Мами, кажете некоја финта како да ја научам малава да ги јаде оброците пасирани а не блендирани? Веќе има 15 месеци а една грутка ако има во кашата одма добива нагони за повраќање а неколку пати и ми повратила. Имам фобија да и дадам пасирана храна зошто само се дави и од памет ме вади...а лебче, смоки, животинско, овесни палачинки јаде и џвака убаво али а дојде време за оброк нема шанси да касне. Синоќа и давав за вечера млеко со бисквити ( плазма мелена) и почна да се дави па и направив млеко со Хип бисквити и јадеше..немам памет веќе
Нема потреба да форсираш, мала е, сама ќе каже кога е спремна, никој цел живот не јадел каши, па нема ни она. Бебе мое кај 18м почна да одбива каши, сега е 22м и не јаде ништо со лажица, уствари и аверзија има кон неа
Има ли поврзаност меѓу нервозата на беба и моето добивање циклус после цели 14месеци ? Дента пред да добијам цело време висеше на цице, значи буквално цела ноќ цицајќи ја помина, 7часа без престан беше залепена за мене.. Нервозна,плачлива,кенкава е.. Сред ноќ со вриштење се разбуди,од памет ме извади.
Исто,баш така! Татко ми се зачуди, што му е вика на девојчево,многу нервозно е станато? Премногу! Мене ни на крај памет не ми текна дека ќе добијам. Сирото дете, ваљда ќе ми се смири од денес..
Мојава има 16 м, буквално преку ноќ одби блендирано. Јас чуди се зш нејајт, то душиче само парчиња сакало и само да јади. Не се секирај ќе сменит
Јас и давав парчиња во хранилката, пр.макарони, моркови, бисквити, компири, кифли, банана итн и лека по лека и текна ваљда дека можи сама. И давам све и сама се труди вистина е све хаос од време на време ама битно задоволна е и јади.
Здраво девојки, имам едно прашање. Од 2-ри септември малата ми тргна во градинка, нека наполни 1 година и 2 месеца. Е сега од петокот почна навечер да плаче, некогаш и ја давам цуцлата и продолжува, а некогаш не се смирува и со тоа. Почнува да плаче се посилно и посилно. Пробав со нишкање, само шо ја навалувам затвора очи, ама трае долго, не дозаспива и кога ќе ја оставам во креветче одма се размрдува и плаче. Сум и свикала и на неколку пати, ќе се смири една минута и пак тера по нејзино. Дали се плаши? Или пак го преживува денот од ново ? Сте се соочиле ли некој од вас со ова ? Убав ден
Дечки, каква реакција може да даде портокал? Лани кога беа сезонски беше многу мала, па го имам дадено подоцна во купечка каша. Вчера и исцедив сокче од 1 портокал, го разредив со вода. Не се напи ни пола, ма дали 10тина голтки испи. Немаше некоја видлива мака, ама се утепа од какање. Прво се искака обилно во 1, заспана цела. Сабајле стана порано од вообичаено и наполни 3 пелени во рок од 1 саат. Нормални гомца. Не пролив. Ноќе не какала од новороденче. Да напоменам дека и многу јаде. Нон стоп е гладна и дур не престанеш да даваш нема да одбие. И бара и сама, некогаш ми е грев да не дадам. Јаде убаво и здраво, бар се трудам, знам да дадам и некоја смока, бисквита, ама давам и јаболче. За ручеци си јаде пун тањир манџа со салата. Доручек не ни е овошје зашто не ја држи, па давам палента, макарони, кифла со кисело млеко/јогурт. Ужинка ни е овошје - слива, јаболка, банана. Да не и давам многу за јадење? Или од портокалот е? И како да намалам со храна, кога детево бара, гладно е?! Се збуца многу последниве 2 недели плус и се извиши, по масата гледам, веќе е над масата висока.
Здраво и ние овој септември почнавме во градинка и после 3 ден носење прифати да оди и не плачеше кога ја оставав. Но затоа навечер во сон цела недела плачеше, викаше „бегај„ неможев да ја допрам од шо не даваше... и така по пола саат до саат цела недела ... Еднаш приметив кога плачеше дека ми покажува на кај ходникот а таму ни беше запалена струјата, а во спалната спиеме со изгаснета струја. И си помислив дека се плаши во темно кога ке стане а нема да не види право и плаче.. Почнав со нокна ламба во спалната навечер да спиеме и еве не ми се буди со плачење.. Кај нас може тоа беше причината темното, ама и новата средина покажува храброст кога ја оставам, велат дека била многу мирна таму и мора некако да го искажат револтот што ги оставаме..
Портокал знам дава црвенило доле, црвенило околу усте, за пролив не сум сигурна. Но знам по мене ако претерам со цитруси знае да ме протера Дади пак, уствари јас би почекала сезонски, на сегашниве не им верувам, дади малку, денски, наутро, па ќе видиш дали е до тоа. Уствари како е сега? За јадењето јас ти викам давај и да јаде се дури и се јаде, ќе има период кога ќе одбива, па ете ќе балансира Шала на страна, ете викаш нагло се извишува, плус прооде нели, па и бара телото храна и енергија
Абе не беше пролив. Масовно полнење какушки беше. Се олесни 3 - 4 пати и престана, еве уште не какала. И дале малце прееска пак, ништо не изреагирала. Може па ја прочистиле.
Портокалот ја протерува, иста е и мојата. Одма штом го испие, во рок од 10 мин кака. Некогаш кога се нема искакано, намерно и’ давам за да заврши работа. Нема промашај Ништо не и’ е, нека си кака и нека си јаде дете. И мојава е јадачка, дупната вреќа
Sakam da slusnam i vasi mislenja okolu nervoza kaj decata. Moevo ima takvi strasni izlivi na nervoza ako ne dobie nesto sto saka a ne e za deca, sto bukvalno se mava so glava od pod ili krevetce. Ova e poslednive 2-3 nedeli i me plasi na momenti koga sakam da go zemam uste tolku poveke place i se udira. Vcera se obrativ kaj pedagogot vo gradinkata da prasam dali i tamu go pravi istoto no mi kazaa ne probuval no imale pravila okolu takvoto odnesuvanje. I mi kazaa samo da go ostavam da se smiri. Go probav nivniot metod i placese malku posle doagase sam kaj mene i se smiruvase. Sega sakam da spodelete ako imate iskustvo so vakvi ispadi i kako vie se spravuvate. I kolku dolgo bi traela ovaa faza?
Кај мене малата (1 година и 2 месеца е сега) од кога почна така да ми прави, ја оставав на земја, оти се виткаше како змија и ми се тегнеше. И се уште така и правам, почнува да збеснува, одма ја оставам на земја и се тргам на страна, си работам нешто, кенка 15 секунди, гледа никој не ја ферма..може ќе проба со уште нешто кое исто така ќе биде без успех и на крај си ѓи зима играчките и седнува да игра