Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. VictoriaSan

VictoriaSan Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    943
    Како бе така ненајвени може да одите? Па тоа е општа култура. Без разлика дали се работи за куќата на мајка ти или за друго место.

Сите си имаат приватен живот, може луѓето дошле од работа уморни и сакаат да си одморат на мир а не некои вакви безосетни како вас да им доаѓаат не најавени. Срамота!

Нит сум снаа нити золва, ама за некои работи треба осет да се има.

Пред да правите нешто ставете се во позиција на другиот. Дали би ви било убаво некој да ви прави така?

На Emy867, lozenge, iki26 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Хаааха, срамота? Јас имам дел таму и плус имам клуч и можам да одам и кога не се дома моите. Не знам како не ти е јасно тебе? А и нека ми прават и мене исто така, немам јас проблем со тоа како некои.Имам ќерка и ако имам син, ќерка ми ќе доаѓа кога сака. Значи сигурно нема да и речам на ќерка ми не доаѓај денес или оди си зашто снаа ми не е расположена.

На baby-star, crimson, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Во времето кога постоеше само фиксен телефон и не секој поседуваше телефон сите идеа ненајавени,звониш на ѕвоно и тоа е тоа.
    Денес срамота било у сопствена куќа ненајавен да одиш,да заѕвониш на ѕвоно.
    Ако сакам некого да изненадам - ќе одам ненајавено, тогаш не е срамота изненадување е.
    Сериозно?
    Тоа е твој дом,можеш да си одиш кога сакаш и да седиш колку сакаш, и по бракот ви стои собата средена и можеш и да си преспиеш. Бидејќи ти си имаш клуч од твојот дом и не мораш да ѕвониш и не е срамота.

На CameliaMiller, Alisa22 и Black girl им се допаѓа ова.
  4. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Да, срамота е. Ова веќе не е "времето", сега е. Напредна технологија, па и по ГПС можеме да се најдеме кај сме. Може денес сакаат да спијат цел ден, а јас ќе им се бавнам со се деца раскрекани? Кај мене ненајавените седат пред врата, не е важно кој е. На апансас не примам никого, ниту пак одам некаде. И јас имам клуч од кај мајка ми, имам и дел во куќата. Тоа не ми дава за право да се однесувам како да сум принцеза.

На blueberry23, Yowannty, FallenAngell и 11 други им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Јас со месеци сум тутната кај мајка ми не знаев дека не треба и дека е срамота(facepalm)

На CameliaMiller, buba4e89 и Black girl им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Не е срамота премногу се устручаваат а сите киснат.
    Ниту една мајка нема да те врати ниту одбие ниту пожали... едноставно до размислувањата е.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.826
    Допаѓања:
    39.521
    Тој што му се живее тутма калабалак, ке најде начин:D

На Offspring му/ѝ се допаѓа ова.
  8. VictoriaSan

VictoriaSan Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    943
    @Black girl не станува збор тука за снаа ти. И јас не оспорувам дека таа куќа е твоја и ти имаш таму дел и право да одиш.
    И јас сум ќерка и јас цел живот ќе ја чувствувам оваа куќа како моја.

Ама не може бе така без трошка осет да се оди. Сите ние имаме приватен живот, свои мисли, обврски, си го планираме времето. Човечки е да земеш телефон и да прашаш : Мамо како си? Дома ли си? Јас планирам да дојдам кај вас...

Јас никогаш не би отишла така ненајавена па макар и во татковата куќа.
    Може јас денес сакам цел ден сама да го поминам. Можеби денес не сакам никој да ми доаѓа па без разлика дали е ќерка, син, золва, снаа, мајка, татко, тетка, стрина, комшика или што ти јас знам кој.

Се додека вака мислите и се однесувте, темите како оваа и снаа и свекрви ќе бидат полни.
    Па дајте луѓе нормално било на некој да му се тупнете ненјавени. Не завземам ничија семејна страна, само човечки и рационално размислувам и се однесувам.
    А вие живејте си со мисли дека може да правите што сакате, кога сакате. Ама светот не се врти околу една личност.

Немам намера да се докажувм тука и да делам памет, мислете си што сакате, правете си како сакате и продолжете да бидете себични и да мислите само на себе зошто нели вас никој ништо не ви може.

Имајте убав ден!

На blueberry23, martovsko cveke, lozenge и 20 други им се допаѓа ова.
  9. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Не, до вадењето зборови од контест е. Јас знам што кажав, а кој што си сфатил е негов проблем. Себичност левел 9000.

На FallenAngell, Offspring, Harper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    А замислите ситуација членката да имаше девер кој не живее со старите и доаѓа секој втор ден кај нив. И тогаш ли ќе се пишуваа мислења како е без осет или за него ќе беше оправдано оти он е син а знаеме дека синовите имаат повеќе права од ќерките. Жената нема право ни кај свекрва оти не е нејзино, а нема право ни кај мајка оти братот донесел снаа. Контрадикторности

На baby-star, mimiiiii, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Ти не знам дали сфаќаш дека јас имам дел таму и клуч?Тупнување во куќата каде што имам право и дел? Ма немој. Еве и @forumce убаво праша да има брат и тој да има дел во куќата нема да смета да доаѓа дека машко, а ќерката треба да има осет дека женско? Одам кога сакам и толку.

На CameliaMiller, Asparagus, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Нема врска, син или ќерка, золва или девер, свекрва или свекор, снаа или зет, мајка или татко. Треба култура и осет од секого. И не само во овие фамилијатни односи, општо и со комшии, другари, пријатели, колеги, други роднини.

А ако се почне со ставот јас имам клуч, имам дел, па можам и да серам на сред соба оти ми се може, ништо ме праите.

Незнам дали јас така сум растена, ама со безосетни луѓе јас не би можела да функционирам. Мајка ми и татко ми живеат во семејна куќа на дедо ми и баба ми, само на посебни спратови. Никогаш баба ми, дедо ми или чичко ми не дошле ненајавени. И кога сме биле по одмори, сме им оставале клуч, ако требало за нешто недај боже, ама секогаш се јавувале, на пример ќе одиме да ги наводениме цвеќињата итн. А не па да си влагаат кога сакаат оти им се може.
    Осет и култура од двете страни и сите односи би биле далеку поубави. Зошто утре тој еден брат/сестра ти остануваат во животот.

На oblace1, martovsko cveke, lozenge и 25 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Така е!!!
    Разбран човек, човек со осет и со усул, што се и понаша човечки и пред се културно е ЧОВЕК во права смисла на збор.

Нормално дека куќата е и ваша и дека ќе си одите во неа, ќе си одите и кај татко и мајка.. ама коментари од типот клучот или ќе праам што сакам или дрскости и безобразлук со таков тон и понашања пред се говори за еден човек каков е у суштина.

Поентата е таа.. најнормално дека секој ќе си оди при родители али малку култура па и понашање не е на одмет на никого.

На lozenge, tina-63, snegulkata и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.826
    Допаѓања:
    39.521
    После се чудат оти не се сакаат. Јас сум горштак по природа, дружење сакам надвор пред се. По куќи ми е ту мач. Домот ми е светост на најтесното семејство. Неќам да се увалувам. И брат ми посебно живеат од мајка ми и татко ми. Живеејки со баба сфатив дека рает е најдобро. Ако некој нема осет, ке си поќутам, па ако не е мое ќе си барам чаре. Нит ќе трпам да ми се снова некој секој ден , нит јас ќе се увалувам кај мајка. Многу тензија произлегува од заедничко живеење. Ниту керка ми еден ден нема да сакам да живее со мене, туку да си има свое. Ако оди кај свекрва, ке и кажам што отприлика ја чека
    . Овде фала богу никој не оди да живее со свекрва, оти си ценат мир лугето. А знам и брака и сестри во мк искарани за имот, држ не дај. Гадни лугенца се тоа.

На martovsko cveke, Offspring, Lolipop23 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Кога сме кај култура, културно ли е да се тупнеш кај дечко ти и да зборуваш како сестра му била досадна ко пролив оти доаѓала на гости кај мајка и?

На crimson, CameliaMiller, Alisa22 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Збориме да одам во семејната куќа каде што сум растела. За каква безосетност зборуваш ти? Божем одам во комшии. Споредбите се за никаде. Не е исто да одам кај братучетка и кај мајка и татко.Јас не ја кршам куќата или не се серам на сред соба, туку си седам убаво во делот што ми припаѓа мене. Значи, културна сум многу. А да сум разведена што праиме тогаш?

На CameliaMiller и Alisa22 им се допаѓа ова.
  17. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.632
    не дека се замарам само ми е криво што е таква..фала ти мило од срце, така и правам по некогаш...тоа е ваљда ке се смени :hug:

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Ќе си одиш дома нормално, тоа никој не го спори дека е така. И нормално дека ќе си одиш кај родителите и тоа е најнормално.
    Поентата на проблемот у муабетот се зборовите и начинот на искажување со "ме заболе имам клуч одам кога сакам и праам што сакам" .
    Барем кај мене у моја куќа кај што сум растена јас не можам да праам што сакам оти така сум воспитана и од моите, не сум јас таму шефот што ќе покажува со прст кој што како а мислам дека твојот пост односно твоите реченици некако така беа искажани дека не ти е гајле за никого и дека правиш едноставно што сакаш.
    Еве јас за себе кажувам така сватив може и не си сакала тоа да го кажеш.

На пример јас кај моите и да имам клуч што кога сум таму го имам не правам што сакам. Така сум и воспитувана дека не можам да правам што сакам ако ме разбираш што сакам да кажам.

На lozenge, iki26, elena.mak и 6 други им се допаѓа ова.
  19. FallenAngell

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.632
    не се проблем неговите родители со нив се согласуваме супер секој си тера по свое затоа што и тие се свесни, не си ги тестирам живците ете само има една маана ама и таа ке се реши со тек на време...потполно си во право но ете така бидна случајов додека не се крене спрат...а иначе ако не дојдов да живеам со него воопшто немаше ни да се гледаме затоа што јас сум од друг град и далеку ни е...те разбирам потполно..сакав само да си го кажам проблемот...може на лош начин го кажав ама ете луѓе сме...т.е барем некои...

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FallenAngell

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.632
    како прво не се тупнав како второ не вреди да се расправам со тебе а ако имаш нешто да ми кажеш дојди на чат или поинтересно ти е тука да се расправаш ? да не излегуваме од тема тој ме викна да живееме заедно затоа што планира озбилно е сега што сестра му е таква тоа е друго не дојдов тука за да се расправам со тебе туку да си кажам за идната золва а ако ти пречи немора да читаш или ако имаш одреден проблем со мене дојди на чат