Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Снаи и золви

Дискусија во 'Брак' започната од tocka, 28 јануари 2011.

1. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812

Dobroto e sto pomaga,no jas mislam deka ona poveke t.n. bega od doma zasto i e podobro kaj vas,(pretpostavuvam deka tamu ziveela kako devojce vo semejnata kuka)...
    Loso e sto nema oset i sto ne se prilagodila vo nejziniot nov dom,no tuka ima mnogu potprasanja.i vie ste ja primale do sega kako da e normalno so ogled na toa sto bebeto e malo,ona skoro se mazila i dima si e doma za.nea.
    Ako ti smeta razgovaraj so tm neka i kaze deka e ubavo sto doaga i sto pomaga no ne e vo red ni zaradi nejziniot brak da sedi po 15 dena kaj vas pa toa e maltene 1 mesec(bez tie 4 5 dena sto odi doma da ja vidi svekrvata).
    Ili mozebi ima drug problem pa ne saka da go spodeli.
    Razgovarajte so nea,stom e dobra licnost zasluzuva da i kazete korektno.

На Crnizivot му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    126.351
    Чекај,ти,маж ти и вашите деца живеете во куќата на неговите родители?
    Ако е така,тоа е куќа и на золва ти,домот во кој пораснала.Плус,велиш дека ви помага,ви чува деца,пушта машини и средува.
    Зошто да ти смета?
    Ете и ок личност е.
    Како ќе се осеќаш ти ако снаа ти ти рече дека сметаш во куќата на твоите родители?
    Сигурно нема добро да се осеќаш.
    Да те вреѓа,да ти прави сплетки,да те тепа,па да те разберам,ама вака не си во право.
    Нема ништо лошо во тоа што ги кара твоите деца кога пискаат,викаат кога спие бебето.Ако нејќеш да ги кара,ти поучи ги да бидат потивки.
    Само ако таа направи нешто лошо,тогаш реагирај,само тогаш збори со маж ти и со неа.
    Вака не.Вака можеш да го налутиш маж ти или да ги налутиш неговите родители.
    Ако е твоја сопствена куќа,ај друго е,ама пак не е во ред онака да ѝ речеш дека ти пречи.
    Ко што ти рече членката претходно,можеби жената има некој проблем за кој ѝ е непријатно да зборува.
    Поарно маж ти ко нејзин брат да разговара со неа,да види да не ја мачи нешто.

На hellocity, AngIv, FVP и 10 други им се допаѓа ова.
  3. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Затоа што сега тоа е и нејзин дом и на децата, и сакаат и тие слобода и приватност, деца ко деца не можеш само да ги заќутуваш. А сестра му е мажена, без разлика што тоа бил и нејзин дом сега има уште еден дом и НЕ Е ФЕР да им диктира и тие како да прават во нивниот. Треба да се има осет, јас сама не би си дозволила во куќата на моите доколку има снаа со деца, на таа гужва да им одам на гости по еден месец па уште и да им диктирам што смеат а што не.
    @Crnizivot Сепак мислам дека најдобро е твојот маж да разговара со неа, ти што и да кажеш нема да те послуша, само проблеми може да прави.

На AngIv, Gosh и Nevenche26 им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    126.351
    Не е диктирање да им речеш на децата да бидат потивки кога бебето спие.

На Rama и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. smooch

smooch Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    976
    Допаѓања:
    4.060
    Таа си доаѓа кај мајка и и татко и на гости. Не можеш да и го забраниш тоа.

На friendy, Joi, Rama и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Одделете се и нема никој да ти пречи.

Во заедница е така. Кај свекорот и свекрвата може да доаѓа кој сака,а снаата ако сака мир нека се одвои. Сестрата на мажот може да не е мажена, може да е разведена, кај ќе оди тогаш? З

Последна измена од модератор: 3 мај 2020
    На CameliaMiller, Ygritte, Joi и 7 други им се допаѓа ова.
  7. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Јас кај членката прочитав дека има свој дом, и дека не е разведена, така да, те молам пишувај за конкретниот проблем. Да беше друга ситуација, друго ќе дискутиравме, а сега е таа и нема потреба да кажуваме што би било кога би било. Нормално дека може да доаѓа кој сака на гости, но не истиот да биде повеќе таму отколку во новиот дом, ОТИ МУ БИЛО ДОСАДНО. Такви биле условите, да можеле и да сакале и двајцата можеби ќе се одделеле, ама не е толку едноставно. А секој нормален човек, кој има услови во својот дом и барем малку осет, не би одел да прави гужва во куќа каде има две фамилии, заради досада :)

На AngIv, *Amethyst*, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Да ама таа е НА ГОСТИ, а децата што галамат се ДОМА. Ако и смета тоа, нејзиното бебе има ДОМ.

