Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. Angie24

Angie24 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    255
    Мене само тага и депресија може да ме замолчи.Едноставно таков темперамент,ни кај мене не делува најдобро изброј до 10 па реагирај.Не ми текнува да избројам ,едноставно мислите ми се премногу брзи и реагирам брзо.На пример јас почнав да пешачам на подолги релации,пуштам музика на телефон и се смирувам.Еден мој добар совет,најди си мудри мисли,ризници,некои кои имаат во себе моќ да те натераат повеќе да слушаш помалце да зборуваш.Читај ги секој ден,секој добар совет што некој ти го пишал овде сликај го '' screenshot'' за во телефон и секој ден барем еднаш прочитај го.Запамти дека ние нема да го оправиме светот ако даваме отпор на секоја неправда.Имај си свое јас и чувај го за себе.Не мора да се докажуваш колку си праведна,тој што треба ке те разбере.Вежбај дома,физички вежби ,рокни вкрај музика.Навечер филмови што ке те натераат да размислуваш дека трпението е се.Секој ден повторувај си дека не мора на се да одговориш.Ако нешто те погоди,стрпи се ,издржи ,не мора да вратиш.Не дека скрос се сменив,ама барем се трудам.Не знам колку години имаш,ама со тек на време се помаце отпор на се ке даваш...поздрав

На elenaxbbg му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Има некој што родил бебе,остнала бремена со терапија за смирување??

3. Laraaaa

Laraaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    4
    Здраво.Сакам совет од вас.Вчера ми се случи нешто.Вака,јас незнам да ја кажувам буквата р и многу деца од класот ми се смеат.Вчера на час по математика имавме да собереме податоци за омилено јадење од секое дете и да ги претставиме на дијаграм.Сите ги кажаа своите јадење и кога дојде редот до мене јас кажав пире.Тогаш едно дете кажа пиве дека сум рекла.Ми падна многу тешко.Како да ме уби со тоа.И неможев да издржам и заплакав.Отидов во тоалетот и плачев.По мене дојдоа моите најблиски другарки и ме тешеа дека ќе ја научам(бидејќи одам на логопед и малку ја научив).Ама мене многу тешко ми падна,одвнатре ме тераше да плачам.А јас сум многу чувствителна.И сега многу ми е срам од нив затоа што плачев.И од тоа дете што ме навреди ми е срам.Како да сум направила нешто лошо.Срам ми е да се појавам на училиште.А сите ме видоа и дека плачам.Секоја ден си велам да издржам да не ги слушам ама неможам,многу ми е тешко.Навистина незнам што да правам.Ако може некој да ми даде совет би ми било мило...

На Avokado и Milenalena им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.740
    Допаѓања:
    80.098
    Треба тие да се срамат а не ти. Нивните постапки се срамни, не твојата. Имаш прекрасни другарки и вниманието насочи го кон нив а другите игнорирај ги. Не вредат за твоите солзи. :)

На Avokado, celineparis, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.911
    Допаѓања:
    171.723
    @Laraaaa
    Ти немаш никаква грешка и причина за срам. Одиш на логопед ете, имаш прекрасни другарки кои се со тебе и кога ти е тешко, добро кажа Битер погоре, насочи го своето внимание кон нив. Неможност да се изговара некоја буква и не е толку лошо, но ете не секој од децата сфаќа за жал, но ти не им обрнувај внимание. Ако друг пат пак прават мајтапи на твоја сметка, колку и да ти е непријатно смешкај се, зошто ако следен пат ти прават мајтап ќе биди за пак да се расплачиш - не им го давај тоа задоволство, реагирај спротивно колку и да ти е тешко.
    Ти си млада, убава и ќе бидиш успешна и длабоко верувам дека ќе научиш да ја кажуваш буквала „р“ онака како што треба, а дури да успееш, немој сега да се нервираш.

6. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    3.641
    Во последно време премногу се грижам за моето психичко здравје. Почнав да паничам премногу за ситници, не е обична паника туку заборавам во тие моменти што сум рекла, се потам, го осеќам срцето забрзано како ми чука и реагирам како некоја лудачка. Оптеретена сум со мислите дали можеби сум трудна иако сум невина:headbang: (не дај боже да ми касни неколку дена, најакиот режисер не ми е рамен)а се што имам со мојот дечко е петинг и тоа строго преку неколку слоја обека и страм ми е да кажам дури и на родителите, реагирам како некоја лудача. Преплашена сум, прв дечко ми е и се што правам мислам дека не е во ред а всушност не сум направила ништо погрешно. Пред некое време се мислев како сум ја решила 5та задача на тестот по хемија за после неколку секунди да сватам дека 5та задача во тестот немаше(а цела осмслена со реакции со све ја имав во главата). Незнам што да правам, загрижена сум премногу а помош од стручно лице не сакам да побарам. Како да си помогнам самата?Има начин?:(

7. Alisa2387$#

Alisa2387$# Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Јас по природа многу објаснувам и филозофирам и тоа бо основно ми направи проблеми децата ме гледаа поинаку не се дружеа со мене еднаш дури и се веа договориле и ми фрлија топка врз глава исто ме имат и тепано. Цело време ме осудуваа а јас не успеав да се сменам цел живот имам проблеми заради тоа. Кога еднаш ке пораснеш и ке созрееш нема назад. Вие да сте на мое место што би правеле? Дали би се смениле или? Исто така и моите родители ми викаа дека ми треба помош и дека не сум нормална и дека треба да де сменам инаку ке останам сама.

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.041
    Допаѓања:
    52.411
    Во која смисла многу објаснуваш или филозофираш? Бидејќи тоа не мора да е лоша особина, мојот најблизок пријател е таков, па и познат наоколу по тоа, а времето поминато со него ми е многу пријатно.

Или делуваш надмено?

На theowndemon, Ketchup и Someonespecial им се допаѓа ова.
  9. Alisa2387$#

Alisa2387$# Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Не ме напротив јад мислам дека тоа е позитивно но имам 16 години и моите врсници на тоа гледат до потсмев

10. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    И јaс имaм блискa другaркa кoјa уште oткaкo знaм зa себе филoзoфирa. Нa клaсен чaс кoгa имaше некoјa дискусијa, клaснaтa нaјчестo неa јa стaнувaше бидејќи вooпштo не и' беше стрaв дa си гo искaже свoетo мислење и секoгaш беше спремнa зa дискусијa, дoдекa сите ќутевме кo трупци. И тoгaш бевме пoмaли и нa неa и' се пoтсмевaa, јa прaвеa лудa, не знaм уште штo, нo денескa е ептен пaметнa личнoст, иaкo и сегa некoи знaaт дa и' кaжaт декa премнoгу филoзoфирa зa време нa муaбет, нo тoa мене не ми сметa. Мoжеш дa рaзврзеш дoбрa дискусијa сo неa.

Последна измена: 22 јули 2017
    На theowndemon, sj *O*, Anacid и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.740
    Допаѓања:
    80.098
    Подобро тоа отколку да молчиш како риба и да не знаеш да сврзеш разговор или да се искажеш. :) Нема потреба да се менуваш заради околината, луѓето секогаш наоѓаат мана кај другите, какви и да се. Тие што треба ќе те сакаат и ценат таква каква што си. :)

На elimkd, Lianna Anna, Juccy и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.045
    Допаѓања:
    81.428
    Многу е битно на кој начин и со кој тон се "филозофира".
    Лабаво и ненаметливо не смета никому, но кога во тонот се чувствува надменост, таквите личности не се воопшто пријатни за слушање и дружба.
    Многу ме нервира надмен тон. А надмени, вообразени и недоволно информирани за некоја од темите на разговор, а најгласни - најлоша комбинација.
    Немојте да бидете такви.

На Nausicaa, PiaMia, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.118
    Допаѓања:
    163.745
    Мене баш обично ми се омилени личности на кои мнозинството гледа вака – дека филозофираат и знаат да се објаснат на долго и широко за тоа што мислат. :lol: Единствено пречи ако таква личност наметнува и е арогантна, но не верувам дека си таква, бидејќи таквите баш и не дозволуваат и не се жртви на потсмев и малтретирање, ниту пак размислуваат да се сменат.
    Не се менувај, тоа е баш зрелост за твои години. Надоградувај се со знаење и развивај се во таа насока каква што си :)

На Ketchup, Lianna Anna, Aquamarine93 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Сите на еден начин сме инакви од средината..малку се приспособуваме ние на неа..малку таа на нас тоа е балансот кој мора да го наметнеме

15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.194
    Како така те имаат тепано, гаѓано со топки? Не смеат да креваат рака на тебе само затоа што не си им по ќеиф. Значи некои детишта стварно...

