Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Сoвет : Кaкo дa бидaм пoсмиренa? Кaкo дa нaпрaвaм некoи рaбoти вooпштo дa не дoпирaaт дo мене ?
    Мислaм ќе пoбудaлaм..незнaм кaкo дa се спрaвaм сo сaмaтa себе.Кaкo дa бидaм пoсилнa личнoст?!

На Angie24, celineparis и Beautiful_girl.. им се допаѓа ова.
  2. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Ќе се научиш да кажеш "не" .
    Ќе престанеш да трошиш време на луѓе кои и не ти се битни, ќе игнорираш негативни личности.
    Ако слушнеш нешто што не ти одговара, нека ти влезе од едно уво , а од друго нека ти излезе.
    Јас бев порано таква и сфатив со текот на годините дека не треба да си губам здравје и нерви за небитни работи.
    Не дека и ја сум нешто смирена, има работи кои ме вадат од такт, ама тоа трае 30мин. :)
    Освен тебе и твоите најблиски ништо не е важно.
    Се додека има човек здравје и мир, никој ништо не му може.
    Прави работи кои ги сакаш. Читај, вежбај, ако имаш талент за нешто искористи го, ако си верник моли се почесто, мирот Бог го дава. :)

На Angie24, winter flower, celineparis и 4 други им се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.129
    Тоа е едноставно карактерна особина, посилно од тебе што е тешко за контролирање.
    Некои работи за да не допираат до тебе држи се понастрана, ако е тешко да ги одбегнуваш-најди занимација за да се оттргнеш со мислите. Не се затворај, дружи се, запознавај нови луѓе.
    Биди позитивна кон животот, само тој начин го знам што би те направил да бидеш посилна личност

На Beautiful_girl.., Aleksandar1212 и Abril им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.911
    Допаѓања:
    171.709
    Како би постапиле доколку сакате да напрајте нешто многу силно и знајте дека во текот на месецот ќе го прајте во ист ден секоја седмица, ама сега е прв пат и вие сте сами, со тие со кои требаше да одите и да напрајте нештото - ви откажуваат во последен момент, и од ова расположение - :party: :sun: , наеднаш ми се менва во ова - ;( :| :sweat: , за извршвање на работата. На кратко ме јади анксиозноста, се плашам, неќам да одам сама, шо би било ако би било, не знаев дека имам капацитет за режисер, ама ете машала неколку различни сценарија напрајв или пак ете мозокот ми работи на селф дистракт моуд. Се тешам дека има уште многу пати да го прам истото со ќеф, зошто сакам, ама неќам првиот пат сама зошто е долг пат кој треба сама да го врвам, долг ден кој треба сама да го врвам. Накратко, ќе си пукнам, а попатно имам цела тема за превод, семинарска и презентација да спремам за предавањата шо ми се во Петок и си викам можи поарно е да не го прам нештото сега, леле. :sweat:

На Beautiful_girl.. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Јас за инат ќе го направам тоа нешто што ме кочи и ми создава страв. И нема да се прашувам што би било ако би било и ќе биде се во ред.

На Beautiful_girl.. и theowndemon им се допаѓа ова.
  6. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.536
    Абрил јас имам една финта за таквото безпотребно нервирање. Секогаш кога сум во фаза нешто да ме извади од такт си го поставувам прашањето *Дали ова би ми било важно после 10 години? Дали нервозата која сега ја трпам (што секако штети на здравјето) е вредна за причината за која се нервирам?*

И навистина е така. Ај сетете се пред 3 години на истава дата за што сте се изнервирале. Не се сеќавате нели? Сигурно била некоја ситница што е неважна сега за вас. Но од друга страна вачиот организам за жал се секава за нервозите што тогаш сте ги имале, тие стојат некаде запишани, и последици ке има порано или подоцна.

На Beautiful_girl.., Change. и Abril им се допаѓа ова.
  7. Aleksandar1212

Aleksandar1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    7.679
    Смиреноста е резултат на искускуството или тегобите и радостите кои ги имаш поминато низ животот.Од се се учи и вади поука.Смиреноста е еден вид поинаква перцепција на случувањата.Ако ги гледаш работите од позитивна перспектива, тука ќе се роди и самодовербата и смиреноста.

На Beautiful_girl.., Abril, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. green132

green132 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    9
    Zenskicki, ve molam nekoja neka mi pise inbox, potrebno mi e kratok sovet :(

9. natasa-natka

natasa-natka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    306
    Здраво...ја видов оваа тема и си реков да ве прашам за совет затоа што сама неможам да се одлучам. Јас студирам во друг град и имам дечко од истиот град каде што студирам. Во врска сме скоро една година. Јас имам 21 година, а тој има 27 години. Голем дел од времето поминуваме заедно или јас сум кај него или тој е кај мене (кај што седам под ќирија). Знам дека многу ме сака,многу пати ми го докажал тоа дури и сака да ме земи за жена ама му имам кажано дека сеуште сметам дека ми е рано и не сум подготвена за таков чин, најпрво да го завршам факултетот па после ќе мислиме за тоа. Е сега уште пред некој месец ми велеше да седам кај него наместо да плаќам стан за џабе ко и така сме постојано заедно. Тој има цел долен спрат само за него, неговите се на втор спрат со посебен влез. Почнав да размислувам за од другиот семестар да седам кај него т.е од јануари и сега пред да си заминам од тука кај што седам треба да му кажам на газдата да си знае дали ќе седам или не. Но јас сеуште се двоумам и незнам кој е најдобриот избор дали да си останам под ќирија и да си плаќам секој месец по околу 4000 денари или да се преселам кај дечкото а со тоа и ќе заштедам од парите за ќирија, и нема да мора да се малтретираме за видувањето туку секогаш ќе си сме тука кога и да си притребаме. Но од друга страна ме плаши преселувањето кај него ..за ако еден ден се скараме а јас сум живеела кај него исто како венчани да сме. Затоа барам совет од вас да сте на мое место што би постапиле? Извинете за долгиот пост, но сакам да си ја решам дилемата. Секој совет е добредојден. Поздрав

10. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    2.902
    Незнмам каде д аго поставам прашањето се решив тука .Дали некој знае дали самите психолози посетуваат психолог ако не можат самите да си го решат проблемот иако се психолози?
    Модераторите нека го сместат прашањево во соответна тема пошто темата сакам да прашам е заклучена.

11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.911
    Допаѓања:
    171.709
    @LUCI 99 Да. Психологот не решава нечиј проблем туку те насочува, ти помага и те сослушува. Сите се наоѓаме во лоша ситуација, па дури и некој стручен за тоа и има потреба да биди сослушуван и/ли советуван. :) Сепак, ова е во секој случај на индивидуално ниво.

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. peperutka 16

peperutka 16 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите !
    Девојки, јас сум многу очајна, разочарана, уништена и тажна. Следам повеќе теми на овој сајт и форум а за проблемов мој барам решение насекаде и под дрво и под камен никако не успеав. Знам дека мојов проблем е ништо во споредба со проблемите на многу луѓе околу мене, можеби и немам право да кажам дека ми е тешко најјјтешко амаа катастрофално се осеќам. Да скратам малку : јас имам 21 година. од 15 годони одам со 1 дечко. Нормално за да не ги повредам моите и да не ги изнервирам (зашо потекнувам од многу строга фамлија можам да кажам селско строга) ништо не им кажав тогаш на на 15 год. потоа тие дознааа за нашата врска по одреден период и воопшто не им се допадна дечко ми, а и тој како секое второ дете на таа возраст стави слики малку интимни од нас односно како се бакнуваме, уште на тие години и родителиве мои уште повеќе го замразија него и ме присилувааа да го оставам. јас многуууу го сакав и денес многу го сакамм и Не се разделивме никако.... поточно 6 годинии со лагиии и криења. сите негови знааат. и тојј сакааа да ја решиме ситуацијатаа а јас немамм како, се што кажав не успеа. поточнооо штом ќе спомнам негово имеее се најлошоо зборат за него, за нас сееее најпогрдно за него несакааат да му го чујат името треперат кога зборат за него го мразат највеќе на целл свет ааааа веќее неможам да се криемее годините свое си барааат.... ДЕВОЈКИ ИАКО НИЕДНА ОД ВАС НЕЗНААМ СИТЕ ВЕЕ ЗАМОЛУВАМ ДА МИ ПОМОГНЕТЕЕ АКО НЕКОЈ МИ НАЈДЕ ЧАРЕ ИЛИ РЕШЕНИЕ БОГАТО ЌЕ ГО НАГРАДАМ, СЕ КОЛНАМ. ПОМАГАЈТЕ МИ ВЕ МОЛАМ

