Луѓе тоа што снаата не е ,,нивна крв” не значи дека е од улица собрана и дека треба да се запоставува.Замислете вие да бидете нечија золва и кога ќе отидете во домот на своите снаата да ви каже не може да доаѓаш кога ќе сакаш ти си омажена ова не е твоја куќа.Не можете ни вие на вашата золв да и го кажете тоа бидејќи вие кога не сте биле во таа куќа она била, и она сепак е нивна ќерка мажена или не како што вие останувате нечии деца кога ќе се омажите. Тетка ми кај нас ретко коа дошла ненајавена обично долу одат кај баба ми и дедо ми знаат они секогаш се дома.Кај нас барем ќе кажат ќе поминеме дома ли сте.Не можете нити снаите нити золвите да газдарувате сепак снаата е ДОЈДЕНА таму а ќерката си ЗАМИНАЛА.Јас среќа нема да сум золва, дај боже да не сум ни снаа па да немам вакви полемики.
Што сте се фатиле за тоа "туѓа крв", па нормално дека е туѓа. Ако е иста крв тогаш е инцест. Многу јаки золви на збор леле човек страв да го фати. Ако е нејзина куќа, а не на снаата тогаш нека има дел и од сметките, од полнењето на фрижидерот, од плаќање на данокот, менување на кровот, молерисување, купување огрев и уште еден куп други работи да не набројувам. Ама ако и се спомне такво нешто одма се скока како она не живее таму и нема потреба да допринесува во таа куќа. Тоа е она што го кажавте погоре осет треба да се има. Тоа е одраз на култура и на домашно воспитување. Золва сум и имам золва. Золва ми е мажена во комшии кај свекрва ми и е секој ден таму. Мене воопшто не ми пречи, ако сака и нека се пресели таму исто ми се фаќа. Ама јас никогаш не сум живеела таму. Одам на гости по ден, два и си доаѓам дома. Кој се оди кај свекрва ми, дали и е тешко секој ден да готви за уште плус тројца, дали се нервира малиот што расфрла или сака уште повеќе да седат таму, тоа воопшто не ме интересира. Како и да е јас се јавувам однапред дека ќе одиме
Ти ги читам коментарите, каква искомплексирана личност си ти. Од авион се гледа дека не можеш да ја смислиш снаа ти. Не правела ручек снаа и боже боже, ич нека не ти направи зошто сигурна сум дека се понашаш ко да си многу одважна. Глеј си маж ти и децата ако ги имаш, а не тука памет да солиш. Мислев дека ваквите се изумрен вид ама сум згрешила..
Жената даде пример. Не ни бара да и готви. Си пиша дека не ни очекува. Од мислење до искомплексираност стигнавме.
Ista situacija i kaj mene. Samo sto ne se zolvi nego deveri. So edniot stasavme do ne poglednuvanje. I mm e svesen deka go iskoristija kako krpa i sega nikoj ne go benda za ziv. Jas so edniot ne zboruvam, mm zboruva ama bas postavi bariera so niv.
Нема поента золвата да плаќа, мајка ѝ и татко ѝ си плаќаат за неа. А ако не си плаќаат, не е за тоа крива таа, туку братот (мажот) кој е муле
Кај виде дека сум искомплесирана? Ти читаш убаво или не? Реков не очекувам да ми готви снаата зашто баш не сум од оној тип да му се настојува, не ни сакам такво нешто. Јас одам кај моите,а не кај неа, сфаќаш или да ти цртам? И ај те молам не ме цитирај ако нема што попаметно да кажеш. Јас тука си пишав мое мислење и тоа дека кај мајка ми и татко ми нема никој да ми забрани да одам, ни снаа, ни брат, а ти ако не се сложуваш, можеш слободно да ме заобиколиш, а не да вреѓаш.
значи ние имаме правено муабет со неговите што е најинтересно тие многу ме сакаат и можат комотно цел ден да спијат јас не пречам на никого, си имаме соба со дечко ми што си седиме ако треба помош помагам но никогаш не пречам ако те интересира ги имам прашано дали пречам но тие ме имаат прифатено како своја иако не сум уште "официјално снаа" во куќата...да се разбереме лошо се искажав за сестрата на дечко ми но јас ниту се мешам во нивниот живот ниту пак планирам затоа што не е моја работа ниту пак ке биде, разбирам дека им е керка и се тоа но таа ги искористува и е неблагодарна а јас тоа неможам да го слушам затоа што ги сметам тие луѓе како мои..дојдов тука со намера да се искажам ама изгледа ни тоа не е дозволено...толку од разговоров со тебе немам намера да се замарам затоа што си добив совет а од тебе ич не ми треба
Ti gi gledas niv kako tvoi ama ona im e kerka. Neznam zosto ispravas krivi Drini. Koga ke imas dete ke znaes sto znaci. Ona im e kerka. Kolku saka tebe neka te boli kako ona se odnesuva so niv i kolku i da sakas da ispravas pravdini - ona im e dete. Kakva i da e.
