Грешиш. Кај секое е индивидуално. Може и пред, може и после 5 месец. Но голем дел од бебињата на 5 имаат.
Ne gresam. Citajki od ovde i jas mislev deka znam, koga prasav ortoped mi rece agli se merat, pa pocnuvaat so sozdavanje jadrata pa tek posle se sozdavaat. Zatoa majkite se uspaniceni koga bebinjata "nemaat" jadra na tolku mala vozrast
Мoетo сaмo глaвчетo си гo врти левo деснo. Нa грб спие инaче. И рaцете oбaвезнo дa се нaдвoр непoкриени
majki sto moze da e vakvi I se pojavija na raceto pred tri dena ne pominuvaat sitni I kako plikcinja se
Дали имате земано брис од нос на бебињата од дома,дали тоа е воопшто возможно? И дали може само да се однесе во лабораторија,пример Авицена ,и за колку време даваат резултати од брис?
И синко на почетокот сам се вртеше на страна. Го фатив и како го прави тоа. Ги креваше нозете земаше залет и се превртуваше на страна. А да не зборувам дека јас остави го вертикачно во креветче, го наоѓав после некое време хоризонтално. Ова дека топло беше и обично само со тетра пелена покриен, па лесно се ослободуваше. Откако почнав да го ставам во вреќичка престана да се врти на страна. Е арно ама остана пак да го наоѓам хоризонтално во креветчето и главата си ја потчукнува во оградата Тоа е веројатно до бебето. А за главчето истиот проблем го имам. Веќе малку му е потсплескана на десната страна. Дури и го свртев во креветчето обратно демек накај мене да се врти, ама џабе. Сега почнав поинтензивно со потпирање со тетра пелена. Се нервира, ама додека не почне да плаче го оставам така. Пак наоѓа начини да си ја врати главата на неговата омилена страна, ама колку толку. Тоа е изгледа до огнениве знаци. Дека многу верувам во хороскоп ова.
@kukla21 ако нема омилена страна на која спие, остави ја. Моево си спие и на двете страни и не сум го потпирала.
@kukla21 да се вртеше нонстоп , дури се чудев толку мало од каде му е силата да се врти. Де лево де десно, после почна само на десно па едвај го опраивме главчето. Исто ко Ано го наоѓав долу во креветчето некогаш, а пошто едно време спиевме во количка спуштен и свиткан и во неа беше. Туку мајки, сега синко е 4+. Во креветчето се врти хоризонтално и си го удира главчето во оградата ( дрвено е креветчето). Ставив оградици ама едната страна кај што му е главчето има само една оградица и ако се спушти се удира на дрвото Чаре? Пробав со свиткани крпи до него за да не мрда ама откако еднаш му го најдов перничето врз глава ова веќе не... @karibian и мојот исто прави. Педијатарот рече нормално е за оваа возраст -да не се остава да седи само, и да го ставам на перница за да вежба кревање-под агол од 45 степени
Ние спиевме се на една страна и кога бевме на ортопед ми рече за да лежи и на другата не да ја потпирам со ќебе и слично туку да ја свртам обратно да лежи( пример лежеше север југ сега лежи југ север) и сама така ќе ја сврти главата. И имаше ефект.
Мајки не најдов соодветна тема, меѓутоа ако има преместете ме Искуства со ортопед за прв преглед во Систина? Таму го носам на педијатар па би сакала и на ортопед, веќе доцниме а зафатана цел ден со бебево не можам ни да се распрашам.