Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.098
    Допаѓања:
    109.022
    На Dikinzi и crazylady им се допаѓа ова.
  2. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    До кој месец му дававте чајче на малото, ние сме 3+ и фала богу немаме грчеви а еднаш во денот обавезно му давам бекутан чајче ама бидејќи немаме грчеви со каков чај да продолжам?

3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.961
    Допаѓања:
    143.371
    Јас само да кажам, општо за сите па и за мене. И јас знаев да потпаднам под влијание(и потпаднав) на старите ама не за вакви битни работи. Прво, мене ми падна чудно дека педијатар вика толку рано цврста храна, а детето не е ич да не пие млеко. Пишав, не памтам бројки добро, ама ако требаше да качува пр. 100гр неделно, ќерка ми качуваше 90гр на 2-3недели. Така некако беше. И бев упорна со ад млека, по препорака на педијатар сменив да не е до млекото. Ич нејќеше да пие никакво. Ми викаа тетрапак да дадам на 3м - педијатарот (и плус читав) рече никако!!! Се борев со сите. Пак со препорака од педијатар, почнавме оти мораме, со цврста храна од 4,5 месеци. И затоа ме чуди дека педијатар така рекол.
    @Dikinzi @ddevojce јас ич не се согласувам со тоа, манџа на 6 м, смоки на 5м и ред други работи. Ваљда тие доктори што учеле, специјализирале, докторирале знаат нешто. Порано, ко што рече некоја мајка погоре, било така. Сега се усовршуваат, пробуваат, испитуваат и даваат препораки. И како што викат, сега може нема да има мака, ама после и те како ќе влијае.

Пак ќе кажам, ова е и за мене, не само за Старлич. А тоа дека старите притискаат да се дава се од порано, тоа да. Сите се "бориме" со тоа. Јас исклучиво слушам педијатар. Сега па, ги носам кај многу добри доктори и колју и да сум мислела поинаку, ги слушам. Пример, ќерќа ми кај првиот педијатар, беше болна - 3 сирупи едно по друго без брисеви и крвна слика и даде на бебе од 1,5 година. Ја прашам како и до кога вака, рече додека не се излечи. Ја однесов на друго место, прво и прегледа увцето, тоа жар. Одма даде еден антибиотик, детето се препороди. Некогаш и одредени педијатри тераат по старо. Ете, неа може и педијатарот ако и рекол така, затоа почнала.

А тоа дека детето по раст и развој е понапредно, сметам дека не влијае на дохраната. И моите се понапредни во поглед на ортопедски развој, ама никој не ми рекол дека заради тоа мора да јаде порано

На duffi, Sexybaby86, Dikinzi и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.720
    Моето секогаш со памперс го мереле,некогаш и боди имало,а под него тетра,никогаш голо. Може некој грам да одбие докторката после мерењето.
    И шумско овошје после година се дава.
    А зошто има потреба бебето од чај?
    Разбирам кога има грчеви да се даде,ама онака без причина?

На Sexybaby86 и BY<3 им се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.720
    Се согласувам.
    Јас се чудам како може бебе да лежи и да јаде?
    Најрано што може да се накоси или да се стави на агол 45 е на 4 месеци.
    Кога ми објаснуваше педијатарот кога треба да биде во седечка положба,ми рече кога ќе почнете со цврста храна на почетокот од 6тиот месец ќе го ставиш на хранилка на агол од 80 степени.

Јас уште се мислам за спанаќ дали да му дадам, во бебе готвач е од 7м од други табели е во 5,6м, малиов има 6ипол месеци.
    Гриз има пробано безглутенски,значи уште ни глутен немаме воведено..
    Секоја мајка си е одговорна за своето.
    На пример има мајки ќе ги дотераат ќерките со фустани ,машни да ги сликаат за на инстаграм,а не ги погледнале дека имаат нокти за сечење,уши за чистење,очи за миење. Ама добро тоа на слика не се гледа.
    Мене денот не ми почнува ако не ми е средено детето од тој аспект,макар распар тренерки носело:wasntme:

На *malenavolena*87, bela.m, Sexybaby86 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Јас обавезно еднаш во денот му давам за да му се стопли стомачето или кога ика затоа што не сака вода да пие... Сепак чај е не разбирам лошо што има..

