Sram da ti e. Sitiot na gladen ne veruva. Samo toj sto ja osetil bolkata da places za.dete, a osobeno koga go cekas 10 godini!!! moze da razbere koi se.stravovi gi ima taa majka... a nemanjeto 10 god.dete znaci lecenje sterilitet vo sekoja bolnica kaj sro ke.cues,pravenje milion i edno ispituvanje, ne daj Boze spontani, in vitro ako treba, broenje plodni denovi, broenje denovi do nareden ciklus, pravenje testovi za bremenost na prv den docnenje, placenje na sekoj.rezultat so.edna crta, placenje vo dusata koga ke gi vidis drugarkite so deca, koga ke zemes da drzis.bebe.... ako e.in vitro.togas odbeojuvanje posle transferot, strav od.sekoe idenje vo.wc da ne prokrvaris, poduenost i.red dr zdr problemi.od.konjski dozi.prethodno.primeni hormoni za stimulacija... poarno da ne prodolzuvam. Koga posle seto.toa se slucuva konecno bremenosta ne mozes da si opusten kolku i.da sakas. Celo vreme si pod stres, vo panika ke bide li se kako sto treba posle site neuspesi... ne mozes ni kako covek da se izraduvas, a ne da mislis komu ke razglasis. Cekas da pominat bar prvite meseci koi po site statistiki se i najrizicni, iako cela bremenost moze.da.e rizicna. I uste kapak nekoj.poradi toa da te vika gospoga so navodnici i demek da ne go gusnam deteto.oti zamisli majkata prijavila deka e trudna posle 6 mes!!!!!!! Jas iskreno se nadevam deka odamna majkata te ckrtnala od.listata na prijateli. Zasto jas da sum na nejzino mesto ne bi sakala nekoj sto e sposoben da go napise gorenavedeniot.post da mi bide vo blizina, a osobeno da go guska moeto dete.
Neznam zosto se kavgive, zenata si kaza problem spodeli so nas i nikoj ne i pomogna. Znaci ona ima problem i bara sovet... Zivot so svekrva ne e lesen dokolku svekrvata e malku postara zena koja ima postarinski sfakanja... Mnogu imam protiv bacuvanje, shlapanje i maltretiranje na dete! Ama mnogu! Da go stiska nekoj gmeci i plunka na obrazi da mu ostava mi e najodvratna rabota sto postoi! nitu majka mi nitu svekrva mi, ne sakam toa da go pravat so moeto dete. Ne samo dodeka ima mesec dva pet, tuku i koga ke e pogolemo. Ima milion i eden nacin da iskazes ljubov i neznost, ako go shlapnesh na licenceto ne e toa najolemata rab so mozes da ja napravis za deteto. Baba kako baba, vnuce ke si miluva i nemozes da go zabranis istoto, ama probaj da se razberes so nejze a ne preku maz ti, koga deteto spie da go ostavi na raat da se naspie. Ako saka da pomogne, neka napravi rucek i za vas, neka ja cuva malata itn. Realna bidi nemozes se sama, a kako majka si sigurno samo zastitnicki nastroena. Razmisli deka nisto nema da im se sluci na decata dokolku se so baba i dedo 2-3h, poveke sig nitu oni ne bi gi cuvale, gledaj go benefitot, topla kupka i malku odmor za sebe. Djabe se nerviras, svekrvata misli deka se toa nejzina krv pa ti ako sakas placi den i nokj, loso samo za tebe. Opusti se, napravi kompromis da bide dobro i za tebe i za niv. Kraj kraeva decata imaat edna majka koja nikoj nemoze da ja zameni misli pozitivno!
Јас не знам каква помош гледате тука, кога таа одмага уствари. Значи, ГО БУДИ веќе заспаното дете! Може мајка му го думкала еден саат за да заспие и сега оти нели таа е многу тетка и сака да се игра со бебето, ќе го буди. И за инает ние тука ќе викаме дека помагала. Епа не помага бе! Не помага! Одмага! Како може таа сама на своја свест да го макне бебето кај што и прднало? 20 дена има бебето! Па и поголемо да е. Детето има мајка и може таа мајка има други планови во моментот, ама ете тетката решила оти ќе го шета. Па нема устата да и се изеди на таа такозвана тетка ако ја праша мајката, иако за новородено бебе нема ни што да се прашува дали треба да се влечи по куќи или не. Единствениот совет веќе ти беше кажан погорен Блесд. Кажи му на маж ти дека немаш нерви од железо и дека не си ти дојдена за неговите, туку за НЕГО. И дека МОРА да си ги превземе работите во свои раце оти ти е преку глава сите да те реметат, контролираат и да ти се мешаат во се. Само ТОЈ може да ти помогне ако сака да се откачи од цицето на мама, нормално!
