Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Енџел, си отишла си отишла ако си ти среќна така и твојот дечко тоа е супер.
    Овде сите сакаат да ти кажат со еден збор дека не можеш да очекуваш од свекрвата и золвата да золвата не доаѓа кај мајка и, па и секој ден, може стварно некои работи не се во ред, не знаеме ние не си и кажала ти крај краева ама да смениш некого не можеш сваќаш?
    Затоа треба или ти самата да се смениш за да ти биде убаво на душата или пак да си барате решение со дечкото за да си живеете у мир и хармонија без золви свекрви јатрви и све пропатно
    Затоа сите стремиме кон свое, наше за да си имаме приватност пред се и да си правиме и седиме дома како сакаме ние.
    За разлика од тоа кога човек живее у заедница просто е невозможно да го нема тоа, односно луѓе и врворалници и хаотичен живот бидејки има доста повеќе луѓе со различни карактери и навики.
    Ме сваќаш?
    Не можеме ние да кажеме да некој било кој да доаѓа или не или шта год било друго тоа е поентата.

На lozenge, Offspring, zalosna и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Кај прочита дека правам што сакам? Значи одам кога сакам да. Еве најпрост пример, сум во центар излезена и на враќање поминувам кај моите. И што е толку тоа чудно? Јас не ја кршам куќата, туку си седиме во двор, кафе, ручек, јас правам некогаш. Значи не сум туѓинец таму, ме разбираш?

На Feminka22 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Јас немам брат, па камо ли золва, ама кај моите пред да одам се најавувам, и тие се најавуваат кога ќе идат. А и едните и другите имаме клучеви од становите, ама тие ни се за исклучителни ситуации.

На FallenAngell, snegulkata, Harper и 5 други им се допаѓа ова.
  4. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Не мислев само на неговите родители, туку и на неговата сестра или во друг случај на пример брат. А многу нормално дека на снаата нема да и одговара некој да и се плетка по дома, без разлика дали живее сестрата/братот на партнерот со нив заедно сите на купче или па редовно/повремено доаѓа на гости кога ќе посака кај своите родители зашто има право на тоа, па затоа треба со партнерот да си се одвојат посебно и мирна глава.

На FallenAngell и Justicija им се допаѓа ова.
  5. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Може и родителите на дечкото на Fallen сакаат да спијат цел ден, ама ете син им си ја вселил таму девојката па сеа мораат да ја трпат.

На baby-star, Offspring, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.384
    Допаѓања:
    126.414
    Можете да ме напаѓате,колку сакате,но не сте во право.
    Општо кажувам......
    ОК,се сложувам дека треба да има взаемна почит помеѓу золвата и снаата.
    Ама,снаата има туѓа крв,па затоа е туѓинка.
    Ако дојде да живее во домот на вереникот/сопругот,ќе дојде во дом кој не е нејзин.Во туѓ дом може само да бара да биде почитувана и ништо друго.
    Золвата е сестра на мажот на снаата.Крв му е и незаменлива е.Истото важи и за неговиот брат.
    Снаата е заменлива по пат на развод или не дај Боже,смрт.Таа нема право да се однесува како газдарица на туѓа куќа и нема право да им приговара на родителите,братот или сестрата на сопругот,освен во случаи на непочит или насилство.
    Ако не поднесува заеднички живот,може заедно со мажот да си ги соберат парталите и да најдат нивен сопствен дом.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pebeka

Pebeka Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2014
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    1.436
    Lele ženi ne mi se veruva sto citam!!! Znaci vie bi odele kaj vasite roditeli nenajaveni,pa sigurno oni nema da ve vratat.Ako se sami,Ajde vo red.No ako ziveat vo zaednica ,svesno ili nesvesno im pravite problemi na vasite najbliski(roditelite i bratot so snaata) .Vie sto velite “Koga sakam ,ke odam” stavete se vo situacija da ziveete vo zadnica I taka da se odnesuva zolvata ,pa da videme dali ke bide istiot muabet. Za sreka nemam takvi problemi,go iznesuvam Samo mojot stav :)

На lozenge, FallenAngell, elena.mak и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ne se cudi ne i e prv pat na @nextredstyle vaka da se izjasnuva po ova prasanje. Nejzino mislenje i nejzin stav neka si zivee so nego.