Последна измена: 22 јули 2017
    На theowndemon, Ketchup, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Anacid

Anacid Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    2.430
    биди си ти ... ТИ .. Значи нема потреба да се вклопуваш во овој денешен хаос .. Ги сакам различните луѓе тие кои се двојат од средината бидејќи тие луѓе се посебни , те надополнуваат , те ценат поради твојата уникатност и секогаш има што да дискутираш а пред се тие луѓе го мењаваат нашиот пропаднат и заостанат систем ...

На La.loca, Диња, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  17. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    3.154
    Во 21 век е реткост да се најди паметен човек со кој можеш да развиеш дискусија, а ти ако си една од таквите личности тогаш треба да си горда на себе а не да се срамиш. Биди своја и никогаш немој да се менуваш заради туѓ ќеф.
    Ама ме чуди кај се родителите во целата таа работа дека те тепале...како дозволиле мајка ти и татко ти други да креваат рака на тебе?

На La.loca, Angie24, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  18. ELIDavor

ELIDavor Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.788
    И јас сум таков. додека не кажам до детал додека не извртам одоколу одоколу а можи и нешто друго да кажам пропратно за да го збогатам тоа што сум го почнал. а недајгоспот филм да треба да раскажувам или некоја случка или да организирам нешто.
    Филмот ако е 3 часа јас ке го раскажувам за 5 часа со мои мислења фодавања вака не требаше да постапат, е можеше поубаво да се направи наместо тоа тука ваму требаше,или пак да ме прашат за мислење домашниве мои додека не го исфилувам, па планови пред потоа за време на длучката, па мислење што потоа ако излези според план А како понатаму,што зошто.
    А ако излези обратно па оти така и си редам ред по ред.
    а замислете како му е на мојот претпоставен на тој што треба смена да му предадам дури и многу се уморувам почнувам пополека и по некој автоматизам се забрзувам
    :$:$:$:$:$
    и мн се срамам во последно време и се разочарувам
    |(|(|(|(|(

19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.911
    Допаѓања:
    171.723
    А ние кои си сме затворени и не кажуваме што сакаме? Девојче, немој да се прекинуваш додека зборуваш, бори се да кажиш што сакаш, без многу арогантност туку природно и спонтано. Сум имала пријатели и сум зборува се додека не се најдов во ситуација слична на твојата, не сакајќи се сменав. Сега дечко ми се лути ако ми речи "Чекај" - во смисла уз муабет како што користиме "чекај, ама не, не не јас вака" и сл., јас се пресекувам на пола збор и престанвам да зборам. @Alisa2387$# Ти сакаш да се смениш, како мислиш да се смениш? Да бидиш повеќе ќутлива? Ако да, немој.
    Какви се тие родители кои ти викаат дека си ненормална и дека ќе останиш сама? Едно е родителско советување, а ова е вон границите на тоа. Прво сакај се себеси и верувај во себе, немој да бидиш надмена и арогантна, но природно и спонтано разговарај си и филозофирај си. Тие луѓе на сите ни се омилени. Можеби овој период со соучениците ќе ти биди тежок, но со тек на време ќе си најдиш луѓе слични на тебе и луѓе кои ќе те почитуваат за тоа што си.

20. Loranora

Loranora Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    126
    Здраво на сите.
    Имам проблем со гадење од храна. Каде и да одам негде на гости или пријателки и да треба да јадам, мене ми се гади, или да пијам со некој од иста чаша.Не дека тие се гнасни или нечисти , самата јас си правам некој филм и се гадам со друг да делам иста храна или пијалок. Некогаш ми е непријатно многу, другите ме прашуват зошто не јадам а јас измислувам нешто демек не ми се јаде и ке си останам гладна и ке си трпам :worried: Стварно некогаш и самата се нервирам зошто го имам тоа чуствоо ама ете што да правам:fubar: