Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    541
    1 год. и 7 месеци

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  2. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    И јас ви се приклучувам во Вц од него не можам да појдам .

На SanelaS и Panovic им се допаѓа ова.
  3. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Тоа што рано станува мислам затоа му се потребни две дремки да си надохнади сон. Пробај вечер легниго пак во 20:30 и кога ќе стани ако стани во 22ч дај му млеко, чајче и затвори соба да бидете вие двата ќе се помачи и ќе продолжи да спие неколку дена вака па ќе земи ред мислам.. Незнам колку би било возможно со бебче јака ти душа само тоа ќе ти речам.. Браво

4. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Вчера разговаравме во мајка ми на вибер. Детево виде во позадина перница, и вика на цел глас "петина". Многу му се интересни.
    И јас на мајка ми и објаснувам "петина е перница".
    Детево повторува "петина е петина" :)
    Многу ми дојде слатко.

На Cherry333, rainbowmama, Silvi00 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Имаме уште месец дена за во групава, ама ќе пишам тука зошто сте поискусни. На 11 месеци има ли некаква регресија во спиење? Премногу немирно спие ноќе, пола ноќ убаво спие, другата пола ја земам до мене на спална, се тегне се влече во спиење, се исправа, повтара сѐ што знае: мама, тата, баба, пушта пољубац…а полу-заспана. Ако не пуштам бели звуци и ако не ѝ дадам да цица ќе се разбуди скроз. И мислам на секој пола саат со цицката во уста е. Ова трае 2-3 недели веќе. Излезени сме скоро од 7 скок. И денски протестира не сака да заспива и многу малку спие. Вчера денски спиеше 1 саат само и толку. Денес дремна 10 мин и толку, после тоа весела расположена си игра. Ни ред ни се знае, ни ништо. Една вечер во 10 заспива, друга вечер во 8 и пол. До кога трае ова? Сакав демек да намалувам подои ама ова ноќе ме убива. Ако не цица ќе треба да ја нишкам.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Има :drunk: Многу добро памтам не знаев главата кај ми е. Се селевме во нов стан, спремав роденден. Лудило.

7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Леле до кога трае? Во 8 скок за 3 недели треба да влеземе и баш мислев дека тогаш ова ќе се случува.. Не е спремна за 1 дремка ама што да ѝ правам кога не сака да спие…

8. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    За спиење не
    Нормално секое дете си е различно.
    Моето е страшен не спијач
    Додека цицаше се будеше по милион пати.
    Од кога го одбив еден период беше ок, се разбира не преспиваше цела ноќ, само ми легнуваше на гради или стомак 1-2 пати.
    Сега плачки, рикање во сред ноќ. Ете синоќа саат време буден беше и скоро цело време кенкаше или плачеше.
    Комшиката ја разбудил, ме прашувашр како се држам :)

Сега си мислам па тоа со цицањето не ни беше толку лошо :)))

На Silvi00, elimkd и crazylady им се допаѓа ова.
  9. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Супер спиеше претходно. Во 5 месец ми беше само вака мачно и еве сега. Нема шанси да ја одбијам додека е вака. Ќе останеме ненаспани и двете. Вака барем таа цица јас спијам :rofl:

На elimkd и Enci201 им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па помина околу роденденот ама кратко после тоа пак почна со глупости, дали скок беше, па имаше тантруми и од тогаш досега обавезно се треска од земја ако нешто не е по негово. Откако наполни година не памтам мирен период, ми ја црпи цела енергија.
    Инаку, исто имаше една дремка, па околу 13-14 месеци се врати пак на 2 дремки и еве веќе 2 месеци е на една дремка (17м е сега). Осми и девети скок тешки беа особено откако е прооден не можам на крај да излезам. По цел ден седи пред врата со патиките и јакната, ми носи мои алишта за да излеземе. По цел ден е надвор и никогаш не е доста. Стана своеглав премногу, сака се сам да прави, ако не му дозволам плаче и легнува доле. Се надевам фаза е зашто ако е ова знак за размазеност најебала сам.

На Cherry333, lavinija28, Silvi00 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Аман пак има некои регресии? Не можам повеќе, тоа будење ноќе ми е најтешко. Колку месеци е твоето? Се надевам ќе не одмине тоа будење мада и други мајки читав што се жалеа на околу година ипол.

Преслатко, едвај чекам да почне да збори моево :inlove:

12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    И мојава е таква уште сега. Додека не ѝ дадам нешто што наумила, тоа е страшно врескање. Така тестираат граници и трпение на родителот. Сѐ ќе издржам само нека спие асално.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Здраво кралици
    Кога и како го тргнавте памперсот на децата

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797

:rofl::rofl::rofl:
    Ми го разубави тмурниов ден кралице :inlove:

Има цела тема за тоа, можеш да прочиташ и да побараш совет.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    85
    Фала мило ми е ❤

16. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Само да ти кажам дека 8ми скок за мене беше најужасен а и што имам читано. Точно на год е, сабота му беше роденден и буквално од недела почна изводењево за спиење и уште трае 13 месеци има. На 11 месеци и прооде, скрати една дремка а стана многу активен + дојдов од болница со бебе и не знам на што се должи ама навечер заспивање ми стана ноќна мора и уште трае. Еве веќе саат време е кома се гледа преморен и неке да заспие писка оди па паѓа од умор па урла...али одбива да спие. Па ќе го штрекне бебето со тоа пискање па тој ќе стане ќе плаче и така..

На Lovebug01, Jana06 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Е као себе да се читам. Буквално од година, пишав и погоре сабота му беше роденден од неделата почнаа циркуси. Живеам во куќа додека беше убаво времето по цел ден надвор беше, 2 дремки па како почна да врне 3 па една па сеа пак 2. Исто како почна да оди ултра возбуден само сака нешто да прави неке да спие. И искрено како дојдов од болница почна многу да писка а да се тегне по мене да не коментирам...и повеќе цица од пред да се породам а цицаше минималка и мислев сам ќе се одбие. И јас баш денес анализирам кај грешам пошто ме излуде и го исплескав по памперс, си мислам да не е размазено и ако е така стварно сум наебала а и он :) пошто као да не осети разлика со бебево и можда превише му удоволуем

На Jana06 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    126.783
    Само да те гушнам и да ти кажам дека тек допрва ќе ти биде забавнк,чувај нервии и собирај сила:hug:

19. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.968
    Допаѓања:
    5.372
    Значи, нашиве ептен исти се :).
    Нејадачки и тешки за заспивање.
    И ние сме така, тешко заспива и дење и ноќе.
    Ке оди по креветче, па ќе сака на спална кај нас, па ќе се симне долу, наваму, натака, цел саат.
    На крај ќе се искака, па со плачки ја пресоблекувааме, па пак низ соба наваму, натаму :(.

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Мајки, се мислам какви чизми да земам, па да ми кажете мислење. Прво, дали ми требаат различни за дожд и снег, пример ако му земам гумени за сега за дожд ми е страв да не се лизгаат на снег?
    Малку сум ограничена дека гледам на повеќето места од 25ка почнуваат, а на други се ептен тврди и не се виткаат.

Да му земам едни гумени за на дожд/снег и едни вакви за суво?
    Screenshot_20211014_182738_com.android.chrome.jpg

Или едни гумени за дожд и едни за на снег?

Screenshot_20211014_181818_com.android.chrome.jpg

Или друг предлог за продавница?

Исто и за зимска јакничка препорака ми треба да не лутам по продавници :)

Прикачени фајлови:

Последна измена: 14 октомври 2021
    На lavinija28, dunika, Филотеа и 1 друга личност им се допаѓа ова.