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.720
    Не разбирам, како да му се стопли мешето? Од млеко нема да му се стопли?
    Подобро да се научи вода да пие,наместо чај.
    Тоа ти е исто како децана со шишињата полни сок што се зависни,па после забите црни,епа црни...
    А за икање ништо не помага,ќе престане самото. И моето до кај 3-4м икаше почесто па ќе престанеше.
    Сега пред некој ден икаше,му дадов вода, не престана, после некое време само од себе си престана.

На *malenavolena*87, bela.m, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Подобро ти е вода, веќе ако се решиш за чај тоа треба да биде 50,60мл на ден за да не му влијае на количината на млеко што треба да го пие. Пример измеѓу два оброка доволно е по 10мл.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.961
    Допаѓања:
    143.371
    @Sofi.ja да, затоа пишав, се во свое време. И кај нас, на 4, 5 месеци во полулежечка(полуседечка) положба беше, ама морав да давам.
    @crazylady бекутанот има шеќер и како што ми кажа педијатар, тоа се само непотребни калории. Без разлика дали е на мајчино или ад, давај си само млеко. Освен ако, ете, има грчеви или нервозно е, па малку чајче. Моето да му дадеш и 150мл чај ќе испие наеднаш, ама јас не давам. Сметам дека млекото им е доволно сега. Ако има грчеви, прашај си педијатар, пробај со капки, ако се јаки грчевите.
    И за икањето, нормално е. Ќе престане и без чајче.

На *malenavolena*87, Sexybaby86, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Ние си имавме рутина секое сабајле прво чајче па после млеко, пример кај 10 часот чај па после по 1 час млеко сега со што да направам замена а да не биди прво млеко. Инаку и цица и дохрана му давам... Совет?

11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.961
    Допаѓања:
    143.371
    Ама немаш потреба од друго. 24 часа со млеко, на периоди де:)мислам рече 3 месеци е.
    Само млекце. Чајче по потреба.

На bela.m, Sofi.ja и crazylady им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.814
    Допаѓања:
    7.754
    Јас не давам чај, па ни вода. Денес се слушнав со педијатарката, ми прати табели и информации за дохрана. За две недели бебе ќе биде 4 ипол месеци најверојатно ќе почнам со пробување зеленчук. Свеки се запнала да не чекам, од 4 да почнам со оризова вода и ориз алоо дали глупоќава на некои особи има крај. Нешто што не знам ќе си ќутам бе, педијатар ќе прашам. Нејсе, водичка тогаш ќе почнам да му давам. Чај еднаш сакав да му дадам од хип за мешето, ама многу горчи не сакаше, најверојатно ќе го скокнеме чајот. А водичка од какви шишенца давате? Мое бебе ги има само оние антиколик што се за новороденче, не знам дали во нив водичка да давам или да му земам некое друго?

На *malenavolena*87, KuklickaSk, Larahappy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    445
    Мајки дали давате ваков чај на вашите бебиња и како го давате? Моето бебе има 19 дена

Прикачени фајлови:

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.814
    Допаѓања:
    7.754
    Инаку бебе мое последен пат само го измерија со памперс, одземаа 200 грама од покажаната тежина. Претходно голо го мереа

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас имам на нук анти колик шишиња.
    Ако видеш погоре баш денес и сликнав од чајчето на една мајка. Од вчера пробав да и дадам неколку мл, и денес, остатокот го пие големата. Убав е и без шеќери. (да не ме сватиш погрешно, пресно правам секој ден. На мала 30 на голема остаток :D )

16. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Јас му го давам еднаш на ден околу 40-50мл, му помага за грчевите. Некогаш и сабајле и навечер по 30мл.

На crazylady и ddevojce им се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Само шо бебе мое не пие, не го знае вкусот и се мршти

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.328
    Читам, читам... не давам веќе совети, оти не слушаат, така да, нека си тераат по свое, ама главата да не си ја трескаат после. Не дај Боже до тоа да дојде, ама гриз на три месеци 'ршум ќе направи во цревата. И после тинејџери со гастритис, е па гастритис. Место да си праша педијатар, да и даде насоки, си тера по свое. Не верувам дека педијатар дозволил 300мл чај на три месеци, ама добро.

Да, без алуминиум, по можност и без мирис за да не му смета на бебето. Не само кога доиш, пожелно е постојано да користиш дезодоранси на природна база.

На bela.m, dunika, Kallias2 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Ми се смеат дека лице и раце и миjам кoга ќе стане...бебе билo (facepalm)

20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Варен компир јаде на три.

На danichap, Kallias2, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.