На AngIv, Ygritte, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Значи таа си оди кај татко и и кај мајка и. Може и три месеци да седи ако сака. Не оди кај снаата туку кај своите родители.Јас кај мајка ми исто одам да спијам некогаш по цела недела и кој може да ми забрани?

На Ance-to, CameliaMiller, Joi и 4 други им се допаѓа ова.
  10. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Ако таму има и снаа и брат, колку што е кај нејзините родители толку е и кај нив. Очигледно не се разбираме, за кај тебе не коментирам, не знам како е и не ме интересира да препрашувам. Ама да споредуваш одење кај родители на неколку дена со буквално преселување со мало бебе е смешно. Ни тие имаат приватност, ни децата можат да си играат во сопствен дом. Ако и е досадно нека доаѓа на кафе по неколку часа, ама да се пресели е некако премногу. Да немаше дом или да имаше проблеми некако и ќе сфатев...

Инаку никој не може да ви забрани, само кога е ваква ситуација сè што е потребно е да се има осет. И да не се размислува себично во смисла никој ништо не ми може :D

На AngIv и Gosh им се допаѓа ова.
  11. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    И јас имам снаа но не се тука, кога доаѓаат одам на гости и седам како гостинка без да средувам јас низ дома и да спремам за слави како што прави золва ми
    Благодарна сум и да,затоа пишав и овде дали би пречело ако сте во моја ситуација
    А за делење лесно е да се каже тоа да, ако имавме услови ке се делевме уште кога се веривме
    Мм одеше подолг период на работа 3години но не одеше како што планиравме
    Од село сме такси во еден правец е 160ден па назад пак 160 и со наша кола одеше и пак парите не стигнуваа па затоа се одлучивме дома да си работиме
    Секој сака сам ама не секој има услови да биде сам?
    И свекрва и нејзината доагаше кај нас за да го види внучето бидејки тука беа цел месец па сакала да го види жената и недостигало

На Ygritte и Nevenche26 им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Тешка ситуација. Сепак нејзин дом е тоа. Да бевте одделени од свекор и свекрва друг ќе беше муабетот.

На H.VAGA, mimiiiii, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    126.351
    Ама,ти си им снаа,а таа им е ќерка,дете на родителите на маж ти.Колку што маж ти им е дете,толку им е дете и она.Таа има право да доаѓа кога сака и да седи колку сака кај нејзините родители.
    Ако се однесува лошо кон тебе(ако те вреѓа или удира),тогаш секако тоа ќе ти пречи и ќе имаш право да им речеш нешто на свекор ти и свекрва ти,на маж ти и на неа.
    Ама,ти велиш дека е арна,дека ви помага.Во твој сопствен дом не може да седи,ама кај нејзините родители може и има право и само тие имаат право да ѝ речат да не доаѓа и/или да ѝ забранат да доаѓа.
    Немој да им кажеш дека ти смета,тоа може да го налути маж ти или да ги налути нивните родители,па тек тогаш ќе видиш што е нарушен мир,ќе си направиш проблем.
    Живеењето во заедница бара повеќе трпение и поголема толеранција.
    Да,не е лесно човек да се оддели,ама ти го рекоа тоа бидејќи нема друго решение за некој кој нема доволно или ич нема трпение и толеранција.

На Rama, NEA и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    А снаава од кај знае дали таа има некој проблем?Сигурно нема да и се исповедаат. А некој ако сака мир, приватност ќе си создаде свое. Јас искрено не би можела во заедница да седам. Може само месец,два додека средиме наше, ама да седам со скрстени раце со години и да не планирам да си направам посебно, не фала. Е баш поради вакви работи.

