Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. Сунѓерот Боб

Сунѓерот Боб Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    329
    Ете истомислиник на Спонџи. :D Шала на страна. Потполно се согласувам со тебе. Таков карактер сум си и нормално не можеме сите исто да мислиме, нели?
    На некој му смета моето мислење, ама не сум им јас крива што не знаат да почитуваат туѓи мислења.
    Тешко склопувам пријателства. Не сакам било кој да ми е другар/пријател. Не сакам свекрва, золва, јатрва, снаа да ми е другарка. Но сепак ги почитувам семејните врски и ги почитувам сите роднини. :)

На anakonda88, evangelina.ina и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  2. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Имам золва и година дена само живеевме заедно. Камен од камен се избива. Ни јас ни она не попуштаме(колку што можев траев ама не се трпи).
    Раат глава сум без неа две години скоро ни си идеме ни идат.

3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Nemam nikakov kontakt vejce godina i nekoj mesec..pricina..oti ne sum se javila da im kazam deka sum bremena ..zosto morale da doznat preku faceb ( slika):)..trebalo da se javam vaka sum kriela :) i na mm ne mu pravat muabet oti ne kazal toj..a jas bev tocno 6ta nedela togas koga se slikav i ja staviv slikata na face ..za nekoja nedela si odime za mk i ne zanam dali ce se vidime ili ne .. ce go ostavam mm da si odluci ma da gledam deka ne saka da gi vidi ili pokani za na krstevka ..
    (Si mislam po nekogas .. covek koga ne te saka ce bara i ce iskopa nekoja glupost za samo da te isprovocira za da se skaras )

На referentka, theowndemon, Kukla994 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Фрида Кало

Фрида Кало Нов член

Се зачлени на:
    20 јули 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    27
    Здраво девојки.Ми треба мислење за ситуацијава во која се наоѓам.Мојот избраник за сопатник во животот е човек кој на 18 години неговите го изгубиле станот и 12 години потоа биле под кирија. Пред 5 години мајка му починала, во тоа време живеел со девојка со која раскинал но татко му и сестра му го убедиле да се врати дома да живее со нив за да им помага да живеат финансиски. Од тој негов чекор па наваму татко му не работи а е здрав но мрзлив со милион изговори за да не прави ништо а сестра му си има солидна плата. Во таа куќа до пред некое време имаше примања од околу 1000 - 1200 евра месечно. Он има 34 а она 40 и е немажена. Пред да бидеме заедно решиле конечно да купат своја куќа со тоа што немале пари на страна туку решиле да земат 6 кредити. Сметале дека подобро да имаат свое отколку да плаќаат ќирии. Но не размислиле за моментот дека еднаш треба да дојде снаа таму. Он мене нема што да ми даде. Многу од нештата не ги ни знаев. Ги дознав од кога се веривме.Ми беше кажано само јас имам соба и телевизор и јас му дадов поддршка да не се грижи дека се ќе напраиме сами.Но незнаев дека она што му преостанува од платата он мора да го дава дома. Куќата е мала една дневна и две мали соби. Нивното семејство не прави планови, не се соочува со проблемите и не размислува за иднината. Што на ум тоа на друм без да се пресмета дали ќе преостане нешто за живеачка. Да потенцирам јас таму отидов од љубов. Но потоа се соочив со проблемите. Сфатив дека сестра му и татко му апсолутно немаат свој живот и си измислуваат обврски да им ги завршува он. Ама нон стоп. Отидов да живеам со нив. Ми рекоа свадба догодина. Пари треба он сам да си најде зашо нема кој да му даде. Пеки. Реков ај ќе се снајдеме. После се заклучи дека нели ќе си градиме спрат горе за живеење. Констатиравме дека единстено јас можам да земам кредит и сама да го подигнам спратот. Го прифатив и тоа. Се ќе направам за нас. После се констатираше дека нема шанси така да се живее од кои пари нели коа веќе сите би биле претрупани со кредити. Но мене не ме плашеше ништо. Ќе дадам, ќе создадам, за нас. Но луѓе он е заробен. Јас сум таму 6 месеци. Правилата што се поставени во куќата не дозволуваат ние да имаме свој живот и интима. Се се врти околу сестра му. Разгалена, себична и опасен манипулатор од типот да ти потпика свое правило ем да го прифатиш ем да ја жалиш. Они се врзани финансиски. Но најстрашото од се е што они не го пуштаат да седне и да се посвети ни секунда за себе. Се треба да прави за нив. Он ја носи на работа он ја зима, он пазари он готви он плаќа сметки он поправа работи, он им изиграва мајка!!! Јас сум цело време со него но веќе се изморувам се чувствувам дека сум ко куче што трчка по него додека им го води нивниот живот. Немаме своја песна, не излегуваме, заробени сме во куќата. Живееме од 10000 денари што и остануваат на сестра му 7000 од татко му а неговата плата иде цела на кредитите. Он има 4 кредити сестра му 2 за куќата. Јас од незгодно решив исто 10000 да давам. Тоа се 27 илјади месечно за четворица пушачи и плус 2 кучиња. Да напоменам куќата е во село :) Од град отидов во село. За него. Ок. Ние имаме спална другата соба е за татко му а сестра му спие во дневна за да може да спие со двете кучиња во кревет они биле греота да спијат на под доле, иначе ако спиеше татко и во дневна човекот се изјасни дека нема да спие со кучиња у кревет. Она спие во дневна и во 10 саат си легнува. Ние мора да се повлечеме во соба и не смееме да одиме до кујна на пример. Собирав со месеци пари да идеме на одмор. И се измачив ама тргнав некои пари за јуни - поефтини понуди. Ќе пукнеа од љубомора зошто они не отишле на одмор. Ние на одмор она збори ние еве седиме неаме пари,неаме што да јадеме како јас да сум им крива за тоа и ко да не смеам да си соберам пари и да отидам на одмор ако они се во таква ситуација. Гости ми е незгодно да викам. Во месецот дали 2 пати ќе излеземе. Луѓе.. се љутат зошто искачаме ( а искачаме со мои пари) сетра му вика : Сеа јас што да праам? Досадно ќе ми биде. Го врзува дома да седи да му биде жал. Па нека си најде живот бре јас не сум ничија маскота за по дома. И сетоа тоа е толку мило и сирото соопштено да не можеш ништо да и кажеш. Зборуваме пред некој ден за кревање спрат. М ги прашува како ќе живее он со мене на спрат коа нема да стигаат пари. Епа ќе си напраите спрат ама доле ќе си јадете, со нас ете на почетокот дур се снајдеме а луѓе нема од каде за снаоѓање. Му напраија филм демек они услуга нас ќе ни напраат а уствари они се уплашени дека нема да се снајдат без него животот и посекако го држат за нив.Што ќе ми е спрат ако неам свое бре? И што ќе ми е спрат кога нема ништо да се промени. Кога ќе прашам за кои се финансиските планови они секогаш викаат ќе се снајдеме а за тоа снаоѓање треба план да се направи. Не да ме бафтаат со ветер и магла муабети. Свадба наредна година, за ова ќе позајмиме, спрат тогап и тогаш а дома злато продаваат за месецот да се преживее. Осет да се немало. Како јас да праам дете? Како ќе го чувам кога они не се потрудија на него ништо да му помогнат само да го цицаат. А да.. и да направам спрат ништо нема да се промени. Секогаш он ќе треба да им го средува животот. Пак ќе биде шофер, пак ќе пазари он, пак се што треба јас и он да правиме ќе го прави за нив.
    Сфативме дека уствари ние неаме опција да се одделиме
    Он сега се освестува и многу му е тешко. На пола е го разбирам. Ама вака он никогаш нема да ни се посвети нас туку ќе им слугува на нив. Во тој случај нели е нефер што воопшто побарал некоја за жена? Напочетокот викаа ќе се снајдеме чекаме пари од ваму од таму. Ама тие никако да стигнат.