Tuku aj i jas da si go kazam problemot... Bremena sum, do sega imav nekolku iznenaduvanja od strana na sveki, kako spremanje za na kontrola, ona veke pred vrata ceka, spremna pred mene. Nitu da spomene nitu da prasa nitu sto bilo da rece. Ona so mene i mm na ginekolog... Na mm mu rekov, samo da ne i tekne da vleze vnatre, oti kje ja pravime golemata. Ne nema sansi so ti e, ok! Iskreno poznavajkji ja, ne mnogu ama dovolno, ziveat vo stranstvo, pa se gledame dva pati godisno, po poslednoto iznenaduvanje, familijarno odenje na redovna kontrola, sega ne znam sto da mislam. Jasno i glasno kazav na mm otkako ostanav bremena, deka prvite dve nedeli po poragaj sakam majka mi samo da e so mene i nikoj drug. Posle toa moze koj saka da dojde... Se plasam i od toa... I zolva necija sum pa znam kako e i sfakam deka na sekoja od nas i e potrebna majka pored sebe vo najranlivi momenti. Koga si izmoren posle poragaj, koga ne daj Boze imas tezok i kompliciran poragaj, koga sakas da doveris dete nekomu staro samo nekolku dena za da odmoris, koga sakas nekomu da reces da ti zgotvi, da ti zacisti ili ispere nesto. Jas so sveki ja nemam taa sloboda, ne sakam da dojde i da mi postavuva pravila doma kako sto i pravi, ne sakam da me nervira nikoj so toa sto ke misli deka podobro znae kako da go cuva deteto od mene itn. Majka kako majka, mozes se da i reces, i da se razvikas i da se rasplaces i da se pozalis i da se pofalis, ke te sfati, ama sveki e za mene tug covek. Ja pocituvam, ke ima pravo kako baba isto kako i mojata majka, no ne sakam da me iznenadi posle poragaj da mi zazvoni na vrata. Ne sakam ni bremenosta fa si ja pominam so tie misli, sto da ocekuvam, pa neznam dali e podobro da razgovaram so mm ili da ostavam se na let it be... Ne sum sebicna, samo potrebna mi e majka mi. Ne sakam nikoj da probuva da ja zameni, da mi se postavuva kako majka, bidejki nikogas nema da moze da mi bide. Mislite gresam? Vasi iskustva po poragaj? P.s. Do pred da ostanam bremena, sveki bese odlicna, sega se odnesuva kako da sum veke nejzina spostvenost, e toa mi e najgolemata maka...
Многу, многу себично од тебе. Тебе свекрвата не ти е мајка, точно, ама на мажот ти му е! Си размислила за тоа? На детето му требаат и двете баби и по правило двете баби треба подеднакво да бидат застапени. Ама ок, ако маж ти се согласил со ова, уживај си
Ja se cudam so kakvi raboti se zamarate,mm nema majka ni tatko,pocinati se koga bil dete,koga ja rodiv prvata kerka,zolva mi bese taa koja prva ja izbanja,i ne samo prviot pat,tuku doagase od kejf tri dena po red,majka mi bese tuka pa nitu se naluti taa nitu pak mene nesto mi smetase toa,luge,7 dena lezev vo bolnica,koga dojdov doma vlegov u kada i uzivav saat vreme,mnogu mi bese vazno sto ima koj da bide so malata,mi trebase odmor,ubavo banjanje,i sto?? Doagaa prvite denovi,ja banjaa ja uspivaa ubavini,pa posle jas si ja sreduvav,i cel zivot mi se tuka decata So vtorata kerka zolva mi ne bese tuka- vo stransvo e,majka mi si dojde,i za banjanje i za pomos,da imav svekrva zar ke ja brkav?? I taa e baba,i taa e necija majka
A sto e tolku loso ako saka svekrvata da dojde so tebe na pregled? Mojata so zadovolstvo idese.Normalno deka za vaginalno eho ne e budala da vleze si ima oset zenata. Jas na toa ne gledam loso. Nekogas ne vi se pogoduva. Majka mu da ne idela koga ke se rode bebeto za posle vo temata za svekrvi i snai da kukate kako toa sveki nisto ne pomognala a mama e sekogas tuka. Normalno deka e taka koga vie gi lisuvate lugeto od vnucite. Od iskustvo ti kazuvam deka ni majka ti ne ti e potrebna prvite denovi od bolnica. Dovolni ke ti se samo bebeto i mazot. No kolku i da ne sakas da bides i naglasuvas deka ne si sebicna bas naprotiv,sebicna si. Svekrva ti kako i majka ti ima isto pravo da dojde prvite dve nedeli. Ne znam sto bi rekol mt dokolku mu reces majka ti prvite 2 nedeli i tvoite ne smeat da doagaat dodeka mami moja e dobredojdena.Ama sigurno nema da bide vooduseven od tvoeto baranje.
