Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Многу лоша состојба, поради твоите родители страдаш ти(немаш самодоверба, неожеш да се сконцентрираш на школо)
    Јас би можела само да ти кажам посвети се на учењето, кога и да се караат твоите ти стави слушалки на уши и слушај гласна музика,игнорирај ги, бидејки кажа дека немаш другарки, кога немаш што да правиш седни и читај книга-не да учиш за на училиште избери слободна книга која би те интересирала, со тоа ќе си ја подобриш концентрацијата, па ќе можеш да се посветиш на учењето.
    И да никогаш немој да се каеш за нешто што си го сторила-сторено е со каење ништо не менуваш само се повредуваш себеси, едноставно не мисли на тоа..

На manta123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    Лесно се нервирам и лесно паѓам во депресија. Ама брзо ми поминува и после сум ко нова. Многу се нервирам кога нешто ми излегува непредвидено или па не ми е се испланирано до детал. Обсесија ми станало да знам се, да не сум во неизвесност никогаш. Не знам да чекам воопшто, по 1 минута чекање се нервирам :( Ми е детектиран на интернет тест за аутизам ама баш на граница. Иначе, добра сум во давање совети, а другарките на знаење ми велат дека ко Гугл сум :lol: како да не се нервирам толку поради горенаведениве работи? :D

3. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530

благодарам за советот се надевам барем нешто да ми тргне од патеката во ред :?:

4. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    знаеш што остави ги знам како ти е и кај мене е така само што се немаат уште разделено инаку со самодовербата мораш да ја крениш на највисоко ниво пошто ако не се цениш самата нема да имаш доверба во себе и нема никој да те почитува :)

5. angie.ley

angie.ley Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите...Феминки ми треба совет од вас очајна сум. Ми се случи нешто многу одвратно.. каков малер сум само да знаете...дури мислам се поминало полошо доаѓа :yawn:
    Ај да ви раскажам од почеток.. Имаше еднаш едно дете многу ме сакаше,ама се разделивме и многу ретко се гледавме.Верував дека ме сака поради тоа што иако имавме слаби контакти тој не пропушташе прилика да ми каже колку многу ме сака и сака да сме заедно. Незнам како се испадна но по 4 год јас се вратив со него не дека го сакам него затоа што беше многу упорен и да му дадам шанса потоа се скаравме нешто без веза и по 3 недели раскинавме.. после слушам муабети пуштал за мене дека ме скинл што си нема веза :o абе маани тоа па и татко ми дозна ..уште полошо..поминав некако ама од пуста нервоза ми се поремети циклусот ми дојде и веке скоро 1 месец не ми поминува . Решив да отидам на гиниколог да видам што е работава... а со тоа одење на гиниколог уште полошо испадна- дојде како доказ дека ме скинал па сега си имам гиниколошки проблеми, а поддршка никаква туку напротив уште полошо имам макеа која ме мрази и како поклон и дојде да му го труе мозкот на тато ;( си реков ова да помине и веке ке внимвам со кого ке излезам, се оддалечив од машките на никој не верував... се збркав од нервози.Помина се и замислете сега по една година што слушам :o уште ја имам таа траума а нова и тоа полоша, имам 2ца полубрака всушност не сме во крвно сротство од макејата се, со 2та си живеам едниот ми е најдобар другар и брат и се, ама другиот ист како макеата шо да ви кажам .Едно дете еднаш ми пишува дека сака да се видиме ама јас пошто не го знаев а и од предходното искуство несакав во никој случај.И ми вика се шират муабети за тебе морам да те видам..ама јас мислев дека тоа го користи како изговор да се видиме и лом го направив.А така пред 2 дена го гледам ми пишува на фб и замислете што ми вика :o твојот полубрат зборува за тебе дека сте имале односи :puke: :puke: и јас пак не му поверував а тој рече ке ми докаже .. ама знаејки го него одсекогаш се сомневав дека има други намери кон мене.. а плус тоа многу е глуп и според мене боледува од некои психолошки проблеми... ууууф се нервирам се тресам и сега додека ви пишувам.... и не само тоа абе неколкумина знаат за тоа.. а татко ми ако и ова го дознае гарант нема да ми поверува .. после предходното нема шанси а онаа женаму ке биде како масло на огнот :swear: :swear: . Незнам што да правам сега планирав да го направам лом и да одам на гиниколог да и докажам дека сум невина и да направам скандал... ама несакам да се расчуе .. несакам скандали неможам ни да молчам и да се нервирам па тоа не е мала работа бре. Стасав до работ веке па ова не се издржува како е можно вакво нешто ..цел живот на правдина ме газат зар на овој свет нема правда... сакам да се изгубам некаде каде нема луѓе и сама да живеам така подобро ке биде..ОЧАЈНО ВЕ ЗАМОЛУВАМ ЗА НЕКОЈ СОВЕТ- МИСЛЕЊЕ ...

