Така се одвиваат работите затоа што од страт не си се поставила како што треба! Претпоставувам си премолчувала сакајќи да покажеш почит, но кога станува збор за твое семејство, тогаш имаш право да кажеш дали ќерка ти ќе се шета со тетка и, дали ќе се бацува бебето и дали и кога ти е потребна помош од домашните членови. Добро е ако не се злоупотребува таа улога на мајка која сака и ТРЕБА да знае се поврзано со нејзините деца. Многу е битно како ги кажуваш работите, поточно да се каже ама тетката, свекрвата или било кој друг да не се почувствува навреден, затоа што иритира тоа некому да му помагаш а тој пак да наоѓа мани. Јас конкретно за ,,ненајавената прошетка,, со золвата би искоментирала - зошто не ми кажа дека ќе се шеташ со тетка ти? Друг пат сакам предвреме да ми кажеш - обраќајки и се на малата, ама золвата ќе сфати дека ти како мајка сакаш да знаеш каде и кога ќе ја шеткаат ќерка ти. Во случајот за бакнувањето би употребила штос - му се појавија бубалици, треба да се потрудиме да не го бакнуваме на лице туку по рачиња, ночиња. Белки ќе сфати золвата која е суштитната на муабетот. Проблемот околу кујната е во тоа што не ви се разделени финасиите дома... Парите претпоставувам заеднички, работата заедничка, сопругот несака да им противречи и не верувам дека лесно ќе се надмине тоа. Можеби со некој договор ,,оваа година горе, догодина доле ќе правиме кујна,, може да се помине без кавга. Од мое искуство сфатив дека за постигување на некои работи во семејните односи многу е битен начинот како ќе кажеш, и ете ме 5 години брак па досега не сме се скарале а имало ситуации кога сум кажувала некои работи но сум налекувала момент и ,,тактички,, сум си ги постигнала некои работи! @Mari-Ja После двете недели може??? Дотогаш што има тие да сакаат да го видат бебето, ти не си опуштена пред нив а тоа е поважно отколку потребата на една баба да си го види внукот!
@Mari-Ja И зa тoa штo две недели дa не дoaѓa никoј.И јaс тaкa рекoв,aмa вaжеше зa др oд стрaнa,свеки и мoите прбиoт ден дoјдoa.Свеки oстaнa уште двa денa,мaјкaми не мoжеше.А дa речaм сaмo мaјкaми дa дoјде,кaкo ќе му беше нa мм?? Не прaви пoделби.И јaс се имaм изјaснaтo зa свеки,aмa мaјкa ми никoгaш нее дoјденa дa пренoќи кaј мене(oпрaвдaнo немoже oд др oббрски) свеки дoшлa,пoблиску е кoгa дa се јaвaм ќе дoјде aкo мoже. Имaвме случaј вo мн блискa фaмилијa(кaј деверoт)кoгa се рoди мaлaтa јaс,и тoј и свеки бевме пo јaтрвaми и мaлaтa вo бoлницa.Сaѓo штo стигaме дoмa вo сoбa,теткaму сo девoјчетo,стринa му сo снaaтa и двете децa.Јетрвa ми сo цaрски,уштр не избaњaтa,уште свекoрми,мм не гo виделе бебетo.И јaс немaв децa тoгaш a рекoв јaс aкo имaм децa вaкa не,и нa шaлa викa сттинaтa aa ќе чекaме мислиш дa не викнеш,пa не ве викaм рекoв туку мoже и немa дa кaжaм кoгa ќе излегувaм oд бoлницa.И кoгa се пoрoдив,веќе бевме делени,и рекoв сaмo рoдителите првиoт ден oткaкo ќе си дoјдaм дoмa,зa другите имa време не бегaм.Тaкa и биднa,пoсле некoлку денa дoјдoa девер ми,сестрaми..мaлoтo беше вo спaлнa гo видoa излегoa,си седевме вo дневнa.Другите си беa пoкaнети нa мекици,кoгa излегувaвме се гледaвме,гo гледaa мaлoтo и тoлку.