Ми треба помош. Спремна сум на критики.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.001
    Uf....mnogu teska situacija.
    Edinstveno mozam da te sovetuvam da ne prezemas tolkav tovar na svoi pleki kako sto e krevanje na sprat.
    Vo tudja majka,dete ne se pravi.

На cresa-jagoda, eloves, Golden Rose и 7 други им се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.432

Ух тешко е некој од страна да те „критикува“ без да те познава. Но можам да ти дадам совет од срце.
    Размисли си дали вреди СЕ што ти правиш за него. Размисли дали НАВИСТИНА и тој би го направил истото за тебе. Утре, деца кога ќе имате РАЗМИСЛИ дали ќе можете двајцата на грб да ги носите, дали ќе е тука за тебе или за сестра му и татко му. Не се криви они, знаат најверојатно дека он е предобар и е чувствителен па го користат. Тоа никогаш нема да престане додека ТОЈ не каже СТОП. Според мене вие иднина во таа куќа немате. Кај и да сте - сами да сте. Со 10 000 ќе платите кирија и сметки во скромно станче али ќе сте раат, наместо да ги фрлаш по кредити нивни ти. Ја разбирам твојата љубов, но верувај од љубов нема да може да живеете, мислам дека треба да си дадете шанса на страна од фамилијава негова себична и покварена. Најискрено размисли си дали заслужуваш да се мачиш ТИ пред се. Он ако не е спремен да се тргне, не е за тебе. Мм се тргна од неговите кои се невработени и зависеа од него и си дојде со мене под кирија првенствено уште не бевме земени и се боревме многу, многу ни беше тешко, но надминавме. А тие сакале или не работа најдоа. Никој не е должен некого да гледа, а ако решил да гледа родители, нека не зема други на врат...
    Инаку јас да бев на твое место до сега? Живи ќе ги запалев. :D

На kavadar4anka, theowndemon, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.076
    Допаѓања:
    268.898
    Мислам дека не постои толку голема љубов вредна за вакво малтретирање.
    Посебно што не се ниту болни, ниту неспособни.
    Треба да завртиш грб и да си заминеш, а и тој со тебе.

