Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    А да споделиш таткото како се снајде, цуцла,нишкање, кој метод го примени:D

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Нема со корона затнат нос, друг вирус сте закачиле :) Вади мрсули, инхалирај (и вие може да се инхалирате), многу цицање и ќе пројде.

3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.747
    Допаѓања:
    7.684
    Да, најверојатно. Еве денес 4ти 5ти ден веќе сме подобро. Вчера и т качивме двајцата со бебе, ама денес мислам ќе бидеме супер. Среќа маж не качи температура иначе како што е драма пак ќе одеше да се тестира за корона:tmi:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.324
    Не го нишкаше, само го стави до него и се правеше дека спие. Со нишкање имаме пробано ама така уште повеќе плаче. Така всушност и го заспиваме навечер. Го легнуваме до нас и се правиме дека спиеме. Ќе поскока и ќе види дека нема што да прави и ќе легне до нас.

На mal.ecka, crazylady, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Ти мајка на несакајќи тренинг си направила:)

На Ladyme, crazylady, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Прв пат беба денес ми имаше зелена кака, не смрдеше воопшто.. 2 дена сме само на цицање, што значи од храна не е, ни јас немам нешто јадено зелено. Не знам дали и е настинат мешко или од што друго може зелена кака? Гладна не верувам да е, пошо цица на секој саат ама со лажичка водима битка, плус вчера имавме лет и се и е собрано.

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Нормално е, не се секирај. Сите бебиња имаат понекогаш зелена кака, не значи глад.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.324
    Да, така излезе. :)
    Навистина случајно.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.324
    Првата вечер мислев дека маж ми ќе проба да го понишка да го смири, а тој го ставил до него.
    Тој период само што се научи да пие од шише и шишето немаше да ни помогне. Читајќи ги другите членки во групата за деца од 12-24 месеци, гледам дека со тоа што пробувале градата да ја заменат со шише, сега се соочуваат со проблем како да ги одвикнат од заспивање со шише, така што тој проблем не знаејќи си го скратив.
    Цуцла не прифати, освен за глодање кога го мачат забите, така што и таа можност за смирување ми беше исклучена.
    Ова се покажа како најлесен и најбрз начин.
    Да знаев дека толку брзо ќе успеам, ќе пробав месеци наназад.
    Значи не викам дека беше лесно да се слуша плачот, сепак знаеш дека тебе те бара и додека плаче тој плачеш и ти. Но ве уверувам дека станувањето за цицање е од навика. Сега се случува да стане еднаш во текот на ноќта ама на недела дена, му давам шише со вода (пие од неа по цел ден) и ми вика не не и ја фрла. Да е жедно, нема да ја фрли, нели?
    Пред да го заспиваме е јаден и ќе му дадам да цица, така што не е ниту гладен.
    Има периоди кога ќе се исплашат па ќе се разбудат, кога стануваат да си играат, си муабетат сами со себе и сл.
    Но, кога ќе видат дека го земаш до тебе, пробуваш смирено да му зборуваш да не се плаши, дека се е во ред, дека треба да спиете, и на крај кога ќе "заспиете", заспиваат и тие.
    Сигурно ќе има и обиди за бегање од кревет ама го земаш , го враќаш до тебе, и продолжуваш да "спиеш". Ќе види дека после неколку обиди нема излез и ќе се помири.
    Бидете храбри и цврсти во одлуката и ќе успеете за многу кратко време. Секако поддршка од партнерот е неопходна.
    Кратете дури се помали и помалку разбираат, ќе си заштедите и нерви и сон, ќе бидете поодморени и уште повеќе ќе можете да им се посветите во текот на денот.
    Еве што се случи со моето задоцнување, 1 и пол е, а мене несоница ме мачи. Секоја вечер е вака, навика ми стана да ми биде скратено спиењето... :( да го чекам првото будење за да не ме буди од сон, спиење на рати и тн. А веќе скоро и да не станува :| ама сега треба на себе да си докажам дека нема потреба да дежурам.

На Ladyme, *malenavolena*87, crazylady и 5 други им се допаѓа ова.
  10. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Здраво мајки Како сте????
    Денеска прв пат пробавме жолчка му ја искомбинирав со банана... Дали имате комбинирано вака и кој други комбинации си жолчка ќе ми ги предложите???