Kolku ti sto bi sakala da ti dojdat brat ti i snaa ti da ti se tupat nenajaveni i da ti sedat nekolku nedeli. Ne e ok vo nikoj slucaj. I jas sum mazena veke 3 god i koga i da odam se najavuvam. Ako sami me vikaat moite da go vidat vnuk im. I ne nemam brat i snaa samo sestri. I nesakam da im remetam planevi ako imaat nesto rab na primer. Zatoa poubavo od najavuvanje nema. Koj sto saka neka kaze. I ne nemam protiv da dojde zova mi i da sede kolku saka dokolku za se e fino lepo unapred razgovarano.

Последна измена од модератор: 22 септември 2018
    На Kija94, Harper, zalosna и 2 други им се допаѓа ова.
  9. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Не можам да сфатам како снаата е туѓинка во куќата на својот маж?? Па за што менувам јас адреса, за што го полнам фрижидерот и плаќам сметки, за што носам радост и тага во таа куќа, јас кога сум се согласила (и они се согласиле) да живеам во таа куќа во заедница и да придонесувам на било каков начин сум сметала и сметам дека тоа е мојот дом! Утре на моето дете ќе му речам сине/ќерко ова е твоја куќа ама не е на мама??
    Јас додека живеев со моите родители и таму придонесував. Ние сме две сестри, двете си кренавме кредити и си ја припуштивме куќата, си имаме наши делови, па кога сакаме да појдеме на кафе, на гости, на преспивање обавезно се јавуваме да прашаме дали се слободни да не имаат нешто испланирано.

На FallenAngell, Kija94, Harper и 3 други им се допаѓа ова.
  10. st2007

st2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    797
    Ме заинтересира темата и покрај тоа што немам золва. Читајќи ги коментариве дојдов до заклучок дека (општо земено, ништо конкретно) снаата демек е туѓа крв, ќе си ќути, дека нели во туѓа куќа е де, ама затоа пак кога треба кафе да се вари, гости да се расправаат, ручеци да се спремат е тогаш и те како е во своја куќа.
    Не оди тоа така другари.

На lozenge, FallenAngell, Kija94 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Колкупати треба да пишам дека јас одам кај моите, снаата нема што да се буни, па ни брат ми. Он не ја направил куќата, па да ми забрани. Еве и мм има сестра и таа често си оди кај свекрва ми (мајка и) и јас немам право да кажувам дали смее или не смее. Јас си живеам и посебно, така што не ми пречи воопшто. А и да сум во заедница штом свекорот и свекрвата и дале дел од куќата, јас нема што да кажувам закони. Таа им е ќерка.

На baby-star, mal.ecka и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Kako sto poveketo pisaa se raboti za oset ili go imas ili ne. I tebe ne ti smeta bidejki ne zivees vo zaednica koga bi ziveela druga ke bese prikaznata. Teorija e edno praksa e drugo.

На Paka, FallenAngell, elena.mak и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Бев една година во заедница и исто доаѓаше сестрата на мм, ама ние од други причини си се одделивме, не дека ми пречела, туку оти не сакавме да вложувам во заедница, сакавме се да си биде наше.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Твојот коментар ми е ко да читам некој од филмот султан суљман и харемот негов, турско ропство и слични на тие небулози, штета за вас ваквите што размислувате вака, не дај боже да утре вака тебе те изрецкаат по дома исто како коментарот и тоа во лице, при маж кој го сакаш при деца што ќе му родиш и при финансии и сета борба и сите обврски што ги носат животот у едно кога ќе се омажиш па да видиш дали е во ред или не е, дали боли да те некој вака дескриминира и омаловажува.. да си на последен кавал или ?!
    Ова повеќе на хард кор дескриминација ми личи малку од повеќе.