Извини вака, знам дека темава не е за машко ама ова мораше да се искоментира. Значи кога на некој ќе му се каже дека нешто не треба да го прави, тој ако има малку разбирање треба да престане. Старите луѓе се бетер од деца, немаат разбирање и мислат дека се во право секогаш, епа види чудо, не се. Ете на жената и сметало да доаѓа секоја вечер, толку е тешко таа старата да престане? Не го гледа детето ич па мора и тоа да го прави? Мислам стварно, крајно глупаво и без трошка разбирање. До некаде се виновни и мажот и жената, бидејќи треба да најдат начин да бидат сами, да не живеат заедно со старите, ама не сме научени ние на тоа, а треба.
Свашта! После свекрвите криви, золвите себични, мажите папучари, само мама чини! Со вакви арогантни и себични размислувања, не само што сами во себе си создавате омраза и себичност, туку верувајте оддавате и негативност и во очите на вашите мажи. Зашто како што тебе ти е мајка, а и самата ти ќе бидеш нечија мајка, така и мажот ти има мајка. После ќе кукате како сами после пороѓај без ничија помош, сем од мама се разбира, успевате да се адаптирате на бебето. Злобно, многу злобно!
@Mari-Ja ти да имаш син и истото да си го дочекаш од снаата. Да не си го видиш внучето како што сега бараш од свекрва ти! Karma is a bitch! После свекрвите биле лоши...
Sveki mi e tuga, nitu sum opustena so nejze, nitu mozam da i recam nesto da napravi za mene. Ednostavno sum vozdrzana pred nejze. Ne mozam nitu sakam nesto da i prerecam, bas poradi toa sto ja pocituvam kako majka na mm. Mnogu e promeneta otkako ostanav bremena, se odnesuva koga doaga kako da e se nejzino (moram da napomenam deka do sega nikakva pomos od niv ne sme imale nitu zavisime od niv), kako da e glavna doma, saka da shefuva, nikogo nisto ne prasuva tuku se po nejzino. Ne slusa nasi planovi i mislenja, tuku se po svoe si tera. Ne pocituva nasi odluki, nejzinite se najvazni i edinstveni sto moze da postojat. Suptilno se vpikuva, i se po svoe tera. Ne sum ziveela nikogas so svekrva, sami sme so mm 3 god, pa ne sum naviknata valjda da drug doma mi brcka po stvari. Vcera bev vo apteka i kupiv nekoi vitamini. So se kesata gi ostaviv vo spalna vo fioka. Doagam od rab, otvaram da se napijam, veke otvoreni, citala za sto se kako se. Pa prasaj me da mu se nevidi, ne mi brckaj. Ne rekov nisto, neli za kavga malku treba, ne e ni golema rab, ama ne sum naviknata na istoto, mi preci. Neznam mozebi gresam, pak ke recam se e ova novo za mene, so svekrva nikogas ne sum ziveela...
Luge bre ne rekov da me ubiete, so se desava??? Kazav situacija, ne zabraniv nikoj deteto da ne go gleda, tuku iznenadena sum od nejzini postapki i ne sakam doma da dojde i da mi kazuva so i kako. Poleka malce so kletvi i karmi. Rekov 10 pati mozebi gresam kazete kako treba, ne da me plukate... Da se pokae covek sto ke spodeli "problem"...
Во тој случај ни мајка ти, ни мајка му. Ти бебето не го добесе од дома, па да даваш забрана на сопствената мајка на мажот ти! Размисли, можеби по 20 и кусур години и тебе ќе ти речат дека не си посакувана во куќата на син ти!?