Ako licno ne te pogagja zolva ti, ako se sto ti smeta vo vrska so nea e nejzinoto odnesuvanje kon starite, zacuvaj si go mislenjeto za sebe. Nemoj ni vo najludite sni da ti padnalo na pamet niv da im reces nesto za nea. Ignoriraj ja kolku mozes, isto taka ispostuvaj ja kolku mozes i kolku ona tebe te postuva. Ako planiras da ostanes tamu da zivees. Dali e bezobrazna ili ne e toa e nejzina rabota dodeka ne e bezobrazna so tebe, togas iimas pravo da reces nesto i da si baras careto.
лично ми има правено проблем до сега 2 пати и имам разговарано со нејзе, не со нејзините затоа што не сум тој тип што прави проблеми а не ни сакам..сепак фала ти на разбирањето и на советот
Ete taka. Ako e razbrana resavaj si gi problemite so nea i ne mesaj nikoj zatoa sto ako gi zamesas starite ke zastanat na nejzina strana i ete ti kurslus. A ti zivees so niv i treba da se nosis posle so toa sekoj den. Da ne zivees so niv bas ti e gajle. Fala sto me razbra sto sakam da ti kazam.
Многу лошо е кога уште како моми си ја полните главата со тоа како свкрвите па донекаде и золвите се лоши , па ќе ви го загорчуваат животот одкако ќе се омажите. Затоа и после секоја ситуација ви изгледа како некој вас нешто намерно да ви прави а ќе бидете секогаш повредувани. А вистината е дека како ќе се поставиш така и ќе ти возвратат, секогаш сум се чудел како свекрвите се лоши а мајките се добри и полни со разбирање. За жал повеќето од вас тука мислат дека животот треба да се состои само од родителите и децата и другото не ни треба па сега некој и да помисли да ви дојде нагости( пред се мислам брат ,сестра,родител) требало да се најави. Мене ми е незамисливо воопшто и да го употребам зборот “тупоса’ за доаѓањето на гости кај нас на брат ми, сестра ми, братот на жена ми, Па тоа се тие луѓе кои сум живеел 20 и повеќе години под ист покрив, моја крв, многу згоди и незгоди поминати заедно, или пак внуците да ги чуствувам како некој терет кога ќе ми дојдат. Јас сум тип на човек кој ако двапати ме одбиеш со изговор дека ете не си спремен за гости трет пат нема ни да се наканам да одам. Едно е јасно има само лоши, терсен,завидливи, љубоморни љуѓе а никако снаи,свекрви,золви и останати титули.
Не , не и не , неможам да сфатам. Снаата била туѓинка , браво , тешко на снаите утре кога ќе бидете свекрви или пак ако имате ќерки и ако дојдат да ви се пожалат како ги газат вие ќе им речете седи и ќути туѓинка си. Јас разбирам значи кај мајка да отидеш ама еднаш два пати неделно , ама ја да киснам секој ден таму нема шанси . Брат ми има девојка , супер се сложуваме , колку пати јас ги имам викнато мајка ми и татко ми кај нас како на гости за они да поминат малку време сами , а не да одам да им досаѓам утре ако дојде ред да живее кај нас. Ако било за секој ден кај мама , за што ми е маж?
Bravo @Aneta92 lugeto so vakvo razmisluvanje se mn retki. Sekoja cest za vas. E sega ke naides na kritiki posto ima mn devojcinja sto uste se mislat za mamini i tatini princezi i ne im e ni malku ok ako ne se vo centar na vnimanie.
Глупости. Во центар на внимание можам и кај сверквата да бидам. Киснење во свој дом, не е пречка. Пречката е во различните ставови. Ако сакам да избегам некаде, да бидам сама сигурно нема да плаќам хотели, ќе одам кај моите, ќе поседам во мојата соба и толку. Вашата соба и по свадбата останува ваша.
No words no comments only questions... Kisnenje??? Tebe ne bi ti precelo nekoj tebe da ti dojde nenajaven i da ti kisne? Vtoro od sto toa begate koga vie sami ste si go izbrale soprugot i ste rodile veke deca so toj covek? Od prvata mala kavga i ajde jas odam kaj mama? Ili se nalutiv spakuvav torbata i ke drzam lutina so nedeli kaj mama i tate? I treto dali i na 30+ vasata soba seyste si ja vikate detska?
Испревртуваш зборови. Ама ќе ти одговорам. Не ми пречи даа ми дојде ненајавен некој. Од ништо не бегам, како и секое живо битие и јас имам потреба од мир и спокој, макар два дена. Од мала прва кавга - не одам кај мама. Ништо од тоа не правам. И кај прочита детска? Еве јас имам своја соба, уредена ми е како јас сакам и не е детска. Зашто вие ги реновирате собите за свадбата за после да ви зафаќаат прашина? Да не ќе ја издаваат твоите собата? И какви се тие родители што ќе те избркаат ако одиш ненајавен, ти имаш клуч побогу. Твое право е ти велам, различни ставови.