Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Види, јас сум позајмила на девер ми, золва немам, ама тој работи и со тек на време кога бил во можност си ги вратил парите затоа што знае дека ни мене не ми растат парите на дрво.
    Во случајов девојката несака да се вработи, :) зошто е должен некој да ја финансира кога има и тој свои потреби и планови?
    Многу е себично кога си способен да работиш, да седиш дома и да се жалиш дека друг несакал да те финансира :x

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    97.039
    Тоа не е мачење. Золвата сака да студира, нејзините немаат пари за тоа и сега новодојденката нека дава. Мачење е да ги гледаш немаат за леб, ти да имаш и да не им помогнеш. Ова НЕ Е. Има еден куп деца кои си го ставиле факултетот во мирување или целосно го напуштиле од вакви причини, па не гледам зошто оваа девојка би требало да биде исклучок.

И јас никогаш нема да го разберам тоа, семејство сме па нема мое твое, се е наше. Јас тоа го викам ЧОРБА - КАША, не семејство.

На CameliaMiller, kjukli, Golden Rose и 7 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.386
    Допаѓања:
    103.179
    Да бидеме реални, тешко се даваат личните пари заработени со пот, поготово на некое девојче, кое по трет пат мислам, си ја пробува шансата за студирање а претходните шанси ги прокоцкала. Јас имам золва, не дека сме најдобри другарки, ама ја сакам и рака би ставила во оган за неа, не само затоа што е сестра на мм, туку затоа што е добар човек пред се, паметна, вредна и убава на дада :D И она си има бубачки, ко и секоја млада девојка која заработува сама, си шета, си ужива, дома не и бараат, ама во првата прилика кога имаше неприлика една дома прва рече, сите заедно да се сплотиме и да платиме, е затоа ја ценам уште повеќе. Јас би дала на драго срце пари, ама не на дете кое не знае да ги цени, кое ги прокоцкало сите шанси и сега бара нова по којзнае кој пат. Кај мене и мм така размислува па немам мака.

На Rama, Golden Rose, kjukli и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Да гледам дека некој навистина се труди, се мачи, ама ете толку може, не стигаат, а му требаат, јас сум првата што ќе даде пари. Небитно дали се работи за свекор, свекрва, мајка, татко, девер, сестра. Одма јас последните пари ќе ги дадам за девер ми ако навистина се труди, а му требаат. Нема да дозволам заради финансии некој да пропушти животна шанса. Или па не дај Боже да треба за здравје или слично. Одма ќе дадам, не сакам да ми ги враќа никој. АМА некој да си дреме дома, да изиграва принцеза, по петти пат да запишува факултет, не сака да работи, возрасна личност, работоспособна, а јас да ја финансирам, НЕМА ШАНСИ. Прво и основно јас како снаа не сум должна никого да финансирам, освен маж ми и понатака децата. Јас и мојот маж не сме должни никого да финансираме. Можеме само да позајмиме одредена сума во склоп со нашите можности, со тоа што ќе се договориме да ни ја вратат за одреден период. Толку можам да попуштам во тие околности.
    Имаше ситуација кога на дечко ми му требаа пари за одредена работа, не беше којзнае колку ама сепак во моментот ги немавме сите пари на куп. Не беше нож до коска, плус тоа парите можеше да се соберат, како и што ги собравме. Неговите предложија сите дома да собереле што имале и да му дадат, со тоа што во планов ги сметаа и брат му и снаата, кои пак тукушто се земаа. Дечко ми размислуваше ама јас пресеков. Му реков дека не доаѓа во предвид сега да зема пари од брат му. НЕМА ШАНСИ. Нема што он сега да му дава него кога брат му сега не е сам и нема исти приоритети. Сега он си е посебно семејство со посебни финансии. Ако на дечко ми му требале за нешто, тогаш и на брат му му требаат за нешто друго. Можеби си имаат планови, можеби си сакаат да си земат нешто, купат итн. Млад брачен пар, знаеме дека имаат еден куп потреби. Неблагодарно е да им бараш. Немаше да го одбијат, ама според мене воопшто не е во ред. Зашто он сега не е сам. Поготово па што не се работеше за некоја екстремно потребна работа, не се работеше за живот и смрт. Да напоменам само дека дечко ми работи, не чека од неговите, ниту од брат му. Треба малку да се разграничат работите. Во заедница си должен да платиш тоа што ти е обврска и што си потрошил, сметки и храна, не си должен да финансираш друг член од семејството.

На SV1911, Golden Rose, kjukli и 10 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.673
    Допаѓања:
    35.510
    Гледам се добри вили се собрале на форумов. Ќе помагате на најблиските, ама селективно. Тоа што вам ви одговара и што вие мислите дека е исправно. Можеби така треба, не знам. Јас не сум учена така. Кога се работи за семејството, душа давам. Колку и да не се согласувам со нивните постапки.
    Што се однесува до золвата и нејзините студирања, сум го испуштила тој момент. Ама... не е битно. Во случајов важно е дека сопругот и родителите сметаат дека треба да ја помогнат золвата. Замислете си, си помислиле дека снаава е човек, па побарале помош и од неа (facepalm) А кутрите тие не знаеја дека дотичната госпоѓа частеше и славеше тука на форумов по повод веридбата на золвата, бидејќи ќе си одела од дома.
    Ете каква личност е снајкава. И сега треба на неа да и верувам на збор се што кажува против золвава?

На Rama, kukla21, samovila.red. и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.244
    Не ја фатив цела дискусија од почеток, ама за тоа дека селективно би помагала и јас се согласувам. И што па има лошо во тоа? Зошто некој цел живот од уста да си вади за да дава на некој кој е фала Богу здрав прав и доволно возрасен да се грижи за себе си и секако доволно возрасен последиците да си ги сноси?
    Сведок сум на многу лежи лебови, разгалени веќе ворасни луѓе што додека им даваш око нема да им трепне за тоа дека и они треба да се потрудат за нешто, напротив сметаат дека сите околу нив се должни да им прават разни удобства и да се однесуваат со нив како да се некои височества. Па таков да ми е брат роден нема да го толерирам, а не пак за некој друг да стане збор. Не од што не го сакам, баш напротив, затоа што дур му се дава се на тацна никогаш нема да научи како сам да си створи.
    Јас на крајот на денот си го ценам својот труд и да, никој не сакам да ми се качува на глава. Си имам и јас свои желби за чие остварување се трудам. Не станува збор за себичност или отпишување членови од фамилија, едноставно станува збор за терање свој живот. За болести и итни работи не ни дискутирам, тоа е друга категорија, ама хирови нечиви епа богами нема да финансирам. Три пати ако се запишува на нов факултет веќе треба сама да си се финансира, а не се‘ уште да го цица домашниот буџет.

За конкретнава снаа не знам што е целосната приказна, само приметив како постојано зборувате дека парите се нејзини. Да парите она си ги заработува ама кога веќе е во брак барем со сопругот треба да се консултира за некои работи. Не го разбирам моментот он да си земел кредит, он да отплаќал и сл. Нема на крајот на денот заедно да го отплаќаат тоа или јас сум некако спора и не ми е јасно како фунцкионира брак?

На Golden Rose, kjukli, Ethrnity и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Ооо, и тоа како ќе гледам кога и за што давам. И тоа како ќе селектирам. Зашто за да јас дадам на сестра ми треба од устата на моите деца да одвојам. А јас да задоволувам нечии хирови на сметка на моите деца не доаѓа во предвид. Па не сестра, светица нека биде. Давам тогаш кога навистина мислам дека треба помош, а не луксуз. Семејството е на прво место и тука нема дискусија. Секој треба да си ја гледа својата работа. Секој си е возрасен, свој човек, треба сам да се бори за сопствените цели. Ако треба ние како фамилија да дадеме некој придонес тогаш ќе дадам, ама пак ќе кажам, тоа ќе биде само ако гледам дека некој навистина се труди и парите навистина требаат за нешто многу важно. Некој да лежи и да чека, па не го ни погледнувам бре, а не да го финансирам. Мене од небо ли ми паѓаат парите? Сега мајка ми да и' дава секој месец на сестра и', а мене и сестра ми да не' крати со одредени потреби и задоволства не е воопшто во ред. И јас лично како нејзино дете би се побунила. Па не сме милионери, Македонија е ова. За јас да заштедам одредена сума на пари, години ми требаат, зарем треба на сестра ми да ја дадам да се глупира? Па нели деца ќе имам, нели и нивната иднина треба да се осигура? Не е се така лесно тоа. Кога сме сами, да, ама кога имаме семејство треба секој да си ги знае приоритетите.

Последна измена: 5 септември 2015
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Golden Rose, kjukli и 9 други им се допаѓа ова.
  8. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Баш така девојки. За студирање се знае како одат работите: ако можат твоите да платат- супер; ако можеш самата да заработиш- уште подобро; ако може маж ти да плати- во ред, ама некој што понапред не го набројав, тотално е нелогично да плаќа.
    Зборам нелогично бидејќи високото образование не е задолжително и освен ако некој на своја иницијатива не плати нечие студирање, крајно безобразно е да бараш.

На kjukli, eloves, MilaP и 2 други им се допаѓа ова.
  9. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    Не сум од почеток следела темава , тоа што славела за тоа што ке си заминела золвата не е добро , бидејки заборавила дека таа е дојдена во куката на золваи , но кога јас студирав 80% од колегите мои работеа и самите си го финансирас факултетот и повеќето од нив го завршија навреме , тие најдобро си знаеа како е да рмбаш и да си го плаќаш фах , лесно е само да имаш обврска да учиш 5 години друГи да ти плаќаат и да не се замараш многу околу учење , овде зборуваме за финансирање на факултет на верена золва а не за нискобуџетен поклон за роденден или за 8ми март .

10. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Јас мислам дека ги измешавте лонците, друга феминка рече дека золвата студирала трет факултет, за оваа конкретно што е на тапет спомна дека се фалела со високи оцени и му седнувала на брат и у скут.:rofl:

DaCi1 да гледаш сестра ти дека не може да продолжи година ради финансии а ти да работиш и да не и дадеш е многу тешко. Верена била, детиште од 20 години не се радувај многу дека ќе ти замине од дома. Јас имав колеги кои беа верени 3 години, дури сега се земаа и чекаат дете.

И ти да не даваш од платата, пак ќе се одрази на вашиот буџет, оти нема мои твои пари у брак нели. Ама ако смета дека може да подигне потрошувачки кредит за да помогне јас не би дигала џева на твое место, дури би го подржала оти тоа е фамилија се помага. Нормално да не се искористува тоа де. А трошоците за да се помогне некој месец за студирање не се големи толку де, книги ќе копира некоја пара за храна, превоз ништо страшно. Јас да сум во ситуацијата на маж ти и јас ќе дадам и тоа со драго срце посебно ако учи девојчето, не можеш фамилија е и боли. Ќе се стиснеш некој месец ама тоа е. Освен ако не студира на приватен е тоа е веќе голем трошок. Не ја знам ситуацијата кај нив дома кај нас се дава на кому најмногу треба и не се прави многу муабет.

А парите за станот што ви се ветени ги има или се надевале дека ќе ги има? Ама штом немаат за факултет чисто се сомневам дека ќе имаат и за стан. Единствено ако им се орочени во банка. Во тој случај треба да помогнете без збор.

На samovila.red., darcy, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Ovde vo ovaa prikazna,vistinita ili ne,ako ne se dade pari na zolvata za studiranje,toa ne znaci deka e ostavena da se maci.
    Ako nekoj se maci vo slucajov,se site drugi od okolu koi ke ja finansiraat.Toa na nejzinite roditeli mozebi ne e macenje tuku obvrska,a snaatanema takva obvrska.
    Da ne izigravame svetici deka bi finansirale celi stidii od sopstveni pari a ako toa ne se raboti za sopstveni deca,i toa pogotovo koga sme otvorile uste edno podglavkje vo zivotot,koe isto taka se vika semejstvo.
    Mozebi bi pomognala zolva(ja nemam)ednas,po izvesno vreme godini...mozebi pak,ama celi studii,priznavam ne.Toa ne me pravi deka ne si go sakam bratot.Nitu pak dvojni arsini.Go
    sakam,bi ja isekla i rakata za nego,no da ne mu bese potrebna na moeto dete koe goimam,ili ako go nemav i se stremam da go imam.
    Za nekoi raboti treba da se napravi razlika vo zivotot.
    A da sum zolvata?
    Nikogas nema da dozvolam da me finansira snaata.
    Ke crncam od rabota i ke ucamama toa nema da dozvolam.

Neznam dali e trolanje ili ne,ama znam deka nema da cuvstvuvam nikakvo zadovolstvo da nekoj na forum e na moja strana i me opravduva za nesto sto e del od zivotot von forumot.
    Ama trista ljudi,trista cudi.

Daci ako e vistina sevo ova,imas veke navistina navistina golem problem koj ke povlece za zal uste mn problemi niz zivotot stom nemate zaednicko mislenje so mazot ti,koj treba da razmisluva kako tebe vo slucajov,spored mene.
    Moze da popustis i ti,da se dade nekoj denar na zaem,simbolicno,ama da plakate postojano a pogotovo i krediti???

На kjukli, Glasna, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  12. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Galapce мислам дека се работи за помош за некој месец, значи една фамилија се и ете имаат финансиска криза. Размислете и вие како би реагирале за ваш близок не од перспектива на снаа.

Ако одиме така, значи во ред е на младите да им се даде живеалиште цела фамилија се стиска за да се донесе снаа дома и тогаш е во ред нели сите сме една фамилија, а во прва прилика кога ќе заглиби тогаш одма делење.
    Значи човечки е да се помогне за некој месец, па и работа одма не се наоѓа а еве ја школската година почнува.. А ако се работи за цели студии тоа е веќе молзење отколку помош. Помош се дава кога во моментот не можеш да се снајдеш и да излезеш во пресрет а се друго е паразитирање.

А никако не подржувам издржување на уште едно дете од страна на млад брачен пар кој се обидува да застане цврсто на нозе. Ваљда и неговите имаат примања, правеле свадба и веридба па претпоставувам дека ради тоа се у потешкотии , како ја издржувале до сеа и натаму ќе ја издржуваат, ако имаат мака во моменот во ред е да се подаде рака, ако не помогне најблискиот тогаш кој. Ако се нормални луѓе кога ќе застанат на нозе ќе им се компензират на младите, ама тоа само сопругот го знае.

На samovila.red., SuperGirl24, Rose96 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. samovila.red.

samovila.red. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    188
    DaCi1 Во брак и немажена не е исто, но тоа не им е јасно многу тука. Не ви зборувале или пак не ви се слушало кога ви зборувале, или како повеќето само да се омажите, во брак да е... Kако тоа ,,МОИ,, пари? Но, нели си во брак, таму се заеднички пари (наши) ,нема повеќе мои...Мои пари, тоа кога зборуваш продавница,бутик.
    Но, како тоа претходно имале пари, а сега немаат? Која е причината, остана ли некој без работа,секор ти или пак свекрва ти? Или пак, парите ви се кај кредитот што се вратени од свадба? Пак, сега нема,ке нема ако се кај кредитот од свадба (претпоставка е ова) и неместо да размислиш убаво, ти се буниш и велиш ,,МОИ,, и станува ситуацијата напната,тешка уште повеке. Масло на огнот, стави повеќе...
    Кажа дека е со партиципација , не е на приватен факултет каде е 2000 евра. Партиципација на факултет е 500 евра, сега по ново 400 евра.Но, има и од 600 евра,800 евра и итн, кои студираа порано по стари модели на факултет. ТАА има 20 год. што значи дека не е по стариот модел, него по ектс системот. Тие што студираат и кои студирале знаат. Ти самата кажа дека е со партиципација таа . На пр: e со 500 евра, таа сума на пари, со молба,одат на студенски прашања за им ја делат ратата, да ја платат на 4 дела (125 евра). Не ги дава веднаш 500/400 евра туку пола од износот,но доколку презапишува предмет е повеќе, зависи колку предмети презапишува. Книгите пак, не купуваат оригинал,пример една-две ако и требаат, повеќето од фотокопии и скрипти учат. Но, друго е во државна квота каде е 200 евра.
    Но,патува ли ТАА или седи во студенски/стан? Ако седи пр:10.000 илјади ,сега и треба сместување и храна од дома носат најчесто и повеќето, и плус пр: на факултет 200 евра со презапишување на премет и се тоа, значи 300 /350 евра да речеме.Тоа овој месец е напнат, под притисок, поради плаќањето и сместувањето. Најповеќе е поради плаќањето на факултет, останатите месеци понатаму се само храна сместување од 10.000 ден,
    Но кога си во заедница, не си сам и друго е. Сега ќе се прилагодуваш на дадената ситуација.Друго е да имаш своја сопственост и сами вие двјаца да живеете. Сега ти, немаш стан/куќа , не сте сами, но и да отидеш под кирија пак ке имаш трошоци.Таму пак, за кирија и плус се останато. Сега ако сметките за вода, струја,телефон, ѓубре, кабловска телевизија, за храна ги делиш тоа така иде, и нема таму ,,мои пари,. Но може и тие (секор ти и свекрва ти) да даваат за сметки повеќе, па сега се во тесно и им треба помош. И ако не побара од вас (од синот) од кого? Од соседот да не треба? Тие се негови родители ТАА му е негова сестра. Каква и да е сестра му е, го боли. Наместо да го разбереш, ти расправај се и викај, нервирај се! Ако така мислиш дека ке се справиш со проблемот, во ред, Што мислиш дека така треба- така прави, да не и даваш не и давај, така и тука мислат повеќето -доза на преголема себичност - строго на почетокот. Тоа кажи: нема играње со мене, злоупотребување на ,,мои пари,, да прават тие, да учи не и треба - нема пари, нека работи привремено ако најде, може да го работи тоа (пр: келнерка- може нема способност за концетрација: ке и паднат чашите, не е важно,ниту пак е важна таа) , ти е гајле само да не ја гледаш..Сега спасот, го најде: нека се мажи ете ја вери. Уште да се исполни тоа! Што побргу нека се ја носи, што да ја гледаш! Но, имај на ум дека и многу веридби не одат во брак, колку само се распаднале...:|
    Како тоа ,,МОИ,, пари ( си викаш, во себе ) во брак да дадеш на неа ? Не! Него ај замисли кај работиш остануваш без работа, или пак се затвора, добиваш отказ.Твоја готовина немаш, и сега бараш пари на маж ти, а како што кажа дека сестра ти студира магистратура и ете завршува,брани магистарска тема. Вие треба да одиш, да прославите, ти треба подарок да и купиш, и сега маж ти да ти рече тоа се ,,МОИ пари,,? И ти што ке речеш јас што сум ти ? Така-така. Или пак, еве: за себе да си купиш основни работи женски и тој да ти каже, тоа се ,,МОИ пари,,? Тебе убаво ке ти беше? :|Доколку не и дадеш ќе дадеш ти од твојот буџет,,ќе даде маж ти и тоа ке се одрази на тебе. За трошкови повеќе ти, ако ги делите сметките и храна. Како и да правиш исто ти се фаќа.Подобро да знаеш,и дава, отколку да крие да дава и да не ти кажува. Сестра му е и ќе и дава пари, ти не можеш да ја бираш, таа е! Таа ти е золва , не другарка ти. Може и така го научиле да и помага на сестра си, оти е постар од неа. Тоа што ја сака, и дава пари е од домашното воспитување, за разлика од некои кои не зборат со своите браќа /сестра и се мразат, нема полошо. Може сега е на пола пат (претпоставка) ТАА сега треба да се откаже, да не оди,не и треба (facepalm), не, не, нека си оди од дома, што ке и е факултет 8) .Тоа задоволство за жал ќе го немаш...Во овој случај ТАА има 20 год, не се запишува и не се цели студии од почеток. ТАА има родители кои и даваат пари , ТАА е веќе на факултет втора или трета год.
    Од мува слон правиш. Се зборува за образование-факултет, не за елитен фустан од 300 евра. Тоа е болна тема пари одат, ама диплома да се има. Секоја жена, сака но и има желба да има дипломирана ќерка/син. Бар едно од децата, дали се две/три сеедно. Во овој случај е свекрва ти/свекор ти можеби. Само компромис во заедница, а не ,,МОИ пари ,, нема потреба да учи,нека остави, не и треба.Оваа е многу доза на егоизам, после не те почитуваат слетки и пука бракот.Па потоа, да не те читаме и во друга тема свекрви и снаи... Така иде тоа за жал, а што ако и дадеш, ништо нема да ти биде-ништо. Бар сега кога на неа и е потребно, оваа е потреба не е луксуз да оди на одмор пр: Грција. Не знам, ако не направиш пр: надградба на нокти и не си купиш фармерки oвој месец, ке се скршиш ли? Толку ли ја мразиш? Или пак, ке ти падне круната... Поголем човек ќе си и ќе бидеш повеќе почитувана, ако не друго ,,кецот во рака,, ќе имаш ,,адут,,, ако ти префрлат ке можеш да се одбраниш, уште повеќе, како што велат старите : ќе има со што да им ја затвориш устата, во останатите проблеми што следат, а ке ги имаш како што почнало. Него ли да викаш, урлаш и да си го распаѓаш бракот и притисок да му правиш на мажот. Уште пак и кредит да земете, во поголеми проблеми ке си направиш, кога е едноставно вака со малку да помогнеш , па макар било половина од твоја плата. Ти не знаеш, што може да се случи во иднина, а и никој не знае, не може да претпоставиш. Можеби ТАА ќе ти помогне на тебе подоцна, ќе биде на некоја позиција, па ке ти помогне на тебе, од каде да знаеш. Оваа е мое мислење, за твое добро, најдобронамерно ти го кажувам, ти како ќе правиш тоа си е твое. ;)
    p.s. Онаа седењето во скут ,,ако ти боде очи,, но кого и не би. Еве ти еден трик кој можеш да го реализираш, доколку седат на тросет, двосед. Кога ќе дојде вереникот, на кафе, пред сите низ шега кажи: ,,Cрцка или како ја викаш, чекај сега да седам во скутот на пр:Марко, како ти што седиш на маж ми пр:Филип, што велиш? Појди накај него и гледај ја, (нормално не седнуваш) кажи и: да видам само како ке ти е и на тебе, па може ке сфатиш како ми е на мене, и погледни ги реакциите на сите и почни да се смееш:D Тогаш ќе сфатиш колку те цени, сака и почитува најпрво мажот, дали ќе те одбрани и ќе биде ли на твоја страна, а колку останатите.:)

14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Не гледам причина зошто она или нејзиниот маж да и помогнат на золва и кога нејзината золва не ја бива и презапишува испити повеќе пати. Може свекорот/свекрвата сакаат нивната ќерка да има факултетска диплома, ама треба на сите да им биде јасно дека не секој треба да заврши факултет кога не го бива. Едно е да сакаш, а друго е да можеш и да те бива. Има многу што не ги бивало, со врски завршиле, имаат диплома, ама што дека, кога немаат знаење, а фрлиле толку пари.
    Друго е да и помогнат заедно со нејзиниот маж на золва и, ако е одличен студент кој би било штета да го прекине школувањето.

Но, во овој случај, нејзината золва е доволно возрасна да работи и да заработи и да научи каде се раѓа лебот, а не туѓи пари (без разлика дали парите се од нејзините родители или се од братот и снаата) да ги фрла во ветер, презапишувајќи повеќе пати исти испити. Нека има свои сопствено заработени пари, па тогаш нека презапишува испити и по 1000 пати ако сака.

15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    И мене не ми е јасно како функционира тоа мои пари, а во брак. На пример јас си имам пари на мојата сметка, он нема, па му викам, еј јас ќе одам ќе си излезам, ти седи си дома штом немаш пари. Или ај позајми ми за улошки, па ќе ти ги вратам плата кога ќе земам. :^) Па може се води тефтерче кој колку е дужен.

А за ова давањево пари и јас не сум за, не ја прочитав баш целата приказна, општо зборам. Ние си позајмуваме нон-стоп пари, дали јас на брат ми, на неговиот брат, на нашите, или они нас, небитно, ама секогаш си ги враќаме, чиста сметка, долга љубов. А јас да финансирам некој можеби, ако нема леб да јаде, па треба да се помогне. За друго ништо. И ние самите не сме во некоја сјајна ситуација, а не пак и на друг да даваме. Ама да имаме големи, солидни плати, би помогнале со некој денар, ама тешко дека би финансирале факултет на некој друг. Знам и јас како учев, па може и така секој да се снајде доколку има желба и е решен да си ја оствари целта, без да чека некој друг од нешто да се лиши.

На Lilit, kjukli, tessie и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Jas nemam zolva, ama zatoa imam tri prekrasni deveri. Ne mozam da opisam kako se odnesuvaat kon mene,ne znam koj poveke me razgaluva. Iskreno, srekna sum sto se maski, da imav tri zolvi mislam deka nemase vaka da bide.

17. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Da se nasalime samo... Cekaj dodeka da dobiesh tri jatrvi:) :D
    Daj boze zasekogas da ostanite vo takvi dobri odnosi.

На Saraa, Lilit, kjukli и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    @victoria Dodeka dojdat jatrvite, ke si bidam vo svoj dom (fala bogu) :lol:

На kjukli, cresa-jagoda, <3 pleza4e <3 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.093
    Допаѓања:
    135.091
    Јас ја имав ситуацијава, ама од обратен аспект. Маж ми нема браќа и сестри, ама потребата за факултет плаќање беше кај брат ми. Тој не ми побара, мајка ми ме извести дека нема да му плати за еден семестар. Не ми рече да им дадам. Јас живеев со вереник тогаш, сега маж. Му раскажав, и тој сам ми рече, па ете дај му ти, оти да не запише семестар. Јас бев изненадена и збунета, оти мислев дека нема да има емоции према брат ми, не се ни знаат доволно, ниту пак дека има чувство дека треба да му помогне.

Ми рече, ете парите, таму стојат, дај му. Не позајми му, дај му ми рече. Јас реков, ама чекај нели ке одиме на одмор, како така од нашите пари, може моите ќе најдат, може ќе му дадат на рати... Маж ми рече, ти ќе бидеш среќна на одмор, а тој без факултет? Реков, не. Епа ете, дај му пари, сите среќни. На човек помагај кога треба, за лизни - мазни муабети сите можат. Само вие сте брат и сестра, ако вие не си помогнете, кој ќе ви помага.

Му се јавив на брат ми, му реков, абе пари ти требале, прво му беше незгодно демек ке треба маж ми да знае дека немал, се чувствуваше неубаво. Му реков, не мора он да знае, јас и ти знаеме. Ми рече, ќе ти вратам кога ќе се вработам. Му дадов, заврши (просек над 9 и пол имаше) и од првата плата после година и пол ми се јави и ми рече, пола сега пола од следна плата. Викам што тоа? Вика, долгот за студирање. Му реков, тоа ти е подарок за дипломска од сестра ти и зетот. Кога ќе имам бебе ќе му купиш играчка и фифти фифти сме. Глупо ми беше на дете да му земам прва плата, знам колку ја чекал и и се радувал. Му кажав на маж ми, вика арно си направила. Брат ми е срце, мислел на одговорноста што ја има со земањето пари и одвај чекал да ми врати. Не ме посрамоти, не ги прокоцка парите, учеше највеќе што можеше.

Муабетот ми е, почитувајте ги и сакајте ги неговите браќа и сестри, помагајте им кога можете, нормално не за каприци и алишта, ама за битни работи, бидете тука. Мене мојава случка ми направи само повеќе да го сакам и почитувам маж ми, да се восхитувам на тоа колкава душа има голема, и научив дека стиснати луѓе се со стисната душа. Ако некој близок утре негов има мака, јас ќе се степам да им се помогне, оти знам тој што се направил за мене. Ако е тој среќен и јас сум.

На Lavica 344, Goody, SV1911 и 37 други им се допаѓа ова.
  20. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    @Cka Алал да ви е, исто би постапила и јас без разлика дали се работи за брат ми или за брат му. Плус парите се за образование не за коцкање, нема подобра инвестиција за парите него во образование, кога би имала можност без размислување би помогнала на некој што сака да се образува а нема финансиска можност за тоа. :)

На kjukli, Waka-waka, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.