Nitu edno vlakno na glavava ne mi pomislilo da zabranam na bilo kogo da dojde i da go vidi bebeto, bilo toa baba ili tetka. Samo spodeliv deka stravuvam od sveki deka nema da ja ispocituva mojata odluka, na pocetokot samo majka mi da bide pokraj mene (poradi istite pricini sto gi navede @Cka i bidejki nemame mesto da smestime doma poveke od eden covek, bez da vtoriot na pod na dusek za na plaza da spie), tuku ke se nacrta i pokraj toa sto ke i bide receno. Ednas se izjasni, mene nemoze nikoj da mi odreduva i da mi kazuva dali jas moze ili nemoze da dojdam. Si osekam deka ke si imame maka...
Site babi se takvi nejzino vnuce e. I za pregledot ona ne sfaka deka tvoja pic*a e na videlo tuku nejzino vnuce. I mojata sakase na pregledi i i kazav - sram mi e vaginalni pregledi pred tebe. Slika ke ti dadam od eho. Na poslednite pregledi i bez maz odev. Mene mi e glupo na ginekolog da odime jas maz mi i svekrvata. Sto ako saka i majka mi? I tetka mi? I brat mi? Aj ako ne i pop da dojde i taka site tamu da ne venca so mm? Intima e ginekologot. Babata od radost gubi mozok ko site babi. Skoro site. Zamisli pregled ko pregled i dr ti vika imas ranicka na grlo da ne si imala seks. I ti pred svekrvata ke reces, da be maz mi vcera koa mi go opna od pozadi me zdobole od toa e. Ili da kazes deka si imala klamidija porano ili spontan. A ne sakas ona da znae. Ili deka imas hemoroidi od chipkena tangga. Ima intimni raboti i ne se za pred sekoj. Kazi mu na maz ti. Bas ovaka kazi mu. Neka sedi ednas u cekalna da vidime dali ke leta so avion za sleden pat za da sedi u cekalnata. A tetkite mnozat mnogu da pomognat. Ne so bacuvanje i zimanje na bebe koga spie. Tuku so gotvenje i cistenje. So odenje po peleni so baranje lekovi. Pomos od bacuvanje nikoj ne videl.
Јас мислам дека ваквата идеја кај @Mari-Ja се има појавено од коа свеки и се наметнала неочекувано, па дури се дрзнала и по фиоки да и буричка, а таа навикната сама,и сега и е притисок што е разбирливо. Сега има претстава дека ке и се меша за детето, ќе прави се по свој терк брз разлика што Мари-ја мисли дека треба. А тоа за одење на гинеколог цела багра коса ми се крева. Коа ке видам за обичен преглед со друштво отидени ко за на претстава аман ми се вика. Ни мм не би дозволила да влезе со мене, ќе си чека у кола. Да се разбира он од ехо прегледи доктор ке биде.
@Mari-Ja разговарај со маж ти,кажи му се што ти смета биди отворена со него.Јас на свеки досега не сум и пререкла ништо ама ме има изнервирано многу ненамерно од нејзина страна но останав смирена и му кажав на мм тој да и каже да не се карам јас.Немам бебе сеуште ама и во иднина ако ептен нешто ми смета ќе и кажам ако не пак преку мм. Секоја куќа си има свои правила така и твојата,маж ти и е син и нормално дека чиствува слобода ама не до толку се има ред за се,и да се најави за гости,и ако сака за преглед да дојде и за било што неможе да се појавува кога ќе и текне. Обиди се да ја игнорираш и да не се нервираш цела бременост со неа,најважно е да имаш разбирање со маж ти друго се ќе се среди
Blagodaram na site sto me razbravte. Jas pak ke recam ne e losa, zlobna zena sveki, ama taka se nametnuva i upikuva kade sto ne i e mesto, bez ni zbor da rece nitu da prasa, toa najveke me maci. Ako sega se odnesuva taka, sto podocna koga ke se rodi bebeto, navistina neznam sto da ocekuvam. Preeska muabetime i jas niz muabet spomnav kako majka mi saka kao otkaz da dade na rab za da mi pomogne, bidejki odmor nemoze mnogu da zeme. Go rekov istoto za da vidam reakcija. Odgovorot nejzin bese ic da ne se sekirate, kolku ke moze ona, kolku ke mozam jas, ke doagame, ke ti se najdeme, ti ne se sekiraj. So dve babi lesno ke vi r. Pomos koga i da vi treba i ona i jas ke si se dogovarame ke se menuvame malku taa malku jas. Vikam vidi jas ne se plasam za bebeto, znam deka ke se snajdam super i pomos sigurno ke mi e dobredojdena, ama zdravje ima vreme. Na toa mi vrati, ti mozes toa sigurno, ne se ni somnevam, ama pak da ti e nekoj tuka za sto ke ti treba. E sega, muabetot nejzin mnogu me smiri, samo neli zborovi i dela se dva razlicni sveta. Sega dodeka ni e doma pravi edno, a si kazuva drugo. Se nadevam ke si ostane so istoto mislenje i dosledna na zborovite do kraj i deka iznenaduvackite poseti nabrzo ke prestanat. Vi blagodaram zeni!