Не може само ти да бидеш жртва, љубовта не е еднострана работа.

На theowndemon, Ane-Goki1, kjukli и 6 други им се допаѓа ова.
  8. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    Ке трпис ке трпис но еден ден ке ти пукне филмот и тоа ке биде се поцесто да се карас со мм исамо нервози ке си имас. Золвати како стои со лјубовта нема ли децко па да си планира нејзин зивот да те остави на раат?

9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    @Фрида Кало сакам само едно да ти пишам - таму каде што почнуваат финансиски проблеми во потесна фамилија,завршува љубовта.

Штом нема пари (а кај Вас тоа скоро ќе стигне ако земеш кредит) под дифолт почнуваат расправии.

Не сме упатени во комплетна состојба, ама мој совет ти е да не земаш кредит.
    Како што е-така нека тера, се додека се донесе одлука да си живеете одделно.Вака живот нема да имаш.

Ако имаш шанса да си тргаш на страна некој денар колку за почеток за кирија да си имате, ОК, па кога/ако пукне работата да си заминете без да се свртите назад

Ако нема таква шанса, стрпи се малку и гледај да си чиста со давачки за да можеш да си земеш кредит за нешто ТВОЕ/ВАШЕ каде што само ВИЕ двајца ќе си имате клуч.

Информирај ги твоите каква е ситуацијата, за да соработуваат со тебе и кога ќе дојде време да ти помогнат.Сепак родители се и за вака крупна работа треба да знаат.

На Gosh, theowndemon, Ane-Goki1 и 12 други им се допаѓа ова.
  10. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    а дали си размислувала да одите под кирија во стан во град?
    Мислам девојко ти немаш иднина таму , немаш услови за нормален брак ,гледам не се жалиш од вереникот и греота е да го оставиш ако е добар и не си видела зорт од него ..
    Дали имаш подршка од твоето семејство?

На stetoskop му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    И да отидат под кирија него ќе му остане кредитот за плаќање малтене цел живот. Прашањето е колку ќе можат да издржат под кирија и плус да плаќа кредит некому за да ужива таму. На крајот од сето плаќање може на него нема ништо да му остане.
    Ем без пари ем без сопствен дом.
    Фрида, немој да се заглавуваш со кредит за да градиш нешто на туѓи темели.
    Навистина немам идеја како да се справиш со целокупната ситуација таму.
    Тие цел живот ќе го искористуваат маж ти, а тебе ќе ти е криво и ете ти кавги кои што нема да завршат добро.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.001
    Ona ke go izdrzuva nego,on sestra mu I tatkoto I na kraj koj ke ostane po kratki rakavi?
    I zosto ne ti kazal za sostojbata porano,tuku cekal da pomine veridbata?
    Strav mu bilo da ne se uplasis od haosot ?
    Mene mi doagja ova rabota kako edna plata + za da se spasat od gladuvanje,sto ne e fer od negova strana.Ne gi otvoril kartite navreme,znaci.....

Последна измена: 20 јули 2016
    На theowndemon, cresa-jagoda, eloves и 7 други им се допаѓа ова.
  13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Маж и веќе има земено кредит и враќање нема.Како-така ќе го испалаќа.
    Работава е и таа да не земе.
    Ако заглави со крадит бар нека заглави за мир да си обезбедат а не да гради кат во кој утре ќе се ,,колат,, од нервоза.
    Затоа најпаметно е да се воведат нејзините родители, ама не да се мешаат и да прават дополнителни нервози и раздор, туку колку да бидат информирани што се случува.

На cresa-jagoda, eloves, Glasna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Жал ми е за ситуацијата во која се наоѓаш. Се гледа дека си присебна и свесна.
    За жал каде и да одите кредитите ќе останат.
    На крај ни јаре,ни паре.
    А ни таму не е за седење,немате услови за тоа.

Навистина незнам што да кажам, уште колку години има од тие кредити? Има ли надеж да се исплатата во поскоро време и да си заминете од таму?

Не би градела ни јас на туѓо, на крај може да излезе дека нема ништо да него.
    Не ми се јасни родители кои ги уназадуваат децата. Разбирам помагање, ама се да биде во граница на нормала. Да не се претерува. И се разбира да биде според можностите.

На cresa-jagoda, eloves, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  15. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Ќе се спасат доколку золвата најде некој,да се омажи,па после друга песна ќе биде, татково би требало да омекне со тек на време

На cresa-jagoda и Glasna им се допаѓа ова.
  16. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    Ајде со заеднички сили маж да бараме за золвата.:lol:
    Шала на страна на девојчево ич не му е лесна состојбата.

17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.076
    Допаѓања:
    268.898
    Па само тоа ќе ја спаси, колку и да звучи очајно.
    Иналче за век и векова бате ќе биде супститут за маж.

На ZRNO и Evripigi им се допаѓа ова.
  18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.001
    Aha....A ako go dovede I nego vo kukata,domazet?

На cresa-jagoda, eloves, galapce и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    Ќе го натераат кредит да земе.:D

На kukla21, kjukli, cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  20. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    :rofl: