Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    @devojce91, имав сличен случај со блиска личност. Исто како тебе страдаше и не можеше да се извлече од лагите, запаѓаше во се’ поголеми и поголеми. Кога се дозна се’ беше предоцна и страдаше цело семејство, најмногу самата таа личност. Страшно тешка ситуација пропратена со нервни напади и лоша атмосфера во домот.

Ти препорачувам да излезеш на чисто што порано. Нема друг начин. Признај се’ и вети дека ќе дадеш се’ од себе да го завршиш факултетот што побрзо и да ја надоместиш штетата. Не продолжувај со лагите, верувај само полошо ќе биде. Штом си свесна за грешките и сакаш да ги поправиш, ќе те сфатат. Ќе ги боли, но ќе сфатат.

@Outlook не е толку наивно колку што изгледа. Родители работат и штедат ко луди за детето да има за на факултет, зашто учи и се надеваат дека нивните жртви се за нејзина подобра иднина. Да, разочарувачки е што лажела толку време. Девојче, решавај ја ситуацијава што побрзо. Штом сакаш да завршиш факултет, запишувај се макар и од ново да е. Ама прво разговарај со родителите. Кога тогаш ќе дознаат - нели нема да имаш диплома за да покажеш. Подобро кажи сама.

На samovila.red., Bojana.20, Oneo и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Како да им објасниш, ќе ги седнеш, ќе собереш храброст и ќе им ја кажеш вистината. Секој проблем се решава, но мора да почнеш од некаде, а кажувањето на твоите дома е почеток. Откако ќе им кажеш, истовремено ќе кажеш дека самата ќе си ги заработиш потрошените пари за да си го платиш семестарот. Во однос на работата, зошто да не можеш? Не мора да паузираш, туку истовремено да работиш и да одиш на факултет.

На samovila.red., cresa-jagoda, devojce91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    Абе кредит трансфер систем, мора да ги признаат положените испити. Нема шанси да мора од почеток.

На Marossa, simoncelicius, anakonda88 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.328
    Odi na studenski prasanja i prasaj koja e procedurata za da prodolzis kaj sto si zastanala.
    Fati se za kniga i pocni.
    Ako nemozes da plodolzis na toj fakultet, prefrlise na drug.
    Ima resenie za se.
    Po imevo na temava se gleda deka si mnogu depresivna.
    Takvi luge ne se ni za drustvo.
    Ako si podvalila na fakultet nemozes da funkcioniras kako da si podvalila sekade.
    Treba da zastanes na noze, seriozno da se zabavis so podvalata na fakultetot.Ako nejkes da ucis bidi otvorena kaziim na tvojte, ako sakas, zemi si ja rabotata seriozno.
    Ne znaci deka ako nemas fakultet gotovo, kataklizma.
    Sekoj so svojata sreka, ama sedenje i pravenje nisto (FB, Femina po cel den), ti devojko totalno si utnala.

На samovila.red., VladeMila и LivingGlam им се допаѓа ова.
  5. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.186
    Допаѓања:
    5.118
    Знам дека не е наивно ама таа е веќе изгубена и мора да види излез од ситуацијата, веќе се соочува со постапките и да се надеваме ќе исплива од ова.

На LivingGlam и devojce91 им се допаѓа ова.
  6. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.979
    Допаѓања:
    90.472
    Најпрво распрашај се убаво во врска со факултетот што и како ,до каде си што треба да направиш од каде да продолжиш затоа што од почеток не верувам дека ќе треба да почнеш ,положените испити ќе ти се признаат сигурна сум :) Можеби ќе треба да платиш некоја казна или нешто но од почеток нема да почнеш...
    Распрашај се за работа види што ќе ти одговара собери храброст и седни со твоите родители .
    Разговарај,извини им се , признај што си направила ,кажи дека сакаш да се извлечеш и дека сакаш да продолжиш каде што си застанала.
    Секој греши но греота е да продолжиш со лагите кон твоите родители,не го заслужуваат тоа сигурно да даваат пари за едно а ти да ги трошиш за друго.Веќе си возрасна и треба да бидеш одговорна и да стоиш позади твоите постапки :)
    Ти посакувам среќа

На samovila.red., cresa-jagoda, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    @devojce91 ,

Оди на студентски прашања на твојот факултет и информирај се,верувам дека положените испити ќе ти бидат признаени.
    Потоа оди дома и кажи им ја вистината на твоите,раскажи им се и објасни им што планираш да правиш понатаму.
    Ако можеш да се вратиш на студии од идниот семестар,сфати ја работата сериозно,зошто се работи за тебе лично, редовно оди на предавања и вежби,направи си план за учење и следи го. Со добра организација можеш да постигнеш се. А,друштво и дечко ќе си дојдат сами по себе,кога ќе почувствуваш пак припадност некаде. Ќе запознаеш ново друштво,ќе се чувствуваш продуктивно и разочараноста ќе исчезне. :)