А дали знаете дека не сите тетки само ги бацуваат децата и ги будат предвреме? Видете вака јас сум тетка на две мали ангелчиња,и сум и од преголема помош на снаата во нивното гледање. Од првиот ден јас помогав за капење,облекување,па за хранење,за топлење млеко,па за купување поклони да не правам муабет,и за шетање,па јас сум го носела внук ми низ парк сама,на кафе или било каде,за да одспие малку снашка кога беше за второто бремена,исто кога беше во поодмината бременост јас го заспивав внук ми,кога таа беше 3 дена на болница јас му се посветив уште повеќе на внук ми. До ден денешен знам да ги одбијам другарките за да не ја оставам сама снашка со двајцата,сега не сум вработена и буквално ни се поделени децата,таа е со бебето целовреме ,а јас со внук ми,значи сите перипетии му ги правам,дури бдеам над него кога има температура! Значи не го бакнувам само,туку и се друго... А вие што велите дека само вашата Мајка треба да е крај вас првите 2 недели и никој друг,ќе речам срамота ! Не сум мајка,ама некои работи се очигледни. Како бе бабата да не си го гледа внучето или тетката ете? Па јас сместа би се депримирала да немав дозвола да си ги видам внучињата,не летајте многу високо,ова не е некаде низ светот ова е Македонија и ми се гади од форите свеки не ни помогна финансиски се сами стекнавме и нема право да се меша,а мајката по невестата иако и таа исто не помогнала има право да се меша од прв ден,двојни аршини има тука
Mojata idna sveki nekako mi e cudna ili zaglavena vo predhodniot vek, si pravime muabet so deckomi i drustvo taka sobrani za iminja na deca koe ime ni se dopaga, kako se vika teteto na komsikata , opsto komentiravme za iminja dali ni se dopagaat, odma ta sveki prokomentiraa rece: nasiot numko ke vidime sto iminja ke mu dade na vnucite, I tolku jas taka si ostanav koga slusnav sto kaza , ne pominaja ni tri sekundi nemozev da dotraam I I vikam jas na moite deca ke mu dadam ime koe mene ili na maz mi mu se dopaga , taa mi vika ami numkoto ako se naluti ako saka toj ime da mu dade moZe I da ni otkazi, lele luge neznaev dali da placam ili da se smeam ke ni itkazel numkoto, deckomi ja slusna sto kaza i i vika abe nie ke mu stavine ime koj numko jas ke go vikam po toa ime moeto dete cel zivot , sveki posle vika dobro kako sakate. Abe neznam maki ke imam izgleda jas so sveki ne sme na ista branova dolzina.
@anakonda88 По Битолски и Прилепски нумко е кум,онај што го крштева детето..а за име давање,да не се лажеме сега се сосема други моди Ама како викаат Србите Бог је на небу,на земји кум
Хехее незнаев. . Ке си и кажеш уште од сега дека ти ке си им дадеш имиња на децата , тоа со кумот остана традиција на Балканот , се прашувам дали кумовите на Западот им даваат имиња , а и дали го менуваат кумот како чорапите. .