Спомнуваш смрт дури?
    Смрта не бира.. не дај боже, она може и да е крв утре и да не е.
    Нема врска смрта со жената, смрта е кај секого и не бира кај кого би можела да е.

Сите имаме фамилии, што треба да се случи?
    Да раѓаме деца да основаме семејство и секој на страна да не го боли брига за неговата сопствена фамилија што ја створил туку треба да оди со фамилиите од дома да се почитува само нели оти крв ..
    Епа не оди така тоа..

На lozenge, Annath, FallenAngell и 13 други им се допаѓа ова.
  15. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    2.837
    Nemozam da go najdam emotikonot sto se prekrstuvase

На Kija94 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    1.979
    Леле какви се глупости се изначитав.
    Значи снаата е туѓа се до моментот кога ќе паднат старите и ќе неможат повеќе. Тогаш ќерките престануваат да доаѓаат а снаата е таа што треба да се грижи за нив и физички и материјално да помага. Одеднаш тоа не е нивна куќа се до моментот додека не починат старите и потоа пак ги пуштаат канџите дека и тие имаат дел. Јас сум и снаа и золва ама кога одам кај моите секогаш се најавувам и тоа најчесто на снаа ми и брат ми. Прво затоа што им го ценам времето а потоа затоа што ја ценам и снаа ми. Има фамилии што живет во заедница кои имаат заедничка дневна и кујна. На пример и дошле гости на снаа ми и што треба јас да се тупнам фамилијарно затоа што е моја куќа, да неможе на раат муабет да си направи или да се чувствува како туѓинка. Тоа никако несмее да се случи бидејќи не заборавакте дека снаите ви го пеодолжуваат потомството и децата кој ги раѓаат го носат презимето од вашите родители. Затоа после има кавги и замерки бидејќи ни золвите незнаат за осет. Јас сум среќна кога знам дека брат ми е среќен и ме се расправа со жена му посебно за вакви глупости. Ама има некои уживаат во правење проблеми.

Туку не ми е јасно овие снаи што толки се гостопримливи дали откако ќе се иселат во свое дозволуваат свекрвите да им доаѓаат секој ден ненајавено и да седат колку сакаат. Бидејќи нели и тие си доаѓаат кај синот иако снаат придонела за имотот ама крвта не е вода, си доаѓаат тие во делот на синот, дете им е сакаат секој ден да си го гледаат, исто како золвиве што секој ден сакаат да си ги гледаат родителите. Дали ги трпите така и свекрвите?

Последна измена: 22 септември 2018
    На Annath, elena.mak, Kija94 и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    И моите живеат сами, па никогаш ненајавена не сум се тупнала. Исто со сестра ми. Ептен блиски сме па се најавуваме. Јас живеам со свекрва додека го средуваме спратот и золва ми е добредојдена, ама и со осет е. Сигурно би ми се одмилила да не бира време кога доаѓа со децата, а притоа и јас сум со бебе дома. Вака секој со осет и си функционираме супер. Инаку по смртта на свекор ми золва ми и свекрва ми се откажаа од својот дел и се му припадна на мм. Мм и даде пари колку што можеше во знак на благодарност, но она ништо не си побара. И таа растела тука, ама не е со став ти си туѓа ќе доаѓам кога ќе ми прдне.
    И нема врска што членкава не е во брак, може цел живот вонбрачно да си функционираат. Не се тупосала сама да живее таму, некој ја донел. Ако не им одговара нека викаат по него!

На FallenAngell, elena.mak, Harper и 6 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.076
    Допаѓања:
    268.896
    Јас со дм заедно, овде, сами правиме.
    Не чекаме имот.
    Така е поарно.
    И малку да е, наше да е.

На Feminka22 и Dentina им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Според @nextredstyle на снаата и е должност само да шири нозе и да раѓа, за се останато е туѓинка.:fubar:

На FallenAngell, Feminka22, flower30 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.212
    Допаѓања:
    36.708
    Само ова ќе го додадам - Треба да се има осет. Тој што нема осет нека се подзамисли како ќе му биде кога кон него нема да имаат осет.

На Pebeka, Martka и Justicija им се допаѓа ова.