Pomos iskreno od nikogo nema da imam za cuvanje, sami sme jaz i mm, site nie se daleku po min 1000 km od nas. Ne sum zlobna, tuku ne sum naviknata ednostavno na zenata. Koga bi ziveela so svekrva od start mozebi ne bi go zborela se ova. Bi ja imala mozebi kako vtora majka, bidejki ne e losa zena, ama definitivno ima golema promena otkako sum bremena. Ne pocituvanje na odluki vo tuga kukja mene iskreno mi smeta. Zdravje i jas svekrva mozebi nekogas ke bidam, ama koga ke odam kaj sin mi doma, nema sigurno da mu brkam po kukja i da si ja teram po svoe u stilot oni neka si zborat a ja kako si mislam taka... majka mi e svekrva, snaa mi znae deka pomos vo sekoe vreme moze da pobara i bara, no majka mi koga odi kaj niv e gostinka, a ne gazdarica na taa kukja, samo poradi toa sto toa e semejstvo na sin i. Ne se mesa vo odluki za dete, cuvanje jadenje gledanje, a mene toa ke me ocekuva. Sovet ako pobaraat prva e da spodeli i pomogne, no ne i sugeriranje bez nekoj da ja prasa. Ako snaa mi ne sredila doma, majka mi ne prevrtuva oci i ne ja gleda popreku snaa mi i mal mil takvi sitnici. P.s. eve preku primer kako se odnesuva: mi vika peleni pampers ke koristis, jas i vikam nemam pari za pampers drugi poeftini ke najdam, a nemoze drugi pampers i kraj. Cekaj ne davas resenie od tipot jas ke ti pomognam finansiski, tuku samo naredba sto treba da napravam. Ne ni prasuvas mozes li, tuku taka i kraj... Jasno e dadeno do znaenje deka pomos za oprema za bebe itn nemozeme da ocekuvame, bidejki ne se vo moznost, a za slednovo podole napisano eve dobro se snaoga. Vo poslednive tri mes, si doaga kaj nas nenajaveno. Ke stigne na buska aerodrom i sl i togas ke se javi: iznenaduvanje, jas stignav! Ete bukvalno taka! I normalno, patuval nekoj dva dena, nema da go vratis tuku otkazuvas se sto ti imas u plan...
Ne bi trebalo da zabranis da doaga. Dve zeni i majka ti i majka mu ne ti trebaat. Jas ja imav majka mi prvata nedela a svekrva mi dojde 2 pati na gosti. Vtorata nedela majka mi si otide a svekrva mi idese sekoj den. Posle dvete isceznaa. Majka mi idese prva oti pomagase za banjanje a i mene mi gotvese. Svekrva mi kaza deka nisto ne znae za bebe i ne moze da pomaga. Mnogu fer od nea za da navreme ja ovezbedam majka mi. Inace tesko e da imas covek koj be ti e blizok. Koja imala maka so stolica po poragaj znae. Znae deka edvaj cekas da prdnes da ti olesni ama be mozes pred svekor i svekrva. Zatoa i jas sum da e u blizina nekoj blizok. Za muabetot so zemanjeto bebe dodeka spie a sto snaata go smeta za pomosh se izjasniv. Rama pomagala. Ovaa drugata se puvala.
Ogromno blagodaram za tvoeto razbiranje! Na istoto i jas mislev i nikade ne spomenav deka zabranuvam na bilo koj da doaga. Samo rekov deka prvite dve nedeli bi sakala da ja imam majka mi pokraj sebe, a potoa normalno e i baba i tetka da dojdat i da ne vidat. Site kako sto rekov ziveat daleku, nemam potreba od guzva vo stan, da se pikame 10 dusi vo 45 kvadrati, tuku eden po eden. Celta na muabetoy bese deka sveki nema da pomisli na toa, nitu ke prasa dali ke preci da dojde, tuku i pokraj toa sto ke bide majka mi so mene, ke se nacrta iznenadno na vrata... Dokolku ne uspee da stigne da dojde i pred majka mi... Snaa mi koga se porodi, i pomagav mnogu, ne bidejki se pikav sama kaj sto ne mi e mesto, tuku nemase koj pa im bese mojata pomos dobrodojdena. Site odea na rabota, a koj kako imase sloboden den, ostavav prostor i si odev doma za da si pomine vreme so majka i i sestra i. Ne skokav za bebeto, tuku gotvev, zacistuvav, perev, pomagav kako sto sakam mene da mi pomognat. Koga sakase da odmori da pospie (porodena so carski, pa 7 dena gi preleza), go zemav maloto i go cuvav vo drugata soba dodeka ne ogladne. Go presoblekuvav pokraj nejze, da ucestvuva i taa vo istoto, da ne oseti vo nitu eden moment deka nekoj ja prevzemal nejzinata uloga bidejki i bez toa i bese mnogu tesko. I go podavav za podoj, go zemav koga ke recese taa itn. Za wc sto spomena, brat mi, sestra i bea tie koi i pomagaa. Da se izbanja, da se presoblece itn. Jas pravev sto ke mi se recese. Iskreno takva pomos se molam da imam, no ne osekam deka ke ja dobijam od svekrvata. Majka mi kako bliska mozam da i recam ostavi mi go deteto, rucek spremi mi, dodeka sveki ke digne nos i nema ni da me slusa sto ke zboruvam, isto kako sega sto ne me ferma ni 2% no se po svoe...