6. larindit

larindit Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    situacijava ne bas no moras da imas pogolema samodoverba,spored mene nema potreba od tolku nervoza i panika ocigledno si mlada licnost,nema potreba na nikogo da dokazuvas nesto ,za koe znaes deka sicista .Samo dobar i iskren razgovor so tvojot tatko ,mozebi ke treba da go cekas vistinskiot moment,koga ke moze da te soslusa ,sepak eroditel imislam deka ke ja vidi a potoa i ceni tvojata iskrenost i ispravnost a koga toa ednas ke se sluci ke nema potreba od sledno dokazuvanje .Mozebi ova ti izgleda kako mnogu tesko ili premnogu ednostavno , no spored moe mislenje e najispravno i dolgotrajno.A makeata i site koi te ozboruvaat ednostavno ignoriraj gi.Ti najverovatno si podobra od niv i zatoa gledaat da te izvadat od koza ne im dozvoluvaj veruvaj si sebesi i hrabro napred izborise za doverbata na tatko ti bez borba ne se dobiva nisto.Samo hrabrite uspevaat tokmu pradito sto se borat a ti toa ocigledno si.Ne zaboravaj zivotot e pred tebe a ova e samo stotinka.Samo napred devojko pozdrav

7. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439

Девојче, се ќе си дојде на место и ке биде така како што треба..
    Се се сведува на тоа дека во животот имаш помалку лошички,завидливи луге, кои од чиста злоба шират невистини за тебе...ама нели, што мислат другите за нас==не е наша работа..
    Не заборавај дека не си сама.Имаш татко. А никој на светов нема да те чува, нити некој повеќе го сака твојот спокој и срека од родител...
    Имаш грб-татко ти...секој на свое место--а верувај--за керките татковците имаат посебно место..
    Разговарај со него, кажи му вака, како на нас..и верувам дека татко ти че те заштити...и од муабетите, и од налудничавите идеи на твојот полубрат(или како му доага, секако ако ги има, ако и тие не си ги измислила некоја друга болна глава)
    Ти чувај се, не се троши многу, кажи му на татко ти што се случува, и ке бидеш заштитена од негативностите..

8. angie.ley

angie.ley Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    ти благодарам многу на советот и подршката многу ми значат...оптимист сум голем ама како за инат се ми оди наопаку.... така подолго време си немам проблеми ама кога ке дојдат доагаат сите на куп ... се надевам и тој ке ме разбере како ти... моментално се чувствувам како тоа да не сум јас како сето ова да не ми се случува мене ..ама што е тука е..

9. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439
    и јас сум сега во не така сјаен период--и една стара жена ми кажа--кога ќе дојдат проблемите отвори им врата...низ така широко отворена врата -пак ќе излезат...

еве промаја ме бие, чекам да излезат... :D

10. SEKERLEMA

SEKERLEMA Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    408
    Ме насмеа :D Ама само така,нека излезат и нека влезат убави работи

11. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377

Почекај малку, разговарај со татко ти кога сте сами, без браќата и без маќеата - само вое двајца, ако треба и одете негде на кафе .... ама сигурно знаеш кога е порасположен, коге не е нервозен.,
    Важно е да го начекаш смирен, за да може да те разбере

На angie.ley му/ѝ се допаѓа ова.
  12. angie.ley

angie.ley Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    До сега чекав да се осигурам за се.. му казав на еден другар шо како е работата..целиот беше шокиран ама бидејки добро ме познава ме охрабри малку.Ме советуваше да му кажам на мојот вистински постар брат ама иако сме блиски сепак немав храброст да му кажам се плашев да не дојде до некој скандал пошо братми ке отиде дома и ке го "убие".па почнаа да ми се вртат филмови низ глава полиција ова она.. и решив да му се јавам и да се соочам со полубратот..незнам колку е точно тоа што ми го кажа ама ми рече дека знаел за тоа и дека тоа го измислиле некои трети лица и незгодно ми било да ми каже.Како и да е испадна дека encimenci e во право..понатаму незнам што ке биде...ми олесна малку сега сум подобра...не ми се верува само каков народ живее на овој свет се можат да кажат на нивните зли усти и нема крај.. Ви благодарам на советите..

13. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Јас имам поинаков проблем....значи вака
    сметам дека дома сме складно семејство, но сепак понекогаш сметам дека работите не се така добро поставени. Мајка ми почесто разговара со мојата сестра отколку со мене, а мене ми пречи тоа :(
    Кога сум дома, буквално нашите разговори се кратки и како со помина, и нешто безвезе ако има на тв. А откако ќе се најдам со сестра ми, таа ме опсисува со милион прашања кои мајка ни ги поставила нејзе за мене...дали имам дечко, дали се гледам со некого, да направам вака, да одам ваму, да одам таму...
    се нервирам, ме вадат од такт двете...зошто морам да разговарам со мајка ми преку посредник....зошто не седне со мене да разговара или да ми кажи она што и го кажува на сестра ми
    Добро, ќе речете сега, сестра е можеби поотворена со мајката, седни разговарај со мајка ти....верувајте сум пробала да и речам дека сакам и со мене да разговара како што разговара со нејзе...
    не и оди на жената..... остануваме сами, се трудам да отворам тема, но неможеме
    не сакам да помислам дека мајката може да сака едно дете повеќе од другото, незнам што да мислам..незнам....

14. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Ова буквално од збор со збор ми го има кажувано една другарка. Поточно, се има жалено.
    Мајката беше поповрзана и поотворена со другата ќерка. Како да и беше помила, повеќе и одеше разговорот, понаклонета беше кон неа. (А, оваа ќерка беше малку проблематична и на школо и во друштво.)
    Другаркава беше девојче за пример, ама никако не и одеше муабетот со мајка и. Многу се трудеше, отворено и велеше: мамо, прашај ме мене, не преку други. Ама џабе. Колку и да бараше начини мајкава не се менуваше.
    На крај другаркава се омажи и тогаш веќе се сменија работите.

Мислам дека ако досега мајка ти е ваква, не верувам дека ќе се смени во иднина. Може да се смени, ама многу тешко. Проблемот е во нејзе, а не во тебе.
    Сепак ти продолжи да разговараш, исто и на сестра ти кажувај и дека не е во ред да пренесува за тебе (зошто вака мајка ви може да ве скара како сестри), и биди само отворена со мајка ти.
    Друг начин не гледам.

15. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Велиш веќе си и кажала како се чувствуваш и дека тоа ти смета.Обиди се кога сте сами да и зборуваш нон стоп,да ја прашуваш за нешто што не ти е јасно,самата да и кажеш за дечкото,за некој сладок љубовен проблем или пак некогаш излезете само вие двете сами. Пошегувај се малку со неа, сподели нешто со неа кое што ќе биде само ваша тајна,дури иако изгледа малку детски направете торта заедно само вие две.Некогаш тие ситни работи не зближуваат со саканите. Секој миг користи го за да се доближеш до неа,кажи и најискрено дека имаш потреба од неа и нејзините совети,вашите разговори како мајка и ќерка. Таа ако не се интересирала за тебе немаше да ја прашува сестра ти и сигурна сум дека и двете ве сака подеднакво.

На jasmina00 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Maleckata5

Maleckata5 Активен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    вака,значи имам проблем...незнам каде да побарам помош па се обратив овде...Веке со години имам како страв чуство како некој цело време да има до мене како некој да ме следи ве молам помогнете ми ако нешто повеке знаете за ова како да го надминам тоа...

17. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    ]
    Велиш веќе си и кажала како се чувствуваш и дека тоа ти смета.Обиди се кога сте сами да и зборуваш нон стоп,да ја прашуваш за нешто што не ти е јасно,самата да и кажеш за дечкото,за некој сладок љубовен проблем или пак некогаш излезете само вие двете сами. Пошегувај се малку со неа, сподели нешто со неа кое што ќе биде само ваша тајна,дури иако изгледа малку детски направете торта заедно само вие две.Некогаш тие ситни работи не зближуваат со саканите. Секој миг користи го за да се доближеш до неа,кажи и најискрено дека имаш потреба од неа и нејзините совети,вашите разговори како мајка и ќерка. Таа ако не се интересирала за тебе немаше да ја прашува сестра ти и сигурна сум дека и двете ве сака подеднакво.[/quote]

ќе се потрудам, фала на разбирањето и на сооветите....
    правиме и торта заедно :)) верувајте но тоа се само 10-15 мин и толку, после пак е исто
    незнам, ќе се потрудам да раазговарам повеќе со нејзе
    сестра ми знае дека се невирам на таа тема, и немам проблем со неа - некако како да се навикнавме на тој начин на комуникација
    но сепак...ке се трудам

18. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.642
    Допаѓања:
    9.157
    сакам да ти помогнам,но си имала ли трауми некои било што што би довело до таква ситуација?раскажи како почнало тоа :geek:

19. vw-girl

vw-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    162
    незнам дали е за овде прашањево ама ке прашам слободно преместете го.
    вака сакам да прашам колку е една сесија кај приватен психијатар отприлика?
    и мојов проблем е следен.
    Едноставно губам контрола, премногу љубомора во мене има спрема дечкоми. свесна сум и едноставно го гуШам. ако телефонот му е зафатен одма лелел зборуваш со друга ти ме лажиш, ако излезе одма не ме сакаш кажими го вреѓам лажго ваков таков.и тој трпеше ме предупреди ако продолжам така ке раскинеме, и еден преиод смирена и после пак исто. хистерично и изгледа како да сум психички пореметена зборувам глупости се губам и после некое време сваќам дека е касно. деновиве раскинав со дечкоми и ми рече = искрено те жалам ти си болна.ве молам помогнетеми не сакам да сум ваква а не сакам да земам лекови уште сега, сите совети се добредојдни

20. marta.99

marta.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    134
    мислам дека одат од 1500 нагоре цените прискупички се малце повеќе ама тоа е . иначе ова во врска со твојата љубомора види нормално е да има љубомора во една врска но ова твоево повеќе тера на посесивност . можеби си имала некој проблем од претходни врски(секако ако си ги имала) па не си имала доверба, или на некој начин си била излажана или слично , па сега сето тоа се рефлектирало во оваа врска. незнам среди си ги некако мислите, конторлирај се самоконтролата е најбитниот фактор а можеш да одиш и на часови по јога малку да се опуштиш, да размислиш што како со тебе. можеш да посетиш и психијатар а тоа секако незначи дека ти си луда немој да се обземаш себеси со такви мисли и среќно :*

На vw-girl му/ѝ се допаѓа ова.