Nema potreba @Mari-Ja (bilo koja chlenka na forumov )nit da ja napagate nit osuduvate,zatoa shto nikoj tuka lichno ne Im gi poznavame svekrvite ,isto taka kako shto snaite Ne mozat da se sporeduvaat edna so druga taka isto vazi i za svekrvite,sekoj si e posebna individua neli??? Postojat svekrvi shto si gi gledaat snaite ednakvo kako nivno rodeno chedo ,a ima svekrvi shto si gi gledaat snaite kako nivno najgolemo zlo,nivni dushmanki,toa istoto vazi I za zolvite sprema snaite I obraz no,zatoa I treba da se zeme vo obzir deka ne se site so isti karakter I osobini,posebno za vakvi momenti koga rodilkata sama ke si odluchi koj da I bide desna raka vo prvite denovi(se razbira ako e potrebno) Ne gledam deka treba da bide sramota ako si odberesh za chovechka raka so koj najotvoreno I najkomforno se osekash vo tie denovi osven mazite Se razbira .Se znae deka majkata e taa shto moze bezrezervna fizichka I emocionalna podrshka da mu pruzi na sopstvenoto dete(so iskluchoci)bez da se davaat instrukcii oti majka so Eden pogled znae shto ti treba,bez da se mislish Od nechivi negativni vozvishki,murtenje,dignat nos,teranje inaet Ko dva jarca na most, utre den da Se plashish deka ke ti prefrli u prva kavga ili da Se osekash dolzna za cel zivot..mislam deka jasno ni e na site. Mene lichno mazle mi beshe desna raka za sve,pa nekogash go poshteduvav od baranjata moi..Ne pak Od tug chovek da barav bilo kakva pomosh(svekrva)..
Големиот син кога го родив беше голема љубов на золва ми,тогаш таа имаше 14 годиниОд првиот ден беше околу мене и бебето со љубов,помош и со посветеностНи во еден момент не сум помислила дека не треба/не смее да му се приближува на бебето толку или онолку денови. Љубовта и посветеноста им ја гледам и чувствувам и денес(иако сум разведена и не сум член на тоа семејство)...Истиот однос беше и е со вториот син... Мојот однос кон нејзината ќерка е идентичен(Мила,нежна преубава прва внука..Жива среќна сум кога ми се обраќа со вујниче)...
Што и се нафрливте на @Mari-Ja себична ваква, таква. Посакала после пороѓај да има свој човек до себе, оти ќе закрепнува, а не да чека гости. Јас не гледам никаква себичност, што туку породена жена не треба да се замара за чуствата на другите туку за нејзиното здравје и на бебчето. Нема потреба да правите од мравка слон. Не рече она дека не може да го види туку да не и се мотка цел ден оти не е блиска со свекрвата, сака на раат да закрепне и да се прилагоди што е тука себично не знам.
Девојки помош. Уште додека бевме во врска со маж ми золва ми правеше проблеми. Зборела на баба и на мајка и без да знаеме ние дека сме ја малтретирале дека поради нас добивала тахикардија (поради мене и мм), врвот го достигна кога на свекрвами и рекла дека јас и мм сме збореле дека свекрвами била ку.ва. после овој настан прекинавме секаква комуникација со неа и јас и мм. Во меѓувреме се венчавме и јас останав трудна. Случајно видов разговор како пишува на свекорми дека моето дете било изрод. Откако се роди син ми почна да споделива слики на социјалните мрежи од него. На нејзините зборела дека немала ништо против брат и дека поради мене не збореле. Можев да и прегледам низ прсти ама за син ми не можам. Маж ми и стави забрана да го гледа син ни. Сега се враќа од странство на неколку дена а јас сум сама дома. Маж ми ми рече несмејам да и дозволам да го допре. Ќе бидеме заедно неколку дена во иста соба под ист покрив. Не знам како да се однесувам што да правам. Инаку она има 27 години и мислам дека не е нормално такво понашање на таа восраст.
Имаш среќа што маж ти ја гледа злобата на неговата сестра и стои покрај тебе. Би сакала да ја имав и јас таа среќа. Мојот дечко за се' ја брани сестра му, за се' е таа во право Кога ја имаш неговата поддршка секогаш ќе ти биде полесно. Инаку за случајов можеби е глупаво да и речеш не смееш да го допреш детето, сепак му е тетка, само според опишаново изгледа како да е некоја психопатка, па не би било добро да ја оставиш сама со детето. Кога си и ти тука мислам дека нема ништо лошо да го крене в раце, да го бакне итн.
Eve uste nekoj so razbiranje, fala ti. Poentata bese ne sakam da se mislam dali ke ja navredam so toa sto ke i recam donesi mi voda, podmesti mi pernica, dodaj mi dete itn. Ke rece na kraj deka i zapovedam, zatoa spomenav majka kako majka mozes se da i reces. Enostavno i da mi pomogne za banjanje, oblekuvanje itn, dodeka mm e na rab.
A dodeka e tuka da pojdes ti kaj tvoite? Ako veke i maz ti e protiv ona da go gleda maloto, togas nema sto ti da se mesas i zblizuvas so nejze. Ipak se raboti Za negova familija...