13. green132

green132 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    9
    Ima nekoja devojka slobodna?
    Da mi pise vo poraki. :(

14. LegallyBlonde13

LegallyBlonde13 Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.967
    Само со разговор може се да се реши.
    Ќе ги седнеш дома ќе разговараш на фин и културен начин. Ќе кажеш дека одиш 6 години(што и не е малку за денешниве деца)
    дека се сакате, ти си го одбрала него и дека не планираш за еден ден да урнеш врска која се градела 6 години и дека подобро ќе биде да го прифатат тоа ако не нека живеат со тоа дека вие двајца сте во врска. Верувај на крајот не им останува ништо друго освен да прифатат со помислата дека ако си ти среќна и они ќе бидат. Меѓутоа и вие треба да се покажете пред нив дека сте озбилни и да знаат твоите дека си во добри раце, а не да објавувате имтимни слики на социјални мрежи што и стварно не доликува.

15. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Може некоја девојкаа итноо да ми пишее?

16. I I

I I Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2016
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    627
    Може некој/а да ми пише сега во пораче?

17. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Тoнaм, се дaвaм oд сoпствените мисли. Немaм кoнтрoлa врз нив, кaкo јaтo бесни птици ме нaпaѓaaт, a јaс се oбидувaм дa ги избркaм. Се случи дa ме фaќa хистеријa и несвеснo пoчнaв дa се сaмoпoвредувaм. Не бев јaс. Не знaм штo дa прaвaм, се oбидувaм дa нaјдaм спoкoј и некoј ќе дoјде дa гo уништи. Премнoгу стрес ми дoaѓa, редoвнo ме бoли глaвa, ми се врти и ми се лoши... Пoстигнувaм дa нaпрaвaм се, мaксимaлнo сум пoсветенa нa кучетo, a сепaк вaдaм мнoгу дoбри и oдлични oцени вo шкoлo, нo ме oбземa бес, стрaв, немир oкoлу мaли причини. Акo некoј знaе кaкo мoже дa се спрaвaм сo сетo oвa, длaбoкo блaгoдaрнa ќе му бидaм.

18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.203
    Допаѓања:
    106.298
    Мое искуство - молитви и религиозност.
    Ме смени. Дишам пак.
    И книгата Моќта на потсвеста
    :hug:

На melnicanecot му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jas!

Jas! Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    6.313
    Велиш немаш контрола врз мислите.... дали можеби затоа што многу сили вложуваш во тоа да ги држиш под контрола другите работи?? Сама кажуваш дека постојано имаш обврски, веројатно немаш време да се издишиш, да размислиш, само механички дејствуваш, ги исполнуваш туѓите очекувања па немаш време за сопствениот спокој. Дозволи си да запоставиш нешто, пропушти еден оброк, еден час на школо, една прошетка на кучето. Наместо да го правиш тоа што ТРЕБА направи го тоа што САКАШ. Не значи дека тоа е правилно, но можеби само ти е во моментов потребно. Велиш спокојот некој ти го уништува...кој? Зошто си го дозволила тоа? Многу сили вложуваш да го постигниш, кој е толку вреден за со било каков гест ти го уништи тоа? И ако е вреден и важен би требало да те поддржи, не да те доотепа. Разговарај со родителите. Отворено, емотивно, со солзи, со хистерија... искажи се, но и исслушај ги. Ова ти е период во кој ти треба нечија поддршка, нечија прегратка. И ако ништо оттука не ти помогни, побарај совет од стручно лице. Млада си, ќе преминиш преку ова, дури и посилна ќе излезиш после вакво искуство.
    :hug::hug:

На evangelina.ina, Papillon.Papi и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  20. melnicanecot

melnicanecot Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    787
    Пробај со молитва најчесто на бројаница Исусовата, Некои мисли знаат да бидат надворешни па може да ги игнорираш слободно а особено ако ти го нарушуваат твојот мир. Пробај да идеш во Црква во недела види што се случува. Топло ти препорачувам од старец Пајсиј да си прочиташ некоја книга или Отец Тадеј или Отец Порфириј.