Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Мајки да ве прашам.
    Дали сами се будат бебињата за јадење или вие ги будевте.
    Денес излеговме од болница и само спие.
    Го будев за да му дадам млеко и пиеше многу малку во сон.
    Од болница ми кажаа на 2 саати да му давам по 60 мл. Нели е многу тоа за новороденче?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.491
    Првите две недели ако не се разбудеше сам ние го будевме на два саати. Знаеше дур цица да заспива зошто имаше и жолтица и го чешкавме, штипкавме за да се разбуди и да цица по 15 мин од града. За адаптирано не знам како е, ама чим така ти кажале од болница значи не е грешка.

На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.274
    Ја будам уште еве 12 дена е, напредува супер ама пусто на вечер сака да спие, не помага ни расоблекување, ни влажно марамче, додека ја разбудам пола саат ми треба и цица кратко. За на ад не знам.. ама мене ми рекоа на 3-4 саата да ја будам, само на доење сме, ми нема логика на АД да се буди помалу од доење ама еве нека кажат деуги членки.

На Mila_Mia и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Сега мачкаме мустела само на лице и раце, а за лето уште не сме одлучиле. @Mandela педиатарот ни рече дека смееме

5. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    2.159
    Гледај со минерални филтри да биде, не хемиски.
    https://forum.femina.mk/threads/Крема-за-сончање-за-бебиња.24185/page-42#post-6663143
    Има во оваа тема убави предлози.
    Јас планирам оваа на Биосолис да ја земам следен месец кога ќе идеме на море.
    lg_611aa8ddcbb9b.jpg

На Cutiegirl*7 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    2.159
    Искрено за вакви работи се водам према генералните препораки на здравствените организации, затоа што 10 педијатри да прашаш различно ќе ти кажат, зависно кој до која лекција стигнал. Моменталната препорака е таа. Не дека е забрането, туку не се препорачува. За бебе сепак најдобра заштита е да се чува од директна изложеност на јако сонце.

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Колку кг се роди и колку дена е сега, не е многу формула ама зависи кој ден сте. Инаку ќе го будиш на 3 саата, 3.5 макс, не помалку од тоа оти треба време формулата да се свари и да се осети дека е најадено, ама не го оставај повеќе од тоа и ждригај го обавезно на секое јадење и измеѓу може. Првите денови секако само спијат и ретко кое се буди само за јадење. Формула ќе му накачуваш полека, јас се водев и уште се водам по упатството на неа според неделите, само накачувај постепено за да не ти ја повраќа, ама биди спремна дека за брзо ќе бара повеќе не се изненадувај.

На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    5.078
    Бебе е 2, 5 месеци правевме тест зс интолеранција на лактоза излезе дека е комплетно нетолерантно, на доење е јас не внесувам исто, дали некоја мајка има слично искуство?

9. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Колипрев ни дадоа по 7 пати на ден 4 капки пред подој да даваме. Тоа е се што може да се направи ни кажаа. Вака нема некои изразрни проблеми од дијагнозата. Има грчеви, да, ама ништо неиздржливо.

На Giovanna и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  10. Снегулк@23

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    5.078
    Пред секој подој треба значи од капкиве

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    Се соблековме по кратки, дојде тетка и го облече. Викам ти си бар млада дај олабави, она бетер од бабите, тренерките у чорапи. Едвај чекав да си отиде да го соблечам. Вика ладни му се нозете, епа му се, му се испотија и му се оладија, нормално. Го раслеков, еве го цица и ќе спие сега раат. Многу мразам кога ми го будат, тој сирот му се спие очи му паѓаат, они го играат па не им се смеело. Ај да ти се смее некој што му се спие му се плаче. Свашта! Ама нели сестра ми е, можам да и кажам раат.

На Ив10 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  12. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    6.853
    А зошто дозволуваш?
    И моето е веќе на кратки горе, преслатко е :inlove: Мајка ми вчера кога го виде одма “ииии”. Јас го пратив кај неа со + едно тенко дуксерче, ми го враќа со нејзино ќебе (facepalm)

На Ив10, LiquidLuna и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    10.485
    Немам правено тест за интолеранција, ама беба има очигледен проблем со моето млеко кога јас јадам млечно. Планирам да ја тестирам кога ќе почнуваме со цврста исхрана.

Во меѓувреме исто капките со ензим лактаза најмногу и помагаат. Нема којзнае какви грчеви откако сменив исхрана и почнав со капкиве. Сега е на Колиеф, ама ќе сменам со Колипрев зошто се попрактични при ексклузивно доење. Плус мислам и поисплатлива варијанта дека ќе испаднат. Преку ден и давам почесто, при вечерните подои не секогаш.

Исто имаме земено и Aptamil pepti syneo, новата хипоалергена формула за ако се најдеме во ситуација да треба да се даде. Ич не е исплатлива, околу 1300 денари е пакување од 400 грама, среќа што ја дојам.

14. Снегулк@23

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    5.078
    Директно капнувате во уста или на лажичка гледам пишува некако така потешко е за давање...
    И ние сме на доење ама разгледував во случај да затреба има аптамил без лактоза околу 600 ден е 400 грама
    Направи си тест најдобро да си знаеш за понатака за исхрана, од прст се зема, и мене педијатарот ми викаше не мора мало е ама на своја рака си направив

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    На лажичка се одмолзувам малку и ставам од капките. Кога даваш шише директно во шишето.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.541
    Го оставив со неа малку да сработам нешто и толку беше. Одма го раслеков.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    10.485
    Колипрев мислам дека може и директно да се капнат затоа што во тие ензимот е веќе активиран. Не знам како пишува во упатството уште не сум ги земала. За разлика од нив кај Колипрев е неактивиран и затоа мора да стои во млеко пред подој.
    Не ми е проблем лажичката туку чекањето и целото планирање околу давањето, па затоа и ќе ги сменам да видам со другиве како ќе биде.

Било каде во приватниве лаборатории го прават тестот за интолеранција? Јас обично во Биотек одам за се, верувам и они прават.

Сакам да направам и за лактоза и за алергија на кравји протеини да видам дали има. Инаку формулата што ја земав е генерално за алергија на кравјо млеко не само за лактоза, затоа е поскапа изгледа.

18. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Кои се симптомите за интолеранција на лактоза? Читав дека може да имаат пролив или крв во столица. Тоа нема ама и мојот бејби е 11 недели и уште има мака после јадење да се искака или прдне, нема ни подобрување откако е роден. Пиеше колиеф ама нема некоја разлика. На мајчино сме. Чекаме уште некоја недела, божем до 12 недели би требало да помине, ако не ќе правиме и ние тест за интолеранција.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Снегулк@23

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    5.078
    Освен што има гасови нема кај нас никакви симптоми, ама од се што имам читано по интернетов некако ми се заврте тоа во глава и земав направив да знам, ако не сега ќе правев кога ќе требаше да се воведува храна и си викам подобро сега.

20. Снегулк@23

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    5.078
    Јас баш во Биотек правев

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.