И мене ми се случуваше нешто слично, со тек на време ми помина. Доколку си присуствувала на некој не мил настан сега брзо, ќе ти го пополни мозокот со страв и потоа тој си станува режисер. Ако ова ти се случува веќе подолг период оди посоветувај се со стручно лице, не се тие само за депресија. Бајачки , Гатачки доверба не стекнале кај мене затоа и не ги препорачувам. И исто така ако добро знаеш што ти предизвикува страв , не го гледај веќе тоа или пак не присуствувај на такви настани како што спомна за погреб.
Точно дека се е до психата, сама ако не си помогнеш никој нема. Треба да појдеш на психолог колку да те поттикне малку попозитивно да размислуваш. Ако одиш по гатачки кај ти е крајот, уште во поголема депресија ќе паднеш. Вака барем ќе си направиш муабет поопуштен и ќе ти помогне.
Јас кога се бањам и ја мијам косата со шампон затварам очи за да не ми влезе сапуница во нив и не можам повеќе од 2-3 секунди да ги држам очиве затворени баш од тие причини,да не има некој до мене,да не ме гледа,да не ми излезе нешто страшно И еднаш станав да си земам вода во ниедно време околу 1-2 и се беше изгасено(темница) одев јас низ ходникот и дојдов до кујната земав вода и на враќање трчав ко будала у темница ми беше страв да не иде некој позади мене и ми падна чашата Кај мене во соба ги извадија ролетните дека биле извиткани и јас не можев да спијам без ролетни мислев ме ѕирка некој од прозорот и се покривав цела со ќебе и после станав едвај и вадев чаршафи и ги ставав на прозорците Ама како што растев престанав со ова,освен првото тоа
Не бе, не, оно 21ви век сме, ќе речеш современи, образовани, ера на неограничен пристап до информации, ова, она, кога тие пре би оделе на гледачи, бајачи, трчилажачи, наместо да си го најдат спасот кај стручни лица како психолози, психотерапевти па и психијатри... Уплавот е анксиозна состојба, многу лесно се надминува преку неколку третмани со психотерапевт, обични разговори, без лекарства. Маката е голема, но лесно може да се реши, вака само се лажете и се измачувате.
Премногу е јавно да го изнесам проблемот тука. Па кој би одвоил малку од времето да ми пише порака, да го прашам за совет. Очајна сум и навистина ми се потребни мислења од други. Секако дека одлуката јас ќе ја донесам на крај, но добро би било да слушнам други мислења. Фала однапред.
Ve molam za sovet,na majka mi i dijagnosticiraa CIN 3,i neodamna se operirase,i kako sto imam slusnato deka toa e nasledno sega sum zagrizena za sebe se plasam,sakam sega da napravam PAP test no nemozam da odam sama na ginekolog a nemam ni drugarka so koja bi mozela da odam bidejki nikoj ne znae deka sum imala odnosi,sto da pravam? Vo nikoj slucaj nemozam da i kazam premnogu mi e sram...
ve molam sovet mnogu mi e bitno neznam sto da pravam pred nekoe vreme 2-3 od moeto drustvo zedoa marihuana i samo mene mi kazaa bidejki e tajna toa i majka mi nekako dozna neznam kako i me pritiska deka se narkomani treba da gi distanciram, ke me navlekle i mene, celo drushtvo, tie se duvlo imaat kontakti so dileri neznam so gi napravi kako narkomani so stash, a nema vrska samo ednas probaa i tolku im bese i jas se znam no nemozam da ja ubedam toa so ima zacrtano, nesaka ni na odmori da me pusta so niv, jas ova go cuvam kako tajna, znae deka nema da me razdeli od niv jas ke se druzam so niv, gi imase kako drustvo no posle toa veke ne poso epten e vo zabluda za nekoi raboti, nesmee nikoj sto se druzam da doznae bidejki e bolno i loso i problemi moze da si napravam, i zatoa neznam sto da pravam veke ke puknam sto nemam na koj da se ispovedam za makava, da i kazham na majka mi lom ke me napravi i uste nema ni da me sfati, nemozam nikako da ja ubedam a loso e sto e totalno ubedena i nema vrakanje nazad, jas i so najgolemi narkomani da se druzam ne bi posegnala po nisto imam karakter ve molam pomognete mi dajte mi sovet placam na momenti vo tesno sum, pomos i sovet ve molam
Еве јас да си кажам мое мислење, Јас искрено би се тргнала од нив,не би сакала да се дружам со такви личности,мајка ти те советува да се тргнеш од нив и јас се согласувам со неа и со тоа што не те пушта на одмор со нив зошто не се знае што и како ќе биде таму,па и уште тоа дека имаат контакти со дилери и дека се дувло .. без разлика на тоа каков карактер имаш ( имам и јас карактер ) меѓутоа НИКОГАШ не би сакала да бидам во близина на такви личности едноставно ќе се тргнам од нив ќе си најдам ново друштво што ке ми одговара мене за дружење..сепак ова е мое мислење,ти ке си одлучиш
da no sepak probaa samo ednas i ne vredi da si unistam drugarstvo zaradi toa, od detstvo mi se i najbliski
Ти од каде си толку сигурна дека пробале само еднаш?? Тебе така ти кажуваат.И да е вистински така пак постои шанса да си пробаат повторно кога веќе ја преминале границата. И јас да ти сум мајка категорично ќе барам да се дистанцираш од нив а одмор в година богами..