@Mari-Ja мислaм декa бaш прoблемoт е вo тoa штo НЕ ЗБOРИШ.Никoј не викa дa се кaрaш,кaжи чекaј седи јaс сум тукa,имa кoј.Свеки тaкa кoгa дoјде кoгa се вселивме aмa јaс и рекoв,уживaј сегa си гoстинкa имa тукa кoј,кoгa ќе дoјдa кaј тебе јaс ќе бидaм гoстинкa.Амa кoгa се пoрoдив беше тукa три денa нa спиење,пa рaнo стaнувa бaрa кaфетo кaј стoи,oтвaрa трoпa,aкo ќе и кaжеш ќе земе. Пoчит пaк ќе имa aмa ќе дaдеш дo знaење,a и мн читaм штo се нервирaaт не збoрaт,или нз штo мaжoт тукa е глaвен фaктoр.Акo немoжеш ти тoј некaи рече пa сигурнa сум декa немa дa прoдoлжи тaкa.Еве и мене дa ме oпoмене некoј,дa ми дaде дo знaење ќе се пoвлечaм,или штo ќе свaтaм,или oд лутинa aмa немa истo дa прaвaм,првo зaштo не живеaм тукa. А oд др стрaнa пa мислaм декa женaтa сегa е влезенa вo некoј филм(oд пoзитивнa гледнa тoчкa oвa) се рaдувa демек кaј вaс е пa блискa,кaкo дoмa пa си земa зa слoбoдa.Рaзгoвoр се ќе реши. А зa будење дете дoдекa спие и јaс сум прoтив,и сум билa зa мoевo или бaцувaње,чепкaње дoдекa спие.Пa не мoј,не твoј,никoј. Зa бaцувaње не oстaвaв ни јaс кoгa беше мaлo мн,и кoгa гo држеa вo рaце(aкo дoјдеше некoј,a реткo беше тoa зимa беше пa се пaзеa,пеленче нa рaмo кaј штo се нaслoнувa глaвчетo)лудa сум? Некa сум.
Mozebi i ti si vo pravo. Ajde jas vikam da ne pravam problem kaj sto go nema. Tuka e 10 dena pa ke ja istrpam i nema da ja vidam dodeka ne se porodam. Ama neee, stom uspea vo 3 mes 3 pati da dojde, da se snajde za karta za pat a pritoa ne moze da pomogne finansiski za nisto za bebe, ke doaga taa sekoj mesec i ponataka. Ako prodolzi vaka ke moram da razgovaram. veruvaj se odnesuva kako taa se da mi ovozmozila, kako blagodarenie na nejze da sum steknala se do sega, kako bukvalno da ziveeme kaj nejze doma a ne taa kaj nas na gosti!
Пa дaј и дo знaење без дa се рaспрaвaш,уз муaбет ее речи кaкo е сaм се се стекнеш,a некoј незнaaт демек зa др кaжувaш се нa гoтoвo чекaaт,пa уште и aкo имa уште некoј присaтен супер ќе чуе.Пoсле кoгa ќе сaкa нештo дa нaпрaви ете вo кујнa,или билo кaде,oстaви речи седни си гoстинкa си ни,тaмaн рaб тoa ти дa прaвиш,седи имa кoј.Мт aкo е дoмa некa се нaддaде,седи некa рече ти кoгa не си штo прaвиме?Ем кaкo нa шaлa,ем ќе.и кaжеш. А и штoм е визитaркa,дoaѓa си oди,секaкo мoжеш рaдувaј се штo не ти е целo време пред oчи.Нее тoa декa ти или тaa сте лoши,тaкa е гужвa,рaзлични мислењa,генерaциски јaзи дoaѓa дo прoблеми.Зaтoa сегa сите сaми си живеaт. Се нaјдoбрo.