На samovila.red. и devojce91 им се допаѓа ова.
  8. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    1 семестар на државен е 100-200е (во зависност од квотата така), значи една година 200-400. Тоа се два месеци работа, да поработиш негде за два месеци и со минималец ќе ги извадиш парите.
    Само искрено, колку повеќе запаѓаш во лаги, толку полошо.
    п.с ме потсети на еден колега миле паника го викам "леле ако изгубам година, пропаѓа светов за мене". А иначе работи на многу фина позиција и нема паднато досеа, него му фалеа кредити, ама ете он секогаш безвезе ги преувеличува работите.
    Секој си има свои приоритети, сфаќам дека ти е важно, ама не гледај на тоа така трагично.
    На кој универзитет си ако не е тајна?

На okcenzi и devojce91 им се допаѓа ова.
  9. Svetulkaaaaaa

Svetulkaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    1.457
    Девојќи па и јас имам да речам сличен проблем како девојката погоре..
    значи сум втора година на факултет до прва си одев редовно на предавања и вежби но имав некои здравствени проблеми и не присуствував ни на вежби ни на предавања ни на колоквиумски (моите дома нормално знаеа) ете сега се среди тој проблем испити треба да полагам од прва година оние што ги немам земено значи прв и втор семестар од прва година треба да ги полагам ... е сега проблемов е девојки што јас само што ќе се спремам за на факс нозете ама буквално сами ми се врајќаат и не одам како некој камен да ми тежи на срцето како некоја сила да ме врајќа (моите дома знаат дека одам на факс но јас се врајкам неможам очанички ми треба помош се плашам да не изгубам година јас сакам да студирам сум била одлична ученичка само периодв незнам што мие како да се плашам од одговорот дека неможамво втора да присуствувам на предавања како да не сум успеала како да пропадна се во вода а несакам сакам да успеам сакам морамм ама како кога си ја иам ова мисла која ме мачи дека се пропадна ...
    ве молам дајте некој совет како да ја надминам оваа ситоација дали јас ќе успеам и покрај тие предмети кои не ми се земении дали јас можаммм зш неможам да одам зоштооо??:sweat:;(....извинтее на грешките цела се тресам и сум очајна се надевам ме разбравте :worried:

10. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.804
    Допаѓања:
    4.943
    :D Абе ти мрази колку сакаш ама ситуацијата е деликатна и затоа барам друго решение освен набркување.

11. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Мое мислење е прво да најде некаква работа, па потоа да каже дома како стојат работите.
    Така ќе покаже дека има сериозни намери да се врати на старите патеки.

Околу испитите и јас сум сигурна дека положените стојат како такви и нема шанси да треба да почнува од почеток.

На mirandaa, cresa-jagoda, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Што мислиш ти, до кога ќе можеш вака да издржиш?
    Мора да има причина вака да се се олабавила. Можно е до друштвото, а можно е до некој друг фактор.

Ова вака не смееш да си го дозволиш. Сигурно на твоите не им растат парите на дрво и да ти даваат на тебе да се шлаеш.

Ќе си отидеш фино лепо кај нив, се детално ќе им кажеш што си правела. Ако излажеш ќе те фатат. И после полошо ќе биде. Искрено ќе им кажеш дека ти скурчило на период факултетот и си сакала да се олабавиш. Си ги истрошила парите на глупости. Ќе си најдеш работа, ќе се вработиш, ќе ги платиш испитите и после факултетот опушти си се. Прошетај кога ќе имаш време и тн.

Јас да сум на местото на твоите родители би те казнил. Не би ти давал ни динар. Но ако не те казнат, казни си се сама со тоа што веќе нема да излегуваш, ќе се посветиш на учењето, ако имаш желба, и после тоа работите ќе си се наредат сами по себе.

На macence994, samovila.red. и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. devojce91

devojce91 Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    5
    Девојки мн ви благодарам не знаев дека поддршката може толку да значи, пред да го баталам факултетот имав се' не знаев дека до толку ќе пропаднам во себе, самодовербата од 100 на 0 :( дури сега сфаќам дека обрзованието мене лично мн ми значи

И јас мислам дека не е се завршено, има решение ќе се среди само ми требаше поддршка некој друг да ми го каже тоа. Фала ви. :) Планот ми е да најдам работа прво, како што рече sesilija. :)

На cresa-jagoda, eloves, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Девојче ако нешто сакаш ќе го направиш и крај. Само треба да имаш цел, а по кажувањето, ти сакаш да го завршиш факултетот и сакаш твоите да се гордеат со тебе. Ако го сакаш тоа ќе се потрудиш и ќе го направиш. Не е страшно да паднеш полошо е да не станеш. Собери се истреси ги лошите работи од себе и тргни кон целта уште денес, сега.