11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    3.997
    Да, може. И јас така имам давано оти не ја јадат :)
    Во палента имам ставано жолчка исто, со зеленчук може во ручекот исто така, не се воопшто забележува, имам маскирано многу пати и јаделе без да осетат ;)

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  12. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Фала, а дали е најдобро за доручек или ручек да се дава или нема врска моево денес лрв пат пробува, ама откако ќе проба неколку пати дали може за ручек да му давам?

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Додека ја воведуваш во исхрана најубаво е на утро, за ако не дај боже има некаква поголема реакција да имаш време да реагираш. Откако ќе ја воведеш цела можеш да ја комбинираш и во ручек и во појадок како ќе ти одговара.

Едит: мене бебле ми ја сакаше на почеток дур ја воведував, па и давав прво жолчка па продолжував со појадокот. Сега не ја сака, па ја маскирам.

На Kallias2 и crazylady им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Јас цело време за ручек му ја давав, од пред две три недели давам некогаш за доручек,некогаш за вечера

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Мајки, сега идаме од на контрола. Беба ми е 7 и пол месеци. Доктоеката викаше по мене дека не сум и давала да јајт, значит ужасно се осеќам. Беба ми е 74цм, 7кг.. страшно. Стварно е слабичка и не креват на кг ама тој коментар ме уби. Си цицат ама излега не и е доволно. И нудам храна и само фрлам, 4-5 лажици и е максимум. Стварно е многу активна, цврста и жилава ама слабичко е. Ми препиша некој капки кои отвараат апетит, со рибизло масло се. Ве молам за совет, некоја што го поминува или го поминала истото. Бебе е родено со 3.600, на 4 месеци имаше 6кг, на 6 месеци 6.490..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    SAVE_20200831_162705.jpg јас момче имам и за нив е различна табелата, горе долу се раководам по ова. Ако бебето е задоволно не знам што повеќе, а да ви била матичната на наше бебе сигурно ќе ве пофалела, таа сака послабички :D

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Жал ми е што си наишла на таков тип на докторка што треси од ракав. Таквите да ги замолиме да пробаат еднаш да ги нахранат децава што туркаат лажица на непробано. Ако успеат, да, мајката е крива:nod: Ама ќе успеат некогаш никогаш што вели баба ми.
    Не се секирај имаш нејадач бебе и тоа е многу фрустрирачки. Но, не е вечно. Се сеќавам на ќерка ми, а бе штом ја водеше лажицата ја туркаше, не па да зини, не и не. Ја носев на педијатри, добра беше, витална, активна, ама не јадеше. Живееше на Аптамил. Агонија која траеше до 2 години отприлика и магично престана сама од себе, сега јади се буквално.
    Твое е да правиш, нудиш и фрлаш |(. Ќе се среди само.

На mal.ecka, crazylady, Sreka16 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    :l: Тоа е тоа, имам докторка во Мк која ми вели со сила не е убаво да и даваш, а тука Австрија ми го плесна в лице како јас да ја ставам намерно да диета. Се надевам дека ќе си почне да си јаде нормално.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Јас мислам дека е височка твоја бебка,затоа не иде нагоре во тежина :)
    Мораш да нудиш нон стоп јадење, кај и да е ќе има и 3 оброка.
    Те поддржувам целосно,знам како ти е со нејадењето. Месец и повеќе правев по 3 оброка и ги фрлав.
    Ај што ќе зготвиш,ама и да го смислиш за цела недела менито...и на крај неизедено.
    А па уште со лажичката до уста не си дошол, бутка со рацете и прави бљак фаци.
    Затоа за 7ми 8ми и 9ти месец качи 1кг.
    Ама сега јаде,каде каде подобро.
    Само трпение, ќе помине.

20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    7.052
    Skoro slicen slucaj generacio roden w plua 800 grama od tvoeto na 7 meseci 8 kg i 74 cm.Ne saka da cica i ne sakq mleko kako i da go molam l....Pedijatarot vika super odlicen e a mene crvot mw jade.Vajda takvi ni se decata ne se grizi.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.