Мајки, вие што вашите деца имаат или кога имале два ипол месеци, а сте само на ад, по колку оброка дневно и колку мл. давате/сте давале? Ние имаме три оброка ад по 140 мл. и доење од 4-6 пати во текот на едно деноноќие. После ад ми плаче скоро секој пат, а понекогаш и после цицање, кога-како. Мислам дека сака уште, ама знам дека со адаптираното млеко треба да се внимава, а и ми е страв ако му зголемам количина да не го одбивам од доење. Ве молам за совет тие што сте поминале/поминувате низ тоа. Инаку, пред да дадам адаптирано, не му давам да цицне, за да можат да ми се наполнат градите колку-толку, бидејќи моето млеко го држи максимум 2 часа, а многу често и после час ипол е гладен. Благодарам.
140мл за два месеци бебе мислам е многу. Мојата е сега 6 месеци и пие по 150мл. Но, секое бебе различна приказна. Инаку мојата на ад е цело време и кога беше 2 месеци пиеше едвај по 80мл.
2ипол месеци, само на Ад, 5-6 оброка на ден, моментално секој оброк по 150мл готов 170. На 3часа дење. Ноќе обично не пие
Tocno dva meseci sme,samo na ad,denje pie na 3h po 135 do 170ml gotov obrok (120 do 150ml voda) vo tekot na nokta se budi ednas na 6h mu doaga toj obrok,vkupno se 5 do 6 obroci dnevno
Ние сме 4 ипол месеци матичниот педијатар ни рече може да почнеме со вкусови пробување и подобро било прво зеленчук ... е сега што смеам како да давам ,таа рече пример морковче,компир па послее можеш да мешаш како оброк... некоја табела најдов ама ако имате пратете да видам што смее во кој месец , бебе готвач спуштив ама од 6 месеци е тоа.
@Katerina94 @Aw-aw многу ви благодарам. Да напоменам во трите оброка ад 140мл. зовриена вода ставам, а оброкот подготвен повеќе доаѓа, само не сум приметила точно колку. Значи и да му зголемам на 150-160 мл. вода, е ок, не е многу за таа возраст.
Моево е неполни 3 месеци само на ад е. По 150мл пие но едвааај едвај го занимавам да не биде пред 3 часа од оброк. Како гладен да е нон стоп. А по 6 шишиња пие во 24 часа. А и да крупно бебе е
Има цела тема со искуства, погледни си. https://forum.femina.mk/threads/Воведување-на-цврста-храна-кај-бебињата.417/page-1414#post-5388206
Јас денес го приметив дека се крева во раце дури го држев ама нешто нервозен беше и се креваше целиот
Ние вака лежевме во болница. Ако сте симнале тт е ок. Ама ако има тт, носи дете во државна и барај да го види нефролог. Не е за оставање така. Посебно не ако се повторува.
Само една ноќ имаше темп, и нас не задржаа во болница додека да се готови резултатите. Сега сме дома, никаков антибиотик не ми препишаа, само пролајф пробиотик пие. Друго ништо не дадоа...каката не е веќе зелена, смени боја кафеава како што е стално, но сеуште течна. Се надевам само ќе престане...
На 3++ да ја седнев ќе седи ... А денес 4 ++ веќе почна и во релаксатор да се дига...прашав педијатар рече да не ја спречува ама и да не ја ни седнувам и така
Моево е на комбинирано, но дури на 6 месеци пиеше 150 мл во три оброци ад. Грешиш што не даваш да цица пред ад, не треба да оставаш да ти се полнат градите. Треба постојано кога ќе побара, да го ставаш да цица, така и се создава млеко според побарувачката негова. Давај да цица, па ад колку ќе испие. Од страв да не се одбие, до пред некој ден пиеше ад со цуцла 0+, а 7 и пол месеци е. Бавно му течеше и нема сркање брзинско, па да не сака да цица. Дали е до тоа или не, еве успешно уште дојам. Колку има - толку. Но секогаш прво цицање, па кога ќе заврши, му давам шише. А твоето млеко што го држи 2 часа сит е нормално, не е само кај тебе и да мислиш дека нешто е проблем што толку го држи сито твоето дете. Затоа цицаат почесто. Секогаш кога ќе плаче, понуди цице и не чекај полни гради, си се прави млеко. И малку да цицне, па набрзо да бара пак, пак дај му. Некогаш си бара близина.
Majki koga pocnuvaat grcevi dali bebinjata se grcat vo tekot na edno denonoke a samo vo odreden periot placat.Moite se 25 dena mnogu cesto se grcat i napnuvat kako sa sakat da kakat i sa kenkavi,ne spijat mirno a nemat zapek...kakat po dva ili tri pati a sme na AD.
Исто се грчеше цела се виткаше и поцрвенуваше а многу ретко ќе писнеше. Ама поубаво така отколку да вришти на цел глас да не знаеш што да му направиш. Инаку најмногу ни помогна трици зашиени во нешто како перниче,ги ставав во микро да се загреат и на меше ,одма заспиваше.
Ние сме месец и 3 недели пиеме по 120 мл на 3 часа.Некогаш и на 2 и пол ама гледам да е на 3 часа. Кога го оставам со мм му дава на 2 и пол и се караме после Спрема килажата треба да пие , не е мерило ова или она бебе. Едно бебе е родено 4 кг(моето) а друго 2 и пол кила.Исто ли ќе пијат? Немаат иста побарувачка