Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. #Пепи

#Пепи Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    @one_girl не можам да те разберам како ти е, затоа што јас не сум била во ваква врска каква што ти ја опишуваш твојата и не можам да ти кажам со сигурност како е најдобро да го решиш “проблемот“, меѓутоа можам да ти дадам искрен и добронамерен совет.
    Најдобро е да ја прифатиш сестра му онаква каква е, зашто крај краева ако се омажиш со него ти стануваш дел од тоа семејсто и ќе треба да го прифатиш начинот на кој тие со години функционираат.
    Како второ не е во ред да се караш со дечко ти заради неа, да му е сестра, крв и како и да е нејзе секако ја знае подобро од тебе.
    Зашто не се потрудиш да свати дека некогаш треба да бидете сами, повикај го кај тебе дома и кажи му дека си му спремила изненадување, не знам направи нешто и привлечи го да дојде сам, сепак ти си го познаваш најдобро.
    Позз 8)

2. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @one_girl мое мислење, бегај додека ти е време. Нивниот однос нема да се промени, се додека дечко ти не сфати со кого ќе живее животов, а кој тек ќе го "напушти" и ќе се омажи. А може и нема ни да се омажи типката, ќе му пукне филм и на дечко и (кој што можеби го нема поради истите работи што тебе ти пречат) па ќе си ја носите под рака со вас цел живот. Тоа ти е исто како мајкин син, немаше спас како да кажу - не си ставај здрава нога у трн.
    Јас имам брат заштитнички што е мн нормално, постар баеги од мене. Работи и има свои пари од времето кога јас бев средно. Од секоја плата сум добивала 500-1000 ден да ме почасти едно излегување, ме носел и земал со кола каде и дс треба само кога можел и кога бил слободен. Ме носел во животов на излегување со негово друштво, а не само он девојка му и јас, не повеќе од 5 пати во животов. Ме сака сигурно повеќе од типот твој сестра му.
    Така да знам што е љубов од постар брат, ама твојов со границите има утнато математика.

На CameliaMiller, tanja manja, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Ова претпоставувам се однесуваше на мојот пост. Моето братче е постаро од мене 1,5 година. Ние заедно израснавме, заеднички друштва имавме. Моето братче ми беше и ми остана најдобар другар. Секогаш тука еден за друг. И ќе се појави некоја како тебе, на која нешто што е свето не и е нормално, и ќе направи растур у фамилија. Фала Богу што мојата идна снајка е човек на место.

На Rose96, Rama, anakonda88 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Остави го што побргу, нели го занемарува твоето присуство и е битна само сестра му нека си се дружи со неа, девојка не му треба. Во ред е нЕкогаш да излезете со неа, да испите по некое кафе, муабет ... ама ова не ти треба. Нормално е постар брат да се однесува заштитничи ама да не претерува. Татко ми до ден денес и помага на тетка ми колку што може, не финансиски меѓутоа било кога да и треба помош и помага, ја вика неа и нејзината фамилија на ручек, се што правеле пред да си создадат свои фамилии, но никогаш не ја ставил тетка ми на прво место.
    И не не треба сестра му да се промени, ТОЈ треба да се промени.

На CameliaMiller, tanja manja, Youknow и 5 други им се допаѓа ова.
  5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    @one_girl Треба да се има граница за све, а очигледно е дека ниту твојот дечко, ниту сестра му имаат некаков осет.

Ако може еден брачен пар да посакаат да излезат сами и да си се посветат еден на друг, без нивните деца, тогаш неговата сестра не е ваше дете, па да мора секаде да ја носи дечко ти кога излегувате.

А друго, сестра му зошто не се потруди сама да се финансира, зошто чека се на готово на тацна сервирано да и биде во животот. Како таа ќе се осамостои како личност, ако секогаш друг ја финансира.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Леле, нормално било болна поврзаност меѓу брат и сестра (facepalm) Другиве што не се врзани со ортомче едни со други, не се сакаат, не се почитуваат?
    Јас не би можела да бидам со некој што ќе ја влечка сестра му секаде нон-стоп, и што ќе ја финансира за се и сешто. Во врска може не е проблем, ама тоа си продолжува и после, во брак. Или ако братот кога ќе се жени престане да ја финансира сестрата за се и сешто, одма снаата ќе биде крива, ќе рече - го врти против мене.
    А мислам истите тие сестри што ја оправдуваат ваквата болна поврзаност (како што рече @Daydream , има и психолошки термин за тоа, ама не ми текнува), кога би имале таков дечко одма би скокнале против сестрињата нивни. Убаво е кога се гледаат од страна на сестрата (те галат, ти плаќаат, те тинтрат), ама да се на место на девојка одма поинаку ќе размислуваат.

На Tatijana1993, CameliaMiller, kukla21 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Еве ги претходните мислења на девојчево на истата тема. Или дечко и е психопат што се возбудува на сестра му или она е што нивниот однос го толкува на тој начин.
    Јас не оправдувам болен однос меѓу брат и сестра,само едноставно мислам дека се е во главата на девојчево,што пати за внимание.
    Од начинот на напишаното мислење јас мислам дека девојката е љубоморна на сестрата и неа ја наоѓа крива за се. Во спротивно ќе рече ненормална фамилија,дечко ми е психопат и ќе си замине.

На theowndemon, bittersweet, samovila.red. и 3 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Ги имам читано постовите на девојката и според истите можам да кажам дека овој однос не е нормален, па колку и да сакате да обедувате во спротивното, фактот е тој што е.
    Многу лесно е да солиме памет од страна, ама ајде да ве видам да сте во иста ситуација како вие јаките што паметнувате овде би реагирале тогаш во истата.
    Не за џабе рекле дека кога гори куќата на комшијата луѓето се крстат што се спасиле од "бељата" да не падне на нивна глава, па така и со вас млади дами "срцки најмили" на бато.
    Кои патетики ги прочитав страв да те фати, бог да чува|(.

Не ги исклучувам можните отворени прашања, постот на waka држи вода, може е опсесивност, може едноставно девојката заслужила ваков однос, може дечкото е тој што е подпаднат под психолошка состојба а девојката премижува пред се ради љубовта, може девојката има проблем .. не можеме да кажеме со сигурност каква е ситуацијава. Но ако навистина е вака како што таа опишува, е тогаш не е нормално и тоа е фактот, не знам каква дискусија би се водела овде за тежок психолошки случај.

Девојче колку и да си заслепена од љубов и чуства треба да стиснеш заби и да се спасиш од ваквата врска, оваа врска не води ни најмалку до брак на овој начин, ова што ти овде го опишуваш не е нормално, болно е - има разлика.

На theowndemon, senza.parole, Daydream и 5 други им се допаѓа ова.
  9. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    @one_girl си помислила некогаш дали можеби бараш проблем таму каде што го нема?
    Ги имам читано твоите постови и порано...
    Мој заклучок е дека од љубомора ги преувеличуваш работите.
    Прво нема потреба да бидеш љубоморна на сестрата на дечко ти. СЕСТРА МУ Е побогу...
    Дали е по згодна, со поголеми гради, како се облекува тоа не би требало да те занима воопшто.
    Колку повеќе ја навредуваш сестра му пред него толку повеќе ќе се карате.
    Нормално дека ќе почне да те навредува ако ти ја напаѓаш сестра му без причина.
    За платата тоа се криви најчесто родителите и за таа болна поврзаност помеѓу децата.
    Доколку те финансира тебе па ќе те мрази цела негова фамилија зошто сеуште си му само девојка.
    Иако јас не го поддржувам тоа финансирање никогаш не сум зависела од никого ама ете има и такви луѓе.

Си помислила ли некогаш дека намерно ја вика во ваше друштво бидејќи се облака провокативно за да ја контролира? За да не заврши кај што не треба...со некој што не треба??
    Дека некогаш игра со неа за да не и се приближат други машки?

Незнам што мисли нездрави ти се вртат во глава за да помислиш дека добива ерекција кога ќе ја погледне во градите...(facepalm)
    Од братска гледна точка ...сигурно несака да се облекува така!

На крај...
    Човекот сака да се ожени со тебе... :!:
    а ти малку размисли и погледни ја ситуацијата без болна љубомора...дали се навистина работите така како што ни ги претставуваш овде.

Пред да донесеш било каква одлука треба да разговараш со него...во врска со тоа финансирање на сестрата доколку се земете. Ама не да ја напаѓаш и вреѓаш девојката. Туку во интерес на заедничкиот живот и напредок.

На Rose96, Rama, samovila.red. и 3 други им се допаѓа ова.
  10. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Begaj devojko duri ti e vreme! Ovoj odnos ne mi lici na normalen! Kako prvo decko ti e prost utepan,kako moze da sedi so dve devojki na masa ,na ednata da plati,a na drugata ne? Nekulturno e vo drustvo da svrtis grb na edna licnost I da igras so druga I da se ponasas kako da ne postoi,kqmoli da se raboti za devojka! Kako si go trpela do sega neznam!

На CameliaMiller, mssuniquee, tanja manja и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Annah87

Annah87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Мене не ми се верува дека односот меѓу братот и сестрата е таков каков што девојчево го опишува. Прво на ваков однос родителите први би реагирале. Туку девојкава сака да си праи филмови

На Rose96, butterfly*, samovila.red. и 3 други им се допаѓа ова.
  12. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    Стивен Спилберг! :D

На Annah87, stilas7 и #Пепи им се допаѓа ова.
  13. #Пепи

#Пепи Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    Јас не верувам дека во овај случај би реагирале родителите, затоа што секој родител би посакал неговите деца да се сакаат и да се сложни.

На senza.parole, Youknow и eloves им се допаѓа ова.
  14. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    од авион се гледа дека девојкава е болно љубоморна на идната золва! Валда золвата и е мн убава и атрактивна па ова се осека грдо покрај неа и не ја сака во близина нејзина! Арно ама братчето си ја сака сестрата и си ја зема секадее!
    Доколку би станувало за нешто друго , ако има тука забранета емоција , дечкото не би бил глуп јавно да ѕирка по интимните делови на сестраму , и што ако ја зема со него во дискотека?? дан ја смува таму јавно сестраму и да настане инцест ???
    Девојкава има голем комплекс добиен од идната золва ! Филм - Комедија , Режисер Стивен Спилберг

15. #Пепи

#Пепи Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    hahahhahahahahhaha Врв :D се е можно, ама јас само сакав да напоменам дека ако родителите ги гледаат сопствените деца како се сложни и се секаат, секако дека нема на што да реагираат :*

16. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    4.081
    Lele zolvata i bila ubava i atraktivna... abe greoj si devojko so muabetite...od avion se gleda deka imas brat i se pronaogas vo situacijata,ne si go pikaj nosot kaj sto ne treba i sigurno da, i ljubomori taa na sestra mu slucajno nea da ne si ja fati bratot.. off

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anakonda88

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    со тоа што немам брат и не се пронаогам во ситуацијата ( имам само една сестра) , дали тоа значи дека ти си за гревој офф??

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    4.081
    ^Toa znaci deka ne treba da se palis zosto ne si vo pravo ni 1%.. koj normalen par ja zema sestrata na deckoto so niv skoro sekoe izleguvanje? Hm jas nemam videno takov par, ne se protivam za toa da ne doaga nikogas, ama da e so mera. Da si gi znae sama granicite, ako ne gi znae da i gi kaze toj.

На tanja manja, Goody, jacqueline.s и 5 други им се допаѓа ова.
  19. one_girl

one_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    161
    Прочитав различни мислења и сакав да напоменам дека за жал не преовиличувам и можеби некои ме сметате за психопат но доколку се најдете во ваква ситуација ќе сфатите дека можеби имам право. Да, убава е сестра му, но тоа нема никаква врска со мојот револт кон неа. Нека биде најубава на свет и најзгодна и нека биде блиска со брат и', но нека биде свесна малку и добронамерна и со мене и со него, па ќе ја сакам како да е моја сестра. Патем, со дечко ми сум заедно нешто повеќе од три години и не е лесно да се стави крај на толку долга врска, покрај толку многу поминати моменти заедно, заради сестра му. Сакам да најдам начин да ја сменам ситуацијата и тој нивен однос да биде малку "попристоен", а не да ја прекинам врската, зашто се' останато е супер, би рекла дека ова е единствен поголем проблем за кој се караме. Признавам дека сум љубоморна, но не до таа мера да преовиличувам работи и да ги гледам на начин на кој не сакам да ги гледам, само за да најдам причина за расправија. А и таа моја љубомора се заснова на нивното однесување, со бившите никогаш не сум била ни грам љубоморна. Не сакам да избрзувам со одлуките и да раскинувам бидејќи знам дека потоа ќе жалам, навистина поминавме долг убав период заедно, па ќе се обидам да имам разбирање колку што можам.. Фала на сите за искреноста :*:*:*

20. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Малку оф-топик ама морав да искоментирам

Зошто мора од старт да се оградиме од некој дел од нашиот живот вон форумот ако сакаме нашето мислење тука да биде оценето како автентично и неутрално? Зарем податокот што некоја девојка има брат е доволна причина нејзиното мислење да се отфрли и оцени како субјективно? Да, точно е дека во секое мислење секогаш има доза субјективност, не сме машини побогу, но толку ли е тешко да се прифати дека еден паметен човек своето мислење не го базира исклучиво врз личното искуство (и корист) туку став за определена проблематика формира благодарение на критичкото мислење и опсервацијата на искуствата на другите луѓе?

пс
    @Waka-waka, не те цитирав со лоша намера, и јас сум се нашла сто пати во истата ситуација да потенцирам која сум и што сум (единица, дете на разведени родители, татко шутрак, невработена блаблабла) зошто има членови кои од старт ти го дискриминираат мислењето (кое е нели, спротивно на нивното) со коментари од типот на „ Врска немаш што збориш/ Така збориш зошто тебе така ти одговара“.

На theowndemon, Rama, SuperGirl24 и 2 други им се допаѓа ова.