На cresa-jagoda, blueberry93, sanjaeva и 2 други им се допаѓа ова.
  15. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Не знaм кaкo гo зaмислувaте тoa - нaјди рaбoтa... Кoлку време уште требa дa губи? Сигурнo немa дa јa врaбoтaт вo првиoт бутик, книжaрa, кaфиќ кaде ќе пoбaрa рaбoтa...нo тoa и не е тaкa вaжнo.
    Oнa штo мене кaкo рoдител би ме зaбoлелo е штo нa тoј нaчин ќе нaпрaви уште еден "тaен" чекoр.
    @devojce91 немaш oд штo дa се плaшиш. Рoдителoт се лути, нo прoстувa. Секoј рoдител е тaму кaде штo е зa свoетo дете. Ние пoстoиме зa децaтa, не децaтa зa нaс.
    ...Пa мaкaр и дa oдлучиш декa не сaкaш дa прoдoлжиш нa фaкултет (рaзбрaв декa не е тoa твoјaтa цел, сaмo кaжувaм) рoдителoт ќе се прoтиви, нo немa дa ти земе зa злo...дoбрo еднo 1000 пaти крoз живoтoт ќе кaже...кoгa ти викaв јaс
    И зa крaј. Глaвaтa гoре. Јaс личнo истиoт прoблем гo имaв нa мoјoт прв зaпишaн фaкултет. Еднoстaвнo ништo не ми пoaгaше oд рaкa. Нo ете, ми пoјде сo втoриoт и третиoт. Двaтa пoследни ги зaвршив...a мoждa не е кaснo дa се испрoбaм и нa првaтa уткa :)
    Се пoгoре нaпишaнo вaжи и зa втoрoтo девoјче.

На samovila.red., cresa-jagoda, Viktorijaaa5 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Ах бе мило. Стравот е тој што те става во зандани БУКВАЛНО. Често пати велам дека цела македонија (имам причина што ја пишувам со мали букви) треба да оди на психолог. Се додека не признаеме дека имаме проблем, нема да побараме решение. Во ред. Знаеш дека стравот те тера на науспех и ти е голема кочница? Ако овој страв од неуспех сега не го надминеш, тој ке повлекува и други работи во животот и крајниот резултат ке биде ужасен. Наскоро ке треба да работиш, да заработиш, да створиш семејство, да се грижиш за нив...
    Почни од полесниот предмет, побарај помош од колеги, вежбај пред огледало, замислувај како веке си го положила и ке биде се во ред. Напиј се едно бедоксинче. Ако и тоа не помога зборувај со неој кој пропуштил година и биди си искрена, зошто баш тој може да ти помогне да го надминеш проблемот. И не е крај на светот и не си единствена, а и факултетот не е некој најбитен приоритет ако не се зврши во рекордно време. И јас пред неколку години утнав семестар, зошто ми почина најблиската ( единствена) другарка и ми го руши светот, за по кратко време да ми погине колегата со кој седев во клупа и бев во група со заеднички проекти и програми, а 8 месеци ми требаа да се вратам во нормала и да почнам одново. Помеѓу овие две несреки ми се случија и уште два смрттни случаи и не може книга да отворам, уствари не можев да јадам а не пак друго да правам. Но ете по некое време се се среди. И јас имав период после овие случки кога мислев дека се е исгубено и немам надеж, но верувај не е така. Фала му на Бога денес се ми е супер најсупер. И ке дипломираш и ке се вработиш и на кафенца ке шеткаш. Не се плаши, биди силна.

За другата девојка која утнала година сакам и нејзе да и кажам дека не е крај на светот и да им каже на нејзините дека и треба нивната поддршка за да полага а и нивните финансии. Едноставно гледај да полагаш, да учиш и напредуваш, ако твоите можат да си дозволат уште една година да ти платат, немаш потреба од работа, но еден ден, кога ти ке заработуваш, тогаш заслужено плати им добар одмор. Не верувам дека твоите би те оставиле на цедило. Не се секирај де, не си направила некој кримиал, туку ете период во животот кој секој има право да го мине.

Многу стресови за мала работа си правите и после ке се чудите на 40 год кога ке ве испукаат болести од каде ви се. Олабавете не е ништо страшно да се утне година или семестар. Мене ми е многу нормално. Не може секој човек 16 год по ред само во школо да ги мине :D.

Студентски разговор
    Двајца студенти прават муабет:
    - Ќе одиме на кафе или ќе одиме на предавање?
    - Ајде ќе фрламе паричка, ако остане во воздух одиме на предавање

Студенти на скајп
    Двајца студенти си пишуваат на Скајп:
    - Ај да се видиме утре, да пиеме кафе.
    - Ти си првиот кој што успеал да напише „пиво“ со четири правописни грешки.

Студетска стипендија
    01.12.2011 - Гладен сум
    02.12.2011 - Гладен сум
    03.12.2011 - Гладен сум
    04.12.2011 - Гладен сум
    05.12.2011 - Гладен сум
    06.12.2011 - Гладен сум
    07.12.2011 - Ја дадоа стипендијата
    08.12.2011 - Не се сеќавам.
    09.12.2011 - Не се сеќавам.
    10.12.2011 - Не се сеќавам.
    11.12.2011 - Гладен сум
    12.12.2011 - Гладен сум

Што научивме на факултет
    На факултет научивме:
    - Да џвакаме мастики со затворена уста.
    - Да спиеме со отворени очи.
    - Да пишуваме СМС-пораки без гледање во телефонот.
    - Да се преправаме дека го разбираме секој збор што ќе го каже професорот.
    - Да лажеме.
    - Да се преправаме дека пишуваме.
    - Да ги декорираме кориците на тетратките.

На m.i.g, MilaP, Idealista и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Kако тоа ја немаш поддршката кога на никого не си кажала.. не можеш да знаеш како твоите би реагирале ... не оправдувам тоа штпо си ги земала парите кои тие ги двоеле од уста за да ти платат факултет но сите правиме грешки нели? е сеа собери храброст седни и разговарај со нив, извини им се а потоа барај работа и плати си го факултетот... се ќе среди верувај ќе те сфатат само биди искрена со нив

18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.904
    Допаѓања:
    171.588
    @devojce91
    Епа вака .. прво зошто се случи ова?
    Неможи туку- така од лепе очи ти да изгубиш мотивација. Неможи. Нешто ти се случило во меѓувреме? Се скара со дечко, прекрати контакт со пријателите поради учењето? Ти се најдоја пари па си рече „сакам да уживам“ па дури после ти текна на факултетот?
    Како и да е, ако очајно сакаш да завршиш факултет тогаш ќе седниш и ќе разговараш со твоите. Или ќе им ја објасниш ситуацијата со парите, или ќе им кажиш дека поради одредени потешкотии мораш да ја презапишиш целата година наново. ќе ги замолиш тие лично да го плаќаат факултетот и тие пари да не идат кај тебе во никој случај. Можиш да им ветиш времето дури не одиш на факултет (така те сфатив) да поработиш и да им „отплатиш“ на твоите за трошокот.
    Во врска со дечкото: зошто си себична? Би го врзала да биди само за тебе? За љубов треба доверба и разбирање, се друго е претерано.

19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.739
    Допаѓања:
    322.992
    Мој совет ти е да се смириш малку и да ја викнеш мајка ти да позборувате...секогаш мајката е амортизерот во куќата за такви ситуации.
    Е сега...за да не биде многу навредли во за твоите родители кои давале пари а ти си одела по кафиња, смисли нешто како причина зошто ти се случувало тоа, оти мајка како мајка прво што ке помисли е лошо друштво, непрокопсан дечко, луди журки....
    Кажи и дека сакаш да студираш и дека имаш желба да учиш ама моментално си се уморила од се и си немала сила и вољА, па си размислувала за префрлање на друг факултет па во меѓуврме си изгубила време и поминал рокот за упис на година и затоа е вака...
    Викни ја, нема да згрешиш...таа дома ќе разгвара со татко ти и откога ќе се смири малку работата ќе зборите тројцата.

На vitamina, tamaraa1234, Petar80 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    36.087
    @devojce91 Кога се има волја за нешто никогаш не е доцна. Секој греши, некои грешки се поправаат, но некои оставаат траги засекогаш. Твојата е од оние што можат да ја подобрат систуацијата. Тоа што си одлучна и знаеш дека образованието ти значи е можност да застанеш на цврсти нозе и да продолжиш по патот што си го избрала. Така ќе ја поправиш грешката, а и ќе им докажеш на родителите дека тоа е твојата желба што треба да ја реализираш. Извини им се што си застранила од насоката и биди упорна да си ја вратиш довербата кај нив со тоа што ќе се трудиш да завршиш и да ја постигнеш целта. Се може да се среди и заврши добро со убави зборови и убедливост во твојата намера. Како родители сигурно ќе бидат револтирани за изгубеното време и потрошените средства, а најмногу за лагите, но со искреност и смирен разговор потруди се да ја повратиш сликата за себе.
    Самодовербата е клучна особина за се, па верувам дека оваа лекција ќе ти биде поука за понатаму во животот.

На eloves и theowndemon им се допаѓа ова.