидуи (море кога ќе подразмислам едно 70% вака размислуваат) дека мажот штом се ожени треба да заборави на браќа, сестри, мајковци, татковци и остала родбина и да и се посвети само на сопругата и нејзиното потесно и пошироко семејство. Хм... А од друга страна во некои други теми на долго и широко се расправа за братско - сестринска љубов, почит во семејството итн. Двојни аршини, а?
Da se zastanati daci1 i mm na svoja noga da,neka i pomognat.No tie se samo 7 meseci vo brak nemaat no stan nisto,veruvam delat i smetki za struja,za voda,znaci pola plata odi tamu,plus namirnici za doma,zdravje utre-drugden ke dojde detence (sto e mnogu normalno za dve licnosti vo brak).Ne ja opravduvam sto ceka i se nadeva za pari od svekor i svekrva i za stan zasto toa ne se malku pari da mu dades na nekoj a ni ti da nemas.Ako nejzinite imaat neka i dadat ete na maz i roditelite se gleda deka nemaat i sto sega dusata treba da si ja dadat i nema potreba od lutenje.E sega ako i ti i mm cekate se na gotovo od svekor ti i svekrva ti i za jadenje i za pienje i za smetki..togas treba da pomognete ako nisto drugo barem vo domasnite finansii..
Знаете што, јас мислам дека феминката донекаде нас не трола. И порано пишувала на темава (дури сега ги видов тие постови) и на девојката всушност озбилно и смета золвата. Мислам, ајде сега да славиме што золвата се верила и ќе си оди од дома Да, тоа е прекрасен повод за веселба но не поради тоа што девојката повеќе нема да живее таму. Како што се развиваше дискусијата околу тоа дали треба да се помогне финансиски, така некако деталите се менуваа во приказната. Обрнете внимание, во првиот пост пишува: Кога феминките и дадоа подршка да не дава ни денар од свој џеб( со големи букви, секако) е дури тогаш излезе муабетот дека сопругот ќе земал кредит. Има огромна разлика меѓу задолжување за кредит и помала финансиска помош за купување книги и билет за автобус. Од напишаново, јас разбрав дека од нив е побарано да помогнат со првичните трошоци зошто месеците кога се плаќаат ратите се секогаш финансиски најтешки за семејството. Понатаму спомнува дека родителите на сопругот ќе им дале пари за стан но после мојот предлог парите за станот да се дадат за школување на девојката, пишува дека парите всушност исчезнале, односно дека се прокоцкани... И секако, врв беше кога пиша дека можеби треба да остане бремена за да не и се дадат пари на золвата. Може грешам, но мене приказнава почна да ми изгледа премногу филувана. Имам чувство дека ноќеска Даци не очекуваше совет од нас како да постапи туку бараше од нас да ја хејтаме золвата заедно со неа.
Мене ме интересира напишаново, или па можеби јас не сум те разбрала како што треба...зарем стварно мислиш дека братско-сестринската љубов се мери со тоа колку тој ја финансира сестрата? Затоа што во случајов тоа беше муабетот... Ако е така значи брат ми мене ич не ме сака, никогаш не сум побарала скршен денар од него Кога човек ќе реши да створи семејство, прво на што треба да мисли е развојот на неговото ново семејство, тоа не значи дека не си ги сака родителите или па сестрите - браќата. Дури и да живееш во заедница никој несмее да ти ги планира твоите пари, ниту парите на синот. Посебно па во новоформирано семејство каде што има планови планови еден куп, можеби за да се соберат пари за стан, можеби за бебе, секој има различни цели и планови ама во секој случај нетреба да бидат побитни туѓите од своите. Да работи золвата, па да не и стигаат ај да сфатам, да и позајмат па постепено да ги враќа, ама таа да си седи дома со нозете во вис друг да работи за неа не е никој должен. Сепак не е мало дете, возрасна е и штом решила да се мажи, веќе верена е, треба да биде способна да придонесува и таа финансии а не да дреме дома. Што се однесува до случајов доколку е вистина сето ова...во секој случај најдобро за сите е да си се вработи девојката и да си се финансира сама. Затоа што сега снаата ќе биде лоша затоа што несака да ја финансира, утре свекрвата ќе биде лоша затоа што несака да ја финансира а таа да не работи. Посебно па доколку никогаш во животот не работела (тоа не го знаеме нели) полесно ќе го помине почетокот додека е сеуште дома отколку во друга куќа. Никој не треба да биде себичен, кога е способен да работи, да отчекува други да го финансираат а тој да си седи со нозете во вис.
Не, не се мери. Арно ама, знаеш како викаат и во добро и во лошо. Затоа сте семејство, нели? Или... остави ги таму нека се мачат, битно мене да ми е добро. Не знам за вас, можеби можете така да функционирате, јас сум поинаку учена.