@titula колку години имаш? Пробале еднаш, па да било и 10 пати, марихуана е. Од марихуана дувло дилери да имат - ха.ха. Мајка е, од друга страна, нормално е да се грижи, ама колку и да се грижи сметам дека секој родител треба да има одредено ниво на доверба во своето дете, да има надзор ама да не му дава на детето до знаење дека до толку не му верува. Треба да ѝ дајш до знаење дека ако ти не сакаш нема да пробаш, и дека можиш да пробаш ако сакаш ама дека не сакаш и дека ако сакаш ќе го направиш тоа без мајка ти да дознае. Некои родители не се свесни за тоа.
18 imam i bez razlika so probale toa si e nivno i mislam deka poveke se kreva panika bez vrska od toa sto realno se sluchuva i davam do znaenje sto sakam a sto ne no teshko se ubeduva
Никогаш не е доцна да си ги остваруваш соништата... Меѓудругото можеш сама да се финансираш и да си го завршиш факултетот. Медицина е секогаш добра опција и заработка. Јас исто така се запишав на факултет кој не е баш добра опција,но ете сега ќе запишам нешто што сакам и знам дека ќе ме исполни.
Викaaт декa сум мнoгу зaтвoренa и требaлo дa се "oтвoрaм". Не се дружaм сo мнoгу луѓе зaштo еднoстaвнo не се "мoј тип" и мнoгу честo ме иритирaaт. А, сo тие штo се дружaм сум слoбoднa и нaјчестo се смеaм сo нив. Кaкo и дa е, не искaчaме мнoгу мнoгу, не знaм дaли е рaди дaлечинaтa или рaди тoa штo тие си имaaт свoи друштвa... Небитнo, сaмo сaкaм некoј дa ми кaже кaкo дa се "oтвoрaм" пред другите луѓе.
Немој. Лош свет е свет со многу луѓе. Ваљда мислат поќе да збораш и со некои кои не ти се блиски, и да бидиш поблиска со нив да збораш на поќе теми. Друго не знам, сигурно не да им се доверуваш, зошто јас ни на блиски целосно не се доверувам, а не па на други. Ама па и која е целта да се „отвориш“ кон некој кој начисто те иритира?
Успевaм дa нaјдaм теми зa рaзгoвoр, aмa еднoстaвнo не ми се пoгoдувaaт луѓетo. Еден другaр стекнaв сo тaкa рaндoм темa. Технички темaтa не е рaндoм туку "Рaзлични теoрии зa нaстaнoкoт нa светoт" (дa сумирaм-ДЛАБOКИ теми). И зa психoлoгијa рaзгoвaрaме, зa пoлитикa истo тaкa (не нaшaвa туку oпштo), буквaлнo се штo ќе ни дoјде нa пaмет. Тoa сo другa личнoст aкo пoчнaм дa гo збoрувaм ќе се испoкaрaм или еднoстaвнo ќе прекинaм билo кaкoв кoнтaкт сo неa чистo рaди тoa штo не знaе aсaлнo дa дебaтирa (сo другaрoв сме имaле мнoгу теми кaде штo не сме се слoжувaле aли тoa не ме нервирaлo, тaкa дa не е рaди тoa штo не пoднесувaм други мислењa). Зa други теми еднoстaвнo НЕ ЗНАМ. Сум прoбaлa дa искaчaм сo не-тoлку-блиски другaрки и единственo штo ги интересирa е живoтoт нa другите или нoктите и чевлите. Ај, зa кучињa дa збoрувaaт-aмa не знaaт, вooпштo немaле искуствo сo кучињa. Акo сaкaaт дa земaт куче ме прaшувaaт и нa крaј јaс сaмo збoрaм-глупo е. А, луѓетo штo збoрaт зa кучињa се 20+.
Здраво на сите, многу би била благодарна кога би ми помогнале,, можеби многу ќе има да се чита ама ми треба помош, јас се зачленив нова пред 10 мин. сега да почнам на кратко , имам 23 год, и пред една година се разведов.... и цело време сум во депресија и нервоза, на никој, никој не би му посакала 5 мин, да е на мое место во оваа депресија,, незнаев каде да пишам или прашам видов оваа тема е актуелна и сигурно би се нашле некој да ми помогне,, оваа време не работев никаде, за образование имам завршено средно гимназија, ама не продолжив понатаму факултет и мн ми е жал што на време не мислев на тоа,,сите ми викатда почнам да почнам,,ама јас имам милионпрашања околу тоа,, се до пред пола саатверувајте еден статус на една жена ме натера да помислам да е диплома оружје за во било кое време кога ќе останеш сам,,, се омажила на 15 год, родила 5 деца, ненајдено и почина мажи и еден син ,,а таа нема ништо,, ова само во кратки црти за таа жена значи сама останала,да мисли за долговите на маж и , за животот понатаму и таа сама вика дека највеќе за тоа ќе се кае цел живот зошто не завршилаобразование кое ќе и се најде во било кое време..(и не е само таа единствена,, има многу неправедни случувања и тешки бракови и слични ситуации). сега за факултет јас нула ништо незнам ни како ни што оди сетотоа,,дали и ако имам 23 нешто има некоја друга процедура(мн мислам на тоа што мојагенерација веќе завршила и на некој начин секочам),,,незнам ве молам ако не ви е нешто и на порака пратете само како, и од каде дапочнам,, мн би ви била благодарна барем вотоа помогнете како на ваша сестра... да не ми беше тешко од ова размислување и депресија незнам дали би пишала.........и само да кажам од искуство дека бракот не е едиственаможност за супер живот,, нормално секој сака да има фамилија и деца...ама на крај за ништо никој нема да ти каже фала.. така е времето мн тешко и подмукло!!!! се е во живот како бостан гледаш од надвор убаво ама незнаеш внатрешто ќе најдеш и ќе те снајде.....