Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Убаво е што размислуваш за нов почеток, убаво е кога човек не се предава и се бори за подобро утре а тоа какво ке биде и што ке ни донесе никој не знае.
    Што поточно сакаш да ти кажеме, не те разбрав убаво, извини те молам што вака прашувам.

2. ninorta

ninorta Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    176
    Па вака јас прво мислев за вонредно, ама незнам каква е разлика во сето тоа, незнам дали е тешко за учење, колку часа оди и што треба , и што имам 23 дали во класот има различни генерации, дали трае 4 год? вака пишав детално некој прашања се надевам не ви е тешко да објасните ☺

3. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Аман бе женче, па прво имаш ли ти финансии за да запишеш факултет, на кој сакаш да учиш, зошто не се запослиш некаде и со моменталното образование што го имаш или било каде, не е битно сега тоа...дали е тешко учењето зависи од тебе и твоите можности кои ние овде не ги знаеме....ееех...

На rose60 и fallenangel им се допаѓа ова.
  4. Tw<3

Tw<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    45
    Zdravo devojki, bi bila blagodarna dokolku nekoja moze da mi pomogne. Dolgo vreme nemam volja za nisto. Celo vreme sum zatvorena i se custvuvam nekako depresivno. Neznam zosto e. Imam 14 godini i nikogas nemam pisuvano so masko (imam no opsto drugarski nisto poveke) i sekogas koga ke se obidam da mi go namestat toj sto go svigam na nekoj nacin odbiva. Moite drugarki imaat i izlezeno imaat i pisuvano so toj sto go svigaat. Sega mi se dopaga edno momce podolgo vreme mu imaat receno se imame videno prvo rekol deka ne znae i deka saka da se videme uste ednas (i so drugi deca zaedno) i od togas ne znam. Samo znam deka rekol deka sum mu ubava ama deka saka druga. No premnogu e sramezliv toa mi go kaza mene. Sekogas koga ke se vidime i ke se pozdravuvame toj e mnogu nasmean i mnogu pati se imame poglednato pravo vo oci i neznam. Neznam sto da pravam od den na den se custvuvam poloso mislam deka nikogas nema da me saka, a eve toa dopaganjeto pomina jas go zasakav iako ne kazuvam. Neznam sto da pravam imam golem strav a go sakam premnogu. Premnogu posakuvam da se zaljubi vo mene iako ne veruvam deka ke se sluci toa. I da custvuva nesto nema da go kaze od sram. A i jas se sramam premnogu nemam hrabrost prva da priogam i da pisuvam prva na fb. Pa i drugarkite koj ke gi slusa posle toj treba da pise sto pravis ti prva zatoa nema da te saka treba da ti pise toj prv neznam sto. Se gledame retko i sekoj pat koga ke go vidam custvuvam nekakva vozbuda od vnatre kako da ke puknam. No potoa sledi uste pogolema nervoza, neznam zosto. Sekogas se prasuvam kade e sto pravi i takvi gluposti i se nerviram. Ve molam pomognete mi neznam sto da pravam site misli mi se izmesani ke puknam (se izvinuvam od telefon sum nemam mk poddrska)

5. Tw<3

Tw<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    45
    A inaku da dodadam uste pred da mu recat moite drugarki na negoviot drugar se slucuvaa nekoi spletki, drugar mu ke mi mestese edno masko ama ne sakase da mi kaze koe a potoa mi kaza nekoj koj ne ni go poznavam (znam deka me izlaza togas). Potoa ovoj znaese kade ziveam sto treniram a stotuku se zapoznavme. No toa bese odamna vo proletta

6. Tw<3

Tw<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    45
    Postot mi e premnogu dolg se izvinuvam pa ako nekoj ima sovet arno, dobredojden e ako ne pak arno barem si ja isprazbiv dusata :D

7. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Кaжи му штo чувствувaш нaјискренo, вo лице. Верувaј, aкo прoдoлжиш дa бидеш срaмежливa ќе се кaеш еден ден. Знaм зaштo јaс се кaaм сегa. Изгледa кaкo гoлем чекoр, нo преку другaрки, другaри и местење ништo не дoбивaш, a веќе си гo виделa тoa и сaмaтa.

Тaкa дa пиши му нa чет декa требa дa се сретнете нa 5-10 минути дa рaзгoвaрaте и кaжи му!

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tw<3

Tw<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    45
    Potoa onie drugarkite koj ke gi slusa ke pocnat da ne prasase za sovet za ova sto go napravi ke zalis neznam sto toj treba prv da ti prijde nemozam...

9. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.710
    Допаѓања:
    6.652
    @Tw<3 Е де, другарките ли се заљубени во него или ти? Ти треба да излезеш со него или они?
    Што и да ти кажат, не е важно. Убаво ти кажа Папилон, направи го она што го сакаш, повикај го да излезете, утре ден ќе се каеш. Од кај ќе знае он дека ти си заљубена во него ако ти не му кажеш? Знам дека си уште малечка, ама батали ги местенките, само рекла-казала муабети се, некој може и да те излаже што не ти/му мисли добро, па за џабе да се разочараш. Затоа, работите во свои раце и бори се за тоа што го сакаш. :)

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tw<3

Tw<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    45
    Ahahhaha abe nastrana drugarkite hrabrosta kade ke ja najdam

11. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Тaa е сo тебе, сaмo требa дa и дaдеш преднoст. :)

12. Tw<3

Tw<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    45
    Hahaha vi blagodaram sto odvoivte vreme da mi dadete sovet i da procitate, vratite za drugi porazlicni soveti se otvoreni, a ovie ke se obidam da gi napravam

13. Ane626

Ane626 Нов член

Се зачлени на:
    23 август 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Не знаев кај да пишм па реков тука. Во моментов многу ми се потребни различни мислења и совети.
    Јас во семејствово сум средно дете. Имам постара сестра која е мажена во странство и имам помал брат.
    Дома е пекол. Како јас не сум се мрднала се уште не знам. Никој никого не сака. Никој никого не поднесува. Татко ми и мајка ми не се сакаат. Не не сакаат нас. Брат ми не ме сака. Со сестра ми бев поблиска се додека не се омажеше сега се гледме еднаш годишно а на скајп се поретко и поретко се гледаме. Ама ја сфаќам. Среќна сум за неа што се спаси од овој пекол.
    Вечерва чашата се прели и ми пукна филмот. Татко ми кај ништо не работи низ дома, ништо не помага прееска седнал со нозете на маса и почна ти ништо не правиш, срамота, што девојче си.
    А кој прави ручек, кој чисти, кој пазари? Комшиката да не случајно?
    После тоа брат ми ми го бараше тел за некој код да потврдел. Му реков не. Сабајле цело време викаше ти си курва и сега јас добра да не треба да бидам со него? Кога му реков не почна да ми мава боксови и клоци.
    Се ме боли ама немам сила за ништо ни да викнам ни да плачам.
    Јас се уште зависам од моите иако сум полнолетна. И што да правам? Сестра ми имаат стан тука од тетката на маж и и побарав на сестра ми да ми дозволи некое време таму да седам. Маж и не и давал.
    Имав големи планови за во иднина, сакав да учам, но немам финансии за тоа.
    Како да го издржам сево ова?

14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.129
    @Ane626
    Баш ми е жал
    Кога веќе си полнолетна обиди се било што да најдеш некоја работа па да си се тргнеш настрана под кирија, знам дека се високи цените но за почеток би можела да делиш со некој стан или да најдеш соба
    За учење, можеш и подоцна да се запишеш
    Ти посакувам многу среќа и трпение

На Ane626 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Nekoj inbox? Itno mi e..

16. trixy

trixy Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    883
    Девојче, секоја чест како го издржуваш сево ова. Пробај собери ги сите и разговарајте, прво твоите да се смират како возрасни луѓе. Второ, брат ти, уште потрагично помало дете, нема апсолутно никакво право да те навредува и што уште не. Ти не си му робинка на татко ти ако си женско. Барем со мајка ти зборувај и најбитно, кажи некому каква е ситуацијата дома. Комшии, роднини, блиски пријатели.. И обавезно социјални служби, кои во вакви случаи мора да бидат информирани. Земи учи, не ти е завршен животот. Исто пробај да најдеш некаква работа да си собереш свои пари. Не знам стварно што друго да ти кажам, пиши ми ако ти треба нешто.

На celineparis, elimkd и Ane626 им се допаѓа ова.
  17. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    2.728
    Сакам да прашам нешто, не знаев каде, па ај на оваа тема ќе пишам.. Имам еден познаник чија мајка има шизофренија, тој има околу 27 години. Во последно време зборува без врска, вели дека го следат, дека инспектори му доаѓаат на врата, а тоа нема врска до реалноста.. на другарите им зборува секој ден дека сите му мислат лошо, дека го шпиунираат и дека му го прислушкуваат телефонот. Не може да седи на јавни места, само се врти како да бега од некој и избегнува народ..Најтрагично е што е сигурен во сето тоа што го кажува и никој не може да го разубеди. Инаку мајка му уште од неговото детство е болна, па можеби таа му влијаела..? Претпоставува ли некој за што се работи? :?: ќе ми биде мило ако му помогнам, фала ви

18. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Ако нема врска со реалноста сето ова,добро би било да посети стручно лице,ова е голем проблем,дали и неговата мајка вака се однесувала? Да не се соочува и тој со истиот проблем ( не дај Боже ) најдобро е да го убедите да побара стручна помош

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. theghost

theghost Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    25
    @MG3 Најдобро е да посети стручно лице, се согласувам со Doris123. Не дај Боже, но шизофренијата може да се наследи, а првите знаци се параноја и халуцинации.

20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.703
    @MG3 и обично првите симптоми се во раните дваесетти, ама безразлика најдобро е да посети стручно лице.