На AngIv и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Колку што брат и има право да донесе снаа во куќата и да живеат во заедница, толку има право и она како ќерка да оди и да седи во таа куќа, па ако сака има право дури и мажот да си го донесе како домазет во куќата на нејзините родители.
    На кој не му одговара, нека не живее во заедница. Ама нели тоа било најлесно да се каже. Јас не би можела со сите на купче да живеам во заедница, затоа нема да стварам семејство додека не создадам услови за посебен живот.
    Плус членката треба да е среќна што золвата и помага, не и одмага, не и прави кавги.

На CameliaMiller, friendy, Joi и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Јас многу добро те разбирам, имам золва, не се во мкд, кога ќе дојдат, зависно дали е со маж и(спијат во нивниот дом, што е само нивен,свекор и е во странство, свекрва нема) или само со детето (спијат кај нас). Е сега лани беа два пати кога се породив и стварно ми помогна, дел со совети, дел со помош за чистење дур се опоравив и тој пат беше сама со детето и спиеа тука. Искрено ми сметаше иако повеќе беше доле кај мајка и ама незнам зошто очекуваше да седам и јас доле, демек не им беше сватливо зошто седам горе во СВОЈОТ СПРАТ.Ќе дојдеше горе, филмови ќе си гледаше до ниедно време, а јас со новороденче. Помина, 20 дена и си заминаа. После тоа пак дојдоа летото со маж и, си спиеа дома кај нив, ама она пак постојанп кај нас, дури се караа со маж и не беа ич отидени кај сестра му, само еднаш два пати, нејзе и беше гајле.
    Сакам да ти кажам дека е до свеста на човекот. Ај тебе овде ќе ти речат тоа е и нејзин дом, ти делиш со нив и дневна и се, ама јас делена и дремеше кај мене, јас ќутев знаев дека ќе си оди. Искрено твојата ситуација е тешка, не е во право, треба да има осет дека нарушува веќе ред во таа куќа, јас разбирам дека е дете на тие чуѓе исто колку и маж ти, ама па она оформила дом, семејство на друга адреса и не е фер да нарушува комоција на другите луѓе што се во таа куќа, реално можам да замислам како е. Во ред е да дојде на неколку часа и да си замине или на 2-3 дена месечно ете, ама ова е претерано.
    Имам комшика така секој ден оди со децата кај мајка и, брат и вика ми сметате секој ден, неможам да се одморам после работа, и вика кога ќе се оженам што ќе правиш ќе се туткаме овде? Она му рекла ако ви сметам одете си вие. Не е фер.

17. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Еве мене не ми е јасно, како на снаава не и треба мир со мало бебе. Ваму две деца им викала да било тишина за да спие. Јас да е мм негде и да сум сама ич не одам нигде, со детето ќе си уживам, не да трпам и внуци кои знам дека може да ми го разбудат сега заспано.

На Ygritte, Kate Rina 93, Miss666 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Оф мори мајко, бебето на золвица им го реметело мирот во сопствен дом на децата:D
    А уствари тој "сопствен дом" колку што е на децата од братот, толку е и на бебето на золвата-односно тој дом е на нивните заеднички баба и дедо.
    Толку:makeup:

Аман веќе од себичност и од она, ама золвата со денови е тука, ама немам мир јас|(
    Се само золвите ви сметаат, а да имаше сопругот брат, тогаш како фино и лепо ќе трпевте и девер и јатрва на спратот? :D

На Lolipop23, crimson, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  19. pelegrina

pelegrina Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2012
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    36
    Од која баба е домот? Таа што дошла како снаа исто како дотичната и што не донела ништо и што ја наследила куќата од свекрвата која што исто дошла од некаде?
    Ако некоја оди како снаа во некоја куќа тогаш таа куќа станува и нејзина. Тоа што дошла и што не учествувала во изградба не значи дека нема право на мир.

На Gosh, AngIv, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    126.351
    Во кој век живееш?
    Знаеш дека во куќата на родителите,колку право на имотот има машкото дете,толку има и женското дете?
    Золвата не може да смета во куќа која е на нејзините родители.
    Снаата може да се буни во нејзин сопствен дом,не во куќата на нејзините свекор и свекрва.

На CameliaMiller, tijanana, princess5 и 6 други им се допаѓа ова.